JÄTTITESTI: Tee Itse julistaa Suomen parhaan seinämaalin

Katso, mitkä seinämaalit ovat hintansa arvoisia ja mistä kannattaa pysyä loitolla, vaikka saisit ne ilmaiseksi! Testasimme 14 seinämaalia, jotka maksavat alle 10 euroa 9 litran tai sitä pienemmässä purkissa. Tämä on kaikkien aikojen suurin ja perusteellisin SEINÄMAALITESTI!

Testasimme 14 valkoista seinämaalia

Seinämaalin ostaminen voi olla hämmentävää. Halvimmat seinämaalit maksavat alle kolme euroa litra, mutta kalleimmat seinämaalit voivat maksaa kymmenen kertaa enemmän. Se tuntuu oudolta, sillä valkoinen seinämaali on vain valkoista maalia.

Seinämaaleissa on kuitenkin eroja. Moni on joutunut huomaamaan, että halpa seinämaali on olla liian halpaa. Jotkut seinämaalit eivät peitä edes kolmen kerroksen jälkeen.

Tarkoittaako se, että kaikki halvat seinämaalit ovat huonoja tai kaikki kalliit maalit ovat hintansa arvoisia? Kysymykset on aiheellisia, sillä seinämaalien hintaerot ovat valtavia. Yhtä hyvä kysymys on, miten keskihintaiset seinämaalit toimivat.

Valkoisella seinämaalilla on lopulta vain yksi tarkoitus: sen pitää tehdä seinästä tasainen ja valkoinen mahdollisimman vähillä kerroksilla ja mahdollisimman nopeasti. Se onnistuu varmasti kalliilla seinämaalilla, mutta onko se mahdollista myös keskihintaisella tai halvalla seinämaalilla? Voiko ja kannattaako seinän maalaamisessa säästää rahaa?

Päätimme ottaa asiasta selvän. Testasimme 14 halpaa ja keskihintaista seinämaalia, joiden litrahinta on alle 10 euroa yhdeksän litran tai sitä pienemmässä astiassa.

Näin testasimme Suomen parhaan seinämaalin

Maalasimme pohjustettuja kipsilevyjä ja katsoimme, kuinka hyvin seinämaalit peittivät ”likaisenvalkoisen” seinän. Alustan oli tarkoitus näyttää valkoiseksi maalatulta seinältä, joka on tummunut jonkin verran vuosien varrella. Maalasimme myös mustalle ja punaiselle pohjalle, jotta saimme selville, kuinka hyvin maalit toimivat ääriolosuhteissa ja peittävät värikkäitä seiniä.

Maalit arvioitiin näiden asioiden perusteella:

  • peittävyys
  • sotkevuus
  • hinta

Olimme yllättyneitä siitä, kuinka isoja eroja seinämaaleissa oli!

Seinämaalitesti on julkaistu Tee Itsen numerossa 10/2019, ja se ilmestyi kesäkuussa 2019.

  • selitys siitä, miten perusteellinen testi tehtiin
  • iso taulukko, johon on arvioitu kaikki 14 seinämaalia
  • 14 maalin neliöhinta
  • Lyhyt kuvaus neljästä parhaasta seinämaalista
  • Lyhyt kuvaus neljästä huonoimmasta seinämaalista

Huonoin seinämaali on niin kelvotonta, ettemme maalaisi sillä edes ilmaiseksi. Voittaja maksoi vain 1,53 euroa/m².

Näin testi tehtiin

Testin lähtökohta on siinä, miten seinämaalia käytetään. Meille on periaatteessa yhdentekevää, mistä aineista seinämaali koostuu. Emme puutu siihen, minkä verran seinämaalissa on kuivaaineita, väripigmenttiä tai vettä. Olemme kiinnostuneita siitä, mitä lukijatkin haluavat tietää: Miltä maalattu seinä näyttää, tuleeko seinästä siisti ja valkoinen, kuinka monta maalikerrosta tarvitaan, onko seinämaalia helppo käyttää ja kuinka riittoisaa se on.

Rakensimme testiä varten koealueen, joka varmisti, että kaikki 14 seinämaalia testattiin täsmälleen samalla tavalla.

Mustan, punaisen ja valkoisen kentän maalaus seinämaalilla testiä varten 1

Pohjustimme 14 puolikasta kipsilevyä ja maalasimme niihin mustan, punaisen ja valkoisen kentän. Valkoiseen maaliin sekoitettiin hieman väriä, jotta se muistutti muutaman vuoden tummunutta valkoista seinää. Värilliset kentät kertovat, kuinka hyvin seinämaali peittää voimakasta väriä.

Jokainen seinämaali sai oman kipsilevynsä, jota maalattiin koko testin ajan.

