Avoportaista umpinaiset

Jos suunnittelet portaiden alle säilytyspaikkaa tavaroille tai jos haluat rakentaa sinne hyllyjä, kannattaa avoportaat muuttaa umpinaisiksi. Jos talossa on pieniä lapsia, umpinaiset portaat ovat myös turvallisemmat. Lisäksi ne ovat viimeistellyn näköiset.

Video

Ammattilaisen neuvojen avulla opit muuttamaan portaat umpinaisiksi niin, etteivät ne natise, kun portaissa kuljetaan. Tarvittavan levyn leveys saadaan selville mittaamalla portaat. Aseta levy suljettavalle portaalle ja piirrä siihen viiva sen portaan reunaa pitkin, jonka eteen levy tulee.

Nyt on selvillä myös levyn korkeus, ja se sahataan oikean kokoiseksi pyörösahalla. Levy kiinnitetään porrasaskelman alapuolelle, ja tässä ruuvataan viisi ruuvia kohtisuoraan levyn läpi ja portaaseen. Ensin on mitattava porrasaskelman paksuus, jotta reiät voidaan porata oikealle kohdalle levyyn. Tässä mitataan 5 cm:n matka levyn kummastakin päästä ja piirretään merkki kohtaan, johon uloimmat ruuvit tulevat.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Portaiden kestävä maalaaminen

Näiden kahden merkin väliin piirretään vielä kaksi merkkiä. Niiden tulee olla levyssä tasavälein.Ota mitaksi puolet portaan paksuudesta - tässä 2 cm - ja tee siihen kohtaan merkki.

Tee kaikki merkit samalla tavalla. Sitten poraamaan. Tässä käytetään 4 mm:n terää, joka vastaa käytettäviä ruuveja. Sitten levy naputellaan paikalleen. Narinan saa estetyksi siten, että levy upotetaan niin, että se on pari millimetriä porrasaskelman alla. Silloin askelma pääsee hiukan joustamaan, kun sen päälle astutaan. Aukko piilotetaan myöhemmin erillisellä listalla.

Nyt porataan levyyn tehtyjen reikien läpi porraskelmaan. Se sujuu helposti, mutta muista pitää poraa kohtisuorassa niin, että terä menee varmasti porrasaskelman sisään. Nyt on aika kiinnittää ruuvit. Lopuksi kanta piilotetaan peitenastalla. Silloin kanta ei jää rumasti näkyviin myöskään alapuolelta.

Ennen listan kiinnittämistä on hyvä vielä tarkistaa, että levy on suorassa ja tarvittaessa vielä korjata sen asentoa. Nyt kiinnitetään lista paikalleen. Ensin mitataan tarvittava leveys. Sitten listaan tehdään merkki ja lista katkaistaan merkin kohdalta listasaksilla.

Sitten lista asetetaan paikalleen ja kiinnitetään naulapyssyllä. Paina lista kunnolla kiinni askelmaan naulatessasi sitä, jotta se ei pääse pullistelemaan. Samanlainen lista kiinnitetään etupuolelle, mutta tässä käytetään listanauloja. Listanaulat ovat ohuempia kuin tavalliset naulat, jotta lista ei mene yhtä helposti halki. Hakkaa naulan kannat kokonaan näkymättömiin tuurnan avulla.

Porrasaskelma on nyt suljettu, ja nyt vain jatketaan koko portaikko samaan tapaan.

LUE MYÖS: Helpot ja halvat uudet portaat

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat