Parvi luo lisää tilaa

Rakenna parvi ja käytä tila hyödyksesi. Jos huone on korkea, parvi on hyvä tapa hyödyntää muuten tyhjäksi jäävää tilaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
800 euroa

Johdanto

Lisää neliöitä parvella

Monissa uusissa taloissa on korkeat huoneet tai puolitoistakerroksinen olohuone. Joissakin tilanteissa katon rajaan kannattaa rakentaa parvi työpöytää tai vierassänkyä varten. Parvi sopii monenlaisiin tarkoituksiin.

Rakenna oma parvesi

Asunnon laajentaminen parvella ei ole kovin vaikeaa. Ohjeissamme näytetään vaihe vaiheelta, miten rakennat parven helposti yhdessä viikonlopussa.

Parvi ja fiksut yksityiskohdat

Rakenna parvi ja fiksut tikkaat, jotka voi taittaa kokoon ja siirtää sivuun, kun niitä ei käytetä. Tikkaita ei voi irrottaa, jotta kukaan ei jää vahingossa loukkuun parvelle.
Tälle parvelle asennettiin siisti ponttilattia, mutta parvelle voi viedä myös maton. Muista kiinnittää matto hyvin, jotta se ei putoa alas.

Rakenna parvi yksinkertaisesti

Parven rakentamiseen ei tarvita paljon työkaluja. Saha ja porakone riittävät. Porakonetelineestä on hyötyä kaiteiden reikien poraamisessa. Siirrettävä porakoneteline ei maksa omaisuuksia, mutta se poraa täysin pystysuoria ja samansyvyisiä reikiä.

Sisusta parvi

Sisusta parvesta miellyttävä olokolo. Parvella on mukava tehdä kotiläksyjä tai lukea hyvää kirjaa, joten sisusta parvi siten, että se pysyy kutsuvana. Myös parven alle muodostuu mukava sopukka. Sen voi sisustaa esimerkiksi lasten leikkitilaksi tai lukunurkaksi, jossa on hyvä nojatuoli ja lukulamppu. Vain mielikuvitus rajoittaa parven sisustamista.

Ohjeet

01
Kantava osa 12 Vaihe

Parven kehyksen rakentaminen 1

Aloita liittämällä yhteen kehyksen kaksi sivua (A) ja kaksi päätyä (B) liimalla ja ruuveilla. Laita kulmien alle paperiarkit tms., jotta liima ei tartu lattiaan.

Parven rakentaminen 2

Asenna kehys kolmen tilapäistolpan päälle ruuvipuristimien avulla, jotta saat sen haluamallesi korkeudelle. Tarkista, että kaikki sivut ovat vaaterissa. VINKKI: Pyydä apulaista avuksesi, kun ryhdyt nostamaan kehystä ylös.

Parven rakentaminen 3

Poraa 10 mm:n reiät raamin läpi seinään. Käytä tiili- ja betoniseiniin karminauloja (10 x 100mm) ja sijoita ne 40-50 cm:n etäisyydelle toisistaan. Naputa naulat sisään ja kiristä ruuvit.

Parven rakentaminen 4

Levyseinään ei tarvitse esiporata, mutta kiinnitä ruuvit niin, että ne osuvat levyjen takana oleviin palkkeihin. VINKKI: Puun ja metallin tunnistavasta rakenneilmaisimesta on tässä paljon apua.

Parven rakentaminen 5

Ruuvaa 16 mm:n pyörökepin pala lattiaan kiinni ja poraa samankokoinen reikä tolpan (C) jalkaan.

Parven rakentaminen 6

Vahvista tolppaa (C) palkilla (D), joka kiinnitetään liimalla, ruuveilla ja kahdella lukkokantaisella mutteriruuvilla kehykseen.

Parven rakentaminen 7

Asenna kaksi ulkokulmatolppaa (E) liimalla ja ruuveilla kehyksen sisäpuolelle. Näiden kahden kulmatolpan alareunoihin sahataan lovet (4,5 x 19,5 cm). Tolpat kiinnitetään seiniin.

