2 hyvää keinoa ulkoiseen eristämiseen

Lisäeristämisellä säästää rahaa – varsinkin ulkoseinän eristämisellä ulkoa. Tässä on kuvattu yksityiskohtaisesti kahden hyvän menetelmän periaatteita.

Ulkopuolinen lisäeristys on kuin talon ylle vedettävä lämmin ja tuulenpitävä toppatakki tai mineraalivillasta tehty pannumyssy. Eristeet peittävät koko talon, katkaisevat kylmäsillat ja tiivistävät kohdat, joista veto puhaltaa sisäpuolisten eristeiden läpi.

Talo kääritään kauttaaltaan eristeisiin, jotka ovat yleensä mineraalivillaa. Niiden päälle tehdään uusi julkisivu, joka suojaa eristeitä sään voimilta. Jul-kisivu tehdään yleensä puusta, levyistä, tiilestä tai rappauslaastista.

Jos eristeet ovat paksuja, ikkunoita ja ovia voidaan joutua siirtämään ulospäin. Jos seinä kasvaa ulospäin, myös räystäitä pitää pidentää. Myös sokkeli pitää joissakin tapauksissa eristää, jotta lämpö ei karkaa seinän alapuolelta ja kosteus ei nouse uuteen ulkoseinään. Voit tehdä suurimman osan töistä itse ja pyytää ammattilaisen apua vaativimpiin vaiheisiin.

Talon eristäminen ulkopuolelta on iso urakka, mutta se säästää energiaa todella tehokkaasti. Se on sijoitus, joka kestää pitkään mutta maksaa itsensä nopeasti takaisin. Lisäksi se laskee talon energialuokkaa ja nostaa talon jälleenmyyntiarvoa.

Kaksi tapaa

Talon voi lisäeristää ulkopuolelta kahdella erilaisella tavalla. Molemmissa tapauksissa käytetään mineraalivillaa tai muuta eristemateriaalia, mutta eristeet kiinnitetään seinään ja peitetään eri tavoilla.

Suunnittele kaikki huolellisesti ja mieti myös sitä, pitääkö ikkunoita ja ovia siirtää ulospäin. Ikkunoiden siirtäminen ei ole pakollista, mutta liian syvällä olevat ikkunat voivat näyttää oudoilta, ja niistä pääsee sisälle vähemmän valoa.

Suoraan seinään

Eristeet voi kiinnittää suoraan vanhaan runkoon ja peittää rappauksella.

Koolausten väliin

Toinen tapa on tehdä rungon päälle lisäkoolaus. Eristeet asennetaan koolausrimojen tai -lankkujen väliin, ja niiden päälle rakennetaan uusi ulkoseinä esimerkiksi ulkovuorauspaneeleista tai kuitusementtilevyistä.

Tapa 1: Suoraan seinään

Kivitalo on helppo lisäeristää mineraalivillalevyillä.

Ne ovat tarpeeksi kovia, jotta ne voi kiinnittää ulkoseinään ilman lisäkoolausta.

Alin eristelevy asennetaan kuitenkin metalli­ listan varaan sokkelin päälle. Listan tarkoitus on tukea alinta eristelevyä niin kauan, että se saadaan kiinnitettyä seinään. Eristelevyt kiinnitetään asennusliimalla ja naulatulpilla, jotka lyödään valmiiksi porattuihin reikiin.

Kun ensimmäinen rappauskerros on levitetty, se vahvistetaan lasikuituverkolla ja kaikki ulkonurkat vahvistetaan teräslistoilla.

Lopuksi seinä rapataan toiseen kertaan, ja pienet kolot peitetään kuivumisen jälkeen.

1

Eristelevyt kiinnitetään ulkoseinään liimalla, jota levitetään levyille laastikammalla.

2

Kun levyt ovat paikoillaan, ne kiinnitetään naulatulpilla. Ne pitävät saumat tiiviinä ja estävät levyjä pullistumasta keskeltä.

3

Vanha, tiilestä tehty ikkunalauta on purettu, ja sen tilalle on tehty ikkunalauta mineraalivillasta. Ensimmäinen rappauskerros on raudoitettu, ja etureuna vahvistetaan kulmasuojalistalla.

4

Seinä viimeistellään kahdella rappauskerroksella. Alimman ja toisen kerroksen väliin levitetään rappausverkko, kun alempi kerros on vielä märkä.

Tapa 2: Koolausten väliin

Jos haluat tehdä talon ulkoseinän jostain muusta kuin rappauslaastista, joudut rakentamaan vanhan rungon päälle lisäkoolauksen. Eristelevyt asennetaan koolausten väliin.

Sen lisäksi lisäkoolausta tarvitaan uuden ulkovuorauksen kiinnittämiseen. Aluksi seinään asennetaan koolausrimat ja -lankut, jotka ovat yhtä paksuja kuin eristelevyt.

Kun eristeet ovat paikoillaan, niiden päälle asennetaan tuulensuojalevyt tai tuulensuoja-pahvi.

Niiden päälle asennetaan koolausrimat, jotka pitävät huolen siitä, että ilma kiertää seinän sisällä. Ne toimivat myös ulkovuorauksen kiinnitysalustana.

1

Vanhan rungon päälle on asennettu lisäkoolaus. Nämä koolauslankut ovat 10 senttiä leveitä, eli niiden väliin voi asentaa 10 senttiä paksut eristelevyt. Koolaus-lankut on asennettu niin, että villalevyt sopivat kokonaisina niiden väliin.

2

Jos ikkunat jäävät paikoilleen, niiden reunat pitää eristää. Harkitse tarkasti, kannattaako ikkunat jättää syvälle seinään, sillä se vähentää sisälle pääsevää valoa.

3

Asenna tuulensuojapahvi eristeiden päälle. Kiinnitä tuulensuojapahvi hakasilla alla olevaan koolaukseen. Kiinnitä koolaus-rimat tuulensuojapahvin päälle.

4

Kiinnitä uudet ulkovuorilaudat rimoihin. Ne pitävät laudat kiinni seinässä ja varmistavat, että ilma pääsee kiertämään seinän sisällä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Eristys