Seinämaalin kaataminen muovipussilla vuorattuun astiaan 2

Jokainen seinämaali kaadettiin muovipussilla vuorattuun astiaan. Jokaiselle seinämaalille oli oma telansa ja vartensa.

Seinämaalin, astian ja telan punnitseminen 3

Seinämaali, astia ja tela punnittiin tarkasti ennen maalaamista ja uudelleen jokaisen maalauskerran jälkeen. Siten saimme selville tarkasti, kuinka paljon seinämaalia yhteen kerrokseen käytettiin. Sen perusteella on helppo laskea, kuinka riittoisaa seinämaali on.

Seinämaalien testi vertailulevyt 4

Kaikille seinämaaleille maalattiin vertailulevy, jolle levitettiin neljä maalikerrosta. Vertailulevy kertoo, miltä seinämaali näyttää, kun se peittää pinnan täydellisesti. Jokaista kerrosta verrattiin ”täydelliseen” tulokseen.

Testilevyyn maalaaminen valkoisella seinämaalilla 5

Jokaiseen testilevyyn maalattiin neliömetrin kokoinen valkoinen alue. Maalaamiseen käytettiin 15 senttiä leveää telaa, jonka laatu ja merkki sopivat testin kalleimmalle maalille. Seinämaalia levitettiin kolme kerrosta.

Seinämaaleilla maalattujen levyjen nostaminen hyllyihin 6

Levyt nostettiin hyllyyn jokaisen maalaus kerran jälkeen. Kaikki hyllyt ja levyt merkittiin tarkasti, jotta levyt eivät voi mennä sekaisin. Levyissä on samat numerot kuin maalipurkeissa ja astioissa.

Testilevyn maalaaminen valkoisella seinämaalilla 7

Miten seinämaali peittää?

Testasimme, kuinka hyvin seinämaalit peittivät yhden, kahden ja kolmen kerroksen jälkeen. Päätimme olla maalaamatta neljänteen kertaan.

Testissä kävi nopeasti selväksi, että hyvätkin seinämaalit peittävät kunnolla vasta, kun niitä levitetään kaksi kerrosta. Ainoa poikkeus oli seinämaali, joka peitti erinomaisesti mutta sotki niin pahasti, ettei maalattua pintaa voinut pyyhkiä edes kuivalla rätillä.

Päätimme lopettaa maalaamisen kolmannen kerroksen jälkeen. On mahdollista, että jotkut seinämaalit peittäisivät täydellisesti neljänä tai viitenä kerroksena. Seinämaali ei kuitenkaan ole tarpeeksi hy hyvää, ellei se peitä kunnolla kolmena kerroksena.

Näin seinämaalit menestyivät

Peittävyys
Arvioimme seinämaalien peittävyyden asteikolla 1-5. Maalasimme kolme aluetta, jotka olivat valkoinen, musta ja punainen. Taulukon numerot ovat samassa järjestyksessä. (valkoinen-musta-punainen). 1-1-1 tarkoittaa, ettei seinämaali peitä mitään väriä.

1: Täysin riittämätön. Seinään jää tavallisten telanjälkien lisäksi raitoja ja muita epätasaisuuksia.
2: Täysin riittämätön, mutta telan jälki on kohtuullisen tasaista.
3: Voi riittää hämärässä paikassa. Pintaan jää selviä kuvoita, mutta seinä voi näyttää yhtenäiseltä pienen matkan päästä.
4: Pinta vaikuttaa siistiltä ja yhtenäiseltä, mutta alustan sävy paistaa maalin läpi.
5: Pintaa ei erota vertailulevystä.

Painotimme eniten peittävyyttä, seuraavaksi sotkevuutta ja vähiten hintaa.

Sotkevuus
Arvioimme, kuinka kestävää kuivunut seinämaali on. Mitä enemmän sitä voi pyyhkiä ja pestä, sitä paremman arvosanan se saa:

1: Tarttuu hieman kuivaan ja paljon kosteaan rättiin.
2: Tarttuu hieman sekä kuivaan että kosteaan rättiin.
3: Ei tartu kuivaan rättiin, mutta hieman kosteaan.
4: Kestää kostealla pyyhkimistä, mutta ei sientä.
5: Kestää sienellä ja pesuaineella hankaamista.

Näin laskimme

Seinämaali painaa enemmän kuin vesi. Toisin sanoen seinämaalin litrahinta ja kilohinta eivät ole sama asia. Esimerkiksi testivoittaja Maalarin sisustusmaali maksaa 6,76 euroa litra. Seinämaalia tarvitaan 295 grammaa neliömetrille, jotta se peittää ”likaisenvalkoisen” alustan. Maalin neliöhinta lasketaan kertomalla litrahinta maalin grammamääräisellä menekillä neliötä kohti.

