Säästä paljon rahaa hyvällä eristyksellä

Asumiskuluja voi vähentää kolmella tehokkaalla tavalla: eristämällä, eristämällä ja eristämällä. Tämän talon lisäeristys säästää noin tuhat euroa joka vuosi.

Eristäminen: Säästä rahaa tehokkailla eristeillä.

Tehokkailla eristeillä voi säästää todella paljon rahaa.

Talonomistaja voi pienentää asumiskulujaan monella eri tavalla, mutta yksi niistä on ylitse muiden. Lisäeristäminen ja vanhojen eristeiden vaihtaminen nykyaikaisiin on ylivoimaisesti tehokkainta energian- ja rahansäästöä.

Ennen 1970-luvun öljykriisiä talojen eristämiseen ei kiinnitetty kovin suurta huomiota. Rintamamiestalojen seinissä oli 10 senttiä purua, mikä vastaa noin viittä senttiä nykyaikaista villaa. Eristepaksuudet ovat kasvaneet, mutta mitä vanhempi talo on, sitä enemmän lisäeristyksellä voi yleensä säästää.

LUE LISÄÄ: Putkien eristäminen - helpointa säästöä

Kaikki eristäminen ei ole yhtä tehokasta. Hyvin eristettyjen rakenteiden lisäeristäminen ei tuo samanlaisia säästöjä kuin huonosti eristettyjen, vaikka eristettä lisätään saman verran. Esimerkiksi yläpohjan villaeristeitä ei kannata vaihtaa polyuretaanieristeisiin pelkän rahan säästämisen vuoksi.

LUE LISÄÄ: Ilmansulkupaperi: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

Katso alta, miten esimerkkitalossa säästettiin 1000 euroa vuodessa.

Talonomistaja voi pienentää asumiskulujaan monella eri tavalla, mutta yksi niistä on ylitse muiden. Lisäeris-täminen ja vanhojen eristeiden vaihtaminen nykyaikaisiin on ylivoimaisesti tehokkainta energian- ja rahansäästöä.

Ennen 1970-luvun öljykriisiä talojen eris-tämiseen ei kiinnitetty kovin suurta huomio-ta. Rintamamiestalojen seinissä oli 10 senttiä purua, mikä vastaa noin viittä senttiä nykyai-kaista villaa. Eristepaksuudet ovat kasvaneet, mutta mitä vanhempi talo on, sitä enemmän lisäeristyksellä voi yleensä säästää.

Kaikki eristäminen ei ole yhtä tehokasta. Hyvin eristettyjen rakenteiden lisäeristämi-nen ei tuo samanlaisia säästöjä kuin huonosti eristettyjen, vaikka eristettä lisätään saman verran. Esimerkiksi yläpohjan villaeristeitä ei kannata vaihtaa polyuretaanieristeisiin pelkän rahan säästämisen vuoksi.

TALON PERUSTIEDOT

Ulkoseinät

Purueristeiden vaihtaminen villaan parantaa seinän eristyskykyä reilusti.

Sodan jälkeen rakennettujen puutalojen seinät ja katto eristettiin sahan- ja kutterin-purulla. Mineraalivillaeristeet syrjäyttivät purun vasta 1960-luvulla.

Tässä eristeremontissa vanhat pu-rut poistetaan runkotolppien välistä ja korvataan selluvillalla. Seinän U-arvo eli lämmönläpäisy kerroin paranee ulkoseinien eristeiden vaihtamisella huomattavasti. Rungon sisäpuolelle lisätään vielä 50 milliä selluvillaa.

Seinät voi eristää joko pala- tai puhal-lusvillalla. Puhallusvillan voi asentaa joko itse tai ostaa paikalleen puhallettuna. Tässä remontissa seinät villoitetaan sisäpuolelta, sillä talon ulkovuori on uusittu vain muutama vuosi sitten.

HUOM!

 • Parantaa rungon eritystä.
 • Seinä kasvaa sisälle päin.

Vesiputket

Putkien eristäminen on helppoa työtä, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Markkinoilla on sekä vaahtomuovista, mineraalivillasta että luonnonmateriaaleista tehtyjä putkieristeitä. Ohuimmat eristeet ovat halvimpia, mutta se ei tarkoita, että niitä kannattaisi ostaa. Paksut eristeet maksavat itsensä takaisin nopeammin, sillä ne pitävät veden lämpimämpänä. Tämän kellarin putket eristetään 50 milliä paksuilla eristeillä.

Eristeet kääritään putkien päälle ja kiristetään kiinni rautalangalla tai teipataan erikoisteipillä. Varmista, että eristeet ovat kiinni putkissa ja saumat ovat tiiviit.

HUOM!

 • Älä käytä halvimpia eristeitä.
 • Maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Sisäseinät

Sisäseinän lisäeristys katkaisee lämpö vuodot ja kylmäsillat. Viisi senttiä paksu villoitus parantaa seinän eristys tehoa huomattavasti.

Rungon sisäpuolella oleva umpilaudoitus puretaan pois. Rungon päälle asennetaan höyrynsulkumuovi tai -paperi, jonka päälle rakennetaan 48 milliä paksu vaakakoolaus. Koolausten väliin asennetaan villalevyt.

Vaakasuuntaan asennettavat eristeet katkaisevat puurakenteiden kylmäsillat ja eristeiden lämpövuodot, ja 50 millin paksuinen lisäeriste pienentää seinän läm-mönläpäisykerrointa huomattavasti. Uuden seinän rakenne on vain 26 milliä paksumpi kuin vanhan.

