Testasimme nämä 14 maalia.

Testasimme 14 valkoista seinämaalia

Seinämaalin ostaminen voi olla hämmentävää. Halvimmat maalit maksavat alle kolme euroa litra, mutta kalleimmat maalit voivat maksaa kymmenen kertaa enemmän. Se tuntuu oudolta, sillä valkoinen maali on vain valkoista maalia. Maaleissa on kuitenkin eroja.

Päätimme ottaa asiasta selvän. Testasimme 14 halpaa ja keskihintaista seinämaalia, joiden litrahinta on alle 10 euroa yhdeksän litran tai sitä pienemmässä astiassa.

Näin testasimme Suomen parhaan seinämaalin

Maalasimme pohjustettuja kipsilevyjä ja katsoimme, kuinka hyvin maalit peittivät ”likaisenvalkoisen” seinän. Alustan oli tarkoitus näyttää valkoiseksi maalatulta seinältä, joka on tummunut jonkin verran vuosien varrella. Maalasimme myös mustalle ja punaiselle pohjalle, jotta saimme selville, kuinka hyvin maalit toimivat ääriolosuhteissa ja peittävät värikkäitä seiniä.

Maalit arvioitiin näiden asioiden perusteella:

  • peittävyys
  • sotkevuus
  • hinta

Olimme yllättyneitä siitä, kuinka isoja eroja maaleissa oli!

Maalasimme kuin maallikot

Tämä testi on käytännön koe. Emme ole tutkineet maaleja laboratoriossa tai analysoineet niitä kaikin mahdollisin tavoin. Olemme käyttäneet maaleja niin kuin suosittelisimme käyttämään niitä eli samalla tavalla kuin tavallinen tee se itse -maalari maalaisi seinän valkoiseksi. Seinämaaleja käytetään maallikkoolosuhteissa, joten testasimme maalit samalla tavalla. Siksi testi vastaa tärkeisiin kysymyksiin: Kannattaako seinän maalaamiseen ostaa vähän kalliimpaa maalia, vai onko halpa maali yhtä hyvää? Peittävätkö kaikki maalit tarpeeksi hyvin, jos niillä maalataan kolmeen kertaan?

Seinämaalitesti on julkaistu Tee Itsen numerossa 10/2019, ja se ilmestyi kesäkuussa 2019. Vihreää nappia klikkaamalla saat 8 sivun jutun, jossa on:

  • selitys siitä, miten perusteellinen testi tehtiin
  • iso taulukko, johon on arvioitu kaikki 14 seinämaalia
  • 14 maalin neliöhinta
  • Lyhyt kuvaus neljästä parhaasta maalista
  • Lyhyt kuvaus neljästä huonoimmasta maalista

Huonoin maali on niin kelvotonta, ettemme maalaisi sillä edes ilmaiseksi. Voittaja maksoi vain 1,53 euroa/m².