Rakenna huippuluokan lankkupöytä!

Haaveiletko täydellisestä pihapöydästä? Voit tehdä unelmistasi totta, jos löydät sahalta tai verkkokaupasta pari tammilankkua. Tammesta rakennettua pöytää voi pitää ulkona vuoden ympäri.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
900 euroa

Johdanto

Puulajilla on väliä, jos aiot rakentaa terassillesi lankkupöydän. Pöydän ei tarvitse olla kallista ja eksoottista puuta kuten tiikkiä tai mahonkia, sillä sopivaa puuta löytyy myös lähempää. Tammi kasvaa luonnonvaraisena Suomen etelärannikolla asti, ja sitä myös tuodaan maahan Keski-Euroopasta.

Tammi on kovaa ja kestävää puuta, ja siitä voi rakentaa myös ulkokalusteita, jos puun pinta käsitellään oikein. Jos rakennat lankkupöydän sisäkäyttöön, työhön käyvät myös monet muut puulajit.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Öljy on paras ja helpoin tapa pöytälevyn käsittelyyn

Pöydästä tulee painava

Rakensimme pöydän kolmesta lankusta, joista keskimmäisessä on kaksi suoraa reunaa. Pöydän laidat jätettiin tarkoituksella epätasaisiksi. Rakensimme myös pöydän jalat ja rungon tammesta, mutta ne voi ostaa myös valmiina.

LUE LISÄÄ: Tasohöylä – oleellinen osa verstasta

Jos rakennat tammipöydän, varaudu siihen, että pöydästä tulee painava. Kuvan lankkupöytä tehtiin noin viisi senttiä paksuista lankuista, ja sille kertyi painoa noin 80 kiloa! Käsittele pöydän pinta huolellisesti riippumatta siitä, tuleeko se sisä- vai ulkokäyttöön.

Tammilankut suoraan sahalta

Pöydän rakentamiseen soveltuvaa tammista sahatavaraa myy Suomessa puolenkymmentä eteläsuomalaista sahaa. Yksi niistä on Fiskarin Laatupuu, joka sijaitsee monista puusepistään tunnetussa Fiskarsissa.

Enemmistö Fiskarin Laatupuun myymästä tammesta on kasvanut Keski-Euroopassa. Laatupuun keskieurooppalainen tammilankku on leveimmillään noin 90-senttistä.

Sahalla pystytään sahaamaan tukkeja, joiden halkaisija on enintään metrin. Sellaisella puulla voi olla ikää 150-200 vuotta. Niin vanhat tammet on Suomesta jo lähes hakattu. Keski-Euroopassa kasvaneesta puusta on mahdollista saada jopa 1,5 metriä leveää lankkua, mutta niin järeiden tukkien sahaaminen ei Laatupuulla onnistu.

Kotimaistakin tammea on saatavilla, ja sitä tuodaan Fiskarsiin parinsadan kilometrin säteeltä. Suomen talvi tuottaa kuitenkin lankkuihin lajityypillisten halkeamien lisäksi pakkashalkeamia. Se tekee kotimaisesta puusta haastavan rakennusmateriaalin.

”Kotimainen tammi on useimmiten puistopuuta, ja siinä on oksia keskieurooppalaista enemmän”, sanoo Fiskarin Laatupuun toinen omistaja Jesse Partanen. Suomalaisessa tammilankussa on myös enemmän puun pintaa elävöittävää värivaihtelua.

Halkeamat kuivauksen haaste

Halkeamat vaikuttavat kuitenkin harvoin kestävyyteen, ja suomalainen tammi käy hyvin kotitarvenikkarin tarpeisiin. Puusepänteollisuus taas käyttää harvoin lankkuja täysleveänä.

Oksien jälkiä ja halkeamia löytyy myös esimerkiksi Serbiassa kasvaneesta, pinnaltaan ”rustiikkisesta” tammesta.

Halkeamat tekevät tammesta yhden vaikeimmin kuivattavista puulajeista, sillä halkeamia tulee Partasen mukaan lähes aina.

Sahatut lankut kuivataan ensin ulkona tapulissa. Kuivatusaika riippuu puulajista. Tammi vaatii vähintään kaksi vuotta ulkona, minkä jälkeen kuivatusta jatketaan noin 30-40-asteisessa uunissa yhdestä kolmeen kuukautta. Sen jälkeen myyntivalmiit lankut siirretään sisävarastoon. Kuivatun puutavaran kosteus on 8-12 prosenttia. Partasen mukaan ulos sijoitettavan pöydän lankkuja ei välttämättä tarvitse kuivata.

Lehtikuusikin käy ulos

Fiskarin Laatupuu myy lankut aina kokonaisina. Saksalaisten tammilankkujen leveys on keskimäärin 400 mm ja paksuus 65 tai 52 mm. Lyhyimmät eli 3,2 metriset lankut maksavat noin 240 euroa. Kolmesta lankusta tehdyn pöydän hinnaksi tulisi näin 720 euroa.

