Täytä ryömintäkellari eristeellä, niin saat lattiasta lämpimän.

Jos sinulla on ryömintätila ja haluat eristää lattiat, asiantuntijamme suosittelevat seuraavaa: täytä ryömintäkellari kovalla styroksieristeellä.

Johdanto

Rossipohja eli tuulettuva alapohja on perinteinen rakenne, jossa lattian kantavat palkit tuetaan sokkelin ja pilareiden varaan. Ilma kiertää lattian alla ja tuulettaa ylhäältä tulevan kosteuden ulos. Rakenne pysyy terveenä, jos ilma kiertää tarpeeksi hyvin eikä kosteus jää rakenteisiin.

Hyvin toimivan rossipohjan ongelma on kuitenkin usein se, että alapohjassa on liian vähän eristeitä. Sen voi huomata etenkin kovalla pakkasella, kun lattialaudat tuntuvat kylmiltä jalan alla.

Eristäminen on tärkeää, mutta...

Monen talon rossipohja on ajalta, jolloin lämmitysenergia oli halpaa ja eristeet huonoja. Tyypillisessä rintamamiestalon rossipohjassa on parikymmentä senttiä kutterinpurua. Lämmön karkaaminen alaspäin ei haitannut, kun taloja lämmitettiin ilmaisilla polttopuilla tai puoliilmaisella öljyllä. Sisältä vuotava lämmin ilma auttoi pitämään puurakenteet kunnossa.

LUE LISÄÄ: Eristä kylmyys ryömintätilasta

Jos rossipohja eristetään paremmin, rakenteen lämpötila laskee ja siihen voi kertyä aiempaa enemmän kosteutta. Se tarkoittaa, että olosuhteet voivat muuttua otollisiksi lahottajille ja homesienille. Jos kantavat lattialankut lahoavat tai homehtuvat, lattia on käytännössä pilalla. Eristeiden lisäämisessä on myös se huono puoli, että se tekee ryömintätilasta matalamman. Ilman kierto heikkenee, ja kosteus voi lisääntyä.

Eristeiden lisääminen on riskialtista, sillä rakenteen toimivuudesta ei voi mennä takuuseen. Varmempi tapa on purkaa rossipohja kokonaan ja tehdä sen tilalle kokonaan uusi lattia.

Ohjeet

01
Kaikki piti purkaa 4 Vaihe

Aluksi koko lattia piti purkaa ja kaikki orgaaninen materiaali poistaa. Se tarkoitti muun muassa lattiapalkkeja, koolauksia ja eristeitä. Tässä vaiheessa talo muistutti rakennustyömaata, ja lattian tilalla oli vain tiivis maapohja.

Tässä talossa lattiapalkit olivat tiilistä muurattujen pilarien varassa. Palkit sahattiin pätkiksi ja pilarit hakattiin rikki. Purkujätettä kertyi monta tonnia. Ne kannettiin ulos ja heitettiin jätelavalle.

Purkamisen jälkeen pohjan pitää olla tiivis ja tukeva.

Jos lattiassa menee vesiputkia tai viemäreitä, harkitse ammattilaisen palkkaamista. Putkiasentaja osaa vaihtaa putket uusiin helposti.

1

Lattia sahattiin auki upotussahalla.

2

Lattian alla oli vähän eristeitä ja paljon hiirenpesiä.

3

Myös palkkien alla olevat tiilipilarit purettiin pois.

4

Putkiasentaja veti lattiaan uudet lämmitysputket ennen eristämistä.

02
Pohjan pitää olla kunnossa 6 Vaihe

Tämän lattian rakenne on poikkeuksellinen, sillä siihen ei valeta ollenkaan betoni laattaa. Entinen ryömintätila täytetään kokonaan murskeella ja styroksilla. Se tarkoittaa, että pohjan pitää olla suora ja tiivis, jotta lattia ei painu ajan kuluessa mutkalle. Tiivistetty murskekerros on tukeva pohja eristeille.

Ryömintätila ei ollut alunperin suora, vaan sen korkeus vaihteli 75 sentistä 50 senttiin.

Tilaa tarpeeksi mursketta

Murskeen määrän laskeminen on melko helppoa, mutta lattian rakenne ja pintamateriaali pitää miettiä valmiiksi ennen murskeen tilaamista. Tässä tapauksessa uuden lattian pinnan piti osua tarkasti samalle tasolle kuin aiemmin eli välioven kynnyksen pohjan korkeudelle.

