Monien seikkailujen leikkimökki

Oma leikkimökki on monen lapsen unelmien täyttymys, varsinkin, jos se on yhtä monipuolinen ja hauska kuin tässä esimerkissä. Jos pihalla ei vielä ole leikkimökkiä, tästä saat mainiot ohjeet monipuolisen puuhapaikan rakentamiseen.

Johdanto

Tässä ja seuraavassa numerossa tehdään Tee Itse -lehden suunnittelema erityisen upea leikkimökki, puuhakeskus, jossa on hauskaa tekemistä niin pienille kuin isommillekin lapsille.

Puinen leikkimökki, jonka voi tarvittaessa siirtää

Tämä leikkimökki on luotu kestämään – jopa niin kauan, että kun lapset kasvavat isoiksi ja mökki jää tarpeettomaksi, sen voi siirtää uuteen paikkaan uusien leikkijöiden iloksi.

Leikkimökki, joka muuntuu moneksi

Puinen leikkimökki saa lapset innostumaan, sillä sinne mahtuu kerralla monta leikkijää ja mökki tarjoaa mahdollisuudet monenlaisiin leikkeihin. Siinä, kun yksi lapsista liukuu palomiehenä alas tankoa pitkin, muut kiipeävät tikkaita ylös mökin toiseen kerrokseen tai leikkivät mökin sisällä.

Leikkimökki, jonka korkeuden voit päättää itse

Leikkimökin alla on paljon tilaa, ja lapset voivat keksiä monenlaisia leikkejä sekä mökin alustassa että ylhäällä mökissä.

Jos et halua rakentaa kovin korkeaa mökkiä, voit tehdä kannattelevista tolpista lyhyemmät. Tällöin mökin alle jäävässä tilassa voi säilyttää vaikkapa polttopuita tai lasten leikkiautoja. Voit toki rakentaa mökin myös suoraan maanpinnalle, jolloin tolppia ei tarvita.

Loput leikkimökin rakennusohjeet ovat toisessa artikkelissa, jonka löydät täältä: Nyt päästään muuttamaan

Kioski

Kiipeilypuu

Nukketeatteri

Vartiotorni

Olohuone

Ohjeet

01
Lattia: vankka lattia korkeilla jaloilla 7 Vaihe

Leikkimökin lattiaksi tehdään tukeva lava, joka on aika korkealla maasta. Lattiaa tukee yhdestä nurkasta vanha puunrunko, joka alkujaan antoi idean korkealle nostetun leikkimökin tekoon. Muut kannatinpilarit ovat noin 90 cm syvyyteen maahan upotettuja painekyllästettyjä parruja. Jos pihalle ei satu olemaan sopivaa puunrunkoa tukipilariksi, sen voi korvata helposti vielä yhdellä painekyllästetyllä parrupilarilla.

Perustusratkaisu ei sovellu sellaisenaan muualle kuin routimattomaan hiekkamaahan.

Mökin lattia on 165 cm korkeudella maasta (lattiapalkkien alareunat ovat noin 150 cm korkeudella). Näin saatiin oivaa leikkitilaa lavan alle ja myös parvekkeelle ylös sekä itse majaan.

1

Parin metrin korkeudelta katkaistu, mutta vielä kova männynrunko, on yksi mökin kulmapilarereista. Siihen kiinnitettiin palkkikenkä 150 cm korkeudelle lattiapalkin kannattimeksi. Palkkikengän kohdalta männyn sivua veistettiin hieman suoraksi.

2

Lattiapalkki (H) kiinnitettiin palkkikenkään vaakasuoraan ja tässä tapauksessa tontin rajan suuntaiseksi. Mittaa rungosta pilarin (B) etäisyys (ks. piirros) ja hae sen paikka luotinarulla. Pilarin voi asentaa paalun- tai ruuvijalkaan, ehkä kuoppaankin.

3

Sovita pilari (B) pystysuoraan. Pidä palkki (H) vaakasuorassa, merkitse sen alareuna pilariin ja ruuvaa sen jälkeen sisäänpäin käännetyin siivin varustettu palkkikenkä merkkiviivojen kohdalle. Ruuvaa sitten palkki kiinni palkkikenkään.