Parven rakentaminen 8

Piirrä kehyksen sivujen (A) sisäpintaan merkkiviiva koko kehyksenn ympäri (14 cm:n etäisyydelle yläreunasta). Näihin kahteen kehyssivuun kiinnitetään listat (G) liimalla ja ruuveilla.

Parven rakentaminen 9

Sahaa 45 x 47 mm:n lovet jokaisen palkin (F) molempiin päihin. Aseta palkit kehyksen päälle ja kiinnitä ne liimalla ja ruuveilla.

Parven rakentaminen 10

Kiinnitä tukilistat (H) palkkien väliin liimalla ja ruuveilla. Tee koeliitos, jotta tukilistoista tulee varmasti yhtä pitkät. Se näyttää siisteimmältä.

Parven rakentaminen 11

Kiinnitä lattialevyt ruuveilla. Muista sahata aukot tolppia varten. VINKKI: Käytä ruuveja, joiden kanta uppoaa automaattisesti levyn sisään.

Parven voi pystyttää myös kahdelle jalalle

Me rakensimme parven huoneen nurkkaan, joten parven ulkoreunaan riitti yksi kulmatolppa. Mutta voit hyvin soveltaa malliamme tilanteesi mukaan niin, että rakennat parven kahden, joko lyhyelle tai pitkälle ulkosivulle asetetun tolpan varaan. Tällöin vain korvataan yksi lyhyistä kulmatolpista pitkällä tolpalla (C), (D). Älä kuitenkaan yritä rakentaa vapaasti seisovaa parvea tällä ohjeella, sillä vapaasti seisova parvi vaatii toisenlaisen poikittaisjäykistyksen ja tuen.

02
Tikkaat 5 Vaihe

Parven rakentaminen parvitikkaat

Tikkaat voi siirtää sivuun, jotta ne eivät ole tiellä, kun parvi on ”asumaton”. Mutta kokonaan niitä ei poistaa!

Parvitikkaiden rakentaminen 1

Asenna välilistat (P) jokaisen askelman (M) kumpaankin reunaan. Käytä liimaa ja neljää reisilankkuihin (N) kiinnitettävää ruuvia. Välilistat sahataan 75°:n kulmaan.

Parvitikkaiden rakentaminen 2

Paina askelmat (M) välilistoja (P) vasten ja kiinnitä ne liimalla ja ruuveilla. Askelmien etureunat on pyöristetty yläjyrsimen pyöristysterällä. Voit käyttää myös hiomapaperia.

Parvitikkaiden rakentaminen 3

Taivuta alumiinikiskoa (R) molemmista päistä niin saat kaksi helaa, kuten kuvista näet. Sahaa 5 cm:n etäisyydellä kiskon päistä urat taivutuskohtia varten. Kiinnitä helat tikkaiden takareunaan.

Parvitikkaiden rakentaminen 4

Ruuvaa putken päähän mutteri ja kiinnitä putki parven raamiin kahdella putkenkannattimella siten, että tikkaiden ylin askelma on parven lattian kanssa samalla tasolla.

Tikkaat on nopea koota

2 reisilankkkua (N), 9 as-kelmaa P (M) ja 18 välilistaa (P) on kaikki, mitä vanhanajan kanalan parven - tai nykyaikaisen parven -portaiden tekoon tarvitaan. Välilistojen hyödyntäminen on helpompi keino kuin jyrsiä urat reisilankkuihin askelmia varten. Tikkaiden vahvuus ja vakaus ovat silti yhtä hyvät. Tikkaat on kiinnitetty kahdella helalla rautaputkeen, jonka ansiosta tikkaat pysyvät paikallaan ja ne voi työntää sivuun.

03
Pinnat ja johteet 6 Vaihe

Parven rakentaminen 1

Kiinnitä käsijohde (J) ja (K) puristimilla kehystä vasten johteen pohjapuoli ylöspäin. Merkitse tolppien paikat johteeseen. Piirrä pinnojen paikat yhtä aikaa kehykseen ja käsijohteeseen, 22 mm:n etäisyydelle reunoista.

