Rakenna patterinsuoja edulliseen hintaan

Katso, miten piilotat ruman lämpöpatterin suojan taakse. Tämä malli on edullinen rakentaa, ja samalla se varmistaa lämmön tehokkaan kierron.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
50 euroa

Johdanto

Piilota patteri suojuksen taakse

Lämpöpatterit kuuluvat erottamattomasti useimpiin koteihin mutta näyttävät harvoin järin hyviltä. Sen vuoksi niiden peitoksi kannattaa rakentaa tyylikäs patterinsuoja.

Lisäbonuksena saat ylimääräisen hyllyn patterin päälle.

Valmiit suojat ovat kalliita

Patterinsuojan voi rakentaa lähes valmiista osista ja rakennussarjoista, mutta se voi tulla kalliiksi. Hinta voi nousta useisiin satoihin euroihin, varsinkin, jos kodissa on useita peitettäviä pattereita.

Tee se itse -patterinsuoja

Voit säästää paljon rahaa, jos päätät rakentaa patterinsuojan itse. Saat samalla suojan, joka sopii juuri sinun kotiisi.

Kierrätä vanhat sälekaihtimet

Puusälekaihtimien lamellit sopivat täydellisesti patterin suojaksi. Tämä suoja rakennettiin vanhoista Ikean sälekaihtimista. Kaihtimien narut menivät miten sattuu, mutta itse säleet olivat kunnossa. Ne voitiin käyttää pesunkestävän tee se itse -patterinsuojan rakentamiseen.

Ellei sinulla satu olemaan joutilaita puusälekaihtimia etkä suunnittele kaihtimien vaihtamista, voit ostaa suojaan tarvittavat sälekaihtimet kaupasta. Sälekaihdin on halpa rakennusmateriaali ja säleet ovat varmasti täysin samanlaisia.

Kannattaako patterinsuoja maalata?

Tähän patterisuojaan käytettävät sälekaihtimet ovat mitoiltaan 80 x 130 senttiä ja maksavat noin 10 euroa. Kaihtimet ovat vaaleaa luonnonpuuta, ja ne maalataan valkoisiksi. Voit myös jättää suojan käsittelemättä tai ostaa tummasta puusta tehdyt sälekaihtimet.

Jos käytät rakentamiseen paljon pieniä rimoja, ne kannattaa maalata ennen asentamista, jotta pensselillä ei tarvitse sutia ahtaisiin nurkkiin.

Säleet tasaisesti

Säleet asettuvat tasaisin välein, kun ne ladotaan su9ojan rungon päälle kylki kylkeä vasten, minkä jälkeen joka toinen säle poistetaan. Jäljelle jääneet säleet liimataan ja nidotaan kiinni runkoon. Kun säleet on kiinnitetty, runko käännetään ympäri ja sen etupuolelle kiinnitetään kaarilistat, jotta säleiden ja rungon välistä tulee sulava ja tyylikäs.

Varmista, että lämpö pääsee kiertämään

Mittaa patterinsuoja huolellisesti, ennen kuin aloitat rakentamisen. On tärkeää, että patterin päälle jää tarpeeksi tilaa, jotta lämpö pääsee leviämään huoneeseen. Patterinsuoja kannattaa jättää alhaalta avoimeksi, jotta ilma pääsee kiertämään myös sen alapuolelta.

Täydelliset rakennusohjeet: Patterinsuoja sälekaihtimista

Artikkelissa annetaan täydelliset rakennusohjeet, joissa kerrotaan, miten sälekaihtimista tehdään patterinsuoja. Vaihe vaiheelta. Artikkelissa on myös lista kaikista materiaaleista, joita projektiin tarvitaan. Työn iloa!

Ohjeet

01
Rakenna kehys 3 Vaihe

Patterinsuojus: Piirrä jalkojen muoto ja leikkaa jalat. 1

Piirrä jalkojen muoto ja leikkaa jalat. Kahdessa kehyslaudan alareunassa olevat pyöristykset tekevät suojuksesta ”kevyen” ja tyylikkään. Ne piirretään pyöreän esineen avulla (halkaisija noin 10 cm ja sahataan pistosahalla.

Patterinsuojus: Sovita muut listat etukehykseen niin, että ne sopivat yhteen. 2

Sovita muut listat etukehykseen niin, että ne sopivat yhteen. Se on helppo tarkistaa muodostamalla koesovitus tasaiselle pinnalle.