4

Palkki (K) ja pilari (D) asennetaan samalla tavalla kuin ensimmäiset. Aseta toinen vaakapalkki tarkalleen 90° kulmaan ensimmäiseen palkkiin (H) nähden.

5

Mittaa kolmannen pilarin (A) paikka. Asenna palkki (G) pilareiden (A ja D) väliin. Palkki (J) ruuvataan pilareiden (A ja B) ulkosivuihin. Tarkista, että sisäpuoliset kulmat ovat suoria ja että palkit ovat vaakasuorassa. Sahaa pilarit (A ja B) palkkien tasalle.

6

Mittaa 60 cm sisäänpäin palkeista (G ja H) ja asenna loput lattiapalkit (L). Käytä asennukseen sisäpuolisin siivin varustettuja palkkikenkiä. Kalliiden palkkikenkien asemesta palkit voit vain naulata ne kiinni.

7

Ruuvaa sisäkulmien tuet (H ja P) kiinni. Ne tukevat osaltaan lattialautoja (Q), jotka asennetaan päät pilareiden sivuja vasten. Jätä lautojen väliin noin 10 mm raot. Jaa laudat tasan rungon ja pilarin (D) välille.

02
Seinäelementit: seinät seitsemästä elementistä 9 Vaihe

Leikkimökki kestää yhtä lapsisukupolvea kauemmin. Osat on suunniteltu niin, että majan voi purkaa ja siirtää uuteen paikkaan, jos tarve siihen tulee.

Seinäelementeissä on 25 x 50 mm rimoista tehty kehys ja 25 x 150 mm (peittävä leveys noin 130 mm) vaakalaudoitus. Tuon kokoista pontattua ja puolipontattu ulkoverhouslautaa on yleisesti saatavana, vaikka se ei ole vakiotavaraa. Vakiokoko on 21 x 120 mm (peittävä leveys 100-120 mm). Laudoitus naulataan kapeampaan naulausrimoitukseen (noin 30 mm) ja näin syntynyt verhous kiinnitetään kehyksen sisäpuolelle.

Kehysrimat sahattiin 22 x 122 mm laudasta, josta tehtiin mökin lattia. Vaivattomampaa on ostaa valmista rimaa.

1

Seinäelementtien kehysrimat sahattiin lattialaudoista. Ulkopuoliset listat (A, B, C ja D) ovat vähintään 50 mm leveitä. Sisäpuoliset saavat olla 30 mm leveitä, jolloin laudoista saadaan eniten tarvittavia osia.

2

Naulaa kapeat kehyslistat (E ja F) kehyksen pystylistojen (B ja C) sisäpuolelle. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettua puuliimaa ja 50 mm nauloja. Kapeiden listojen tulee olla leveämpien takasyrjien kanssa tasan.

3

Kehyksen alalista (A) ja ylälista (D) kiinnitetään pystylistoihin, jotka on nyt varustettu sisäpuolisin kehyslistoin. Ne on helpoin kiinnittää halkeamisvaaran takia 70 mm ruuveilla, joille porataan esireiät.

4

Jos seinäelementtiin tulee ovi tai ikkuna, sen reunoille kiinnitetään kaksi pystylistaa (G ja H) ikkunan tai oven etäisyydelle toisistaan. Listat kiinnitetään alalistan (A) ja ylälistan (D) läpi 75/70 mm nauloilla tai ruuveilla.

5

Tarkista kehyksen suorakulmaisuus suorakulmalla tai ristimittauksella ennen kuin ryhdyt kiinnittämään verhouslautoja. Kehys kannattaa myös kiinnittää työalustaan liimauspuristimilla.

6

Aloita verhouslautojen (J) kiinnitys kehyksen alareunasta. Kiinnitä ne 40/50 mm ruuveilla tai nauloilla. Sahasimme verhouslaudat etukäteen mittaan, jossa ne sopivat oviaukon ympärille.

7

Oven yläpuolelle kiinnitetään lauta koko elementin sisäleveydelle. Huomaa, että lautaverhous näyttää siistiltä kehyksen ulkopuolelta katsoen, kun laudat kiinnitetään sisäpuolisiin listoihin.

