Vahvista kipsilevyseinä puulla

Tämä kipsilevyseinä on vahvistattu puulevyllä, joten siihen voi kiinnittää painavia esineitä ilman erikoistulppia tai muita erikoisratkaisuja. Koko rakenne on paljon tukevampi kuin tavallinen kipsilevyseinä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikko
Hinta
40 €/m

Johdanto

Kipsilevyjä on helppo käyttää, ja niiden tasainen pinta on helppo maalata tai tapetoida siististi.

Kipsilevyseinällä on kuitenkin yksi paha heikkous: se ei kestä kovin hyvin esineiden kiinnittämistä.

Kipsilevyseinään voi kuitenkin kiinnittää myös painavia esineitä erikoistulppien avulla tai asentamalla kipsilevyjen taakse rakennetta vahvistavan puulevyn.

Puulevy vahvistaa

Tähän seinään ei asenneta kahta päällekkäistä kipsilevyä vaan yksi puulevy ja yksi kipsilevy. Voit käyttää puulevynä joko vaneria tai OSB-levyjä.

Sen jälkeen seinään voi ruuvata melkein mitä tahansa. Se helpottaa huoneen sisustamista, sillä järjestystä voi muuttaa tilanteen mukaan. Esimerkiksi taulutelevisio on helppo asentaa toiselle seinälle, jos kaikkien kipsilevyjen takana on tukevat puulevyt.

Puulevyt helpottavat myös kipsilevyjen asentamista, sillä ruuveja ei tarvitse kohdistaa runkotolppien kohdalle.

Voit aloittaa rakentamisen heti, kun olet valinnut runkotolppien ja puulevyjen materiaalin.

Ohjeet

01
Voit rakentaa rungon puu- tai terästolpista 4 Vaihe

Väliseinärunko on helppo rakentaa kertopuutolpista. Kertopuutolpat ovat halpoja ja suoria, ja niitä on helppo sahata ja ruuvata.

1

Rakenna runko kertopuutolpista. Runkoon tarvitaan vain ylä- ja alapuut, pää-tytolpat sekä keskitolpat, jotka asennetaan 60 sentin välein.

2

Ruuvaa osat yhteen. Voit halutessasi käyttää apuna pieniä kulmarautoja, mutta viistoon asennetut ruuvit pitävät osat yhdessä tarpeeksi lujasti.

Teräsrangoista tehty runko on erittäin suora ja tukeva. Teräsrangat ovat paljon kalliimpia kuin kertopuutolpat, mutta jotkut ammattilaiset suosivat terästolppia niiden keveyden vuoksi.

1

Ruuvaa rangat kiinni seinään, jos rakennat lisäseinän kuten tässä jutussa. Jos rakennat väliseinän huoneen keskelle, ruuvaa ala- ja ylärangat kiinni kattoon ja lattiaan.

2

Yhdistä osat toisiinsa rankapihdeillä. Rangat tarttuvat yhteen, kun pihdit painetaan kevyesti ohuiden rankojen ympärille. Yhdistä-miseen kuluu vain pari sekuntia.

02
Puulevy tekee seinästä kestävän 3 Vaihe

Seinän alempi kerros tehdään 15 milliä paksusta vanerilevystä. Levy ruuvataan kiinni runkoon teräsrangoille tarkoitetuilla kipsilevy­ ruuveilla. Puurungon kanssa voi käyttää yleisruuveja.

Puulevyt peitetään kipsilevyillä, joten alemman kerroksen ulkonäöllä ei ole väliä. Voit tehdä vanerikerroksen pienistä levynkappaleista, jotta saat hyödynnettyä materiaalin mahdollisimman tehokkaasti.

1

Ruuvaa puulevyt kiinni teräsrankoihin. Asenna ruuvit levyn reunoille 20 sentin välein ja keskelle 30 sentin välein.

2

Asenna levyt koko seinälle. Tässä levyt asennetaan väliseinään, mutta rakennusperiaate on sama.

3

Sahaa levyt upotussahalla tai käsisirkkelillä. Reunojen ei tarvitse olla viivasuoria, sillä puulevyt jäävät piiloon kipsilevyjen alle.

