Näin peität seiniä kiertävät putket

Katso, kuinka teet kodinhoitotiloista entistä kätevämmät sulkemalla seiniä kiertävät ikävännäköiset ja hankalat putket kaappiin. Samalla saat lisää käytännöllistä pöytä- ja kaappitilaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
650 euroa

Johdanto

Jos kodinhoitohuoneessa on valtava määrä erilaisia pölyä kerääviä putkia, tilaa ei tee mieli käyttää. Putkien vuoksi huoneen seinille on lähes mahdotonta asentaa mitään muuta. Tavaroita kertyy vähitellen eri puolille huonetta ja koko huone alkaa näyttää sotkuiselta. Putkien ei kuitenkaan kannata antaa haitata, sillä niitä ei ole lainkaan vaikea peittää pöydällä ja muutamilla kaapeilla. Riittää, kun sahaa pistosahalla kaappeihin tilaa myös putkille.

Ennen kuin ryhdyt sahaamaan, merkitse kaappien pai-kat ja varmista, että niiden sivuille jää hieman ilmaa, jotta esimerkiksi ovien vetimet eivät osu seinään ja estä kaapinovia avautumasta kokonaan. Tämä on tärkeää varsinkin, jos aiot myöhemmin asentaa kaappeihin vetolaatikostot.

Kun kaappien paikat on päätetty, asenna ensin yksi kaappi, josta otat aloitusmitan ja siirrä mitat sitten viereisiin kaappeihin. Tutki, kuinka etäällä pesukoneen viemäri on, kuinka paljon tilaa putket vievät ja kuinka etäälle sei-nästä ne ulottuvat jne. Kaappien pohjaan on helppo tehdä merkkiviivat, kunhan muistaa kääntää mitat peilikuvaksi, kaapithan asennetaan pohja alaspäin. Sahaa sitten kaap-peihin tarvittavat aukot ja asenna ne paikoilleen aivan kuten tavallisessakin huoneessa.

Ohjeet

01
Katsaus 2 Vaihe

Mittaa huone ja mieti, mihin tarkoituksiin kaappeja tarvitaan. Kiinnitä seinään maalarinteippiä ja merkitse käytettävissä oleva tila ja esineiden paikat: pesukone, hyllykaappi ja päätyjen vaatima tila. Voit joutua täyttämään joitakin koloja, sillä kaappien mitat vastaavat harvoin täsmälleen huoneen mittoja. Lisäksi tarvitaan hieman ylimääräistä tilaa, jotta uloimmatkin kaapinovet saadaan kokonaan auki, vaikka vetimet vievät oman pienen tilansa.

1

Iso joukko putkia ja letkuja piilotetaan siistillä tavalla. Tuloksena on hyvin toimiva kodinhoitohuone, jossa on mahdollisimman paljon kaappitilaa.

2

Kiinnitä seinään maalarinteipistä linja, jotta voit tehdä siihen merkintöjä. Kun poistat teipin, seinään ei jää jälkiä, joita joutuisit ylimaalaamaan.

02
Asennus 8 Vaihe

Kun olet päättänyt kalusteiden paikat, voit aloittaa ensimmäisen ja helpoim-man kaapin asennuksen kohtaan, joka ei ehkä vaadi kaapin sahaamista putkia varten. Tämä kaappi toimii mitta- ja ohjainlinjana seuraavien kaappien asennukselle.

Asenna jalat niin, että kaappi seisoo oikealla korkeudella (ota huomioon pöy-tälevyn paksuus) ja varmista, että kaappi on täysin pysty- ja vaakasuorassa.

Kiinnitä se ruuveilla seinään.

Sahatut pinnat kannattaa käsitellä kosteutta kestäviksi, koska avoin lastu-levypinta kerää itseensä helposti kosteutta ja turvottaa näin levyn.

1

Kiinnitä kaappi takaseinään yhdellä ruuvilla. Kun kaappi seisoo täysin vaaterissa joka suuntaan, kiinnitä yläreunaan pari ruuvia lisää.

2

Nyt voit hyödyntää kaapin sivua mittausapuna, kun merkitset muiden kaappien paikkoja ja mahdollisia putkistojen vaatimia sahauslinjoja. Muista vähentää mitoista 60 cm, jos seinustalle on tulossa myös pesukone, kuten esimerkissä.

3

Tee merkinnät kaappien pohjaan ja poraa tarvittavat reiät reikäsahalla. Tässä tehdään reikiä vesiputkelle ja altaan viemäröinnille. Muista, että reikien tulee olla pari millimetriä putkia suurempia, jotta putket eivät jää puristuksiin.

4

Nosta kaappi paikalleen ja tarkista, että etureuna on linjassa ensimmäisen kaapin kanssa, koska et voi olla varma, että seinä on suora. Säädä kaappia niin, että se on vaaterissa ja samalla korkeudella kuin ensimmäinen kaappi.

5

Asenna kaapin pohjan läpi menevät putket. Huomaa, että tässä kaapissa ei ole takalevyä, jotta vesihana voidaan myöhemmin kytkeä siniseen kaulukseen. Työn tekee lvisasentaja.

