Rakenna kolmikulmainen leikkimökki

Leikkimökin ei tarvitse olla aina nelikulmainen. Kuvaamme näillä sivuilla kattorakenteen, jota voi käyttää leikkimökin katon teossa sekä myös vierasmajan kattamisessa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 päivä
Hinta
430 euroa

Kolmiomainen leikkimökki on lasten oma piilopaikka. Siinä voivat yöpyä myös kesä-vieraat, jos yöt ovat tarpeeksi lämpimiä.

Johdanto

Jos haluat katon autokatokseen tai huvimajaan, tässä on ehdotus sen rakenteeksi. Se sopii vain pienehköille rakennuksille, joita ei eristetä eikä niissä välttämättä tarvita kiinteää lattiaa.

Käytimme kattorakennetta kolmiomaisen leikkimökin teossa. Esimerkki kuvaa kolmikulmaisen ratkaisun eri mahdollisuuksia.

Päädyt ovineen ja ikkuna-aukkoineen ja harjapuun voi koota valmiiksi ennen mökin pystytystä. Maja on nostettu pilareille hieman irti maasta, jotta se on suojassa kosteudelta.

Kolmiomainen muoto on tässä tapauksessa hyvä, koska sillä säästetään sivuseinien materiaalit ja majan rakentaminen on tosi helppoa. Sen tekee hyvinkin parina aurinkoisena viikonloppuna, ellei sitten samaan aikaan tarvitse leikata nurmikkoa, maalata taloa ja järjestää grillijuhlia koko suvulle.

Kattohuopa liimataan

Katteena on nikkariystävällinen tuote. Sitä ei kiinnitetä sulatettavalla bitumilla, vaan se liimataan ja naulataan kattoon, mikä on paljon helpompaa.

Katolle on tehty myös liukumäki. Liukumäki ja tikkaat on kiinnitetty toisiinsa ja ne ovat irrallaan katolla, joten ne voi nostaa tarvittaessa pois. Liukumäen pohjaksi käytettiin pala öljykarkaistua kovalevyä, joka kestää ulkokäyttöä.

Kolmiomaisen muodon korostamiseksi räystäät ja kaksi alinta lautaa on maalattu valkoisiksi. Jos haluat, voit antaa lasten määrät majan värit. Muuten puuosat voi maalata talomaalilla tai värillisellä puunsuojalla.

TÄRKEÄÄ: Varmista turvallisuus

Leikkimökin täytyy olla turvallinen lapsille. Siinä ei esimerkiksi saa olla aukkoja tai reikiä, joiden läpimitta on noin 9 cm ja 23 cm väliltä, jotta lapset eivät juutu niihin kiinni. Liukumäessä ei saa olla koloja tai teräviä kulmia, joihin vaatteet saattaisivat tarttua kiinni. Kaikki terävät reunat pitää pyöristää ja hioa sileiksi.

LUE MYÖS: Lapsen kokoinen luksusleikkimökki

Ohjeet

01
Työ alkaa tekemällä päädyt 11 Vaihe

1

Sahaa ensin osat kahteen päätyyn ja keskikattotuoliin 45 asteen jiiriliitoksin.

2

Kattotuolit kootaan harjan kohdalta 120 mm ruuveilla kuvan osoittamalla tavalla.

3

Alapaarre koostuu kahdesta laudasta (H) ja kiinnitetään molemmilta puoliltaan katto-paarteeseen 50 mm nauloilla tai ruuveilla.

4

Isolle ikkunalle kootaan kehys lankun-paloista (B) ja (C). Ne kiinnitetään kattopaar-teisiin 100 tai 90 mm nauloilla tai ruuveilla.

5

Oviaukon pielet tehdään samalla tavalla. Voit jättää lankut (D) ja (E) pistämään alas kaksiosaisen alapaarteen välistä ja katkaista ne mittoihinsa kiinnityksen jälkeen.

