Puuliiterin kolmella oviaukolla

Allan kyllästyi märkiin polttopuihinsa ja pihansa epäsiisteyteen, joten hän rakensi monikäyttöisen puuliiterin.

Allanin liiterissä on kolme oviaukkoa ja kuusi erillistä säilytystilaa. Isoille ja pienille sekä kuiville ja kosteille puille löytyy kaikille aina tilaa.

Ennen Allanin rakentamaa puuliiteriä polttopuut makasivat hieman siellä sun täällä piha-alueella. Kun klapeja oli laitettu suojapeitteenkin alle, nurmikolle ei jäänyt juuri tilaa – ja puut veivät jopa autolta tallipaikan. Allanin oli pakko harkita, aikooko hän tosissaan hyödyntää polttopuita talon lämmittämiseen, sillä siinä tapauksessa polttopuut oli saatava varastoitua kunnon liiteriin.

Liiteriin piti saada tilaa kahden vuoden polttopuille, sillä sinne ei aina saa säilöttyä tuoretta puukuormaa poltettavaksi otettavien kuivien klapien tilalle. Tämän vuoksi liiteristä piti tehdä näin pitkä, Allan sanoo. Pitkänmallinen liiteri saatiin myös parhaiten piilotettua pihalle.

LUE LISÄÄ: Rakenna siisti katos halkopinon päälle

Liiterissä on neljä varastoa ja kolme oviaukkoa. Aukot ovat kaikki riittävän leveitä, jotta niistä mahtuu kottikärryillä. Keskimmäinen varasto on 120 cm leveä ja reunimmaiset vain 80 cm, sillä sen pidemmälle eivät kädetkään yllä.

Liiterin rakenne on yksinkertainen: 16 maahan upotettua tolppaa, joiden päällä on kaksi vaakapaarretta ja niiden päällä poikittain kattopalkit. Katto on verhoiltu edullisilla ponttilaudoilla, jotka Allan löysi paikallisesta puutavaraliikkeestä. Sivut on verhoiltu kahdelta kolmaosalta pystylaudoin. Polttopuut tuulettuvat hyvin avoimessa tilassa. Tosin myös lunta pääsee liiteriin hieman toivottua enemmän, mutta toisaalta avoliiteri ei näytä niin raskaalta. Huoltotoimiksi riit-tää, että pinnat suojataan puunsuoja-aineella joka toinen vuosi.

12 kysymystä allanille

Jouduitko ostamaan joitakin välttämättömiä työkaluja?
En, mutta lainaisin naapurilta säh-köhöylää verhoilulautoja varten.

Mikä oli työssä hankalinta?
Kaivaa tolpat maahan. Vieressä kasvoi useita puita, ja monilla niistä oli valtavat juuret maassa.

Mistä olet erityisen ylpeä?
Kolmen oviaukon ideasta. Se toimii erinomaisesti. Liiteristä löytyy aina tilaa puukuutiolle.

Mikä on paras yksityiskohta?
Pienet kaaret oviaukkojen yllä. Ne toimivat kuten ajattelin - en lyö pää-täni, ja kaaret tekevät liiterin ulko-näöstä hieman erikoisemman.

Kuinka paljon aikaa työ vaati?
En oikein tiedä. Tein tätä hieman pi-demmällä tähtäimellä. Yksi lauantai-iltapäivä kului tolppien kaivamiseen maahan jne. Ehkä aikaa kului kaiken kaikkiaan noin 1,5 kuukautta.

Saitko joltakulta apua?
En.

Mitä mieltä vaimosi oli tästä?
Hän iloitsi, että pääsisimme pihalla lojuvista puukasoista vihdoin eroon.

Tuliko projektista halvempi vai kalliimpi kuin olit ajatellut?
Siitä ei itse asiassa tullut kalliimpi, mutta yllätyin, että projektiin meni satakin euroa, vaikka puutavara hankittiin tarjouksista.

Haluaisitko tehdä jotakin toisin, jos aloittaisit nyt kaiken alusta?
Olisin jatkanut katosta hieman pi-demmälle ulospäin (Allan aikoo jatkaa sitä) ja ehkä olisin verhoillut sivut hieman korkeammalle, jotta lumi pysyisi paremin poissa.

Mitä annat neuvoksi muille, jot-ka ryhtyvät vastaavaan työhön?
Olisin voinut säästää paljon aikaa ja lopputuloksesta olisi tullut parempi, jos olisin piirtänyt jotkut yksityiskoh-dat huolella ennen kuin ryhdyin ra-kentamaan. Minä kuitenkin yleensä saan ideani vasta siinä vaiheessa kun ryhdyn sahaamaan.

Miten arvioit itseäsi asteikolla 1-10, jossa 10 on asiantuntija?
7.

Mikä on seuraava projektisi?
Työstän parhaillaan suurta, hienoa saarnikaappia. Se on aitoa hieno-puusepäntyötä, jossa paneudutaan todella pieniin yksityiskohtiin.

5 hienoutta

Vaikka liiteri on rakenteeltaan melko yksinkertainen, se eroaa toimivuutensa ja vankkuutensa puolesta kaikkein tavanomaisimmista ratkaisuista.

Multimedia

Piirustukset

Liiteriä varten maahan on kaivettava kaikkiaan 16 tolppaa, jotta varaston rakenne täyttää toimivuudeltaan Allanin tarpeet.

Multimedia

Muut lukevat juuri nyt …