Asenna liesituuletin kattoon ja vältä melu

Oletko kyllästynyt keittiössä olevaan isoon ja kovaääniseen liesituulettimeen? Voit korvata sen mallilla, jossa on välikatolle asennettava ulkoinen moottori.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
1.500 euroa
Kattoon upotettu liesituuletin lisää keittiön työtilaa ja antaa lisää tilaa lieden päälle.

Kattoon upotettu liesituuletin lisää keittiön työtilaa ja antaa lisää tilaa lieden päälle.

Johdanto

Liesituuletin lohkaisee helposti kuutiometrin verran tilaa keittiön parhaalta paikalta ja hallitsee ilmatilaa myös äänellään. Melusta ja isosta liesikuvusta voi päästä eroon asentamalla liesituulettimen moottorin välikatolle ja upottamalla liesikuvun sisäkattoon.

Liesikuvun ulkoinen moottori on yleensä tavallinen kanavapuhallin, joka asennetaan ilmastointiputken sisään.

Asenna melunlähde välikatolle tai katolle

Kattoon upotettava liesituuletin toimii suunnilleen samalla tavalla kuin tavallinen liesituuletin. Upotettava liesituuletin imee käryn ja kosteuden ja puhaltaa sen ulkoilmaan katon tai seinän läpi.

Jos sisäkatto on korkealla, liesituuletinta pitää käyttää kaukosäätimellä. Korkeaan sisäkattoon upotetussa liesituulettimessa on se huono puoli, ettei se ime rasvaa yhtä tehokkaasti kuin lieden lähellä oleva liesituuletin.

Liesituulettimen moottorin voi asentaa myös talon katolle. Huippuimuri on säiden armoilla ja saattaa jäätyä, jos sitä käytetään vain harvoin. Toisaalta huippuimuri on niin kaukana keittiöstä kuin mahdollista, joten sen ääni on hiljainen.

Ilmastointiputken asentaminen kannattaa suunnitella huolellisesti, jotta siihen tulee mahdollisimman vähän mutkia. Ilma ja sen seassa oleva hiukkaset liikkuvat tehokkaimmin, kun putki menee ulos asti mahdollisimman pystysuorassa asennossa. Käytä vain kovaa ilmastointiputkea, sillä pehmeä alumiiniputki eli niin sanottu kurkkutorvi voi painua kasaan ja pahimmassa tapauksessa syttyä tuleen.

Ilmastointiputken leikkaaminen onnistuu helposti oikealla tekniikalla. Näytämme seuraavilla sivuilla, miten se tehdään.

Ohjeet

01
Valmistele asennus 6 Vaihe

Liesituulettimen asennustapa riippuu mallista. Noudata valmistajan ohjeita huolellisesti. Eroista huolimatta kaik-kien liesituulettimien asentamisessa on samanlaisia vaiheita.

Aluksi vanha liesituuletin pitää purkaa pois uuden tieltä. Sahaa kat-toon reikä, leikkaa ilmastointiputket sopiviksi pätkiksi, asenna niiden väliin tarvittavat mutkat ja liitä liesituuletin, moottori ja tuuletusaukko toisiinsa. Työn iloa!

1

Peitä liesi huolellisesti, ennen kuin aloitat. Pahvinpala tai levy suojaa liettä käsistä putoavilta ruuveilta, kattolaudoilta ja ruuvinvääntimeltä. Voit käyttää lieden suojaamiseen tavallista pahvilaatikkoa tai joutilasta levynpalasta.

2

Poista eristeet liesituulettimen päältä, jotta mahdut työskentelemään.

3

Irrota vanha liesituuletin varovasti, kun virta on katkaistu. Pyydä paikalle sähköasentaja, jos liesituulettimessa ei ole pistoketta vaan se on kytketty verkkoon kiinteästi.

4

Merkitse lieden keskikohta kattoon luoti­ langalla.

5

Poraa kattoon reikä pitkällä terällä, joka yltää yläpohjan läpi. Tarkista, että liesi­ tuuletin mahtuu kattoristikoiden väliin. Kysy apua rakennesuunnittelijalta, jos joudut muuttamaan rakenteita.

6

Merkitse reiän paikka ja sahaa se pisto­ sahalla. Merkitse lieden nurkat kattoon luotilangan avulla, jotta saat tehtyä reiästä samansuuntaisen.

02
Kiinnitä liesituuletin 2 Vaihe

Liesituulettimen voi asentaa monella tavalla katon rakenteesta riippuen. Liesituulettimen voi kiinnittää koolaus­ lautoihin, ripustaa rautalankoihin tai ruuvata kiinni tukeviin lankkuihin, jotka asennetaan poikittain kattoristi­ koiden päälle tässä näytettävällä tavalla.

Useimmat liesituulettimien valmis­ tajat tekevät myös kehyksiä, joilla liesi­ tuulettimen voi upottaa hieman katon sisään.

1

Tämä liesituuletin kiinnitetään kahteen lankkuun, jotka ovat kattoristikoiden välissä. On tärkeää, että lankut yltävät kunnolla ristikoiden päälle.

2

Ruuvaa liesituuletin kiinni katossa olevaan reikään ja kannatinlankkuihin. Kokoa seuraavaksi liesituuletin, ennen kuin asennat putket ja moottorin.

03
Tee putkisto 5 Vaihe

Kun liesituuletin on paikallaan, on aika asentaa putket. Ilmastointiputkia myydään rautakaupoissa, mutta niitä voi tilata myös verkkokaupoista.

Markkinoilla on muun muassa suoria putkia ja 90 asteen mutkia. Kiinnitä huomiota osien halkaisijaan, jotta ne sopivat yhteen liesituulettimen ja moottorin kanssa.

1

Ilmastointiputki on helpointa katkaista kulmahiomakoneella. Käytä mahdollisim-man ohutta metallilaikkaa.

2

Työnnä liitoskappaleet toisiinsa yhdistet-tävien putkien sisään.

3

Ruuvaa kolme porakärkiruuvia putkien ja liitoskappaleiden läpi (päältä ja molem-milta puolilta). Siten kaikki osat pysyvät varmasti paikoillaan.

4

Kiinnitä kannattimet palkkeihin, joihin putket on tarkoitus asentaa. Kun putket ovat paikoillaan, ruuvaa ne kiinni pora- kärkiruuveilla kannattimen kummaltakin puolelta.

5

Eristä putket alumiinipintaisella villalla, jotta kosteus ei tiivisty putken sisäpintaan ja valu alas liesituulettimesta. Asenna ja kytke moottori lopuksi valmistajan ohjeiden mukaan.

Vie aikaa

2 päivää.

Hinta

Liesikupu, ulkoinen moottori, ilmastointiputket ja asennustarvikkeet maksavat mallista riippuen noin 700-1500 euroa.

Vaikeusaste

Reiän tekeminen kattoon ja ilmastointiputkien asentaminen on haastavaa, mutta näytämme, miten se tehdään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Äänieristys