Vesikiertoinen lattialämmitys

Energian­ hintojen nous-tessa lämmittämisestä energiaa säästäen tulee yhä kannattavampaa.­ Silloin kannattaa harkita vesikiertoista lattialämmi-tystä, joka on sekä miellyttävä että energia-pihi lämmitystapa, kunhan lämmönlähde on oikea.

Lattialämmitys ei ole toki uusi keksintö. Lattioita on lämmitetty jo vuosikymmeniä – etenkin kylpyhuoneissa, joskus eteisessä ja yhä useammin olohuoneiden ja keittiöiden kaltaisissa tavallisissa huoneissa. Sähköllä toimivaa lattialämmitystä suosittiin aiemmin, kun kukaan ei ollut huolissaan sähkön hinnasta, mutta nyt halutaan käyttää vesikiertoista lattialämmitystä. Mieluiten yhdessä maalämpöpumpun tapaisen energiaa säästävän lämmönlähteen kanssa.

Viime vuosina on kehitetty lämmitysjärjestelmiä, jotka on melko helppo asentaa. Siis sen jälkeen, kun olet purkanut lattian, piikannut betonia pois ja lisännyt eristeitä. Vanhemmissa taloissa kun täytyy varautua pohjatöihin.

Uutta taloa rakentaessa homma käy huomattavasti helpommin: Lämmitysputket valetaan kiinni lattiaan ja liitetään lämmitysjärjestelmään.

Lattialämmityksen lisääminen valmiiseen taloon ei ole aina aivan helppoa, sillä vastaan tulee ensin kysymys, pitääkö lattiat purkaa perustuksia myöten. Entä voiko lämpöpattereihin perustuvan lämmitysjärjestelmän muuntaa lattialämmölle?

Vastaus kuuluu: ehkä. Tämän artikkelin avulla voit selvittää itse, onko vastaus kysymyksiin oman talosi kohdalla lopulta kyllä vai ei.

Näin vesikiertoinen lattialämmitys toimii

Lämmin vesi kiertää putkissa. Vesi on tavallisesti 30–40 -asteista, kun taas lämpöpattereissa kiertää 50–60-asteista vettä.
Lattialämmitys on yleensä jaettava useisiin lämmityspiireihin, jotta putkista ei tule niin pitkiä, että vesi jäähtyy liikaa ennen takaisin kiertämistä.

Katso, voitko asentaa lattialämmityksen kotiisi

16 asiaa, jotka sinun on tiedettävä lattialämmitystä harkitessasi

Saat nyt vastaukset 16 kysymykseen, joita monet pohtivat arvioidessaan vesikiertoisen lattialämmityksen sopivuutta nykyiseen taloon:

1. Korvaako vakuutus vahingot, jos teen suuren osan töistä itse?

Kyllä, useimmat vakuutukset korvaavat vahingot. Pidä silti näpit erossa ammattilaisia vaativista töistä – ja ota mielellään yhteyttä vakuutusyhtiöösi ennen projektin aloittamista.

2. Mitä teen, jos talossa on ryömintäkellari?

Jos ryömintäkellari on syvempi kuin eristekerroksen, betonin ja lattian pinnoitteen paksuus, voit purkaa lattian ja tyhjentää ryömintäkellarin eloperäisestä materiaalista. Täytä sitten kellari murskeella ja rakenna lattia uudelleen eristämällä ja asentamalla lattialämmityksen ja lattian.

3. Tarvitaanko rakennuslupaa

Ei, jos aiot vain asentaa lattialämmityksen. Mutta jos lattialämmitys on osa suurempaa remonttia, lupahakemus voi olla tarpeen. Se riippuu remontin laajuudesta.

Myös katon ja seinien eristämiselle voi olla omat vaatimuksensa. Ne eivät tosin välttämättä koske juuri sinun taloasi.

Mutta yksi asia on selvä: mitä paremmin talo on eristetty, sitä kustannustehokkaampi lattialämmitys on pitkällä aikavälillä – ja sitä mukavampi on kotisi. Muista siinä tapauksessa myös ilmanvaihto, joka voi osoittautua hankalaksi eristystä jälkikäteen parannettaessa.