Patterinsuojus: Liimaa ja ruuvaa kehys yhteen 5 x 100 mm ruuveilla. 3

Liimaa ja ruuvaa kehys yhteen 5 x 100 mm ruuveilla. Purista listat yhteen levylle ruuvauksen ajaksi. Aloita ruuvaamalla D kiinni C:hen ja kiinnitä tämä sitten A:han. Ylin lista (B) kiinnitetään molemmissa sivuissa A:n päälle.

02
Asenna lamellit 7 Vaihe

Sälekaihtimien lamellit ovat edullista rakennusmateriaalia, ja lisäksi ne on jo valmiiksi työstetty täysin samanlaisiksi. Niitä on tämän vuoksi helppo sahata ja sovittaa mittaan. Niidet päät sahataan viistoon, jolloin patterisuojuksen eteen saadaan luotua kaunis salmiakkikuvio.

Jotta lamellit asettuisivat tasaisesti, ne asennetaan tiiviisti yhteen, jonka jäl-keen joka toinen niistä poistetaan. Näin lamelliväleistä tulee tarkasti yhtä suuret.

Lamellit kiinnitetään liimalla ja haka-silla kehyksen taakse. Kun kuvio on valmis, kehys käännetään ympäri ja etu-puolelle kiinnitetään neljännespyörölis-tat. Ne muodostavat hienon rajapinnan vinokuvion ja kehyksen reunojen väliin.

Patterinsuojus: Lamellit (J) sahataan päistään viistoon katkaisu-/jiirisahalla, jotta viiltolinja on samanlainen kaikissa listoissa. 1

Lamellit (J) sahataan päistään viistoon katkaisu-/jiirisahalla, jotta viiltolinja on samanlainen kaikissa listoissa. Teippaa muutamia lamelleja yhteen, jotta voit sahata useamman yhdellä kertaa.

Patterinsuojus: Sijoita ensimmäinen lamelli (J). 2

Sijoita ensimmäinen lamelli (J). Mittaa kentän leveys kehysten välissä ja sijoita ensimmäinen lamelli viistoon kulmas-ta kehyspisteeseen. Aseta muut pitkät lamellit ensimmäisen jälkeen hyvin tiiviisti. Kiinnitä joka toinen liimalla ja hakasilla.

Patterinsuojus: Ota mitat lyhyitä lamelleja varten, kun pitkät lamellit ovat paikoillaan. 3

Ota mitat lyhyitä lamelleja varten, kun pitkät lamellit ovat paikoillaan. Täytä loput kentästä lamelleilla ja vedä la-melleihin viiva kohtaan, josta niitä on ly-hennettävä. Sahaa lamellit ja kiinnitä joka toinen.

Patterinsuojus: Ensimmäinen lamellikerros on kiinnitetty. 4

Ensimmäinen lamellikerros on kiinnitetty. Kehys odottaa nyt vain toisen lamellikerroksen kiinnittämistä vastakkaiselle sivustalle.

Patterinsuojus: Toinen lamellikerros kiinnitetään ensimmäisen päälle. 5

Toinen lamellikerros kiinnitetään ensimmäisen päälle. Laita nokare puuliimaa ensimmäiselle lamellikerrokselle niihin kohtiin, joiden päälle tulee toinen lamelli. Aseta lamellit samaan tapaan kehyksen loppukenttiin.

Patterinsuojus: Kiinnitä neljännespyörölistat (G ja H) kehyksen etupuolelle. 6

Kiinnitä neljännespyörölistat (G ja H) kehyksen etupuolelle. Käännä kehys ja naulaa neljännespyörölistat kenttien reunaan 1,2 x 25 mm uppokantanauloilla. Listat sahataan päistään 45 asteen jiiriin, jotta kulmiin saadaan kauniit liitokset.

Patterinsuojus: Mittaa kehys, kun kaikki listat on kiinnitetty. 7

Mittaa kehys, kun kaikki listat on kiinnitetty. Tämän jälkeen niihin sivellään valkoista sisustuslakkaa. Kehys välihiotaan lakkausten välillä.

