Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

JÄTTITESTI: Tee Itse julistaa Suomen parhaan seinämaalin

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Katso, mitkä seinämaalit ovat hintansa arvoisia ja mistä kannattaa pysyä loitolla, vaikka saisit ne ilmaiseksi! Testasimme 14 seinämaalia, jotka maksavat alle 10 euroa 9 litran tai sitä pienemmässä purkissa. Tämä on kaikkien aikojen suurin ja perusteellisin SEINÄMAALITESTI!

Testasimme nämä 14 maalia.

Testasimme 14 valkoista seinämaalia

Seinämaalin ostaminen voi olla hämmentävää. Halvimmat maalit maksavat alle kolme euroa litra, mutta kalleimmat maalit voivat maksaa kymmenen kertaa enemmän. Se tuntuu oudolta, sillä valkoinen maali on vain valkoista maalia.

Maaleissa on kuitenkin eroja. Moni on joutunut huomaamaan, että halpa maali on olla liian halpaa. Jotkut maalit eivät peitä edes kolmen kerroksen jälkeen.

Tarkoittaako se, että kaikki halvat maalit ovat huonoja tai kaikki kalliit maalit ovat hintansa arvoisia? Kysymykset on aiheellisia, sillä maalien hintaerot ovat valtavia. Yhtä hyvä kysymys on, miten keskihintaiset maalit toimivat.

Valkoisella seinämaalilla on lopulta vain yksi tarkoitus: sen pitää tehdä seinästä tasainen ja valkoinen mahdollisimman vähillä kerroksilla ja mahdollisimman nopeasti. Se onnistuu varmasti kalliilla maalilla, mutta onko se mahdollista myös keskihintaisella tai halvalla maalilla? Voiko ja kannattaako seinän maalaamisessa säästää rahaa?

Päätimme ottaa asiasta selvän. Testasimme 14 halpaa ja keskihintaista seinämaalia, joiden litrahinta on alle 10 euroa yhdeksän litran tai sitä pienemmässä astiassa.

Näin testasimme Suomen parhaan seinämaalin

Maalasimme pohjustettuja kipsilevyjä ja katsoimme, kuinka hyvin maalit peittivät ”likaisenvalkoisen” seinän. Alustan oli tarkoitus näyttää valkoiseksi maalatulta seinältä, joka on tummunut jonkin verran vuosien varrella. Maalasimme myös mustalle ja punaiselle pohjalle, jotta saimme selville, kuinka hyvin maalit toimivat ääriolosuhteissa ja peittävät värikkäitä seiniä.

Maalit arvioitiin näiden asioiden perusteella:

 • peittävyys
 • sotkevuus
 • hinta

Olimme yllättyneitä siitä, kuinka isoja eroja maaleissa oli!

Seinämaalitesti on julkaistu Tee Itsen numerossa 10/2019, ja se ilmestyi kesäkuussa 2019.

 • selitys siitä, miten perusteellinen testi tehtiin
 • iso taulukko, johon on arvioitu kaikki 14 seinämaalia
 • 14 maalin neliöhinta
 • Lyhyt kuvaus neljästä parhaasta maalista
 • Lyhyt kuvaus neljästä huonoimmasta maalista

Huonoin maali on niin kelvotonta, ettemme maalaisi sillä edes ilmaiseksi. Voittaja maksoi vain 1,53 euroa/m².

Näin testi tehtiin

Testin lähtökohta on siinä, miten maalia käytetään. Meille on periaat-teessa yhdentekevää, mistä aineista maali koostuu. Emme puutu siihen, minkä verran maalissa on kuivaaineita, väripigmenttiä tai vettä. Olemme kiinnostuneita siitä, mitä lukijatkin haluavat tietää: Miltä maalattu seinä näyttää, tuleeko seinästä siisti ja valkoinen, kuinka monta maalikerrosta tarvitaan, onko maalia helppo käyttää ja kuin-ka riittoisaa se on.

Rakensimme testiä varten koe-alueen, joka varmisti, että kaikki 14 maalia testattiin täsmälleen samalla tavalla.

1

Pohjustimme 14 puolikasta kipsilevyä ja maalasimme niihin mustan, punaisen ja valkoisen kentän. Valkoiseen maaliin sekoitettiin hieman väriä, jotta se muistutti muutaman vuoden tummunutta valkoista seinää. Värilliset kentät kertovat, kuinka hyvin maali peittää voimakasta väriä.

Jokainen maali sai oman kipsilevynsä, jota maalattiin koko testin ajan.

2

Jokainen maali kaadettiin muovipussilla vuorattuun astiaan. Jokaiselle maalille oli oma telansa ja vartensa.

