Korjaa kolot laastisaumoissa

Tiiliseinän laastisauman kolot tai painaumat rumentavat julkisivua. Lisäksi kolot voivat laajentua veden ja jään vaikutuksesta. Siksi saumat kannattaa tarkistaa muutaman vuoden välein.

Johdanto

Tiilien välisen laastin on oltava itse tiiliä heikompaa, jotta sauma kestää julkisivun mahdolliset liikkeet.

Suhteellisen heikot saumat altistuvat myös sateelle, lumelle, kylmyydelle ja tuulelle. Tällöin on täysin luonnollista, että saumoista voi irrota palasia. Myös esimerkiksi saumaan kiinnitetyn esineen poistaminen voi
aiheuttaa koloja.

Lopputulos on pohjimmiltaan sama: Laastissa on koloja, ja sauma on altistunut kosteudelle ja pakkaselle, mikä pahentaa tilannetta.

Ratkaisu on uusi laasti, jolla kolo täytetään. Jos saumoissa on sementtiä, niihin voi ostaa korjaus- tai yleis­laastia. Jos saumat ovat kalkkilaastia, myös korjaukset on tehtävä sillä.

Laasti sekoitetaan veteen ennen kuin se painellaan seinään kapealla saumakauhalla. Lopuksi sauma tasoitetaan kostealla sienellä. Näin saat jälleen siistin ja vahvan sauman.

Tarvittavat työvälineet

Saumakauhan leveyden on vastattava saumojen leveyttä. Loput ovat perustason muuraustyökaluja.

  • Muurauskauha
  • Teräshierrin
  • Sieni
  • Teräsharja

Ohjeet

01
Tee näin 6 Vaihe

1

Sekoita laasti. Käytämme tässä yleis­laastia sementtisaumoihin. Pienen määrän voi sekoittaa perusteellisesti muuraus­kauhalla. Suuret määrät on sekoitettava porakoneen sekoitusvispilällä.

2

Puhdista sauma teräsharjalla, jotta kaikki irtonainen laasti irtoaa. Uusi laasti ei tartu irtonaiseen pohjaan.

3

Pese sauma kostealla siveltimellä. Muurauspöly irtoaa sauman kastuessa. Näin se ei ime pois korjauslaastin kosteutta.

4

Aseta laastia hiertimelle ja paina sitä saumakauhalla kohtiin, joista sitä puuttuu. Saumauskauhoja on saatavana eri levyisinä, joten löydät
aina omiin saumoihisi sopivan kauhan. Tasoita jättämättä saumaan uutta painaumaa. Laastia on oltava mieluummin liian paljon kuin liian vähän.

5

Pese sauma varovasti sienellä, kun laasti on saanut kuivua hetken aikaa. Paina sienellä kevyesti saumaa vasten, mutta älä niin kovaa, että sauma kovertuu.

6

Sauma on jälleen täydellinen: Kun laasti on kuivunut kokonaan muutamassa päivässä, korjauskohta on lähes näkymätön.

Video

REIÄT LAASTISAUMOISSA

Pensseli kostuttaa samalla sauman, jotta se ei ime laastia kuivaksi, ennen kuin se ehtii kovettua.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.