Korjaa nopeasti! Reikäiset tiilet

Tiiliseinässä olevat reiät näyttävät rumilta, mutta niistä on muutakin harmia: ne imevät vettä, mikä voi saada tiilet halkeamaan pakkasella. Onneksi voit paikata reiät helposti korjauslaastilla ja tiilipölyllä.

Korjaa nopeasti! Reikäiset tiilet

Kun valaisin irrotetaan, sen jäljiltä jää seinään reikiä.

Johdanto

Kokonaista tiiltä ei kannata vaihtaa vain siksi, että siinä on pari reikää. Ne on paljon helpompi paikata korjaus­laastilla. Paikatusta kohdasta tulee lähes huomaamaton, kun laastin päälle ripotellaan lopuksi tiilipölyä.

Korjaaminen kannattaa myös siksi, että samanlaista vanhaa tiiltä voi olla vaikea löytää. Pelkkä samanlainen tiili ei riitä, vaan sen pitäisi olla yhtä kulunut ja saman­sävyinen kuin muutkin tiilet.

Ennen korjaamista reiät pitää puhdistaa. Se tarkoittaa, että mahdolliset tulpat pitää irrottaa ja reiät imuroida tyhjiksi, sillä muuten laasti ei tartu kunnolla kiinni reunoihin.
Korjauslaasti on harmaata, joten se erottuu selvästi punaisesta tiilestä. Siksi se pitää pinnoittaa pölyllä, joka värjää laastin punaiseksi. Pölyn tekemiseen ei tarvita täsmälleen samanväristä tiiltä, vaan kutakuinkin saman­värinen riittää.

Tarvittavat työvälineet

Tavallisten muuraustyökalujen lisäksi tarvitset vasaran ja kaksi pensseliä – toisen märälle ja toisen kuivalle laastille.

  • Sorkkarauta
  • Vasara
  • Saumain
  • Teräslasta
  • Kaksi pensseliä
  • Sieni

Tee näin

1

Aloita poistamalla tulpat. Se on helpointa tehdä vääntämällä tulppaan ruuvi ja vetämällä se irti. Voit käyttää pihtejä tai sorkkarautaa. Ole varovainen, jotta et riko tiiltä.

2

Tee tiilestä pölyä. Korjauslaastin ­peittämiseen tarkoitetun pölyn pitää olla hyvin hienojakoista.

3

Puhdista reiät huolellisesti pölystä ja muusta liasta. Kostuta korjauskohta vedellä, jotta tiili ei ime laastia kuivaksi, ennen kun se ehtii kovettua.

4

Paikkaa reikä korjauslaastilla. Se onnistuu helpoiten laittamalla laastia teräslastalle ja painamalla se reikää vasten. Sen jälkeen laasti on helppo painaa reikään saumaimella. Sekoita korjauslaasti paljussa esimerkiksi laastikauhalla. Toinen vaihtoehto on ostaa valmista putkilossa myytävää korjauslaastia.

5

Poista ylimääräinen laasti, kun se on jämähtänyt. Voit kaapia suurimman osan pois teräslastalla tai sienellä. Pyyhi pinta sienellä. Sen pitää olla kostea, ei märkä.

6

Levitä tiilipölyä pensselillä, kun laasti on vielä kosteaa. Puhdista huolellisesti ylimääräinen pöly pois saumoista kostealla sienellä.

Video

PORANREIÄT TIILISSÄ

Ole varovainen, jotta reiästä ei tule vielä isompi.

Levitä laastia teräslastalle ja pidä sitä reikiä vasten. Se helpottaa laastin levittämistä.

Paina kevyesti pensselillä, jotta jauhe tarttuu hyvin kiinni. Älä paina niin kovasti, että laasti antaa periksi.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.