3

Maali, astia ja tela punnittiin tarkasti ennen maalaamista ja uudelleen jokaisen maalaus-kerran jälkeen. Siten saimme selville tarkasti, kuinka paljon maalia yhteen kerrokseen käytettiin. Sen perusteella on helppo laskea, kuinka riittoisaa maali on.

4

Kaikille maaleille maalattiin vertailu-levy, jolle levitettiin neljä maalikerrosta. Vertailulevy kertoo, miltä maali näyttää, kun se peittää pinnan täydellisesti. Jokaista kerrosta verrattiin ”täydelliseen” tulokseen.

5

Jokaiseen testilevyyn maalattiin neliömetrin kokoinen valkoinen alue. Maalaamiseen käytettiin 15 senttiä leveää telaa, jonka laatu ja merkki sopivat testin kalleimmalle maalille. Maalia levitettiin kolme kerrosta.

6

Levyt nostettiin hyllyyn jokaisen maalauskerran jälkeen. Kaikki hyllyt ja levyt merkittiin tarkasti, jotta levyt eivät voi mennä sekaisin. Levyissä on samat numerot kuin maalipurkeissa ja astioissa.

7

Miten maali peittää?

Testasimme, kuinka hyvin maalit peittivät yhden, kahden ja kolmen kerroksen jälkeen. Päätimme olla maalaamatta neljänteen kertaan.

Testissä kävi nopeasti selväksi, että hyvätkin maalit peittävät kunnolla vasta, kun niitä levite-tään kaksi kerrosta. Ainoa poikkeus oli maali, joka peitti erinomaisesti mutta sotki niin pahasti, ettei maalattua pintaa voinut pyyhkiä edes kuivalla rätillä.

Päätimme lopettaa maalaamisen kolmannen kerroksen jälkeen. On mahdollista, että jotkut maalit peittäisivät täydellisesti neljänä tai viitenä kerroksena. Maali ei kuitenkaan ole tarpeeksi hy hy-vää, ellei se peitä kunnolla kolmena kerroksena.

Näin maalit menestyivät

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus

Peittävyys
Arvioimme maalien peittävyyden asteikolla 1-5. Maalasimme kolme aluetta, jotka olivat valkoinen, musta ja punainen. Taulukon numerot ovat samassa järjestyksessä. (valkoinen-musta-punainen). 1-1-1 tarkoittaa, ettei maali peitä mitään väriä.

1: Täysin riittämätön. Seinään jää tavallisten telanjälkien lisäksi raitoja ja muita epätasaisuuksia.
2: Täysin riittämätön, mutta telan jälki on kohtuullisen tasaista.
3: Voi riittää hämärässä paikassa. Pintaan jää selviä kuvoita, mutta seinä voi näyttää yhtenäiseltä pienen matkan päästä.
4: Pinta vaikuttaa siistiltä ja yhtenäiseltä, mutta alustan sävy paistaa maalin läpi.
5: Pintaa ei erota vertailulevystä.

Painotimme eniten peittävyyttä, seuraavaksi sotkevuutta ja vähiten hintaa.

Sotkevuus
Arvioimme, kuinka kestävää kuivunut maali on. Mitä enemmän sitä voi pyyhkiä ja pestä, sitä paremman arvosanan se saa:

1: Tarttuu hieman kuivaan ja paljon kosteaan rättiin.
2: Tarttuu hieman sekä kuivaan että kosteaan rättiin.
3: Ei tartu kuivaan rättiin, mutta hieman kosteaan.
4: Kestää kostealla pyyhkimistä, mutta ei sientä.
5: Kestää sienellä ja pesuaineella hankaamista.

Näin laskimme

Maali painaa enemmän kuin vesi. Toisin sanoen maalin litrahinta ja kilohinta eivät ole sama asia. Esimerkiksi testi-voittaja Maalarin sisustusmaali maksaa 6,76 euroa litra. Maalia tarvitaan 295 grammaa neliömetrille, jotta se peittää ”likaisen-valkoisen” alustan. Maalin neliöhinta lasketaan kertomalla litrahinta maalin grammamääräisellä menekillä neliötä kohti.

4 voittajaa

Julistamme testin voittajaksi Maalarin sisustusmaali 7:n. Se on hyvää ja halpaa, ja sillä on helppo työskennellä. Kerromme myös, mitkä muut maalit ovat hyviä ja mitkä niin huonoja, että ne kannattaa jättää ostamatta.