6

Verhous kiinnitetään pienikantaisilla 35 mm nauloilla. Anna verhouslautojen tulla hieman ikkuna-aukkojen päälle ja sahaa ne vasta lautaverhouksen valmistuttua.

7

Sahaa iso ikkuna-aukko niin, että siihen muodostuu noin 40 mm leveä huullos. Piirrä pienten ikkuna-aukkojen sahausviivat ja sahaa huulloslistat (P) ja (P1).

8

Pikkuikkunoiden ympärille kiinnitetään 30 mm yleisruuveilla tai nauloilla listat, jotka muodostavat huullokset laseja varten. Lasit tehdään kuitenkin muovista eli akryylimuovilevystä.

9

Kiinnitä ovipäätyyn verhouslaudat kolmea ylintä lautaa lukuun ottamatta. Kiinnitä ovikehyksen listat sisäpuolelta 30 mm yleisruuveilla tai nauloilla. Jätä joka puolelle 10 mm rako.

10

Sahaa oviaukko sähkö- tai käsipisto-sahalla. Sahaa oven karmista pois ylimmät 50 mm (muuten ovea ei voi avata) ja kiinnitä verhous ylös saakka. Kiinnitä ovi aukkoon saranoilla ja asenna liukusalpa.

11

Aseta päädyt yhdensuuntaisiksi ja pystysuoraan yhden kattolevyn päällä ja sen suorien kulmien avulla. Sahaa pari lattialautaa mittaansa ja aseta ne päätyjen väliin mitaksi. Naputa maahan kuusi tappia niihin kohtiin, joihin pilarit kaivetaan.

02
Seuraavaksi pilarit, lattia ja mökin kokoaminen 3 Vaihe

1

Maahan kaivetaan noin puoli metriä syvät kuopat tai ne tehdään maakairalla. Pilarit sovitetaan tarkasti pystysuoraan. Ehdottomasti paras ratkaisu on kiinnittää pilarit ruu-vijaloille, joita saa kaikista rautakaupoista.

2

Ensin sovitetaan kolme lautaa vaaka-suoraan pilareiden väliin kattokannattimien kohdille. Lautojen kiinnityksen jälkeen pilarit sahataan mittoihinsa.

3

Päädyt ja keskimmäinen kattokannatin nostetaan paikoilleen ja kiinnitetään pilarei-hin 60 mm ruuveilla. Kaksiosainen alapaarre sopii tarkasti pilareihin, koska ne ovat samaa paksuutta kuin kattokannattimet.

03
Sitten vesikatto päälle 6 Vaihe

1

Kattokannattimien väliin kiinnitetään vaakarimat (K) ja (L). Ne kiinnitetään kattokannattimiin ja päätyjen väliin 90 mm yleisruuveilla tai 100 mm nauloilla.

2

Kattolevyt kiinnitetään liimapuristimilla sovitusta varten ja ruuvataan tai naulataan kiinni vaakarimoihin ja kattopaarteisiin 40 mm yleisruuveilla tai 50 mm nauloilla.

3

Päätyräystään harjatuet (M) sovitetaan paikoilleen ja kattolevyt naulataan tai ruu-vataan niihin kiinni. Kattolevyjen ulkoreu-nojen alle kiinnitetään jäykistelistat (N).

4

Katekermi levitetään vaakasuuntaan ja kiinnitetään väliaikaisesti sekä sovitetaan suoraan. Kermin liimareuna painetaan kiinni kattoon. Bitumiliimaa levitetään päätyihin, kermi taitetaan ympäri ja naulataan kiinni päätyjen jäykisterimojen alapintaan.

5

Seuraava kermikaista levitetään ja nau-lataan yläreunasta kiinni. Kermin päät liima-taan räystäisiin bitumiliimalla. Poista sitten kermin liimareunaa suojaava kelmu. Paina tiukasti edellisen kermin yläreunaan. Naulaa kermin yläreuna lopullisesti kiinni.