4. Mitä teen, jos huoneessa on valettu lattia?

Piikkaa auki betonilattia, jotta voit kaivaa tilaa ja tehdä 300 millin eristyksen, betonivalun­ja lattiapinnoitteen, mikäli haluat eristää riittävästi estääksesi lämmön karkaamisen maahan.

Kyseessä on rankka projekti, mutta työ onnistuu kyllä, jos vuokraat tehokkaan piikkausvasaran. Voit esimerkiksi remontoida vain yhden huoneen kerrallaan.

5. Onko taloni eristetty tarpeeksi hyvin?

Lattialämmitys ei tuota yhtä paljon lämpöä kuin lämpöpatteri. Siksi talosi on oltava hyvin eristetty niin, että siinä on mieluiten 300 millin eristys katossa tai ullakolla ja 200 millin eristys seinissä sekä energiaikkunat.

Jos ikkunat ovat suuria ja niiden lähellä tuntuu viileältä, lattialämmitys ei voi auttaa asiassa – toisin kuin lämpöpatteri, joka voi muodostaa ikkunan alle eräänlaisen lämpöseinän.

Voit tarkistaa, onko talosi sopiva lattialämmityksen asentamiseen laskemalla kylmänä talvipäivänä lämmönlähteen veden lämpötilan 50 asteeseen. Jos koko talo pysyy silloin lämpimänä, se on todennäköisesti riittävän hyvin eristetty.

LUE LISÄÄ: Lattialämmityksen asentaminen betonilattiaan

6. Voinko tehdä työn itse?

Kaivuu- ja eristystyöt ovat helpoin osa työtä, joten ne voit tehdä itse. Voit myös asentaa lämmitysputket, jos sinulla on hieman nikkarointikokemusta. Ne täytyy joko rakentaa osaksi lattiaa tai valaa betoniin. Verkkosivuillamme on useita oppaita aiheesta: www.teeitse.fi.

Pestaa putkiasentaja huolehtimaan lattialämmitysletkujen reitityksestä, ohjauksesta, venttiileistä ja muista teknisistä asioista sekä lämmitysjärjestelmään liittämisestä. Omin päin toimeen tarttuvalle sattuu helposti virheitä, jos tämäntyyppisestä työstä ei ole kokemusta. Vakuutuksesi ei myöskään välttämättä kata myöhempiä vahinkoja. Putkiasentaja auttaa myös lämmitysjärjestelmän optimoinnissa.

7. Tarvitsenko ammattilaisen apua?

Ennen näin suuren projektin aloittamista on aina hyvä kysyä neuvoja ammattilaiselta.

Talossasi voi olla erityisiä asioita, joihin et itse kiinnitä huomiota. Virheistä koituvat seuraukset voivat olla suuria ja kalliita etenkin eristystä parannettaessa. Projekti on kokonaisuudessaan niin hintava, että ammattilaisen apuun kannattaa panostaa hiukan ylimääräistä.

8. Pitääkö seiniätukea kaivaessa?

Se voi olla tarpeen. Useimmat ulkoseinät seisovat lujalla betonianturalla, mutta väliseiniä voi joutua tukemaan väliaikaisesti altapäin, kunnes eristeet ja uusi betoniperustus ovat paikoillaan.

Kysy neuvoa ammattilaiselta, jos et ole varma asiasta.

9. Pitääkö kaikki kodin lattiat kaivaa auki?

Kaikissa huoneissa, joihin lattialämmitys halutaan, pitää pystyä eristämään lattian alapuolinen tila niin hyvin, ettei lämpöä pääse haihtumaan. Niinpä talossa on mieluiten oltava tilaa 300 millin eristyksille sekä betonilattialle, johon asennetaan lämmitysputket ja lattian pinnoite.

Korkea ryömintäkellari saattaa tarjota tarpeeksi tilaa, mutta muuten sitä on kaivettava lisää. Monissa tapauksissa betonilattiaa on piikattava pois ennen kuin voit työntää lapion maahan ja kaivaa eristeelle tilaa.

