Säästä rahaa seinän rakentamisessa

Uuden seinän rakentamisessa ja vanhan korjaamisessa on helppo säästää rahaa laadusta tinkimättä. Siihen tarvitaan vain oikeat materiaalit ja joissa-kin tapauksissa enemmän aikaa.

Puiset väliseinätolpat ovat halvempia kuin teräsrangat.

Puiset väliseinätolpat ovat halvempia kuin teräsrangat.

1. Puutolppia, ei teräsrankoja

Teräsrangat ovat hyvä materiaali väliseinän rungon rakentamiseen, sillä ne ovat suoria ja keveitä käsitellä. Jotkut suosivat teräsrankoja myös siksi, että niitä on helpompi ja nopeampi käyttää kuin puutolppia. Teräsrankojen huono puoli on, että ne ovat selvästi kalliimpia kuin puiset väliseinätolpat.

Jos haluat säästää rahaa väliseinän rakentamisessa, käytä kertopuuta. Puutolpista tehty runko on tukeva, ja puuta on helppo sahata. Siitä on hyötyä varsinkin vanhoissa talossa, joissa on paljon vinoja nurkkia.

Teräsrunko, hinta/metri: 17 euroa

Puurunko, hinta/metri: 8 euroa

Säästö: 9 euroa/metri

Kipsilevyjä ylitasoittamisen sijaan

Purista tasoitetta levyn taakse noin 20 sentin välein.

Purista tasoitetta levyn taakse noin 20 sentin välein.

Talossa on epätasainen seinä, joka pitäisi tasoittaa suoraksi. Miten se tehdään halvalla? Seinän voi aina ylitasoittaa, mutta se on hidasta, eikä pinnasta ole helppo saada sileää. Ylitasoittaminen vaatii oikeanlaisen tekniikan, ja sen opettelu vie aikaa. Seinä on helpompi ja nopeampi tasoittaa liimaamalla seinään kipsilevyt ja niiden päälle lasikuitutapettia tai -kangasta. Levyt on helppo liimata kiinni tiiliseinään kipsitasoitteella.

Ylitasoitus (3 mm kerrospaksuus), hinta/metri: 18 euroa

Kipsilevyt, hinta/metri: 9 euroa

Säästö: 9 euroa/metri

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään kipsilevyjä 5 minuutissa

3. Kuitutasoitetta maalin alle

Lasikuitutapetti pitää kostuttaa ennen maalaamista.

Lasikuitutapetti pitää kostuttaa ennen maalaamista.

Lasikuitutapetti tai -kangas on liisteröity seinään, ja nyt pinta pitäisi maalata. Älä kuitenkaan avaa maalipurkkia heti, sillä pohjustamaton lasikuitutapetti ja -kangas imevät valtavasti maalia. Voit säästää paljon rahaa kostuttamalla pinn-an kuitutasoitteella. Se on paksua, liimankaltaista ainetta, joka imeytyy lasikuituun ja täyttää pinnassa olevat kolot. Kuitutasoite on paljon halvempaa kuin pintamaali, korvaa 2–3 maalikerrosta ja lyhentää maalaus- ja kuivumisaikoja.

Maali, hinta/m²: 5 euroa

Kuitutasoite, hinta/m²: 3 euroa

Säästö: 2 euroa/m2

4. Halvimmat jalkalistat voivat tulla kalliiksi

Seinä on melkein valmis, ja vain jalkalistat puuttuvat. Kannattaako listat ostaa valmiiksi maalattuina vai puunvärisinä ja maalata itse?

Laskelmiemme mukaan puunväriset listat tulevat halvemmiksi. Hintaero on kuitenkin vain 0,20 euroa metriä kohti. Listat pitää maalata kolmeen kertaan ja mahdollisesti hioa kerrosten välissä. Pieni säästö vie niin pal-jon työaikaa, että jalkalistat kannattaa ostaa valmiiksi maalattuina.

5. Käytä oikeaa maalia

Halvimman maalin ostaminen ei välttämättä säästä rahaa, sillä halpaa maalia kuluu yleensä enemmän. Se johtuu eten-kin siitä, että maalien peittävyydessä on isoja eroja. Tee Itse teki vuonna 2019 ison testin valkoisista seinämaaleista. Voittajaksi nousi Maalarin sisustusmaali 7, joka peitti yhden neliön seinää 1,53 eurolla. Maali ei ollut litrahinnaltaan testin halvimpia, mutta se peitti pinnan täydellisesti jo kahden kerroksen jälkeen. Löydät testin täältä.

Kallein maali/m²: 2,56 euroa

Halvin maali/m²: 0,73 euroa

Säästö: 1,83 euroa/m²

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Seinät