6

Kattoon menee kaksi rullaa normaali-mittaista kermiä. Kummastakin rullasta jäävät palat käytetään harjan peittämiseen. Limityksen tulee olla vähintään 15 sentti-metriä ja päädyissä kermiliuskat painetaan kiinni bitumiliimaan.

04
Harjakaiset 3 Vaihe

1

Tarkista oikolaudalla, että keskimmäinen kattokannatin on samalla korkeudella päätyjen kanssa. Jos teet katosta pitemmän kuin kuvissamme, sijoita päätyjen väliin kattokannattimia noin metrin välein. Silloin katto on tukeva ja koko rakenne vankka.

2

Lattialaudat naulataan kiinni sinkityillä 65 mm kampanauloilla ennen kattolevyjen asennusta. Aloita kiinnittämällä reunimmai-set lattialaudat kattokannatinten väleihin.

3

Jaa muut lattialaudat tasaisesti lattian mitalle ja naulaa ne kiinni. Lautojen väliin saa jäädä parin millin raot.

05
Lopuksi tehdään liukumäki ja tikkaat 11 Vaihe

1

Räystäslaudat (J) kiinnitetään 50 mm nauloilla tai yleisruuveilla kattolevyjen reunojen alle kiinnitettyihin listoihin (N).

2

Levitä reilusti bitumiliimaa räystäslauto-jen ja katon väliseen kulmaan. Yritä peittää massalla kaikki naulanpäät. Paina kolmio-rimat kittiin ja naulaa ne räystäslautaan sekä kattolevyn läpi räystään jäykistelistaan.

3

Sahaa liukumäen sivulautojen alapäät loivasti kaartuviksi. Kuvassa pyöristyssäde on noin 80 cm. Sovita kovalevy (D1) päälle ja kiinnitä se sivulautoihin rimojen (B1) läpi 50 mm nauloilla tai yleisruuveilla.

4

Ruuvaa tai naulaa loput laudoista kiinni liukukourun sivulautoihin 40 tai 50 mm ruuveilla tai nauloilla.

5

Sijoita tikkaiden puolat noin 30 cm päähän toisistaan. Poraa sivulautoihin 10 mm upotukset 27 mm poralla. Naputa puolat koloihin, joihin on hyvä pursottaa ensin hieman PU-liimaa.

6

Kokoa tikkaat kiertämällä 50 mm ruuvit sivulautojen läpi jokaisen puolan päähän. Puolanreiät voi porata myös laudan läpi ja lukita puolat laudan syrjästä puolaan ulottuvalla nauloilla tai ruuveilla.

7

Nosta liukumäki paikalleen katolle ja kiinnitä sovitusta varten väliaikaisesti parilla liimapuristimella.

8

Nosta sitten tikkaat katolle liukumäen sivulautojen väliin.

9

Kiinnitä tikkaat liukumäkeen 40 mm yleisruuveilla. Sahaa tikkaiden ja liukumäen sivulaudat toistensa yläsyrjiä pitkin poikki.

10

Pyöristä tikkaiden ja liukumäen sivulau-tojen päät raspilla ja hiomapaperilla tai nauhahiomakoneella, ettei niihin jää teräviä kulmia, joista lapset voivat saada haavoja.

11

Sahaa lasilistat (U) ja (V) kolmeen ikkunaan, sovita akryylilevystä sahatut ruudut paikoilleen ja naulaa ruutuja pitelevät huulloslistat päälle.

Materiaalit

LEIKKIMÖKKI

45 x 95 mm soiroa

 • 6 kattokannatinta (A), 2000 mm
 • 2 ikkunan kehyspuuta (B), 640 mm
 • 1 tuki (C), 465 mm
 • 1 tuki (D), 1285 mm
 • 1 tuki (E), 835 mm

45 x 95 mm painekyllästettyä soiroa

 • 6 pilaria (F), 1300 mm

28 x 120 mm laiturilautaa

 • 20 lattialautaa (G), 2000 mm21 x 95 mm lautaa

21 x 95 mm lautaa

 • 6 alapaarretta (H), 2830 mm
 • 4 räystäslautaa (J), 2100 mm

38 x 70 mm listaa

 • 6 katon vaakatukea (K), 933 mm
 • 4 katon vaakatukea (L), 890 mm
 • 2 päätyräystään kannatinrimaa harjalle (M), 200 mm

21 x 45 mm listaa

 • 4 reunalistaa (N), 1960 mm

45 x 45 mm kolmiorimaa

 • 4 räystäslistaa (O), 2100 mm

15 x 45 mm listaa

 • 4 ikkunan huulloslistaa (P), 333 mm
 • 2 ikkunan huulloslistaa (P1), 376 mm
 • 1 oven vinotuki (Q), 750 mm
 • 1 ovikehyksen osa (R), 750 mm
 • 1 ovikehyksen osa (S), 500 mm
 • 1 ovikehyksen osa (T), 1135 mm

15 x 15 mm listaa

 • 8 lasilistaa (U), 290 mm
 • 4 lasilistaa (V), 610 mm

15 mm fenolipintaista vaneria

 • 4 kattolevyä (Y), 1200 x 2500 mm Levyt lyhennettiin 2000 mm mittaan, mutta niistä käytettiin koko leveys, joten katon koko pituus on 2400 mm.

Verhouslauta, reunapyöristetty ponttilauta, peittävä leveys 85 mm

 • päätyjen verhouslaudat (Z), yhteensä noin 50 metriä, vaihtoehtoisesti hirsipaneeli, peittävä leveys 110 mm

Lisäksi

 • 2 rullaa liimareunalla varustettua bitumikermiä ja naulat
 • 1 iso ikkunalevy 3 mm akryyliä mitat 600 x 600 mm
 • 2 pikkuikkunaa 3 mm akryyliä mitat 280 x 280 mm
 • 30, 40, 50, 60, 90 ja 120 mm yleisruuveja, jotka voi pääosin korvata nauloilla
 • 35 mm sinkittyjä pienikantaisia nauloja
 • 65 mm sinkittyjä kampanauloja
 • 1 liukusalpa
 • 2 lehtisaranaa, mitat 50 x 100 mm (saranalehden mitta)
 • puuliimaa
 • väritöntä peruspuunsuojaa ja peittävää värillistä puunsuojaa tai talomaalia

LIUKUMÄKI

21 x 95 mm painekylläs-tettyä lautaa

 • 4 sivulautaa (A1), noin 2850 mm
 • 4 kourun tukilautaa (B1), 500 mm

27 mm puutankoa

 • 9 tikkaan puolaa (C1), 436 mm

3,5 mm öljykarkaistua kovalevyä

 • 1 liukurata (D1), 500 x noin 2500 mm

Lisäksi

 • 40 ja 50 mm yleisruuveja tai vastaavanmittaisia sinkittyjä nauloja

Vie aikaa

4 päivä

Hinta

430 euroa

Vaikeusaste

Kolmiomainen muoto on tässä tapauksessa hyvä, koska sillä säästetään sivuseinien materiaalit ja majan rakentaminen on tosi helppoa.

Piirustus

Leikkimökki nostetaan pilareilleen vasta sitten, kun päädyt ovat valmiit. Seuraavaksi nostetaan keskimmäinen kattokan-natin paikalleen ja sitten tehdään mökkiin lattia ennen kattoa.

Päädyt ovineen ja kärjilleen käännettyine ikkunoineen. Ikkunoiden koon voi valita itse. Muista kuitenkin, että mitä suurempi ikkuna, sitä isompi täytyy huulloksen olla. Ovea voi vain leventää.

Liukumäkeä ja tikkaita ei ole kiinnitetty kattoon, joten ne on tuettava hyvin maahan ennen kuin leikit alkavat. Alle voi panna laudat tai betoni-laatat.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

VINKIT: Helppo syvyysrajoitin teipistä

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

VINKIT: Leikkaa huopaa helposti

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Leikkimökki