Kaapit kätevästi vinokaton alle

Harjakattotalossa voi olla vaikea hyödyntää kaikkia katon alla olevia tiloja. Vinokattoon sovitettu kaappi on yksi ratkaisu, jolla kaikki neliöt saadaan talteen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
400 euroa

Kaappi on rakennettu tavallisen puurungon varaan.

Johdanto

Vinokaton alle sopivaa kaappia ei voi ostaa valmiina. Se pitää mitoittaa ja teettää huoneeseen sopivaksi, mikä on kallista, sillä se vaatii puusepän osaamista.

Voit rakentaa kaapin myös itse, eikä se ole niin vaikeaa kuin miltä se ehkä aluksi kuulostaa. Otamme tässä lähtökohdaksi kolme valmista lipastoa, jotka ostimme sarjana, ja rakennamme niiden päälle kaapin tavallisen rungon varaan.

Vinokatto luo monia haasteita. Tässä tapauksessa rakennamme lisäksi pienen laatikoston, jotta saamme kaikki tilat hyödynnettyä. Viimeistelytyötä ei ole huomioitu työtuntimäärässä.

Ensin on otettava kaikki mitat huolella

Ensi silmäyksellä asunnon lattia, seinät ja katto saattavat näyttää viivasuorilta ja olevan vaaterissa joka suuntaan. Seinä-kulmien voisi myös olettaa olevan 90°. Tosiasiassa lattioissa on kuitenkin usein pientä kaltevuutta ja seinissä ja sisäkul-missa muutaman millimetrin heittoja. Sen vuoksi on syytä ottaa kaikki mitat tarkasti, kun ryhtyy rakentamaan kaappeja ja lokeroita vinokaton alle.

Laatikostot sovitetaan ensin

Joudumme muuttamaan yhtä kolmesta lipastosta, sillä se osuu lämpöpatterin kohdalle ja peittäisi pistorasioita, joita haluamme käyttää. Räätälöimme siis lipastosta kaapin. Kokoamme lipaston muiden tapaan, mutta ilman laatikoille tarkoitettuja välilistoja. Työstämme kaappia varten myös uuden pohjan ja oven.

Kiinnitämme runkoon 19 mm mdfpohjalevyn.

Lisäkappale sallii oven avaamisen patterista huolimatta.

Vas. puolelle asennetaan kiinnityslista ennen maalaamista.

Mittoihin sovitettu ovi asennetaan kaappisaranoilla.

Ohjeet

01
Sahaa liitokset 3 Vaihe

Katkaisu-/jiirisahalle on käyttöä, kun työstetään kaapin eturungon yhdistävät loviliitokset. Säätämällä sahan syvyydenrajoittimen sopivaan mittaan voit sahata rivin viiltoja kunkin listan puoliväliin saakka ja sen jälkeen taltata hukkapuun pois terävällä taltalla.

Kun lapaliitokset ovat valmiit, runkoa kannattaa koesovittaa ja tarkistaa mitoitus vielä kerran. Kokoa runko ja sivele liitoksiin puusepänliimaa. Varmista, että liitokset ovat tiiviit ja tarkista mitat pariin kertaan nivelmitalla ja kulmaimella.

1

Tee viiltoja rungon liitoksia varten. Tähän tulee suorakulmainen lapaliitos, johon käytetään pohjalistaa B ja pysty-listoja C, D ja E. Sahaa rivi tiheitä uria vieretysten, tarkalleen listan leveyteen.

Sahan syvyydnrajoitin takaa saman syvyyden.

2

Kokeile liitosta. Kappaleiden (tässä B ja F) on sovittava toisiinsa tiukasti. Liimaa kappaleet vasta sitten, kun kaikki liitokset ovat valmiita.

3

Tee viistoviillot listaan (G) samaan syvyyteen ja samaan tapaan kuin edellä, mutta nyt 45 asteen sahaus-kulmaan. Sama koskee listoja E ja F.

