Rakenna itse hylly lattiasta kattoon

Rakenna itse iso ja tyylikäs hylly noin 500 eurolla. Saat tilaa kaikille kirjoillesi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
7 päivää
Hinta
350 euroa

Johdanto

Huoneen mittoihin sopivan hyllyn teettäminen tulee kalliiksi. Voit kuitenkin rakentaa ainutlaatuisen hyllyn itse noin 500 eurolla.

Tämä tee se itse -hylly näyttää siltä, kuin se olisi upotettu kahdeksan neliömetrin kokoiseen päätyseinään. Tosiasiassa hyllyn ala- ja yläpuolelle on asennettu peitelevyt.

Rakenna itse hylly mdf:stä

Tämä tee se itse -hylly on rakennettu pääasiassa 22 milliä paksusta mdf-levystä. Hylly koostuu neljästä samanlaisesta osasta, jotka ovat neljä senttiä korkean sokkelin varassa.

Hyllyn osat liitetään yhteen. Jos tarvitset isomman tai pienemmän hyllyn, voit rakentaa lisää tai vähemmän osia.

Osien väliset raot peitetään listalla. Lista korostaa hyllyn tyylikkyyttä ja rouheaa ulkonäköä.

Kiinteät hyllyt

Tämän kirjahyllyn pitää kestää satojen kirjojen paino. Jokaisessa osassa on kolme kiinteää hyllyä, jotka vahvistavat rakennetta.

Keskimmäinen hylly on samalla alakaapin ylälevy. Voit asentaa kiinteiden hyllyjen lisäksi siirrettäviä hyllyjä viiden sentin välein..

Tee se itse -hyllyn ohjeet

Kirjahyllyn teettäminen olisi maksanut niin paljon, ettei sitä uskalla edes ajatella. Tee se itse -hyllyn rakentaminen kesti noin viikon ja maksoi noin 500 euroa.

Lopuksi tee se itse -hylly pohjamaalataan, tasoitetaan, hiotaan ja viimeistellään upean näköiseksi valkoisella pintamaalilla.

Harkittuja yksityiskohtia

Vierekkäisen asennettujen hylly-moduulien sivuseinät eivät olisi viimeistelemättä kaunis yksityis-kohta, koska väliin jäisi rako eikä sovituskaan varmaan olisi aivan millintarkka. Siksi reunat päällys-tettiin listalla. Kaapinovien väliin-kään ei jää juuri rakoa, sillä ne on saranoitu paikallaan kääntyvillä upposaranoilla.

Irtohyllyt tuettiin hyllynkannattimilla, joissa on 10 mm pitkät ja 6 mm paksut tapit. Reikiä kannattimille porattiin 50 mm välein.

Hyllyjen vierekkäiset reunat on peitetty kauniiseen muotoon höylätyllä listalla. Se peittää sopivasti 44 mm paksun reunan.

Saranoiksi valittiin upotettavat kaapinovisaranat, joiden ansiosta ovi kääntyy reunan kohdalla eikä käänny siis viereisen oven eteen.

Ohjeet

01
Kokoaminen 4 Vaihe

Takaseinä (E) tehtiin 4 mm kovalevystä. Sen voi kiinnittää pienikantaisilla 20 mm nauloilla 10 cm välein tai nitojalla. Kiinnitysvaiheessa pitää tarkastaa rungon suorakulmaisuus.

Sokkeli tehdään lattialle vaakasuoraan ja tuetaan hyvin, koska päälle tulee huomattava määrä painoa. Sokkeli kiilataan asentoonsa kovilla vanerista tai kovalevystä sahatuilla paloilla. Sokkelin osat kiinnitetään toisiinsa 45 mm ruuveilla.

Mallityön kaltaisessa asennuksessa seinän leveys mitataan ja sen perusteella merkitään keskikohta. Sokkelin osat sovitetaan mitan mukaan keskikohdan viereen. Sokkelin osat kiinnitetään toisiinsa 35 mm ruuveilla.

Kaappimoduulit kiinnitetään sokkeliin 40-50 mm ruuveilla. Kaapin levyt tulevat noin 30 mm sokkelista ulospäin. Hyllyosan seinämät kiinnitetään seinään muutamasta kohdasta kulmaraudoilla.

02
Sovitus ympäröiviin pintoihin 5 Vaihe

Mallityössä seinien puolelle jäi sovitusvaraa noin 180 mm ja pystysuunnassa eli katon ja lattian välille 190 mm. Hyllykkö reunustetiin sen vuoksi peitelistoilla, jotka sahattiin 12 mm lastulevystä.

Seinien puoleisille sivuille kiinnitettiin 195 mm leveät levykaistat (G) ja katon puoleiselle sivulle 190 mm listat (H). Reunalistat on kiinnitetty 21 x 21 mm rimalla (J) liimaa ja ruuveja käyttäen hyllykön ulkosivuihin sekä päällilevyyn 12 mm etäisyydelle näiden etureunoista. Peitelistan toinen reuna kiinnitettiin samoilla rimoilla seiniin ja kattoon.

Peitelistoilla sovitetaan myös mahdolliset seinän ja katon vinoudet.

Peitelistojen alapäät kohdistetaan sokkelin yläreunan tasalle.

Reunan peitelistat sovitetaan tarkasti hyllykön laita- ja päällipuolen levyjen tasalle. Asentaja on tehnyt mittakapulan sovitusta varten.

