Ulkoverhouspaneelit: Tee tyylikäs julkisivu ulkoverhouspaneeleista

Ulkoverhouspaneeleista tehty julkisivu näyttää tyylikkäältä. Tämän vajan seiniin on asennettu vinovuorilaudat.

Ulkoverhouspaneeleita käytetään talojen ja piharakennusten seinien pinnoittamiseen. Ulkoverhouspaneelit näyttävät hyviltä, mutta seinää pitää huoltaa säännöllisesti, jotta puu ei lahoa tai homehdu.

Ulkoverhouspaneelit voi asentaa eri tavoilla, sekä vaakaan että pystyyn. Kaikissa ulkoverhouslaudoissa ei ole pontteja.

LUE LISÄÄ: Limilaudoitus ulkoverhouslaudoista

Vaakalaudoitus

Ulkovuorilaudat voi asentaa pystyyn tai vaakaan. Sekä vaakalaudoitus että pystylaudoitus tuulettuvat tehokkaasti, kun niiden taakse jätetään tuuletusraot. Vaakalaudoituksen etu on, että sen alimmat laudat on helppo vaihtaa uusiin, jos alimmat laudat lahoavat. Vaakalaudoitus kiinnitetään pystyrimoihin tai lautoihin, ja koolausvälit jätetään avoimiksi molemmista päistä. Siten ilma pääsee kiertämään lautojen takana, ja kosteus tuulettuu pois.

Ulkoverhouspaneelit: Vinovuorilaudat

Vinovuorilaudat yhdistetään toisiinsa ponteilla. Laudan alareuna on yläosaa paksumpi, jotta vesi ei valu seinää pitkin. Nämä laudat ovat pohjamaalattuja.

Pystylaudoitus – lomalaudoitus

Lomalaudoitus on yksi tunnetuimmissa pystylaudoituksista. Lomalaudoituksessa laudat asennetaan kahteen kerrokseen siten, että alempien lautojen väliin jätetään rako ja päällimmäinen lauta tai rima asennetaan raon päälle. Päällimmäisen laudan ruuvit asennetaan suoraan koolauslautaan, ei alempien lautojen reunojen läpi, jotta alemmat laudat eivät halkea. Alla olevassa kuvassa näkyy, miten ruuvit on asennettu viistoon.

Ulkovuorilaudat: Asenna lujempi puoli ulospäin.

Kuvassa näkyy, että alempien lautojen välissä on iso rako ja ruuvit on asennettu viistoon. Lisäksi kuvassa näkyy, että vuosirenkaat kääntyvät oikeaan suuntaan.

Kovempi puoli ulospäin

Lautojen asennussuunnalla on väliä, sillä laudan toinen puoli on aina toista kovempi.

Kovempi puoli on helppo erottaa katsomalla laudan päätä. Vuosirenkaat kääntyvät ulos- tai sisäänpäin. Ydinpuu on kovinta, joten lautojen vuosirenkaiden pitää kääntyä ulospäin.

Uusi ulkovuoraus vanhan päälle

Vanhaa ulkovuorausta ei ole aina pakko purkaa pois uuden tieltä. Joissakin tapauksissa uudet ulkovuorilaudat voi asentaa suoraan vanhojen päälle. Vanhojen lautojen pitää olla hyvässä kunnossa, ja uuden ulkovuorauksen alle pitää jättää hyvä tuuletusrako.

LUE LISÄÄ: Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten asennat uudet ulkovuorolaudat vanhojen päälle. Lue tee se itse -ohjeet.

Ulkoverhouspaneelit: Asenna uudet laudat vanhojen päälle.

Tässä asennetaan lomalaudoitus vanhan vaakalaudoituksen päälle.

Ulkoverhouspuut

Monet eri puulajit sopivat ulkovuorauslaudoiksi. Ulkovuorauslaudat ja ulkoverhouspaneelit ovat yleensä tavallista mäntyä tai kuusta, mutta ulkoseiniin käytetään myös painekyllästettyä puuta ja lämpöpuuta.

Monet ulkovuorilaudat ovat pohjamaalattuja. Ne pitää maalata toiseen kertaan asentamisen jälkeen, jotta ulkovuoraus pysyy kunnossa pitkään.

Myös jotkut öljyjä sisältävät jalopuut kuten tiikki ja mahonki pysyvät kunnossa pitkään. Jalopuut ovat todella kalliita, mutta näyttävät ainutlaatuisilta.

Ulkoverhouspaneelit: Puulajit

Tämä lisärakennus on vuorattu mahongilla.