Jos 2,6 metristä tammilankkua olisi joskus tarjolla, sen kappalehinta olisi noin 190 euroa.

Jos pöydän tekisi omasta puusta, Fiskarin Laatupuu veloittaa sahauksesta 70 euroa tunnilta + alv. Halkaisijaltaan 40 senttimetrin tukista saa jo pöydän penkkeineen.

Pöytään käypää tammilankkua myyvät myös Hakalan Puutukku ja Woodim Finland Lahdessa, Novo Wood Hollolassa, OP-Puu Espoossa ja Stragendol Tallinnassa. Kotimaisista puulajeista myös lehtikuusi, ennen kaikkea siperianlehtikuusi, kestää hyvin ulkona.

Ohjeet

01
Parkkaa ja hio lankkujen reunat 3 Vaihe

Tee itse lankkupöytä 1

Parkkaa lankut terävällä taltalla. Koputa talttaa varovasti lankun pituussuunnassa. Käännä taltan terävä puoli ulospäin, ettei lankkuun tule koloja, sillä ne lisäävät lankun hiomiseen kuluvaa aikaa.

Tee itse lankkupöytä 2

Hio reunat epäkeskohiomakoneella puun muotojen mukaan. Hio puu useaan kertaan ja tee työ ajan kanssa. Aloita hioma laikalla, jonka karkeus on 60-80 ja viimeistele karkeudella 120. Liikuta laikkaa koko ajan.

Tee itse lankkupöytä 3

Öljyä lankkujen tausta ja reunat ennen kuin kasaat ne yhteen. Kostuta lankut aluksi kostealla puuvillakankaalla. Kostutus ”avaa” puun, jolloin se imee paremmin öljyä. Kun 1. öljykerros on imeytynyt, öljyä puu sienellä.

02
Liitä lankut yhteen teräslistoilla 5 Vaihe

Liitä lankut toisiinsa nurjalta puolelta ruostumattomasta teräksestä tehdyillä listoilla. Ohuet teräslistat sopivat lankkujen liittämiseen, sillä ne ovat todella kestäviä mutta eivät vie juuri lainkaan tilaa. Lankkujen alapuolelle kiinnitettävät listat pitävät lankut yhdessä ja vähentävät lankkujen jännitystä. Ellei lankkuja kiinnitetä listoihin, ne voivat jopa haljeta jännityksen voimasta ajan kuluessa.

Tee itse lankkupöytä 1

Mittaa ja merkitse listojen paikat nurjalle puolelle. Tähän pöytään asennetaan kolme listaa, yksi kumpaankin päätyyn ja keskelle. Laita lankkujen väliin yhtä paksut, esimerkiksi 9-milliset välikapulat.

Tee itse lankkupöytä 2

Poraa listoihin kaksi reikää jokaisen lankun kohdalle. Kaksi ruuvia kestää yhtä paremmin lankkujen jännitystä ja ehkäisee niiden halkeamista. Käytä ruostumattomasta teräksestä tehtyä terää.

Tee itse lankkupöytä 3

Kiinnitä lista toiseen päähän 4,5x50-millin ruuveilla. Esiporaa reiät 3,5 millin terällä, jotta lankut eivät halkea. Tammi on kovaa puuta, joten liikuta terää edestakaisin pari kertaa. Ruuvaa hitaasti, ettei ruuvi katkea.

Tee itse lankkupöytä 4

Ruuvaa listat kiinni oikeassa järjestyksessä. Aloita toisesta päästä, kiinnitä seuraavaksi keskelle tuleva lista ja ruuvaa toisen pään lista kiinni viimeisenä. Jos kiinnität ensiksi molemmat päät, keskikohta saattaa pullistua tai taipua sivulle.

Tee itse lankkupöytä 5

Kiinnitä toisen pään lista viimeiseksi. Jos lankut ovat hieman vinoja, voit taivuttaa niitä sorkkaraudalla.

03
Rakenna runko ja jalat tammesta 8 Vaihe

Myös pöydän jalat ja rungon voi rakentaa tammesta, esimerkiksi 90x90-millisistä tolpista. Tarkista, että tolppien ”rumimmat” puolet tulevat pöydän sisäpuolelle, ennen kuin liität jalat pöytään.

Yhdistä vaaka- ja pystytolpat toisiinsa vinoliitoksella, jotta lopputuloksesta tulee siisti, ja kiinnitä jalkojen alaosaan vaakatuki.

Asenna jalat pöytään kulmaraudoilla ja kolmiotuilla. Ne tekevät rakenteesta vahvan.

Tee itse lankkupöytä 1

Sahaa tolpat mittaan ja kasaa jalat. Voit sahata tolpat suoraan (A) tai vinoon (B), jolloin liitoksesta tulee hienompi. Sahaa tolpat katkaisu- ja jiirisirkkelillä.