Lattiaan asennettiin 400 milliä styroksia, höyrynsulku, lattiapahvi ja lastulevyt. Rakenteesta kannattaa piirtää poikkileikkaus, jotta mikään kerros ei jää pois laskuista.

Kun kaikkien rakenteiden paksuus on vähennetty valmiin lattian pinnasta, saadaan selville murskeen pinnan korko. Sen jälkeen pitää laskea, kuinka paljon mursketta maapohjan päälle mahtuu. Paksuus kerrotaan lattian pinta­alalla. Tämän lattian pohja oli melko vino, joten mursketta tilattiin varmuuden vuoksi vähän ylimääräistä, jotta sitä riitti kaikkiin painanteisiin. Liika muske ei haittaa, sillä sille on aina käyttöä talon ulkopuolella.

Enemmän mursketta, ei eristettä

Pohjalle levitettiin noin 10 sentin kerros mursketta, joka tiivistettiin. Sen jälkeen mursketta lisättiin tarvittaviin paikkoihin. Murskekerroksen paksuus saa olla mielellään yli 10 senttiä, joten pohjasta kannattaa kaivaa syvempi.

1

Moottorikärry on kullanarvoinen murskeen kuljetuksessa.

LUE LISÄÄ: Minidumpperi siirtää tonnin soraa hetkessä

2

40 neliön kokoiseen lattiaan kärrättiin 13 tonnia mursketta.

3

Murskepinnan pitää olla tasainen, joten pohja pitää tiivistää.

4

Murske tiivistettiin useassa otteessa tärylevyllä eli lätkällä.

5

Pannuhuoneeseen porattiin reikä lämmitys putkia varten.

6

Sokkelin sisäpuoli tasoitettiin kosteus sulun liimaamista varten.

03
Näin lattia eristettiin 5 Vaihe

300 millin kerros styroksia pitää lattian lämpimänä. Tähän lattiaan lisättiin vielä ylimääräinen kymmenen sentin kerros styroksia, jotta lämpöputket saatiin asennettua sen sisään kosteussulun päälle. Ylimääräisen styroksikerroksen ansiosta putket voi tarvittaessa korjata helposti. Rakenne oli helpointa toteuttaa 150+150+100 millin styroksilevyillä.

Käytä oikeanlaista styroksia

Paineenkestävä styroksi on helppokäyttöinen ja tehokas eriste. Eristeiden pitää kestää ihmisen ja huonekalujen paino, jotta lattia ei painu ajan kuluessa.

Tähän lattiaan käytettiin levyjä, joiden luokitus on S250. Luku kertoo, kunka paljon painoa levyt kestävät. Jos styroksin päälle valetaan betonilaatta, styroksin ei tarvitse olla yhtä lujaa.

Eristeet asennettiin kolmeen kerrokseen. Kaksi levyistä on 150 millin paksuisia, ja ne asennettiin maata vasten limittäin siten, ettei lämpö karkaa niiden välisistä raoista. Lämmitysputket asennettiin ylimpien 100 milliä paksujen levyjen sisään, jolloin ne ovat suojassa pakkaselta. Putket on myös suhteellisen helppo korjata tarpeen vaatiessa, kun koko lattiaa ei tarvitse purkaa.

Kun alimmat styroksilevyt on asennettu murskeen päälle, niiden päälle levitetään paksu muovi, joka estää kosteuden nousemisen maasta lattiaan ja radonin pääsyn sisäilmaan.

Hyvästit sokkelin ritilöille

Nyt lattia on eristetty. Ryömintätilaa ei enää ole, eikä lattiaa tarvitse enää tuulettaa, sillä styroksi ei lahoa tai homehdu.

Se tarkoittaa, että sokkelissa olevat tuuletusreiät voi tukkia. Se tehdään aikanaan. Sitä ennen lattiaan asennetaan laudat, ja niiden päällä opetellaan kävelemään ilman villasukkia!

1

Pidä huoli siitä, että eristeet ovat suorassa.

2

Eristeisiin leikataan tilaa lämmitysputkille.

3

Styroksilevyt asennettiin limittäin, jotta lämpö ei karkaa niiden välistä.

4

Paksu kosteus- ja radonsulku liimataan kiinni sokkeliin.

5

Lopuksi asennetaan lattialämmitys ja sen päälle lukkoponttilaudat.

Piirustus

Lattian rakenne sokkelin sisäpuolelta

Tätä lattiaa ei valettu betonista, vaan se tehtiin kokonaan styroksista.

Lattian rakenne sokkelin sisäpuolelta

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lattian eristys