Johdanto
Ohjeet
01
Vankka alusta
5
Vaihe
Ennen kuin seinän voi remontoida, pitää selvittää, mistä se on rakennettu, ja puh-distaa se huolella pohjaa myöten.
Useimmat vanhat kellarinseinät ovat kalkittuja. Jos kalkki on tiukasti kiinni, sen poistamiselle ei ole perusteita, vaikka työ haluttaisiin viimeistellä kalkitsemalla tai silikaattimaalilla.
Jos seinät on maalattu maalilla, joka ei päästä kosteutta ulos, maalipinta pitää poistaa. Akryylimaali voi olla hengittä-vää, ja jos rappaus vaikuttaa yleisesti ot-taen terveeltä, maalia ei tarvitse poistaa.
Kaikki irronnut rappaus pitää poistaa. Jos seinä on hieman karkea, näkyvät korjaukset voidaan toteuttaa siististi, joten poista vain välttämättömin.
Naputtele varovasti vasaran varrella seinään, niin kuulet selvästi, missä ontot ja kiinteät kohdat ovat. Nyt voit mer-kitä ne kohdat, joissa rappaus on irti. Paina käsi seinää vasten: jos käteen tarttuu kalk-kia, kalkki voidaan usein sitoa kalkkivedellä.
Irtokalkki ja maali kaavitaan irti leveällä lastalla. Jos pinta jää kiinni, sitä ei tarvitse väkisin kaapia pohjaan asti paljaaksi, mikäli kellaria aiotaan jatkossakin käyttää vain kellarina ja seinät ovat muuten terveet ja edustuskepoiset.
Porakoneen teräsharjalla saa irrotettua liian tiiviin maalikerroksen. Se pölyää paljon, joten suojaa itsesi ja huoneen muut pinnat jo etukäteen. Isot pinnat saa työstettyä nopeasti käyttämällä karkeaa hiomapaperia (karkeusaste 24).
Hauraan kalkin saa pestyä pois kalkkiharjalla. Se vaurioittaa seinää vähiten, mutta on toisaalta myös hidas väline. Vanha kalkki saadaan jälleen sidostettua pintaan kiinni maalaamalla pinta silikaatti-maalilla tai kalkitsemalla se oikeaoppisesti.
02
Seinän puhdistus
4
Vaihe
Kun seinäpinta on paljas terveeseen alustaan asti, sen voi rapata uudelleen.
Useimmat vahvat kellarinseinät ovat hyvin perinteisen näköisiä: hieman kuh-muisia ja karkeita pinnaltaan. Tätä ei tarvitse muuttaa, ja jos et halua rapata koko kellaria uusiksi, saat lopputulok-sesta siisteimmän jäljittelemällä ympä-rillä olevaa vanhaa pintaa.
Jos vain uloin kalkki- ja rappauskerros on irronnut, yksi rappauskerta riittää.
Jos korjauksesta tulee hyvin tiivis tai alustaa kovempi, se usein irtoaa ajan myötä. Varmin ja helpoin tapa on käyt-tää sementitöntä valmislaastia, jota voi sekoittaa veteen työn edetessä.
Kostuta alue harjalla. Muussa tapauksessa vanha rappaus imee laastista veden, jolloin se ei tartu kunnolla ja sitä on vaikea työstää. Korjaus voi jäädä heikoksi. Seinästä ei kuitenkaan saa tippua vettä, kun sitä ryhdytään rappaamaan.
Laita teräslastalle laastia niin, että se asettuu sileästi tasaista reunaa vasten. Laastin voi sekoittaa muurauskauhalla, mutta työ sujuu paljon helpommin, jos sekoitat laastia kunnolla vispilällä noin 10 minuutin ajan.
Vedä laastia koko alueelle pitkin, vakain liikkein. Ole tarkkana, että saat laastia myös kaikkiin reunoihin. Levitä mieluummin liikaa kuin liian vähän laastia.
VINKKI: Aseta levy alle, jotta et hukkaa laastia ja joudu taas sekoittamaan sitä lisää.
03
Syvemmät vauriot
8
Vaihe
Isommat ja syvemmät reiät rapataan kahteen tai useampaan kertaan. Ensim-mäinen kerros on aika ohut, mikä takaa hyvän kiinnittymisen myöhemmille paksummille ja raskaammille laastiker-roksille. Täytä myös kapeat syvät reiät, sillä heikennät korjaustasi, jos vain peität suoraan leveät pinnat.
Valmista laasti sekoittamalla kauhal-linen sementtiä kolmeen kauhalliseen hiekkaa, tai voit ostaa valmissekoitetta (S100/400). Viskaa tai harjaa se kosteaan kivipintaan ja anna kovettua joitakin tunteja, mieluiten yön yli.
Viimeistele pinta tämän jälkeen käyt-tämällä ohuempaa rappauslaastia.
Kostuta alusta harjalla ennen kuin le-vität laastin. Kostuta, mutta älä anna veden valua. Kostuta myös saumat ja reunat.
VINKKI: Varaa viereesi aina harja ja vesiäm-päri, jotta voit kostuttaa alustan, pestä ja kostuttaa työkaluja ja ohentaa laastia.
Vetelä ja hyvin sekoitettu laasti paiskataan seinään pieninä erinä ripein viskaisuin. Kuulostaa helpolta, mutta voi olla hankalaa. Vaihtoehtoisesti voit levittää laastin alustaan harjan avulla.
Laasti saa kuivua joitakin tunteja. Sen jälkeen pinta kostutetaan vedellä ennen kuin rappaamista jatketaan seuraaval-la laastilla. Vaikka laasti ei ime yhtä ahnaasti kuin vanha seinä, se kuitenkin imee veden nopeasti seuraavasta laastikerroksesta.
