Vahvat tulpat kipsilevyseinille

Kipsilevyt ovat niin hauraita, ettei niihin voi asentaa tavallisia tulppia. Kipsilevyjen kanssa käytetään erikoistulppia, joilla voi kiinnittää myös raskaita esineitä. Halvat kipsilevytulpat eivät kestä kovin raskasta taakkaa, mutta kalliit erikoistulpat kestävät jopa 70 kilon painon.

kipsilevytulppa: Tavalliset tulpat eivät pysy kiinni kipsilevyssä. Kiinnittämiseen tarvitaan erikoistulppia.

Tavalliset tulpat eivät pysy kiinni kipsilevyssä. Kiinnittämiseen tarvitaan erikoistulppia.

ERILAISIA KIPSILEVYTULPPIA

Kestävyys

Tulppien kestävyys vaihtelee tuotteen ja valmistajan mukaan, joten alla olevat kilomäärät ovat suuntaa-antavia. Tarkista kestävyys pakkauksesta tai kysy neuvoa rautakaupan myyjiltä. Luvut kertovat, kuinka kovaa kohtisuoraa vetoa tulpat kestävät.

KIILA-ANKKURI. Halpa ja hyvin helppokäyttöinen tulppa, joka ei kestä kovaa painoa. Sopii keveiden esineiden kiinnittämiseen. Useita valmistajia. Kuvassa Essve Arrow Anchor.
Kestävyys: 10 kg/yksi levy, 15 kg/kaksi levyä.

VÄLISEINÄTULPPA. Erittäin tukeva kiinnike, joka sopii ontoille kipsilevyseinille. Eri kokoja yksi- ja kaksikerroksisille kipsilevyseinille. Tulppaan kiinnitetään ruuvi tai koukku.
Kestävyys: (Ø 6) 18 kg/yksi levy, 28 kg/kaksi levyä.

KIPSILEVYANKKURI. Ontoille kipsilevyseinille. Tulppa kietoutuu solmulle levyn taakse ja kestää raskaita esineitä kuten hyllyjä, kaappeja ja painavia lamppuja. Yksi- ja kaksikerroksisille kipsilevyseinille sekä kattolamppujen kiinnittämiseen.
Kestävyys: (Ø 10) 38 kg/yksi levy, 70 kg/kaksi levyä.

ITSEPORAUTUVA KIPSITULPPA. Sopii hyvin paikkoihin, joissa kipsilevyn takana on vain vähän tilaa. Myös tilanteisiin, joissa levyn paksuutta tai onton tilan syvyyttä ei tiedetä. Sekä metalli- että muovitulppia ja ruuvi- ja koukkukiinnikkeitä.
Kestävyys: 10 kg sekä muovi- että metallitulpat.

DUCK FOOT. Kiinnike, joka toimii samalla omana poranteränään. Asentaminen ei ole aivan helppoa, mutta oikein kiinnitetty tulppa kestää raskaan painon.
Kestävyys: 25 kg/yksi levy, 40 kg/kaksi levyä.

YLEISTULPPA. Sopii nimensä mukaisesti kaikille materiaaleille. Tulppa laajenee ja muodostaa levyn taakse pienen solmun, kun ruuvi väännetään kiinni tulppaan. Ei kestä kovin raskasta painoa.
Kestävyys: (10 x 10) 10 kg/yksi ja kaksi levyä.

JOUSITULPPA JA KOUKKU. Sopii valaisimen kiinnittämiseen alaslaskettuun kipsilevykattoon. Siivekkeet työnnetään reiän läpi, jolloin ne taittuvat auki ja pitävät tulpan katossa.
Kestävyys: 25 kg/kaksi levyä.

Miten metallikipsitulppaa käytetään väliseinässä?

Metallitulppa ja ruuvi sopivat erinomaisesti raskaiden esineiden kiinnittämiseen onttoon väliseinään.

Valitse sopivan pituinen tulppa ja poraa seinään reikä, jonka halkaisija vastaa tulpan sileän osan paksuutta. Lyö tulppa niin syvälle reikään, että tulpan siivissä olevat ”hampaat” tarttuvat kiinni levyyn.

Tulppa on helpointa asentaa erikoispihtien avulla, sille ne vetävät tulpan jalan kiinni levyyn. Asentaminen ei aina onnistu ensimmäisellä kerralla, vaan tulppa on pakko vetää ulos reiästä. Varsinkin pitkien tulppien asentamista pitää joskus yrittää useamman kerran.

Tulpat voi asentaa ruuvimeisselillä, mutta meisseliä pitää pyörittää kauan, ennen kuin tulppa laajenee levyn taakse.

LUE LISÄÄ: Tulpat - 5 minuutin katsaus

Tulpan asentaminen

Jos tulpan asennusreiässä on pölyä, tulppa ei välttämättä pysy kunnolla kiinni seinässä. Reikä pitää imuroida puhtaaksi ennen tulpan asennusta. Toinen vaihtoehto on puhaltaa pölyt pois reiästä esimerkiksi mehupillillä.

Erityistä: kipsitulpat

Reiän poraaminen rikkoo seinän sisällä olevan höyrynsulkumuovin tai -pahvin. Sitä ei voi välttää. Tulppa pitää höyrynsulun kutakuinkin tiiviinä, mutta höyrynsulku pitää paikata, jos tulppa irrotetaan myöhemmin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kipsilevyseinä