Parven rakentaminen 2

Poraa. Asenna 16 mm:n puuporanterä siirreltävään poratelineeseen. Poraa johteeseen 30 mm syvät reiät ja kehykseen 40 mm syvät reiät. Puhdista reiät pölystä.

Parven rakentaminen 3

Teroita pinnojen (L) molemmat päät. Sivele kehyksen reikiin liimaa pienellä siveltimellä ja naputtele pinnat reikiin.

Parven rakentaminen 4

Käytä kumipäistä vasaraa, kun naputtelet käsijohteen kaiteen päälle. Muista laittaa reikiin ensin liimaa. Aloita reunasta, sillä muuten et pysty hallitsemaan näin montaa pinnaa yhtä aikaa.

Parven rakentaminen 5

Kiinnitä käsijohde (J) ja (K) tolppiin (E) liimalla ja ruuveilla. Hio johteiden reunat kevyesti hiomapaperilla, jotta ne eivät ole liian terävät.

Parven rakentaminen 6

Tee lopuksi lattia. Parven pohjalle laitetaan ensin 2 mm:n alusmuovi. Sen päälle asetetaan esimerkiksi 14 mm paksut ponttilaudat. Uusi parvi on nyt valmis maalattavaksi tai lakattavaksi.

Materiaalit

45 x 195 mm:n lankkua:
• 2 sivua (A), á 260 cm
• 2 päätyä (B), á 171 cm

45 x 95 mm:n lankkua:
• 1 tolppa (C), 313,5 cm
• 1 pilari (D), 215,5 cm
• 4 tolppaa (E), á 98 cm
• 6 palkkia (F), á 171 cm
• 1 käsijohde (J), 260 cm
• 1 käsijohde (K), 111 cm

45 x 95 mm:n lankkua, halkaistuna 45 x 47 mm:
• 2 listaa (G), á 251 cm
• 10 tukilistaa (H), á 45 cm

16 mm:n pyörökeppiä:
• 30 pinnaa (L), á 89 cm
• 1 ohjaustappi, 5 cm

21 x 91 mm:n höyl.mäntyä:
• 9 askelmaa (M), á 50 cm

21 x 68 mm:n höyl.mäntyä:
• 2 reisilankkua (N), á 240 cm

8 x 68 mm:n höyl.mäntyä:
• 18 välilistaa (P), yhteensä 480 cm

2 x 25 mm:n eloksoitua alumiinia:
• 2 helaa, 28 cm (R)

19 mm:n mdf-levyä:
• 5 lattialevyä, á 49,3 x 170 cm

Lisäksi:
• 15 mm:n galvanoitua teräsputkea (kierteet tois. päässä), pituus 175 cm
• 15 mm:n mutteri
• 2 kpl 15 mm:n putkenkannatinta
• Puusepänliimaa
• 2 lukkokantaista mutteriruuvia, á 10 x 160 mm
• 5 x 80, 4 x 25 ja 4 x 50 mm:n ruuveja
• 6 x 100 mm:n ruuveja (seinään), tarvittaessa
• 10 x 100 mm:n karminauloja (seinään), tarvittaessa
• Lattian alusmuovi
• Kelluva lattia (paksuus 14 mm)

Tarpeen mukaan
• Akryylipohjustetta
• Akryylitasoitetta
• Akryylimaalia
• Lakkaa askelmia varten

Erikoistyökalut
• Porateline

Vie aikaa

2-3 päivää (+ kuivumisaika)

Hinta

Noin 400 € (+ lattia)

Vaikeusaste

Ohjeitamme seuraamalla rakennat upean parven ilman hankalia liitoksia.

Piirustus

Parventeko onnistuu viikonlopussa

Kuten piirroksesta näet, parven rakenne on hyvin yksinkertainen. Jos olet tehnyt hieman valmisteluja sahaamalla esimerkiksi puutavaran valmiiksi mittaan, saat parven rakennettua ja asennettua viikonlopun aikana. Työkaluiksi riittävät saha ja porakone/ruuvinväännin sekä kätevä porateline, jolla saat porattua kaiteen pinnojen reiät.

Parventeko onnistuu viikonlopussa

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Poraa seinään kohtisuorassa

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Sisustus