Paljonko seinän tasoittaminen maksaa?

Kannattaako seinät tasoittaa, maalata ja tapetoida halvimmilla materiaaleilla vai kalliimmilla vaihtoehdoilla? Materiaalien hintaerot ovat selviä, ja oikea vastaus riippuu tapauksesta. Näytämme, missä kannattaa säästää ja mihin sijoittaa rahaa.

Kevyttasoite

Epätasaiset ja reikäiset seinät pitää tasoittaa ennen pintakäsittelyä. Kevyttasoite levitetään seinälle leveällä lastalla. Se vaatii hieman harjoittelua, mutta ohuen kerroksen levittäminen on suhteellisen helppoa ja lopputulos näyttää yleensä hyvältä.

Kevyttasoitetta levitetään 1–2 millin paksuinen kerros, joten sitä tarvitaan neliölle 1–2 litraa. Kun tasoite on kuivunut, pinta hiotaan ja imuroidaan. Kevyttasoitteen pitää olla notkeaa, jotta se leviää helposti.

LUE LISÄÄ: Hyviä neuvoja hienotasoitteen käyttöön

Halvat tasoitteet ajavat asiansa yhtä hyvin kuin kalliit. Halvimmat hienotasoitteet maksavat noin 2 euroa litra. Kallis tasoite ei toimi yhtään sen paremmin.

 • HALPA: RK LH Kevyttasoite 2,5 euroa litra
 • KALLIS: Tikkurila Presto LH Kevyttasoite 3,7 euroa litra

LUE LISÄÄ: Pikaopas tasoitteista

Pohjamaali

Pohjamaalin tarkoitus on varmistaa, ettei seinä ime tapettiliimasta kaikkea kosteutta. Ilman pohjamaalia tapettiliima kuivuu lähes välittömästi levittämisen jälkeen.

Jotkut pohjamaalit ovat erittäin juoksevia. Kaupoissa on myös hieman paksumpia pohjamaaleja, jotka pysyvät paremmin kiinni telassa.

Markkinoilla on kalliita erikoispohjamaaleja, jotka on tarkoitettu tapettipintojen pohjustamiseen. Halvat pohjamaalit sopivat kaikenlaisille pinnoille. Niiden koostumus on yleensä sopiva, ja ne pysyvät telassa hyvin.

Litra pohjamaalia riittää noin 5–9 neliölle. Halvalla ja kalliilla pohjamaalilla ei ole eroa.

 • HALPA: Prof 3 dispersiosisämaali 4,3 € / litra
 • KALLIS: Teknos Tapettipohjamaali 6,7 € / litra

Tapettiliima

Lasikuitutapettiliima on vesipohjaista liimaa, jota voi levittää helposti sekä telalla että pensselillä.

Liimaa ei kannata pihistellä, vaan sitä pitää levittää tasainen ja näkyvä kerros. Litra tapettiliimaa riittää noin 3–5 neliön alueelle.

Tapettiliiman pitää olla suhteellisen paksua, jotta lasikuitukangas tarttuu kunnolla kiinni seinään. Juokseva liima ei toimi oikein.

Lasikuitukankaan voi kiinnittää seinään joko kalliilla erikoisliimalla että halvalla seinäliimalla.

Viisi litraa hyvää lasikuitutapettiliimaa maksaa noin 15 euroa, ja se ajaa asiansa yhtä hyvin kuin yli 25 euroa maksava erikoisliima.

 • HALPA: Byggmax kangasliima 3 euroa litra
 • KALLIS: Kiilto Lasikuitutapettiliima 5,4 euroa litra

Lasikuitukangas

Ohut ja sileäpintainen lasikuitutapetti eli lasikuitukangas mukautuu seinän muotoihin. Se tarkoittaa, että pohjan pitää olla täysin tasainen ennen lasikuitukankaan asentamista. Lasikuitukankaasta irtoaa asennettaessa pieniä lasikuituhiukkasia, joten muista käyttää hanskoja ja hengityssuojainta!

Sileäpintaisen lasikuitukankaan kauppanimi vaihtelee tuotteen mukaan. Sitä myydään myös lasikuitutapettina ja maalattavana huopana.

Markkinoilla on myös hieman paksumpaa ja pohjustettua lasikuitukangasta. Siinä on kuitenkin selkeä pintakuosi, joten täysin sileän seinän tekemiseen kannattaa käyttää käsittelemätöntä lasikuitukankasta.

 • HALPA: Biltema maalattava huopa 0,9 euroa/m²
 • KALLIS: Tikkurila Ässätex Sileä 2 euroa/m²

LUE LISÄÄ: Tasoita seinät tasoitetapetilla

Telattava tasoite

Telattava tasoite sopi lasikuitutapetin ja -kankaan tasoittamiseen. Tasoitetta levitetään seinälle tasainen, peittävä kerros.

Telattava tasoite muodostaa sileän pohjan, joka on helppo viimeistellä pintamaalilla. Tasoite vähentää kalliin pintamaalin menekkiä.

Litra telattavaa tasoitetta riittää noin 3–6 neliön tasoittamiseen.

Telattava tasoite on siinä mielessä samanlaista kuin maali, että kallis tasoite peittää ja tarttuu kiinni paremmin kuin halpa.

Jos seinä pinnoitetaan käsittelemättömällä lasikuitukankaalla, sen päälle kannattaa levittää kallista telattavaa tasoitetta.

 • HALPA: Biltema LR Roller 2,7 euroa litra
 • KALLIS: Tikkurila Presto R 3,3 euroa litra

Maali

Himmeiden sisutusmaalien hinnoissa on valtavia eroja. Sama pätee maalien laatuun. Halvimmat tarjousmaalit peittävät kehnosti, ja niitä pitää levittää seinälle monta kerrosta. Isompi menekki tasoittaa halvan ja kalliin maalin hintaeroa. Kaiken lisäksi monet halvat maalit lähtevät irti seinästä, kun niitä pyyhitään rätillä.

Laatumaalit peittävät hyvin, eivät sotkeennu yhtä helposti kuin halvat maalit ja kestävät hyvin pyyhkimstä.

Asuinhuoneiden seinät kannattaa aina maalata kalliilla maalilla. Myös laatumaaleja myydään silloin tällöin alennuksella isoissa rautakaupoissa.

Litran seinämaalia pitäisi riittää noin 8–10 neliön maalaamiseen.

 • HALPA: Byggmax seinämaali talous 3,6 euroa litra
 • KALLIS: Tikkurila Harmony 11 euroa litra

Lisää samasta aiheesta Seinät