Halpa, hyvin leviävä ja peittävä maali

MAALARIN SISUSTUSMAALI 7 on Värimyllyn maali. Maali oli yksi neljästä maalista, joka peitti likaisen valkoisen seinän jo kahden kerroksen jälkeen. Maali ei sotke lainkaan, ja se oli parhaista maaleista selvästi halvin. Neliön maalaaminen maksaa 1,53 euroa.

Maali on aavistuksen ohutta, joten sitä ei voi levittää kerralla kovin paljon. Maalia leviää tasaisesti, ja sitä on helppo käyttää. Ensimmäinen kerros näyttää vielä hieman hennolta, mutta toisen kerroksen jälkeen tulos on kerrassaan erinomainen. Maalaaminen on nopeaa, ja maalia tarvitaan paljon vähemmän kuin monia muita maaleja.

SILKKI SEINÄMAALI

Maalia on helppo levittää, ja se leviää tasaisesti. Maali on varsin ohutta mutta peittää kahtena kerroksena. Yhden neliön maalaaminen maksaa noin 2,31 euroa.

SWING COLOR 7

Varsin helppo maali käyttää, annostella ja levittää. Peittää kahtena kerroksena. Keskihintainen muttaa aavistuksen ohut maali. Neliömetrin maalaaminen maksaa noin 1,72 euroa.

HOUSE SISUSTUSMAALI

Hyvin ja tasaisesti leviävä maali, joka peittää pinnan kahtena kerroksena. Koko testin helppokäyttöisin maali. Yhden neliön maalaaminen House sisustus­ maalilla maksaa noin 1,96 euroa.

3 häviäjää

TIKKURILA NOVA 7

Ohut ja sotkeva maali, joka peittää huonosti vielä kahtena kerrokse-na. Telan jäljet erottuvat aluksi selvästi.

BILTEMA SEINÄMAALI

Aluksi jäykkä maali, joka muuttuu kovalla sekoittamisella ohueksi. Toisin sanoen maali on vahvasti tiksotrooppinen. Maali paakkuuntui uudestaan ennen toista maalauskertaa. Maali peitti melko hyvin ensimmäisen kerroksen jälkeen, mutta toisen kerroksen levittäminen oli vaikeaa ja maalia kului paljon.

BYGMAXX SEINÄ-JA KATTOMAALI

Mahdoton maali. Harmaata velliä, joka alkaa peittää vasta todella suurina määrinä. Jälki näyttää huonolta ensimmäisen ja toisen kierroksen jälkeen, maali peittää huonosti ja siinä näkyy selviä telanjälkiä. Tämä maali on loukka-us ostajaa kohtaan.

Mitä opimme testistä?

Jotkut maalit vievät enemmän aikaa kuin toiset
Huomasimme, että maalit käyttäytyivät hyvin eri tavoilla sekä sekoittamis- että maalausvaiheissa. Joitakin maaleja oli paljon vaikeampi levittää tasaisesti kuin toisia. Huonoimmin leviävät maalit olivat yleensä kaikkein halvimpia, joten maalin hinnassa säästäminen voi maksaa aikaa ja viedä voimat.

Tiksotropia - hyytelömaalit
Jotkut maalit ovat aluksi todella hyytelö mäisiä. Maalit voi sekoittaa juokseviksi, mutta ne palaavat nopeasti hyytelömäiseen olomuotoon. Näitä maaleja sanotaan tiksotrooppisiksi. Maalit ovat hyytelömäisiä tarkoituksella, jotta maali ei valu telasta mihin sattuu. Maalit muuttuvat juokseviksi heti, kun tela painetaan kiinni seinään. Se on kätevää ja ”sisäsiistiä”.

Kiiltoaste ei ole tarkka määre
Useimpien maalien kiiltoaste on 7, mutta joukossa on myös maaleja, joiden kiiltoaste on kymmenen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maalien kiillossa olisi iso ero tai että kaikissa kiiltoasteen 7 maaleissa olisi samanlainen kevyen himmeä pinta. Todellisuudessa maalin kiilto aste vaihtelee tuotteesta toiseen.

Valkoisissa on eroja
Valkoinen maali voi olla nimeltään esimerkiksi helmenvalkoista, maalarin-valkoista tai pelkkää valkoista. Valkoisen RAL-koodi on 9010. Eri valmistajien valkoiset maalit eivät kuitenkaan ole täsmälleen samanlaisia, vaikka niillä on sama nimi. Älä maalaa saman huoneen kahta seinää erilaisilla valkoisilla maaleilla, vaikka niiden nimi ja kiilto aste ovat samat. Sävyero voi olla huomattava.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): JÄTTITESTI: Tee Itse julistaa Suomen parhaan seinämaalin
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin