3 tapaa: Patterinsuoja kaikkiin lämpöpattereihin

Olipa sinulla kotona sitten lattiakonvektori, tavallinen seinäpatteri tai jokin muu patteri, tarjolla on aina ratkaisu, jos haluat rakentaa siistin patterinsuojan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
30 - 250 euroa

Patterin päällä olevalle tasolle voi istahtaa tai sille voi asettaa kukkia ja koriste-esineitä.

Johdanto

Ohjeet kolmen erilaisen patterinsuojan rakentamiseksi.

Esittelemme kolme eri tapaa nikkaroida suojus lämpöpatterille

 1. Lattiapatterin avoin suojus
 1. Lämpöpatterin kiinteä suojus
 1. Perinteisen patterin koristeellinen suojus

Ohjeet

01
Lattiapatterin avoin suojus 7 Vaihe

Reuna reunaa vasten kokoaminen on vaikeaa, kun käytetetään liimaa ja tappeja, koska pienetkin epätarkkuudet paljastuvat heti. Tämän vuoksi jalat asetetaan senttimetrin päähän molemmista reunoista, jolloin niiden tulee siis olla 2 cm levytasoa kapeammat ja 3 cm molemmista päistä keskustaan päin.

Levy sahataan ensin pituussuunnassa sopivaan leveyteen. Levy käännetään ylösalaisin ja leikataan pyörösahalla joko ohjainkiskon tai pitkän suoran laudan avulla. Paksuja levyjä leikattaessa pyörö-sahassa on oltava kovametalliterä, sillä muutoin sahausurasta tulee musta ja palanut, koska saha ei pääse liikkumaan tarpeeksi nopeasti eteenpäin.

Kokoaminen

Patterinsuojataso on 260 cm pitkä, joten tason keskelle tarvitaan tukijalat, joilla estetään tason taipuminen alaspäin. Tukijalkojen avulla rakenteesta tulee niin kestävä, että penkillä voi jopa istua.

Jos patteri on irti seinästä, suojata-solle tarvitaan kaksi tukijalkaa: yksi etureunaan ja toinen takareunaan. Seinään tai, kuten tässä, ikkunapuitteisiin kiinnitetyissä pattereissa ei ole tilaa kuin yhdelle etureunaan sijoitettavalle tukijalalle. Takareunastaan taso kiinnitetään joko ikkunanpuitteisiin tai seinään pienillä kulmilla.

1

Mittaa ja tarkista lattian suoruus ennen kuin päätät jalkojen korkeuden. Jos lattia on epätasainen, laita vesivaa’an alle pieni pala. Kun lisäät tämän palan paksuuden jalkojen korkeusmittaan, saat patterin suojuksen vaateriin.

2

Jaa levy ensin pituussuunnassa. Suora sahausura syntyy vesivaakaa tai oikolautaa apuna käyttäen. Sahaa tämän jälkeen taso ja jalat. Me lisäämme jalkojen korkeuteen 10 cm, jotta ilmalle jää riittävästi tilaa kiertää.

3

Mittaa tasoon kolmelle tapille paikat. Uloimmat tapit sijoitetaan 5 cm:n päähän reunasta molemmin puolin. Tämä puulevy on 4 cm paksu, joten tapit sijoitetaan 3 cm:n päähän päätyreunasta (puoli levyn paksuutta + 1 cm).

4

Käytä merkintänastoja, kun siirrät tappien paikat jalkoihin. Poran on oltava porattaessa aivan pystysuorassa, ja siinä on käytettävä syvyydenrajoitinta. Poraa tasoon noin 2,5 cm syvät reiät ja jalkoihin noin 6 cm syvät reiät.

5

Yhdistä jalat ja taso. Reikiä kannattaa hiukan upottaa levyyn, jotta tapit saa helpommin paikoilleen. Tapit liimataan ensin jalkoihin ja sen jälkeen tasoon. Muista laittaa liimaa myös tasossa oleviin tapinreikiin.

6

Asenna tukijalat keskelle levyä. Jalat kiinnitetään seinästä irti olevan patterin molemmille puolille. Tason takareunan voi myös kiinnittää kulmilla seinään, jos kahdelle jalalle ei ole tilaa.

7

Kiinnitä alumiinifolio tason alapuolelle. Pursota liimaa ensin paksuina vanoina, ja levitä liima sitten lastan avulla koko alueelle. Kalvo suojaa puuta patterista tulevalta lämmöltä, joka aiheuttaa puun vääntymistä.

