Upea linoleumpöytälevy – näin teet sen

Linoleumilla päällystetty pöytä tuntuu mukavalta ja näyttää hyvältä. Voit valita pinnan värin itse. Linoleumia on helppo käyttää, sillä se kiinnitetään pöytälevyyn pelkällä liimalla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
250 euroa.
Kun teet pöydän itse, siitä tulee juuri sellainen kuin haluat. Voit päättää koon, värin ja jalkojen tyylin itse.

Kun teet pöydän itse, siitä tulee juuri sellainen kuin haluat. Voit päättää koon, värin ja jalkojen tyylin itse.

Johdanto

Linoleum yleistyy pöytälevyjen ja muiden kalusteiden pinnoitteena. Siihen on monta hyvää syytä. Linoleum on luonnollinen materiaali, ja markkinoilla on paljon erilaisia malleja. Vain 2 milliä paksu linoleum on joustavaa, joten sen voi kiinnittää sekä vaaka- että pystypinnoille ja myös kaareville alustoille.

Ohutta linoleumia voi käyttää kaikenlaisten kalusteiden kuten pöytien, tuolien, kaappien, ovien ja keittiön laatikoiden pinnoittamiseen. Linoleum ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto pinnoille, joilla käytetään väkeviä pesuaineita. Linoleum ei ole paras vaihtoehto esimerkiksi keittiön pöytälevylle.

Linoleumpöytälevy – näin teet sen

Jos haluat tehdä itse linoleumpöydän, tarvitset alustaksi tasaisen levyn. Voit ostaa uuden vaneri-, MDF- tai lastulevyn tai pinnoittaa vanhan pöytälevyn linoleumilla.

Ohjeet

01
Levyjen sahaus ja liimaaminen 4 Vaihe

Levyn pitää olla tarpeeksi vahva, jotta se kestää liiman ja linoleumin aiheuttamaa jännitystä. Tämä pöytälevy teh­ dään 12 milliä paksusta koivuvanerista. Vanerilevyssä on monta kerrosta, joten se kestää linoleumin väännön.

Voit sahata levyn oikean kokoiseksi itse tai sahauttaa sen valmiiksi rautakaupassa.

1

Sahaa levy oikean kokoiseksi. Voit käyttää upotussahaa ja ohjainkiskoa tai työntää käsisirkkeliä suoraa lautaa pitkin kuten kuvassa.

2

Hio levyn pinta ja reunat tasaisiksi. Harjaa pinnat puhtaiksi pölystä.

3

Leikkaa linoleumista pala. Tee siitä aluksi hieman liian iso ja leikkaa se tarkasti vasta, kun olet liimannut palan kiinni levyyn. Siten lopputuloksesta tulee mahdollisimman siisti.

4

Levitä liima levylle tasaiseksi kerrokseksi. Se on helpointa keskikokoisella lastalla. Noudata liimapakkauksen ohjeita tarkasti.

02
Päällystä levy linoleumilla 5 Vaihe

Liima levitetään linoleumin taakse, minkä jälkeen se painetaan kiinni levyyn. Liima levitetään aluksi käsin ja tasoitetaan telalla. Se poistaa ilmakuplat ja varmistaa, että linoleum tarttuu kunnolla kiinni levyyn.

Linoleumin reunat leikataan tarkasti levyn reunoja pitkin, kun matto on tarttunut lujasti kiinni levyyn.

1

Levitä liima linoleumin taustalle lastalla mahdollisimman tasaisesti ja lähelle reunaa. Anna liiman kuivua 10-15 minuuttia, ennen kuin painat maton kiinni levyyn.

2

Kohdista kaistale siten, että se yltää joka puolelta pari senttiä levyn reunojen yli. Painele matto kiinni levyyn aluksi käsin.

3

Paina linoleumia lisää telalla. Paina telaa kunnolla linoleumia vasten, jotta liimapinnat tarttuvat tiukasti kiinni toisiinsa.

4

Liikuta telaa lopuksi keskeltä reunoja kohti. Se poistaa mahdolliset ilmakuplat maton alta. Voit työntää telan kokonaan reunan yli, jotta matto tarttuu kunnolla kiinni levyn reunoille.

5

Leikkaa matto tarkasti reunoja pitkin terävällä mattoveitsellä. Voit käyttää apuna metalli- tai puulistaa. Ole huolellinen, jotta linoleumin reuna tulee tarkasti samaan linjaan levyn reunan kanssa.

03
Viimeistely 5 Vaihe

Kun linoleummatto on leikattu siististi levyn reunojen mukaan, voit viimeis-tellä levyn reunat yläjyrsimellä. Tässä käytetään kahta erilaista terää, jotta lopputulos näyttää täydelliseltä. Hio reunat jyrsimisen jälkeen, jotta niihin on mukava tarttua kiinni.

Pöytään tarvitaan jalat. Voit ostaa valmisjalat ja niihin kuuluvat ruuvit rautakaupasta.

Levyn reunat kannattaa öljytä kertaalleen, jotta rasva ja lika eivät imeydy puuhun.

1

Jyrsi linoleumin reunat siten, että levyn ja maton rajasta tulee tasainen. Maton reunaa on lähes mahdoton leikata siististi mattopuukolla.

2

Hio reunat, jotta maton ja levyn saumasta tulee tasainen. Käytä hiomakonetta ja suhteellisen hienoa, esimerkiksi koon 180 hiomapaperia.

3

Viistä linoleumin reuna jyrsinterällä, joka leikkaa viistosti. Viistetty reuna näyttää siistiltä ja suojaa reunaa iskuilta.

4

Asenna jalat. Kohdista jalat yhtä kauas levyn reunoista. Kiinnitä jalat ruuveilla, jotka ovat sopivan lyhyitä eivätkä puhkaise linoleumia.

5

Pyöristetyt reunat näyttävät siisteiltä. Öljyä puu lopuksi kertalleen.

Materiaalit

  • 12 mm koivuvaneria
  • Kontaktiliimaa
  • 2 mm kalustelinoleumia
  • 4 teräsjalkaa + ruuvit

Vie aikaa

Päivän.

Hinta

Noin 250 euroa.

Vaikeusaste

Hyvä projekti aloittelijalle.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

Vinkit & niksit

Terät siistiin viimeistelyyn

Linoleumin reunan ja pöytälevyn välisestä rajasta tulee siisti, kun reunat viimeistellään yläjyrsimellä. Käytä aluksi urajyrsintä ylimääräisen linoleumin poistamiseen. Vaihda sen tilalle terä, jossa on viisto reuna. Se tekee reunasta viiston ja iskun-kestävän.

Tässä on urajyrsin. Se tekee suoran uran.

Tämän terän nimi on viistejyrsin. Se jyrsii levyyn viiston reunan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.