Rappauslaasti levitetään ensin alueen reunoille, jotta reunat tasoittuvat. Paina laastia kunnolla pintaan, jotta siihen ei jää avonaisia aukkoja, ja täytä samalla tavalla muut mahdolliset kolot ja syvänteet.
Laasti levitetään aukkokohtaan lastalla. Lastalle nostetaan laastia, lasta käännetään seinää kohti ja vedetään ylöspäin siksak-liikkein, kunnes kaikki laasti on käytetty. Sivuttaisliikkeet auttavat laastia tarttumaan hyvin.
Ylipursuava laasti kaavitaan pois suoralla laudalla, kun kaikki kolot on täytetty. Laastia saa mielummin olla liikaa kuin liian vähän. Lauta asetetaan tiiviiisti vanhan rappauksen reunaa vasten ja sitä vedetään ylöspäin siksak-liikkein.
Uuden laastin annetaan asettua hieman ja sitten se harataan hiertimellä. Liikuta lastaa pyörein liikkein, lisää hieman vettä. Ei kuitenkaan niin paljon, että sidosaineet huuhtoutuvat laastista. Anna hiertimelle aikaa laastin tasaamiseen.
04
Katon korjaukset
5
Vaihe
Kattovauriot ovat hankalimpia töitä jo sen vuoksi, että joutuu työskentelemään ylöspäin. Painovoima pyrkii työntämään uuden laastin reiästä ulos heti alkuun.
Muurarin perustekniikan hallitsemisesta on paljon apua, ja pienemmistä vaurioista voi selvitä kostuttamalla alustan huolella ja levittämällä ensin ohuen laastikerroksen. Kun se on kuivunut, seuraava paksumpi kerros kiinnittyy helpommin painovoimasta huolimatta.
Silloin tällöin tarvitaan kuitenkin järeämpää kiinnitystä. Hienoreikäinen kanaverkko sopii tähän tehtävään hyvin. Verkon voi puristaa kiinni kapeisiin reikiin, ja isommille pinnoille sen voi kiinnittää sinkilöillä.
Kanaverkkoa taivutellaan ja muotoillaan niin, että sen voi painaa katossa olevaan reikään laastin kiinnittämiseksi. Käytä pienireikäistä kanaverkkoa ja leikkaa siitä sopivia paloja sivuleikkureilla.
Kanaverkko pitää saada työnnettyä hyvin reiän sivuille, jotta se saadaan kiinni. Se painetaan niin syvälle sivuihin, että se jää pysyvästi kiinni, muuten siihen on mahdotonta saada laastia tarttumaan.
Reikä kostutetaan vedellä, kun verkko on hyvin paikallaan. Varmista, että vettä tulee kaikille sivuille. Katto-pinnalla laasti ei voi jäädä roikkumaan jatkotyöstämistä varten, jos vesi imeytyy laastista nopeasti pois.
Reikä täytetään laastilla. Ensin laastia painetaan sivuille, jotta verkko ja alusta sitoutuvat yhteen Tämän jälkeen täytetään reiän keskikohta. Jos työ tuntuu hankalalta, voit ensin levittää ohuen laastikerroksen ja antaa sen kuivua.
05
Isommat reiät
2
Vaihe
Isompia reikiä korjattaessa verkko kiinnitetään kattolautoihin koukuilla tai sinkilöillä. Mahdolliset eristeet voi jättää paikalleen ja kiinnittää verkko niiden ulkopuolelle. Verkon pitää olla kauttaaltaan kiinni ennen rappaamista.
06
Hengittävä maali
2
Vaihe
On tärkeää, että kellarinseinät kestävät kosteutta maalaamisen jälkeen, varsin-kin vanhassa kellarissa, jonne tulee ulkoapäin aina hieman kosteutta. Maalin pitää olla hengittävää: kosteuden pi-tää päästä maalista huoneeseen, jotta ilmastointi voi toimittaa kosteuden ulos.
Eniten hengittäviä maalityyppejä ovat:
● Valkokalkki
● Sementtijauhemaali
● Silikaattimaali
Kalkitseminen on edullinen, näyttävän näköinen ja kestävä ratkaisu, mutta se vaatii huolellisuutta. Silikaattimaalia on paljon helpompi käyttää. Se on kallein vaihtoehto, mutta sillä maalataan täysin tavalliseen tapaan.
Silikaattimaali levitetään telalla tai siveltimellä. Maalattaessa se ei näytä juuri miltään, mutta jo yksi kerros peittää hy-vin, kun maali on kuivunut. Kahteen kertaan maalaamalla pinnasta tulee mattamaisempi, ja maali täyttää ja tasoittaa pinnan hyvin.
Materiaalit
- Pohjalaastia, esim. S100/400
- Rappauslaastia, esim. KKh 40/60/500, 0–1 mm tai KS 50/50/700, 0–1 mm
- Silikaattimaalia, Keim Granital
Erikoistyökalut
- Laastiämpäri 10–15 l
- Harja
- Muurauskauha
- Muurarinvasara
- Teräslasta
- Rappaushierrin
- Leveitä lastoja
- Vispilä ja tehokas porakone
Vie aikaa
1-2 viikkoa sis. kuivumisajat
Hinta
Harvoin yli 100-150 €, vaikka käytettäisiin valmislaastia ja silikaattimaalia.
Vaikeusaste
Laastin käsittely vaatii hieman näppäryyttä, ja sitä ker-tyy kokemuksen myötä. Nyt voit siis hankkia kokemusta!