02
Lämpöpatterin kiinteä suojus 8 Vaihe

Päätimme rakentaa suojuksen muotonsa säilyttävistä MDF-levyistä, koska patte-rit voivat lämmetä hyvinkin kuumiksi. Päätimme myös jättää vähintään 10 cm tilaa patterin ja suojan väliin joka puo-lelle. Lisäksi halusimme suojuksen pääl-lyslevyyn ilmastointiaukot, vaikka sen seurauksena laudan päälle ei voikaan asetella kasveja ja koriste-esineitä.

Päätimme porata etuosaan viisi riviä suuria reikiä säännönmukaiseen kuvioon. Reiät takaavat lämmön riittävän kierron.

Jalkojen alaosaan leikkasimme 40 x 60 mm:n loven, jotta jalat ovat alhaalta kapeammat ja suojus vaikuttaa kevyemmältä.

1

Sahaa ja liimaa yhteen MDF-levyt ja reunalistat. Reunalistan tulee olla linjassa MDF-levyn reunan kanssa koko matkalta, paitsi ylhäältä, jossa reunalista ulottuu MDF-levyn paksuuden verran ylöspäin (tässä 12 mm). Kulmat sahataan jiiriin.

2

Merkitse tuuletusaukkojen paikat MDF-levyyn ja sahaa ne auki. Käytä ”oikeaa” porakonetta: tavallisissa ruuvauskoneissa ei ole tarpeeksi ”hauista”. Tässä käytimme 50 mm:n reikäsahaa.

3

MDF:n sivut liimataan ja ruuva-taan 3,5 x 45 mm:n ruuveilla. Sitä ennen liimataan 4 cm leveä MDF-levynpala etulevyn taakse. Pala sijoitetaan siten, että se on linjassa etulevyn yläreunan kanssa ja sisällä levyn paksuuden verran.

4

Päällys kootaan ohuista MDF-listoista, jotka liimataan yhteen. Käytimme kolmea pitkää listaa päästä päähän ja pieniä välilistoja molemmissa päissä ja keskellä. ”Ritilä” on kuin tuuletuskanavallinen kansi.

5

Pieni pala MDF-levyä liimataan keskelle taakse vahvistamaan ritiläkannen liitosta. Palanen sijoitetaan levyn paksuuden verran etureunasta, mutta mielellään takareunan kanssa linjaan.

6

Ritilälevy hiotaan kevyesti ja nostetaan paikoilleen. Pyöristimme ritilöiden reunat, jotta lopputulos näyttäisi siistiltä. Tämä tehdään pyöreällä puuviilalla ja hiomapaperilla tai jyrsimällä. Levy liimataan ja ruuvataan kiinni.

7

Käännä suojus ylösalaisin ja merkitse kiinnittimien paikat. Käytimme kiinnitykseen kahta kulma-rautaa, jotka sijoitimme löyhästi suojuksen takareunaan. Paikat merkitään, minkä jälkeen kansilevyn läpi porataan reiät.

8

Mittaa kulmarautojen paikat seinässä ja kiinnitä ne. Tarkista kulmahelojen paikka vesivaa’alla ennen kuin ruuvaat ne kiinni. Suojuksen pohjustamisen ja maalauksen jälkeen se voidaan nostaa paikoilleen.

03
Koristeellinen suojus patterille 9 Vaihe

Tässä piilotamme vesikiertopatterin apilakuvioisen, koristeellisen metallilevyn taakse. Ilman on saatava kulkea vapaasti myös patterin ylä- ja alapuolilta, vaikka suojuslevy onkin täynnä pieniä reikiä. Lattiaa vasten on oltava vähintään
5–7 cm:n ilmarako, ja patterin yläreunan ja etulevyn välillä on oltava 2–3 cm.

Levy kiinnitetään mäntykehykseen. Me ainoastaan liimasimme ja ruuvasimme metallilevyn kiinni kehykseen, mutta puukehykseen voi myös jyrsiä uran, jos levyn haluaa upottaa puukehykseen.

Kokoa suojus

Metallilevy täytyy pestä puhdistusben-siinillä ennen maalaamista riippumatta siitä, millaisen metallilevyn valitset. Me valitsimme öljyllä ruostumattomaksi käsitellyn metallilevyn.

Kuvio on meistetty levyyn, joten toisen puolen reunat ovat terävät. Tämän vuoksi levy täytyy kääntää siten, että terävät reunat ovat patteriin päin.

Levy hiotaan hienolla hiomapaperilla (karkeus 180) ennen maalaamista.

Päätimme ruiskumaalata levyn ja kehyksen samanaikaisesti kerroksella valkoista pohjamaalia ja kahdella ker-roksella valkoista viimeistelymaalia. Molemmat maalit olivat patterimaaleja.