03
Asenna suojus 5 Vaihe

Patterinsuojus rakennetaan vapaasti sei-sovaksi laatikoksi, joka on helppo siirtää pois, jotta patteriin päästään käsiksi. Suojus kiinnitetään kulmahelalla ylälevyn läpi seinään.

Kehys sovitetaan alareunan jalkalis-toihin niin, että rajalinja näyttää siistiltä ja viimeistellyltä. Tämä tehdään kiinnit-tämällä lyijykynä pieneen puupalikkaan ja piirtämällä ja siirtämällä jalkalistojen muoto kehykseen.

Patterinsuojus: Sovita suojusta jalkalistaa ja sei-nää vasten. 1

Sovita suojusta jalkalistaa ja sei-nää vasten. Aseta etukehys tiiviisti jalkalistaa vasten. Työstä puupalikka mit-taan, joka vastaa pisintä etäisyyttä kehyk-sestä seinään. Teippaa palikkaan lyijykynä ja piirrä jalkalistan muoto puuhun.

Patterinsuojus: Liimaa ja naulaa sivukappale (F) etukehykseen 1,8 x 50 mm uppo-kantanauloilla. 2

Liimaa ja naulaa sivukappale (F) etukehykseen 1,8 x 50 mm uppo-kantanauloilla. Nyt ”laatikko” on valmis asennettavaksi paikalleen. Jos patteri on vapaasti seisovaa mallia, myös sen päätyihin tarvitaan suojalevy (t).

Patterinsuojus: Ota mitat ylälevyä varten (E). 3

Ota mitat ylälevyä varten (E). Se tuetaan seinää vasten. Mittaa vaakaan kehyksen yläreunasta seinään ja kiinnitä kulmahela.

Patterinsuojus: Kiinnitä ylälevy (E). 4

Kiinnitä ylälevy (E). Aseta ylälevy paikalleen ”laatikon” päälle ja kiinnitä se 4 x 20 mm ruuveilla kulmahelasta. Suojus on nyt koottu ”irtolaatikoksi”, joka on helppo poistaa, jos patteria on säädettävä.

Patterinsuojus: Aseta patterinsuojus paikalleen. 5

Aseta patterinsuojus paikalleen. Se on sovitettu alareunastaan jalkalistoihin ja ylälevy on sahattu niin, että se sopii seinän syvennykseen.

Materiaalit

19 x 95 mm lautoja:
• 2 kehyslistaa (A) á 108 cm

19 x 45 mm listoja:
• 1 kehyslista (B), 134 cm
• 2 kehyslistaa (C) á 115 cm
• 2 kehyslistaa (D) á 88 cm

26 mm liimapuuta:
• 1 ylälevy (E), 43 x 137 cm

16 mm melamiinilevy:
• 1 sivukappale (F), 112,5 x 33 cm

12 x 12 mm neljännespyörölistaa:
• 6 listaa (G) á 88 cm
• 6 listaa (H) á 35 cm

Lisäksi:
Kaihtimet (J) • Hakasia • Ruuveja: 4 x 20 ja 5 x 100 mm • Kulmaheloja • Uppokantanauloja: 1,2 x 25 ja 1,8 x 40 mm • Puuliimaa • Pohjustetta • Maalia

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 50 €

Vaikeusaste

Tähän hankkeeseen voivat osallistua kaikki, mutta mittaukset ja sahaukset on tehtävä huolella, jotta jälki näyttää hyvältä.

Piirustus

Multimedia

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

VINKIT: Sahaa siististi pistosahalla

Video

VINKIT: Estä listan halkeaminen

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

Vinkit & niksit

Patterinsuojus ikkunoiden alle

Jos patteri sijaitsee ikkunan alla, suojus valmistetaan hieman toisella tavalla.

Lämpöpatterit on usein sijoitettu ikkunoiden alle. Jos näin on, suojus on helpointa rakentaa osaksi ikku-nalautaa. Tällöin ikkunalaudasta tehdään syvempi, jotta se jatkuu siististi alaspäin yhdistyen osaksi kaunista patterinsuojusta.

Patterinsuojus on rakennettu osaksi ikkunalautaa. Suojus on nyt leveämpi ja lyhyempi, mutta vinokuvio on täsmälleen sama.

Ikkunalaudasta tehdään syvempi liima-puun avulla. Se liimataan ja ruuvataan kiinni 5 x 100 mm ruuveilla ja hiotaan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Lämpöpatterit