Peitelevyt sovitetaan seinien mahdollisten vinouksien ja muotovirheiden mukaan ja kiinnitetään liimalla ja nauloilla. Reunalistan saumakohtiin listojen takapuolelle kiinnitetään levynpalat tueksi. Laidasta toiseen ulottuva reunalista (F) on 21 x 45 mm tavaraa. Sen ylempää kulmaa on pyöristetty hieman ja alakulmaan on jyrsitty peitelevyn muotoa keventävä viiste.

Peitelistojen kiinnitysrimat (J) ruuvataan seinään hyllykön sivulevyn (A) etureunan tasalle. Paikan voi kokeilla 12 mm levynpalalla.

Kiinteät osat on nyt asennettu ja saumat sekä ruuvien ja naulojen kantojen kolot on täytetty puunvärisellä kitillä. Etureunan muotolista (F) on kiinnitetty hyllyyn. Lista muodostaa hyllyosan alareunan kaappien ylle.

Etureunan muotolistasta (F) ylöspäin moduulien sivulevyjen etureunat peitetään yhtenäisellä 9 x 45 mm listalla (F1), jota pitää hieman kaventaa höyläämällä. Se kiinnitetään liimalla ja pienillä nauloilla.

03
Kaapinovien tekeminen 5 Vaihe

Ovet ovat peilioven tyyppisiä. Niiden kehykset kootaan 22 mm lastulevystä 80 mm leveyteen sahatuista reunalistoista (P + Q). Näistä kootaan ovikehykset 8 x 30 mm tapeilla (mitat tarvikeluettelossa).

Ovet kiinnitettiin paikallaan kääntyvillä piilosaranoilla, jotka upotetaan 12 mm syvään Ø 25 mm reikään. Saranan mukana tulee yleensä asennuksessa tarvittava mittapiirros.

Ovikehyksen takasivun sisäkulmaan jyrsittiin 12 syvä ja 9 mm leveä huullos, johon asennetaan ovipeili. Huulloksen ansiosta peililevy jää näyttävästi syvälle kehykseen.

Peililevyn huulloksen jyrsinnän jälkeen ovien ulkosyrjiin jyrsitään muotoviisteet, jotka antavat oville koristeellisen ulkonäön. Kuvassa ohjaintapilla varustettu jyrsinterä.

Malliasennuksessa kaapinovien peileiksi asennettiin rei’itetyt metallilevyt (S) (kuvio muistuttaa apilanlehteä). Peililevy asennettiin 9 x 9 mm kittilistoilla (R + R1), jotka kiinnitettiin kehykseen nitomalla.

Materiaalit

HYLLYKKÖMODUULIT

22 mm lastulevyä
• 8 sivua (A), 350 x 2316 mm
• 8 pohja- ja päällilevyä (B), 350 x 750 cm
• 12 hyllyä (C), 350 x 706 mm

Sokkelit
• 4 sivulistaa (K), 50 x 1670 mm
• 8 poikkilistaa (L), 50 x 276 mm
• 2 sovituspalaa (N), 50 x 400 mm
• 2 peitelistaa (M), 50 x 100 mm

Kaappien ovet
• 16 listaa (P), 80 x 690 mm
• 16 listaa (Q), 80 x 210 mm

19 mm lastulevyä
• 16 irtohyllyä, 350 x 703 mm

12 mm lastulevyä reunojen peitelistoiksi
• 2 sivulistaa (G), 195 x 2360 mm
• 1 ylälista (H),190 x 2440 mm
• 2 ylälistaa (H1), 190 x 475 mm

21 x 21 mm rimaa
• 4 reunalistaa (D), 706 mm
• reunojen kiinnityslistaa (J), noin 17 metriä

21 x 45 mm listaa
• 1 etureunalista (F), 3080 mm

9 x 9 mm listaa
• 16 ovipeilien listaa (R), 228 mm
• 16 ovipeilien listaa (R1), 548 mm
• peitelistaa (F1), 9 x 45 mm
• 4 mm kovalevyä (E) hyllykön taustalevyiksi, 2360 x 3080 mm

Lisäksi
• 8 rei’itettyä teräs- tai alumiinilevyä (S) 225 x 545 mm ovipeileiksi
• 16 piilosaranaa
• 64 hyllynkannatinta (6/10 mm)
• 8 ovenvedintä
• 35, 50, 60, 80 mm ruuveja
• Nitojan hakasia (20 mm)
• Pikkunauloja
• Puuliimaa
• Hiomapaperia
• Puunväristä tai muuta kittiä
• Pohja- ja pintamaalia

Vie aikaa

7 päivää

Hinta

Noin 350 euroa (hintoihin sisältyvät myös maalit).

Vaikeusaste

Piirustus

Jokaisen hyllymoduulin sivut (A) sahataan mittoihin 350 x 2316 mm ja samalla mitoitetaan irtohyllyt. Hyllynkan-nattimet ovat 6 mm terästappeja, joten niille porataan rivit 10 mm syviä 6 mm reikiä. Pohja- ja päällilevyt (B) sahataan 350 x 750 mm kokoon 22 mm lastulevystä ja ruuvataan 60 mm ruuveilla kiinni sivuihin, kolme ruuvia joka liitokseen.

Pitkittäissunnassa jatkopaloilla (N) säädettävä sokkeli on lastulevyä. Etusivulle jäävä auk- ko peitetään levyllä (M).

Alakaappien yläreunaan asenQ nettiin reunalis tat (F) hyllykön kokoonpanon jälkeen.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kirjahyllyt