02
Kokoa runko 2 Vaihe

1

Kokoa listat D, E ja F pohjalistaan (B). Tarkista, että pystylistat sijaitsevat suorassa kulmassa pohjalistaan (B) nähden, jotta voit olla varma, että kaikki listat ovat samansuuntaiset.

Pidä liitokset puristuksissa, kunnes liima on kuivunut.

2

Asenna vino lista (G) runkoon. Se lovitetaan yhteen listoihin E, F ja A. Vinolista sahataan 45 asteen kulmaan siitä päästä, joka tulee pohjalistaa (B) vasten ja kiinnitetään ruuveilla ja liimalla.

03
Ovet ja saranat 5 Vaihe

Ovet on valmistettu 19 mm mdf-levystä, ja ne ulottuvat 15 mm rungon yli saranapuolella ja 10 mm vastakkaisella puo-lella ylhäällä ja alhaalla. Käytämme ovissa pulverilakattuja kaappisaranoita, jotka kiinnitämme runkoon.

Ovet on helpoin sovittaa ennen maalaamista asettamalla ne rungon päälle pöydälle tai työpukille merkintöjen tekoa varten.

Vinokaton takia saranat sijoitetaan vasemmalle puolelle, jolloin ovet voidaan avata yli 90°:n kulmassa osumatta vinokattoon.

1

Asenna kaikki saranat 150 mm:n päähän ylä- ja alareunasta. Ne asennetaan vain väliaikaisesti parilla ruuvilla, jotta niiden tarkka sijainti voidaan tarkistaa maalaamisen jälkeen.

2

Tarkista mitat ovileveyksiä varten nyt, kun saranat on väliaikaisesti kiinnitetty. Sahaa ovet leveyteen ja korkeuteen, mutta jätä oven yläreuna vielä sahaamatta vinoon kulmaan.

3

Aseta ovet rungon (G) päälle ja paina saranapuoli tiiviisti saranoita vasten. Kiinnitä ne väliaikaisesti yhdellä ruuvilla molemmista saranoista. Merkitse vino kulma yhdenmukaisesti vinon runkolistan yläreunan kanssa.

4

Käytä pienimmästä ovesta leikattua palaa joko oikeanpuoleisimman aukon peittämiseen tai laatikoston etulevyksi. Aseta levy rungolle ja merkiste se niin, että se myötäilee vinoon sahattuja ovia.

5

Emme asenna vetimiä. Ikean laatikostojen etulevyissä ei ole vetimiä, mutta niiden yläreunat on viistetty 20°:n kulmaan. Teemme saman oville sahaamalla isojen ovien aukaisureunat ja alakaappien yläreunat viistoiksi.

04
Kokoa kaapit ja ovet 7 Vaihe

Kun runko kiinnitetään ruuveilla sei-nään, on käytettävä seinämateriaaliin sopivia tulppia. Kiviseiniin löytää hel-posti tulpat, mutta kipsilevyseinässä joudutaan ehkä käyttämään ankkureita, jotka aukeavat itsestään kipsilevyn taak-se varmistamaan ruuvikiinnityksen.

Ovet pysyvät kiinni pienillä runkoon sijoitetuilla magneettilukoilla. Ne osuvat oven pieneen metallilevyyn ja varmista-vat, että ovet eivät avaudu itsestään.

Maalaamme vasta lopuksi, koska runkoon ja levyihin saattaa helposti tulla naarmuja kaappien pystytys-vaiheessa.

1

Kiinnitä runko lipastoihin 5,0 x 50 mm ruuveilla. Lipastojen laatikot ovat samassa tasossa lipaston päällilevyn etureunan kanssa. Runko kiinnitetään 20 mm etäisyydelle lipaston etureunasta.

2

Kiinnitä runko seinään. Kipsilevytai kiviseinään pitää ensin merkitä rungon paikka, sitten runko nostetaan taas pois ja asetetaan tulpat. Sen jälkeen runko voidaan kiinnittää sopivan pitkillä ruuveilla. Puuseinään voi ruuvata suoraan.