Tee itse lankkupöytä 2

Esiporaa ruuveille reiät 6 millin terällä. Poraa rungon vaakapuihin kaksi reikää 3 senttiä ja kaksi reikää 7 senttiä päädystä sisäänpäin. Poraa reiät kaksi senttiä reunasta sisään. Upota ruuvinkannat.

Tee itse lankkupöytä 3

Aseta puut vastakkain ja esiporaa reiät pöydänjälkoihin aiemmin poratun reiän läpi. Pidä puut lujasti yhdessä. Kun reiät ovat valmiit, sivele liitokseen ulkokäyttöön tarkoitettua liimaa ja ruuvaa osat kiinni.

Tee itse lankkupöytä 4

Yhdistä jalat runkopuihin ruuveilla. Tarvitset kahdenmittaisia, ruostumattomia ruuveja: kaksi 5x100 millin ja kaksi 6x150 millin ruuvia. Ruuvaa varovasti, jotta jalka ei luista runkopuun ohi.

Tee itse lankkupöytä 5

Asenna vaakatuki jalkojen väliin. Kiinnitä jalka 10 senttiä jalan alapään yläpuolelle. Tee vaakapuusta saman mittainen kuin rungon vaakapuusta.

Tee itse lankkupöytä 6

Kiinnitä vaakatuki 5x70 millin ruuveilla. Liimaa tuki kiinni ulkokäyttöön sopivalla puuliimalla. Kun jalat ovat valmiit, ne voi hioa vielä kertaalleen epäkeskohiomakoneella etenkin saumojen kohdalta.

Tee itse lankkupöytä 7

Kiinnitä jalat. Kiinnitä ensin kulmaraudat, 5x40 millin ruuveilla. Raudat varmistavat, että jalat eivät työnny ulospäin. Asenna ulkopuolelle kolmiotuki, joka estää jalan liikkumisen pöydän keskelle. Esiporaa reiät.

Tee itse lankkupöytä 8

Öljyä jalat. Kuvassa näkyy, että jalat ja runkopuu kiinnitetään aivan teräslistan viereen. Kulmaraudat ja kolmiotuet ovat runkopuiden toisella puolella.

04
Sahaa ja öljyä pöytälevy 3 Vaihe

Lankut eivät ole yhtä pitkiä, joten ne pitää sahata oikeaan mittaan. Lyhennä lankut sen jälkeen, kun olet kiinnittänyt jalat paikoilleen. Lankkujen sahaaminen on helppoa, jos käytät käsisirkkeliä ja ohjainkiskoa.

Pöytälevyn pintakäsittely on tärkeää etenkin siinä tapauksessa, jos pöytä tulee ulkokäyttöön. Käsittelimme pöydän lattiaöljyllä. Voit etsiä sopivaa öljyä maalikaupoista ja erikoisliikkeistä.

Tee itse lankkupöytä 1

Käännä nurja puoli ylöspäin ja sahaa pöytälevy mittaan. Tee lankkuihin mattoveitsellä suora viilto ja aseta ohjainkisko sen viereen. Sahaa useaan otteeseen eri syvyydeltä, sillä tammi on todella kovaa.

Tee itse lankkupöytä 2

Hio päädyt. Päädyt jäävät tikkuisiksi riippumatta siitä, kuinka varovasti sahaat. Saat kaikkein parhaan lopputuloksen, jos hiot päädyt lopuksi hiomapaperilla.

Tee itse lankkupöytä 3

Oljyä pöytälevy useaan kertaan, jotta öljy imeytyy kunnolla. Anna joka kerroksen imeytyä vartin ajan ennen kuin poistat ylimääräisen öljyn kuivalla kankaalla. Voit käyttää esimerkiksi jalopuuöljyä.

Materiaalit

Tammipuutavara:

  • 3 lankkua, 52 mm paksuja, pituus 2,6 m
  • 2 tolppaa jalkoihin ja runkoon, 90x90 mm, pituus 2,4 m
  • 2 vaakatukea, 42x55 mm
  • 4 puukolmiota (sahataan tolpista)

Lisäksi:

  • 3 teräslistaa, 5 mm paksuja, 4 cm leveitä, 93 cm pitkiä
  • Ruuvit: 4,5x50, 5x40, 5x70, 5x100, 6x150
  • Ulkokäyttöön sopivaa puuliimaa
  • Öljyä

Erikoistyökalut

  • Käsisirkkeli ja ohjainkisko

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 900 euroa

Vaikeusaste

Ei kovin vaikea. Jos haluat helpottaa urakkaa, voit ostaa jalat valmiina.

Video

TEKNIIKAT: Kulmaraudan asentaminen

Asenna kulmarauta oikein päin, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman luja

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …