Uusi julkisivu tavallisista laudoista

Tavallisista laudoista rakennettu limittäinen poikkilaudoitus on kaunis ja käytännöllinen tapa tehdä puinen julkisivu. Tällä tavoin verhoilu syntyy paljon edullisemmin kuin valmista vinovuorilautaa käyttämällä.

LUE LISÄÄ: Limilaudoitus ulkoverhouslaudoista

Puuseppä näyttää, miten poikkilaudoitus syntyy helposti noudattamalla muutamia yksinkertaisia mittaus- ja asennussääntöjä. Verhoilulaudat asennetaan viistoon, jotta sadevesi pääsee valumaan alas. Siksi ensimmäisen laudan alle kiinnitetään lista tai kiila, joka on saman paksuinen kuin itse laudat.

Kiilat kiinnitetään tavallisilla ruostumattomilla 50 mm:n uritetuilla nauloilla tai 80 mm:n sileillä nauloilla. Kiilojen pitää olla pystylistojen alareunan tasalla. Ensimmäinen lauta kiinnitetään keskeltä yhdellä ruuvilla. Ruuvien pituus on kolme kertaa verhoilulautojen paksuus, tässä tapauksessa siis vähintään 75 mm.

Tarkista ennen seuraavan ruuvin kiinnittämistä, että lauta on vatupassissa. Huomaa, että ruuvi kiinnitetään keskelle lautaa tukikiilan yläpuolelle – ei sen läpi.Sitten otetaan mitta seuraavaa lautaa varten. Se tehdään mittapalalla, joka on 65 mm korkea. Merkkiviiva tehdään sen yläreunan kohdalle.

95 mm:n lautojen tulee nimittäin asettua vähintään neljäsosaltaan ja korkeintaan kolmasosaltaan päällekkäin. Aseta lauta täsmälleen merkin kohdalle ja ruuvaa kiinni ensin keskeltä ja sitten sivuilta. Jatka lautojen kiinnittämistä samaan tapaan. Huomaa, ettei ruuvi saa mennä alapuolisen laudan läpi.

On tärkeää, että yksittäisellä laudalla on tilaa elää ilman, että se vaikuttaa ylä- tai alapuolisiin lautoihin.95 mm:n verhoilulaudat ovat nyt 30 mm päällekkäin. Tämä on yksi nopeimmista tavoista verhoilla pääty tai julkisivu, ja ruuvejakin kuluu paljon vähemmän verrattuuna moniin muihin tapoihim.

LUE LISÄÄ: Tee tyylikäs julkisivu ulkoverhouspaneeleista

Tässä esimerkissä käytettiin tavallista kuusilautaa, mutta julkisivuun kannattaa tietenkin käyttää käsiteltyä puuta tai jotakin kovapuulajia, joka ei vaadi tiheää huoltamista. Julkisivun verhoilua ei jatketa aivan kolmion reunaan saakka, koska sinne jätetään tilaa tippalistalle, jota pitkin sadevesi pääsee valumaan alas.

Tässä puuseppä jättää ylimmän laudan ja päätykolmion väliin 60 mm tilaa. Päätykolmion ja seinän väliin riittää 50 mm.Tippalista tuetaan kiilan muotoisella listalla ja asetetaan paikalleen niin, että se on joka kohdasta yhtä paljon ulkoneva. Sitten se ruuvataan paikalleen.

Vesilaudan on oltava 10-15 astetta viistossa. Tällainen vinovuorilaudoitus valmistuu nopeasti, mutta se on silti tiivis ja kestävä. Muista, että painekyllästettyyn puuhun on aina käytettävä ruostumattomia nauloja. Muutoin ruuvit ruostuvat kyllästysaineiden vaikutuksesta.

LUE LISÄÄ: Ulkovuorilaudat - Katso, millaisia lautoja kannattaa käyttää!

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puujulkisivu