3

Kiinnitä päätyrunko seinään. Päätyrungon pitää sijaita kaappirungon etureunan ja seinän välissä. Se kiinnitetään seinään kalustekulmilla. Päätysivu katetaan 19 mm mdf-levyllä.

4

Kiinnitä kalustekulmat seinään. Ne kannattelevat hyllylevyjen takareunaa tarkasti samalla korkeudella kuin rungon sisäpuolelle kiinnitetyt kalustekulmat.

5

Nosta ovet paikoilleen. Ovet voidaan kiinnittää irtonaisilla saranatapeilla. Kolme yläkaappia on saranoitu vasenkätisiksi vinon katon vuoksi. Räätälöity lokerikko on saranoitu oikealle.

6

Kiinnitä magneettilukko runkoon. Ovien pitää olla samassa tasossa rungon kanssa. Ovien sisäpuolelle asennetaan magneettien vastakappaleet.

7

Viimeistele kaapit maalilla. Pystytysvaiheessa tulee lähes aina pieniä naarmuja ja kolhuja, joten paikka- ja viimeistelymaalaamme vasta nyt. Otimme Ikea-laatikon maalikauppaan mukaan, niin saimme sävytettyä maalin oikean väriseksi.

05
Kokoa tai rakenna laatikko 5 Vaihe

Rungon oikeaan reunaan jää pieni suorakulmaisen kolmion muotoinen tila. Siinä ei ole tilaa saranoille, joten aukko pitää joko peittää tai työstää siihen helppotöi-nen laatikko etulevyineen. Käytämme Ikean liukukiskoja. Laatikko valmistetaan 19 mm mdf-levystä, ja siinä on kovalevystä tehty pohja. Kiskojen helat otimme hylkäämistämme laatikoista.

1

Pohja on kovalevyä, sivut 19 mm mdf-levyä. Liukukiskot on ostettu Ikeasta.

2

Laatikon laidoista tehdään 70 mm korkeat.

3

Liukukiskot on nostettu pohjasta irti, jotta laatikko liukuu.

4

Pieni kolmiomainen levypala toimii nyt laatikon etulevynä.

5

Tila on hyödynnetty hyvin pienen laatikon avulla.

Materiaalit

Valmislipastot:

• Ikean Malm-sarjan lipastot

Raamit ja ovet:

• 28 x 43 mm höylättyä listaa
• 19 mm mdf-levyä
• Ruuveja, 5,0 x 50 mm
• Kalustekulmia
• Puusepänliimaa
• Kaapin saranoita
• Magneettilukko
• Pohjamaalia ja alkydimaalia

Erikoistyökalut
• Upotussaha (tai pyörösaha)
• Katkaisu-/jiirisaha: Helpottaa rungon lapaliitosten tekoa
• Digit. etäisyysmittari: Helpottaa mittaamista
• Jiirikulmain: Vinokaton kulman mittaamiseen

Vie aikaa

2 päivää

Hinta

Noin 400 €

Piirustus

Piirrä omat työpiirustukset

Oheisista piirustuksista selviävät näiden kaappien mitat. Joudut kuitenkin piirtämään omat työpiirustuksesi, jotta saat kaapit mitoi-tettua ja sovitettua omien tilojesi mukaan. Piirustusten ei tarvitse näyttää kolmiulottei-silta tai olla upeissa väreissä. Tärkeintä on, että pystyt itse lukemaan niitä ja niistä varmasti löytyvät kaikki oleelliset mitat.

Kuten näet, kaappi koostuu rungosta, pää-tyverhoilusta, ovista ja kaapin levyisistä hyl-lylevyistä. Kokonaisuus on sijoitettu valmiina ostettujen lipastojen päälle, joista yhtä on hieman muutettu lämpöpatterin vuoksi.

Jotta saisimme kaikki tilat hyödynnettyä, valmistimme pienen lokeron kolmionmallisella ovella. Se sijaitsee aivan vinokaton ja pystyseinän yhtymäkohdassa.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.