4 voittajaa

Julistamme testin voittajaksi Maalarin sisustusmaali 7:n. Se on hyvää ja halpaa, ja sillä on helppo työskennellä. Kerromme myös, mitkä muut seinämaalit ovat hyviä ja mitkä niin huonoja, että ne kannattaa jättää ostamatta.

Halpa, hyvin leviävä ja peittävä seinämaali

MAALARIN SISUSTUSMAALI 7 on Värimyllyn maali. Seinämaali oli yksi neljästä maalista, joka peitti likaisen valkoisen seinän jo kahden kerroksen jälkeen. Maali ei sotke lainkaan, ja se oli parhaista maaleista selvästi halvin. Neliön maalaaminen maksaa 1,53 euroa.

Maali on aavistuksen ohutta, joten sitä ei voi levittää kerralla kovin paljon. Maalia leviää tasaisesti, ja sitä on helppo käyttää. Ensimmäinen kerros näyttää vielä hieman hennolta, mutta toisen kerroksen jälkeen tulos on kerrassaan erinomainen. Maalaaminen on nopeaa, ja maalia tarvitaan paljon vähemmän kuin monia muita maaleja.

SILKKI SEINÄMAALI

Maalia on helppo levittää, ja se leviää tasaisesti. Maali on varsin ohutta mutta peittää kahtena kerroksena. Yhden neliön maalaaminen maksaa noin 2,31 euroa.

SWING COLOR 7

Varsin helppo maali käyttää, annostella ja levittää. Peittää kahtena kerroksena. Keskihintainen muttaa aavistuksen ohut maali. Neliömetrin maalaaminen maksaa noin 1,72 euroa.

HOUSE SISUSTUSMAALI

Hyvin ja tasaisesti leviävä maali, joka peittää pinnan kahtena kerroksena. Koko testin helppokäyttöisin maali. Yhden neliön maalaaminen House sisustusmaalilla maksaa noin 1,96 euroa.

3 häviäjää

TIKKURILA NOVA 7

Ohut ja sotkeva maali, joka peittää huonosti vielä kahtena kerroksena. Telan jäljet erottuvat aluksi selvästi.

BILTEMA SEINÄMAALI

Aluksi jäykkä maali, joka muuttuu kovalla sekoittamisella ohueksi. Toisin sanoen maali on vahvasti tiksotrooppinen. Maali paakkuuntui uudestaan ennen toista maalauskertaa. Maali peitti melko hyvin ensimmäisen kerroksen jälkeen, mutta toisen kerroksen levittäminen oli vaikeaa ja maalia kului paljon.

BYGMAXX SEINÄ-JA KATTOMAALI

Mahdoton maali. Harmaata velliä, joka alkaa peittää vasta todella suurina määrinä. Jälki näyttää huonolta ensimmäisen ja toisen kierroksen jälkeen, maali peittää huonosti ja siinä näkyy selviä telanjälkiä. Tämä maali on loukkaus ostajaa kohtaan.

Mitä opimme testistä?

Jotkut seinämaalit vievät enemmän aikaa kuin toiset
Huomasimme, että maalit käyttäytyivät hyvin eri tavoilla sekä sekoittamis- että maalausvaiheissa. Joitakin maaleja oli paljon vaikeampi levittää tasaisesti kuin toisia. Huonoimmin leviävät maalit olivat yleensä kaikkein halvimpia, joten maalin hinnassa säästäminen voi maksaa aikaa ja viedä voimat.

Tiksotropia - hyytelömaalit
Jotkut maalit ovat aluksi todella hyytelömäisiä. Maalit voi sekoittaa juokseviksi, mutta ne palaavat nopeasti hyytelömäiseen olomuotoon. Näitä maaleja sanotaan tiksotrooppisiksi. Maalit ovat hyytelömäisiä tarkoituksella, jotta maali ei valu telasta mihin sattuu. Maalit muuttuvat juokseviksi heti, kun tela painetaan kiinni seinään. Se on kätevää ja ”sisäsiistiä”.

Kiiltoaste ei ole tarkka määre
Useimpien maalien kiiltoaste on 7, mutta joukossa on myös maaleja, joiden kiiltoaste on kymmenen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maalien kiillossa olisi iso ero tai että kaikissa kiiltoasteen 7 maaleissa olisi samanlainen kevyen himmeä pinta. Todellisuudessa maalin kiiltoaste vaihtelee tuotteesta toiseen.

Valkoisissa on eroja
Valkoinen maali voi olla nimeltään esimerkiksi helmenvalkoista, maalarinvalkoista tai pelkkää valkoista. Valkoisen RAL-koodi on 9010. Eri valmistajien valkoiset maalit eivät kuitenkaan ole täsmälleen samanlaisia, vaikka niillä on sama nimi. Älä maalaa saman huoneen kahta seinää erilaisilla valkoisilla maaleilla, vaikka niiden nimi ja kiilto aste ovat samat. Sävyero voi olla huomattava.

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …