Fiksu matto äänieristää lattian

Ääntä eristävä solumuovimatto vaimentaa puulattiasta kaikuvan äänen erittäin tehokkaasti. Maton reikiin levitettävä liima tarttuu kiinni lattialautoihin ja sitoo ne alustaan. Akustiikkamaton ja liiman yhdistelmä on kuin lattian alle asennettu äänenvaimennin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivää
Hinta
285 euroa

Sika-äänieristematto on joko 3 tai 5 milliä paksua. Löydät lähimmän jälleenmyyjän osoitteesta www.sika.com

Johdanto

Perinteinen ”uiva” eli alustaan kiinnittämätön puulattia pitää aina jonkin verran ääntä, kun sen päällä kävellään. Askeleet kaikuvat lattian pinnasta riippumatta siitä, millaiselle pohjalle puulattia on rakennettu.

Liimojen valmistajana tunnettu Sika on kehittänyt puulattian asentamiseen erikoisjärjestelmän, joka vaimentaa askelten äänet. AcouBond-järjestelmä koostuu elastisesta liimasta ja kolme milliä paksusta solumuovimatosta, jossa on reikiä.

Matto levitetään tasaiselle alustalle ja reikiin puristetaan liimaa liimapistoolilla. Puulattia asennetaan maton päälle ja liimataan kiinni alustaan.

Akustiikkamatto ja liima vaimentavat askelten äänet ja kaiun erittäin tehokkaasti. Alusta on tukeva, ja se kestää ihmisen jalan painon.

Tässä jutussa lattia asennetaan betonin päälle. Maton voi asentaa myös laatta- tai puulattialle.

Alusta kuntoon

Poista alustasta kaikki epätasaisuudet ennen maton levittämistä. Betonialustalle pitää levittää lisäksi höyrynsulku, jotta kosteus ei nouse lattiaan.

Puulattia liimataan kiinni, joten sen alle ei voi levittää tavallista höyrynsulkumuovia. Sen sijaan lattiaan levitetään pohjuste, joka toimii vesieristeen tapaan ja varmistaa, että liima tarttuu kunnolla kiinni.

TOIMITUS SUOSITTELEE: 10 meluhaittaa ja niiden ratkaisut

Varo pohjustetta

Betonilattialle levitettävästä pohjusteesta ei leviä ilmaan myrkyllisiä yhdisteitä. On kui-tenkin tärkeää, ettei nestettä pääse iholle tai silmiin.

Pue päällesi suojalasit, kasvoja suojaava visiiri, suojahaalari ja suojahanskat. Varusteiden pitää kestää kulutusta ja kemikaaleja. Varusteet maksavat noin 50 euroa. Li-säksi tarvitset kumisaappaat.

Ohjeet

01
Levitä pohjuste alustaan 2 Vaihe

Betonialusta pitää käsitellä ennen maton asentamista juoksevalla vesieristeellä. Sika Primer MR Fast on osa AcouBond-järjestelmää. Vesieriste on kaksikomponenttista, joten nesteet pitää sekoittaa toisiinsa ennen käyttöä. Pohjuste toimii vesieristeenä ja varmistaa, että liima tarttuu kunnolla kiinni alustaan.

Nesteessä on epoksia, joten pohjustetta ei saa päästä iholle. Pukeudu asianmukaisiin suojavarusteisiin, ennen kuin alat sekoittaa nesteitä toisiinsa.

1

Kaada pienen pullon sisältö isoon astiaan. Ruuvaa korkki kiinni ja ravista astiaa vähintään minuutin ajan, jotta nesteet sekoittuvat toisiinsa kunnolla.

2

Levitä pohjuste betoniin maalitelalla noin metrin levyinen kaistale kerrallaan. Älä säästele pohjustetta. Kosteus pääsee läpi pienestäkin reiästä.

02
Levitä ensimmäinen rulla alustalle 5 Vaihe

Pohjuste kuivuu huoneenlämmössä noin neljässä tunnissa. Voit odottaa yön yli, jos haluat olla aivan varma siitä, että pohjuste on kokonaan kuivunut.

Levitä ensimmäinen matto ja aloita lautojen asentaminen seinän vierestä.

Tämä lattia tehdään 15 milliä paksusta Kährsin tammiparketista. Lautojen päissä on Woodloc 5S -lukkopontti, joten laudat voi asentaa yksitellen. Laudat lukittuvat kiinni toisiinsa myös pitkiltä reunoiltaan.

1

Levitä ensimmäinen mattokaistale. Jätä maton ja seinän väliin parin sentin rako. Levitä matto lattialautojen suuntaisesti.

2

Jätä parketin ja seinän väliin vähintään sentin levyinen rako. Jätä tilaa myös muiden rakenteiden kuten putkien ympärille. Rako on helppo säätää sopivaksi muovikiiloilla.

3

Asenna kaksi parkettiriviä urospontti eteenpäin. Älä lukitse lautoja vielä toisiinsa. Aloita vasemmasta nurkasta. Limitä pääty-saumoja vähintään 50 senttiä.

4

Liimaa teippi parketin takareunaan ja paina parketti kiinni seinään. Jäljennä seinän muodot teippiin tussin ja kiilan avulla.

5

Irrota laudat toisistaan ja halkaise ensimmäinen lauta pisto sahalla. Sahaa alapuolelta, jotta puun pinta ei jää rosoiseksi. Yhdistä kaksi ensimmäistä parkettiriviä ja lukitse ne toisiinsa.

03
Purista reikiin liimaa 2 Vaihe

Matto ja lattia pitää asentaa oikeassa järjestyksessä, jotta liima ei leviä käsiin, vaatteisiin ja työkaluihin.

Siksi liimaa levitetään maton rakoihin noin puolen metrin pätkissä. Se vastaa kahden lattialaudan leveyttä.

1

Levitä liimaa puolen metrin matkalle. Pidä liimapistoolia pystyssä. Pidä laudat maton vieressä ylösalaisin käännettyinä ja käännä ne nopeasti oikein päin liiman päälle.

2

Asenna kaksi ensimmäistä riviä seinän viereen kiilojen avulla. Kävele lautojen päällä lyhyin askelin, jotta laudat tarttuvat varmasti kiinni liimaan. Paina laudat kiinni lattiaan aina kahden rivin välein.

04
Seuraavat rivit 4 Vaihe

Kun ensimmäiset parkettirivit ovat paikallaan, voit levittää lattialle seuraavan mattokaistaleen. Jatka asentamista samalla tavalla. Muista jättää mattokaistaleiden väliin 1-2 sentin rako.

Tässä näytetään, miten Kährsin Woodlock-lukkoponttilaudat asennetaan.

Viimeiset, peräseinää vasten asennettavat parketit pitää yleensä halkaista, jotta ne mahtuvat paikoilleen. Voit käyttää halkaisemiseen pöytä- tai käsisirkkeliä.

1

Käännä viimeistä lautaa puoli kierrosta, pidä se sentin päässä seinästä ja merkitse sahauskohta lyijykynällä. Voit aloittaa seuraavan rivin edellisen rivin loppupalalla.

2

Paina lauta ponttiin. Aseta lyöntikapula pontin päälle ja lyö kapulaa pari kertaa vasaralla. Pontit painuvat yhteen, ja laudan voi painaa alas.

3

Levitä uusi mattokaistale parin sentin päähän edellisestä. Matot eivät saa mennä päällekkäin. Katkaise matto saksilla tai mattopuukolla.

4

Levitä liimaa kaikkiin reikiin ja mattojen väliseen rakoon. Levitä liimaa edelleen vain noin puoli metriä kerrallaan ja asenna päälle kaksi riviä lautoja.

05
Tee näin karmin kohdalla 2 Vaihe

Lähes kaikissa huoneissa on pieniä esteitä kuten oven-karmeja, joiden kohdalla lautaa ei voi painaa paikalleen. Silloin laudat pitää kaventaa ja tarvittaessa liimata kiinni toisiinsa.

1

Poista pontin etuosa taltalla, jos viimeistä lautaa ei voi vääntää paikalleen. Levitä saumaan liimaa.

2

Laudan voi nyt työntää ponttiin vaaka-tasossa. Liima korvaa puuttuvan lukkopontin. Jos laudan päälle leviää liimaa, pyyhi se heti pois.

Materiaalit

  • SikaLayer-03-mattoa
  • SikaBond-52 Parquet -liimaa
  • Sika Primer MR Fast -pohjustetta
  • Lattialautaa, tässä Kährs Tammi Vienna 3S 200x2423x15 mm

Vie aikaa

20 neliön lattian rakentaminen vie 3-4 päivää.

Hinta

• 35 euroa/neliö + lattian hinta
• 4,2 kg pohjustetta 250 euroa

Vaikeusaste

Työ on helppoa, kun noudatat ohjeita.

Video

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - ensimmäinen rivi

Näin pääset alkuun - mittaa perusteellisesti

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - limitys

Limitetyt saumat tekevät lattiasta vahvan ja tukevan

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - viimeinen rivi

Laudat on helppo lyödä paikalleen parkettiraudalla

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Äänieristys