6

Kokoa nyt se kaappi, jonka läpi tulee menemään iso joukko putkia. Kaapin pitää ensisijaisesti peittää putket, mutta siihen jää myös hieman säilytystilaa.

7

Älä asenna jalkoja, ennen kuin olet sahannut pohjan ja sivut, koska jalat asennetaan hieman tavanomaisesta käytännöstä poiketen takapuolelle putkia vasten. Eteen ne asennetaan normaalisti, jotta sokkeli saadaan kiinni.

8

Purista kaapit yhteen ja kiinnitä ne toisiinsa lastulevyruuveilla, jotka eivät ole niin pitkiä, että ne menevät sivujen läpi. Aseta kolme ruuvia etureunaan ja kolme kaapin takaosaan.

03
Pöytälevy 5 Vaihe

Kaappien päälle kiinnitetään pöytälevy. Mittaa nyt huolella, jotta levy sopii sivuihin ja sen etureuna työntyy yhtä paljon kaappien yli koko pituudeltaan. Jos levy tulee molemmissa päädyissä seinää vasten, mittaa erityisen huolella, jotta saat levyn varmasti paikalleen eikä kumpaankaan päätyyn jää isoa rakoa.

1

Tarkista seinien mahdollinen vinous ja ota tarkat mitat seinästä seinään sekä etuettä takareunasta. Vähennä mitasta 2-3 mm, jotta levy mahtuu varmasti paikalleen.

2

Sahaa levy pistosahalla. Sahaa levyn pääty hieman viistoon 5 cm etureunasta sisäänpäin. Näin levyn päällys-puolen alle jää hieman tilaa seinän mahdolliselle vinoudelle.

3

Ennen kuin sahaat putkille tilaa, koeta asentaa pöytälevy paikalleen ja merkitse siihen, mihin reikä tulee. Putket ja reiät koteloidaan myöhemmin.

4

Tarkista, että kaa-pit ovat linjassa ja yläreuna vaate-rissa, ennen kuin asennat levyn.

5

Kiinnitä pöytälevy 8 mm:n reikiin ruuveilla (5,0 x 40 mm aluslevylliset helaruuvit). Näin pöytälevy voi hieman antaa myöten, jos huoneen kosteus-pitoisuus muuttuu.

04
Viimeistely 5 Vaihe

Kaapit eivät yleensä jatku aivan seinään asti, ja päädyn ja seinän väliin jäävä rako katetaan yleensä listalla. Sahaa listat ensin oikeaan leveyteen ja kiinnitä ne sitten sisäpuolelta 40 mm ruuveilla.

Sokkeli leikataan ja kiinnitetään jalkoihin. Pöydän yläpuolella olevat putket peitetaan parilla MDF-levyllä, jotka lii-mataan ja naulataan yhteen toisesta sivusta ja maalataan samalla värillä kuin seinät. Levyt lepäävät pöydän päällä, niitä ei kiinnitetä, jotta suojuksen saa nopeasti nostettua sivuun, kun put-kiin on päästävä käsiksi.

1

Mittaa ja sovita seinää vasten tulevat listat. Niiden on istuttava tiukasti kaapin ja seinän välissä. Ne kiinnitetään 1-2 mm:n etäisyydelle etureunasta. Ruuvaa ne kiinni kaappien sisäpinnalta.

2

Sahaa sokkeli ja asenna sen päälle kosteussuoja. Sokkelin pitää olla 3-5 mm kaapin alareunan ja lattian välistä etäisyyttä kapeampi.

3

Nyt voit huoletta pursottaa valkoista saniteettisilikonia pöytälevyn ja seinän väliin sen sijaan, että liimaisit ja naulaisit siihen listan.

4

Ripusta lopuksi ovet ja asenna vetimet. Voit liimata ovien sisäpuolelle pienet silikonityynyt, jotta ovet eivät kolise niitä suljettaessa.

5

Ilmeen viimeistelevät valkoiset MDF-levyt, jotka peittävät pöydän ja ylä-kaappien välitilan putket.

Materiaalit

Keittiökalusteet:
• 2 hyllykaappia, á 60 cm
• 1 allaskaappi, 60 cm

40 mm laminaattilevy:
• 1 pöytälevy, 60 x 260 cm

16 mm MDF-levy:
• 2 suojalevyä

Lisäksi:
Sokkelilevyt • sokkelin jalat • saniteettisilikonia • puuliimaa • ruuveja • hakasia

Erikoistyökalut

• Reikäsaha

Vie aikaa

2 pävää + maalausaika

Hinta

Noin 650 €/kolme alakaappia, pöytälevy ja kaksi MDF-levyä.

Vaikeusaste

Mittaa putkien vaatima tila ja sijainti tarkasti. Jalkojen sijainnin joudut miettimään hieman poikkeavalla tavalla.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

VINKIT: Liimaa teipit pistosahan pohjaan

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kodinhoitohuone