1

Jos patterissa on termostaatin anturi, se jätetään suojuksen ulkopuolelle. Anturi voidaan esimerkiksi viedä lattiaa pitkin tai sivussa olevasta reiästä ennen seinään asentamista.

2

Mittaa etulevyn mitat huolellisesti. Me jätimme alareunaan 5 cm:n ilmaraon, yläpuolelle 3 cm ja sivuille 1 cm. Tässä tapauksessa kehyksen koko on 72 x 147 cm, metallilevyn korkeus ja leveys ovat vähintään senttimetrin vähemmän.

3

Metallilevy puhdistetaan puhdistusbensiinillä ennen hienolla hiomapaperilla hiontaa. Pinnasta tulee karkeahko, johon ruiskumaali tarttuu hyvin, mutta pinta ei naarmuunnu niin paljon, että se näkyy.

4

21 x 43 mm:n mäntylistat sahataan mittaan. Kulmat sahataan tai jyrsitään lapaliitoksiin sopiviksi. Talon-poikaisvaikutelman luomiseksi listojen sisäreunat voidaan jyrsiä yläjyrsimellä. Reuna hiotaan ulkopuolelta hiomapalalla.

5

Listat yhdistetään liimalla kehykseksi ja varmistetaan, että kaikki neljä nurkkaa ovat suorassa kulmassa. Lapaliitoksia pidetään paikallaan puristimella liiman kuivumisen ajan.

6

21 x 28 mm:n männystä sahataan kahdeksan pientä palaa. Palat sahataan noin 30º:een kulmaan yläreunastaan, koska etulevy ripustetaan niiden varaan. Neljä palasista liimataan tai ruuvataan seinään tai puulevyyn patterin viereen.

7

Metallilevy liimataan kehykseen asennusliimalla ja kiinnitetään ruuveilla 10 cm:n välein. Levy asennetaan 5 mm:n kehyslistan reunojen sisään. Loput neljä palasta liimataan ja ruuvataan kehykseen.

8

Patterinsuojus ruiskumaalataan ensin kerroksella peittävää pohjamaa-lia ja sen jälkeen kiiltävällä ruiskumaalilla. Maalaa 15-25 cm:n etäisyydeltä. Samalla kertaa voi ruiskuttaa useamman kerroksen, koska maali kuivuu nopeasti.

9

Patterinsuojus nostetaan palasien päälle. Palaset sahataan vinoon kulmaan, jolloin ne kiinnittyvät toisiinsa. Suojus poistetaan nostamalla sitä muutaman senttimetrin verran ja vetämällä se ulos. Näin yksinkertaista se on!

Materiaalit

1. Lattiapatterin avoin suojus

 • 40 mm:n liimapuulevy (tässä saarnia), 60 cm syvä ja 3 m pitkä (liimapuulevyjä saa eri pituisina ja eri puulajeista tehtyinä puutavaraliikkeistä)
 • Alumiinifoliota (rullatavaraa)
 • 10 mm:n puutappeja
 • Valk. puuliimaa (+ tarv. asennusliimaa)
 • Kulmia (huonekalujen kiinnitykseen)

Erikoistyökalut

 • Upotuspora
 • Merkintänastoja (tarv.)

Hinta-arvio: 250 euroa

2. Lämpöpatterin kiinteä suojus

 • 12 mm:n mdf-levyä
 • 9 x 43 mm:n mäntylistaa (esim.)
 • 3,5 x 45 mm:n ruuveja (ja 2 pitkää ruuvia kiinnitykseen)
 • Valkoista puuliimaa
 • Naula (merkitsemiseen)
 • Pieniä kulmarautoja
 • Pohjustetta
 • Maalia

Erikoistyökalut

 • 50 mm:n reikäsaha

Hinta-arvio: 30 euroa

3. Perinteisen patterin koristeellinen suojus

 • 21 x 28 mm:n mäntyä (tai 21 x 32 mm)
 • 21 x 43 mm:n mäntyä (tai 21 x 45 mm)
 • 3,5 x 15 mm:n ja 3,5 x 35 mm:n ruuveja
 • Valkoista puuliimaa
 • Asennusliimaa
 • Hiomapaperia, karkeudet 100 ja 180
 • Kuvioitu metallilevy
 • Spraymaalia, pohjamaali
 • Spraymaalia, viimeistelymaali

Erikoistyökalut

Hinta-arvio: 70 euroa

Vie aikaa

3–6 tuntia

Hinta

30–250 €

Vaikeusaste

Projekti ei aseta nikkarintaidoille mitään erityisen suuria vaatimuksia. Mittojen kanssa on oltava huolellinen.

Piirustus

Lämpöpatterin kiinteä suojus

Lämpöpatterin kiinteä suojus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.