Sisäpuolelta lisäeristettävään seinään pitää asentaa tiivis höyrynsulkumuovi tai -paperi. Höyrynsulun sisäpuolelle voi asentaa viisi senttiä paksun eristeen, sillä siihen kertyvä kosteus haihtuu sisäilmaan. Sähköjohdot ja -rasiat ja on helppo upottaa seinään, kun höyrynsulkua ei tarvitse rikkoa niiden takia.

Ulkopuoliselle kosteudelle alttiita kiviseiniä ei kannata eristää sisäpuolelta. Moni kellarin seinä on mennyt pilalle, kun kosteaa betonia vasten on rakennettu puu-runko.

Kosteus on kerääntynyt eristeisiin ja puurakenteet ovat homehtuneet.

Sisäpuolelta lisäeristettävän kiviseinän pitää tuulettua ulko ilmaan, eikä seinään saa päästä kosteutta sisäpuolelta. Kiviseinän si-säpuolista lisäeristystä voi harkita, jos viileä makuuhuone muutetaan olohuoneeksi.

HUOM!

 • Höyrynsulkumuovi tai -paperi pitää asentaa erittäin huolellisesti.
 • Höyrynsulun sisäpuolelle voi asentaa 50 milliä paksun eristeen.
 • Sisäseinän lisäeristäminen tarkoittaa, että ikkunat ja ovet jäävät aiempaa syvemmälle seinään.

Höyrynsulun pitää olla täysin tiivis

Höyrynsulkumuovi on paksua, kestävää ja venyvää muovia. Höyrynsulku asennetaan sisimmän eristekerroksen alle, jotta muoviin ei tule reikiä.

Höyrynsulkumuoveja tai -papereita pitää limittää vähintään 20 senttiä. Kaistaleiden saumat ja reunat teipa-taan huolellisesti, jotta kostea ilma ei pääse vuotamaan rakenteisiin.

Kun höyrynsulku asennetaan eriste-kerrosten väliin, sisimpään kerrokseen voi tehdä reikiä esimerkiksi sähkö-johtoja ja -rasioita varten rikkomatta höyrynsulkua.

Sisäkaton lisäeristys

Katon voi lisäeristää joko lisäämällä eristettä yläpohjaan tai laskemalla kattoa alemmas.

Kuistin tai toisen kerroksen vinon katon päälle ei aina mahdu lisää eristettä. Silloin tilaa pitää hakea huoneen puolelta.

Nykyaikaiset polyuretaanieristeet vievät noin puolet villan vaatimasta tilasta. Polyuretaanieristeet voi kiinnittää suo-raan kattoon lappeen suuntaisesti. Toinen vaihtoehto on käyttää perinteisiä eristeitä, laskea kattoa alemmas ja lisätä eristettä uuden katon päälle.

HUOM!

 • Sisäkaton lisäeristys tekee huoneesta aiempaa ahtaamman oloisen.

Ryömintätila

Huonosti eristetty rossipohja johtaa jalkojen palelemiseen ja isoihin sähkölaskuihin.

Joidenkin rintamamiestalojen rossipohjassa on vain sadan millin purukerros. Se ei riitä pitämään lattiaa lämpimänä kovilla pakkasilla.

Hyvässä kunnossa olevia puruja ei kannata poistaa, jos niiden alla on tilaa lisäeristeille.

Eristeiden lisääminen laskee ryömintätilan lämpö-tilaa. Se tarkoittaa, että tilaan saattaa alkaa kertyä enemmän kosteutta. Yleisen nyrkkisäännön mukaan ryömintätilassa pitää olla vähintään tiilen kokoinen tuuletusaukko joka nurkassa ja yksi jokaista kuutta metriä kohti.

Ryömintätilaan voi asentaa kuivurin tai ilman-vaihtokoneen, joka käynnistyy automaattisesti, kun tilan ilmankosteus nousee liian korkeaksi.

HUOM!

 • Varmista, että ryömintätila on täysin kuiva.
 • Huolehdi hyvästä tuuletuksesta.
 • Harkitse, tarvitsetko kuivaimen.

Lisärakennus

Vanhat villat voi vaihtaa uusiin ja nykyaikaisiin eristeisiin esimerkiksi ulkovuori remontin yhteydessä.

Ulkovuoriremontti on hyvä ajankohta parantaa ulkoseinien eristystä. Sata milliä paksut polyuretaanilevyt eristävät lähes kaksi kertaa tehokkaammin kuin sata milliä paksut mineraalivillalevyt.

Polyuretaani toimii höyrynsulkuna, joten erillistä höyrynsulkua ei tarvita. Ilma-vuotojen loppuminen lisää uuden eristeen tehoa vanhaan verrattuna.

Polyuretaanilevyt mahdollistavat myös sen, että kattoon saadaan lisää tilaa. Mo-nissa kohteissa välikatto voidaan purkaa ja eristeet kiinnittää suoraan lapetta vasten.

HUOM!

 • Polyuretaani on kallista. Se sopii parhaiten ahtaisiin paikkoihin.
 • Levyt pitää kiinnittää huolellisesti, jotta ilma ei vuoda saumoista.

Energiatodistus

Rakennusluvan hakemiseen tarvitaan energiatodistus. Todistus tarvitaan myös talon myymiseen ja vuokraamiseen.

Rakennusten energiatehokkuutta koskevat määräykset kiristyivät vuoden vaihteessa sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Uudistus ei vaikuta vanhoihin energiatodistuksiin tai pakota uusimaan alle 10 vuotta vanhaa energiatodistusta.

A-energialuokan rakennuksia on todella vähän. Vain reilut sata yli 60 000 energiatodistuksesta on A-luokkaa. Taulukossa näkyy, miten energiatodistukset jakautuva luokittain.

Lähde: energiatodistusrekisteri.fi

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.