10. Pitäisikö pestata putkiasentaja?

Suosittelemmee useimmille yhteistyötä putkiasentajan kanssa, joka voi auttaa mitoituksessa ja lattialämmityksen suunnittelussa. Voit toki sopia, että asennat putket paikalleen itse, ja putkiasentaja tulee vain tekemään liitännät. Voit myös pyytää putkiasentajaa ostamaan materiaalit.

11. Pitääkö valaa uusi lattia?

Useimmat haluavat asentaa lämmitysletkut betonivaluun. Silloin putket lämmittävät ensin betonikerrosta ennen kuin pääset nauttimaan lämpimästä lattiasta.

Lattian voi kuitenkin eristää maasta myös ilman betonivalua. Kevyempi lattiarakenne koostuu eristävästä polystyreenilevystä, joka on niin lujaa, että lattian voi asentaa suoraan sen päälle. Silloin lämmitysletkut asetellaan yleensä aluslattiaan jyrsittyihin uriin, joten ne lämmittävät vain eristelevyjä suojaavaa lastulevyä ja lattiapinnoitetta.

12. Mitä vesikiertoinen lattialämmitys maksaa?

Se riippuu täysin siitä, mitä kaikkea lattian alta pitää mahdollisesti poistaa ja sitten täyttää lattialämmitystä asennettaessa. Pelkän lattialämmityksen hinta voi jäädä 30–40 euroon neliömetriä kohti, mutta lisäksi pitää eristää ja mahdollisesti asentaa radonsulku­– ja tehdä vielä uusi lattia.

Lattiapinnoite voi puolestaan maksaa kymmenestä useaan sataan euroon neliömetriä kohti materiaalin mukaan.

Esimerkkitapauksessa täytimme korkean ryömintäkellarin soralla sekä eristeillä ja rakensimme lattialämmityksen ja itse lattian noin 280 eurolla neliömetriä kohti. Hintaan kuului erilaisten työkalujen ja laitteiden vuokraus.

13. Lattialämmityksen huonot puolet?

Betoniin valettu lattialämmitys reagoi huomattavasti pattereita hitaammin. Jos palelet ja haluat lisätä lämpöä, huoneen lämpeneminen lattialämmityksellä voi kestää useita tunteja. Toisaalta lattian jäähtyminen kestää myös kauan, kun lämpöä alennetaan.

14. Mistä voin lukea lisää itse tehtävistä töistä?

Voit lukea artikkeleita lattialämmityksestä verkkosivujemme arkistosta. Sieltä löydät myös vaiheittaiset ohjeet työn eri vaiheisiin.

Monilla tavarantoimittajilla on myös hyviä oppaita kotisivuillaan, joten voit perehtyä tarkemmin esimerkiksi siihen, mitä yksittäiset tuotteet vaativat ja mitä muita tuotteita niiden kanssa käytetään. Pääset alkuun Googlen hakusanoilla ”vesikiertoinen lattialämmitys”.­

15. Onko lattialämmitys pattereita edullisempaa?

Ei välttämättä. Itse asiassa vaihto pattereista lattialämmitykseen tarkoittaa, että useimmat lämmittävät jopa noin kymmenen prosenttia enemmän. Tämä johtuu siitä, että uuden lattialämmityksen tehon halutaan tuntuvan lämpönä, jolloin monet lisäävät hieman lämmitystä ikään kuin varmuuden vuoksi.

Säästöä kertyy silti usein merkittävästi, jos vaihdat huonosti eristetyn ryömintäkellarin lattian alle asennettavaan 300 millin eristykseen.

16. Miten lattialämmitys toimii?

Lattialämmitys saa lämpimän vetensä keskuslämmitysjärjestelmästä (lämmityskattilasta tai lämpöpumpusta). Lämmin vesi kiertää lämmitysputkissa ja palaa sitten jäähtyneenä uudelleen lämmitettäväksi. Veden kiertoa ohjataan kattilahuoneeseen asennetuilla termostaateilla ja venttiileillä. Lämmitysputket liitetään molemmista päistään kiertovesijärjestelmään.

    Lisää samasta aiheesta Lattialämmitys