Vankka työpöytä: 7 helppoa vaihetta

Kolmen pituisia soiroja, ruuveja ja kaksi levypalaa. Näistä syntyy vankka ja helposti pystytettävä työpöytä. Sahauta levyt rakennustarvikeliikkeessä ja kokoa pöytä sahan ja porakoneen avulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
50 euroa

Johdanto

Yksinkertainen ja vankka. Nämä sanat kuvaavat työpöytää, joka on edullinen ja nopea rakentaa. Eri mittaiset soirot ruuvataan ja liimataan yhteen vahvaksi rungoksi. Runkoa jäykistetään levykaistaleilla ja viimeistellään pöytälevyllä. Pöydän koon voi määrittää itse. Jos siitä tehdään yli 2 metriä pitkä, keskelle on syytä sijoittaa ylimääräinen jalkapari.

Kun pöytä on valmis, sitä voi täydentää erilaisilla yksityiskohdilla niin paljon kuin haluaa: työkalupidikkeillä, suojalevyillä jne. tai jättää sellaisekseen: vankaksi ja yhdessä aamupäivässä rakennetuksi työpöydäksi.

Ohjeet

01
Rakenna runko, jäykis-tä ja asenna pöytälevy 7 Vaihe

Esimerkin pöytälevy on 80 x 200 cm. Runko on kapeampi ja lyhyempi, jotta pöytälevy yltää noin 10 cm rungon yli kolmelta sivulta. Jos pöydän on tarkoi-tus seistä vapaasti, levy saa yltää kaikkien neljän sivun yli 10 cm.

Pöytälevyn lisäksi tarvitaan noin 30 cm leveä levykaistale rungon jäykis-tämiseksi takasivulta.

Sahaa rungon osat ensin niin, että sahauslinjoista tulee suorakulmaiset.

1

Aseta sahatut soirot tasaiselle alustalle. Varmista, että päät ovat tasan. Kiinnitä 5 x 100 mm ruuvit soiron A läpi soiroon B joka liitoksesta.

2

Liimaa ja ruuvaa jalat paikalleen. Sijoita jalat (C) niin, että leveät sivut kääntyvät lyhyitä päätysoiroja (B) vasten. Laita runsaasti liimaa ja kiinnitä kummalta-kin sivulta kaksi ruuvia soirojen läpi jalkoihin.

3

Mittaa ja tee merkki jokaiseen jalkaan kohtaan, johon toinen jäykis-tävä runkokehikko sijoitetaan (tässä 40 cm ensimmäisen kehikon alle. Etäisyys kahden kehikon välillä sovitetaan levyn D mukaan).

4

Aloita poikittaissoiroista (B), joiden pitää sijoittua aivan jalkojen ulkoreunaan. Aseta tämän jälkeen pitkät soirot (A) ja lopuksi keskelle tuleva poikki-soiro paikalleen. Liimaa ja ruuvaa osat.

5

Asenna jäykistävä levy (D) telineen takasivuun. Sivele liimaa jalkoihin (C) ja soiroon (A).

6

Kiinnitä jäykistävä levy (D). Esiporaa reiät 5 mm poranterällä tai käytä porakärjellisiä ruuveja. Aseta jokaiseen jalkaan kolme neljä 5 x 80 mm:n ruuvia.

7

Laita runko lattialle ja kiinnitä pöytälevy. Sovita levy paikalleen ja kiinnitä se 5 x 80 mm ruuveilla noin 30 cm:n välein.

Materiaalit

45 x 90 mm soiroja:

 • 4 pitkää soiroa (A) á 180 cm
 • 6 poikkisoiroa (B) á 61 cm
 • 4 jalkaa (C) 80 cm

19 mm mdf-levyä:

 • 1 pöytälevy (E), 80 x 200 cm
 • 1 takasivun levy (D), 30 x 180 cm

Lisäksi:

 • 5 x 80 ja 5 x 100 mm ruuveja
 • Puuliimaa

Vie aikaa

Puoli päivää, ehkä hieman enemmän, jos on aloittelija.

Hinta

Noin 50 €

Vaikeusaste

Kaikki voivat osallistua. Sopiva hanke aloittelijalle.

Piirustus

Kun kaksi mdf-levyä on ruuvattu runkoon kiinni, työpöytä seisoo verstaalla vakaasti.

3D-malli

3D-malli

Tukeva työpöytä

Työpöytä koostuu muutamasta vankasta osasta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vahvistettu MDF:llä

Jalustasta tulee todella kestävä, kun taustalevy ruuvataan kiinni.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Helpot liitokset

Läheltä näkyy, että etu- ja takalankut on ruuvattu jalkoihin ja toisiinsa.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Estä sahanterän juuttuminen

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Työpöytä