Perustuksen halkeaman korjaaminen

Perustuksissa ja muurauksissa näkyy aika usein halkeamia. Ne johtuvat useimmiten siirtymistä, eli talo tai tässä tapauksessa muuri ovat liikahtaneet hieman eri suuntiin. Nämä liikahdukset aiheuttavat halkeamia.

Joissakin tapauksissa halkeamat saattavat aiheuttaa rakennevikoja, joiden korjaamiseen tarvitaankin jo ehdottomasti ammattimiestä.

Suoran laudan avulla piirretään viiva halkeaman molemmille puolin. Sitten leikataan kulmahiomakoneella ura kummankin viivan kohdalle niin, että halkeama jää niiden väliin. Käytä kulmahiomakoneessa betonille sopivaa timanttihiomalaikkaa.

LUE LISÄÄ: Pysäytä seinän halkeaminen

Urien välistä hakataan rappaus pois meisselillä niin, että niiden väliin jää suora ja tasainen pinta korjattavaksi. Irrallinen rappaus harjataan patterisiveltimellä, ja aukko sivellään kostealla siveltimellä. Tässä käytettävä paikkauslaasti on valmista seosta, joka sekoitetaan veteen.

Halkeama täytetään alhaalta alkaen muurauskauhan avulla niin, että muurari tekee sauman kerroksittain.

Kun halkeama on täytetty, paikkaa hierotaan teräshiertimellä niin, että ylimääräinen laasti irtoaa. Halkeama tasoitellaan puhdistuskauhalla ja sivellään kostealla siveltimellä niin, että korjauksesta tulee täysin sileä.

Jos et ole aivan varma siitä, onko talo lakannut liikkumasta, voit liimata esimerkiksi palan lasikuitukangasta halkeaman kohdalle ja odotella pari kuukautta, pysyykö se paikallaan vai repeääkö se.

Jos tapetti on revennyt, kyseessä voi olla rakennevika, johon tarvitaan ammattilaisen apua.

Lue lisää täältä: Vaarallisia halkeamia tiiliseinässä

    Lisää samasta aiheesta Talo