03
Kipsilevy tekee tasaisen ja palonkestävän pinnan 2 Vaihe

Seinän pintakerros tehdään kipsilevyistä. Puulevyjen ansiosta ruuvit voi asentaa mihin tahansa. Asenna ruuvit 20 sentin välein levyn reunoille ja 30 sentin välein levyn keskelle.

1

Asenna kipsilevyt puulevyjen päälle. Asenna levyt mah­ dollisimman isoina palasina, sillä kipsilevyjen saumat pitää tasoittaa asentamisen jälkeen.

2

Ruuvaa levyt kiinni. Asentamiseen kannattaa käyttää kipsi­ ruuvinväännintä tai tavallista ruuvinväännintä ja kipsikärjen­ pidintä, jotta ruuvit eivät mene liian syvälle.

Materiaalit

Puurungolla

 • 39x66 mm väliseinätolppia
 • 15 mm vaneria tai OSB-levyjä
 • 13 mm kipsilevyjä - 4x50 mm yleisruuveja
 • Puu-kipsilevyruuveja

Teräsrungolla

 • Teräsrankoja
 • 15 mm vaneria tai OSB-levyjä
 • 13 mm kipsilevyjä
 • Puu-kipsilevyruuveja
 • Teräs-kipsilevyruuveja

Erikoistyökalut

 • Kipsi- tai nauharuuvinväännin
 • Rankapihdit

Vie aikaa

15 neliön kokoisen huoneen seinien rakentaminen vei noin viikon. Aikaan pitää lisätä kuivumisajat.

Hinta

Noin 30-40 euroa neliö.

Vaikeusaste

Jos rakennat rungon huolellisesti, loppu sujuu helposti. Muista mitata tarkasti.

Piirustus

Seinän rakenne

Tässä jutussa rakennetaan lämpöä eristävä lisäseinä tiiliseinän sisäpuolelle. Lisäseinän rungon päälle asennetaan puu- ja kipsi levyt.

Samaa runkorakennet-ta voi käyttää myös eris-tämättömien väliseinien rakentamiseen. Väliseinän molemmille puolille asennetaan puulevyt, jotka peitetään kipsilevyillä.

Puulevyt helpottavat myös jalkalistojen kiinnit-tämistä, kun naulojen tai ruuvien ei tarvitse osua runkotolppien kohdalle.

Seinän rakenne

3D-malli

3D-malli

Ruuvinkestävä kipsilevyseinä

Tässä näkyy tavallisen ruuvinkestävän kipsilevyseinän rakenne.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Muista höyrynsulku

Jos rakennat ulkoseinää, muista asentaa höyrynsulku kipsilevyn ja puulevyn väliin.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen valmistelu ennen maalaamista

Saumat ja ruuvinreiät tasoitetaan ja hiotaan

TYÖKALUT: Näin käytät nauharuuvinväännintä

Nauharuuvinväännin sopii vain yhteen tarkoitukseen, mutta siihen se on täydellinen. Nauharuuvinvääntimen avulla kipsilevyjen asentaminen sujuu nopeasti, sillä kone upottaa ruuvit tarkasti oikeaan syvyyteen. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään ja säädetään.

VINKIT: Nosta kipsilevy kattoon asti

VINKIT: Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

Vinkit & niksit

Helpota työskentelyä oikealla ruuvinvääntimellä

Nauharuuvinväännin on ylivoimaisesti tehokkain työkalu kipsilevyjen asentamiseen. Nauharuuvinvääntimessä on panosvyön kaltainen muovinauha, joka syöttää ruuvin ruuvauskärjen kohdalle heti, kun edellinen ruuvi on asennettu. Ruuvit uppoavat automaattisesti oikeaan syvyyteen. Hinnat alkavat noin 300 eurosta.

Kipsiruuvinväännin ei syötä ruuveja automaattisesti mutta upottaa ruuvit oikeaan syvyyteen. Hinnat alkavat noin 50 eurosta.

LUE LISÄÄ: Lisäeristäminen

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kipsilevyseinä