8

Ikkunaelementtienkin laudoittaminen aloitetaan kehyksen alareunasta. Ikkunan alareunaan saakka kiinnitetään pitkiä lautoja, jotka sopivat kehyksen sisään. Jatka sitten pikku pätkillä pitkin ikkunan sivuja.

9

Kehyksen ylälista noudattaa katon kaltevuutta. Piirrä tämä kulma ylimpiin verhouslautoihin ja sahaa laudat sellaiseen mittaan, että ne sopivat kehyksen sisään.

03
Elementtien saumalaudoilla tehdään tilaa harjapalkille 2 Vaihe

Leikkimökkiin tehdään harjakatto. Kattokannattimien yläpäiden tueksi asennetaan kantava harjapalkki. Harjapalkki on 50 mm paksua lankkua. Sille tehdään aukko kahden seinäelementin väliin asentamalla niiden saumaaan laudat, joilla saadaan aikaan juuri tarvittava tila. Samalla saumalaudat toimivat harjapalkin kannattimina.

Saumalauta 1 (L3) on pikku terassille antavassa päädyssä seinäelementtien 2 ja 3 välissä. Se naulataan kiinni seinän 3 sivuun niin, että se tulee kehysriman etusyrjän tasalle. Naulaa saumalauta kiinni kehyslistan (B3) sisäpuolelta ennen kuin kiinnität verhouslaudat (J3).

Saumalauta 2 sijoitetaan palomiehentangon puoleiseen päätyyn seinäelementtien 5 ja 6 väliin. Saumalauta koostuu laudasta ja rimasta (L5 ja M5), joi- den leveydet ovat 100 ja 50 mm. Ne liimataan yhteen päällimmäinen kapea rima takimmaisen keskilinjalle, jolloin kummallekin sivulle muodostuu 25 mm huullos. Saumalauta naulataan takaapäin elementteihin 5 ja 6.

04
Mökin kokokoaminen: seinäelementeistä kootaan mökki 4 Vaihe

Mökin seitsemän seinäelementtiä on nyt tehty ja sen varsinainen kokoaminen alkaa. Kannattaa aloittaa nurkasta, sillä kun ensimmäinen nurkka on pystyssä ja suorassa kulmassa, rakentaminen siitä eteenpäin on hyvin hanskassa.

Tärkeää on asentaa ensimmäiset seinäelementit myös tarkasti pystysuoraan. Asennoissa mahdollisesti oleva virhe kertautuu työn edetessä.

Aloitimme kokoamisen pystyttämällä seinäelementin nro 4, joka on pihanpuoleinen seinä, ja elementin nro 5, joka on päätyseinän toinen elementti palomiehentangolla varustetulle parvekkeelle avautuvine ovineen (ks. seinien sijoittelupiirros viereisellä sivulla).

1

Kaksi ensimmäistä elementtiä yhdistetään kulmittain. Päätyelementti nro 5 on lattian etureunan tasalla. Sivuseinät (nro 4) vedetään 25 mm sisäänpäin niin, että ne sijoittuvat lattiapalkkien päälle.

2

Seinät kiinnitetään toisiinsa kiinni kolmella 70/75 mm ruuvilla/naulalla. Seinäelementit kiinnitetään myös lattiaan 50/60 mm ruuveilla/nauloilla kehyksen alalistan läpi. Tarkista, että talon nurkat ovat suorakulmaiset ja tarkasti pystysuorassa.

3

Päätyelementtien 5 ja 6 väli on 50 mm eli se on sama kuin harjapalkin paksuus. Elementit yhdistetään saumalaudalla 2. Edellisellä aukeamalla on kuvattu niiden kiinnitys liimalla ja nauloilla.

4

Mökin siinä päädyssä, joka on tuettu toisesta kulmasta puunrunkoon, elementtien väli on myös 50 mm. Sen peittää saumalauta 1, joka on jo asennettu seinäelementtiin nro 3 (piirros oikealla).

Materiaalit

LATTIALAVA

100 x 100 mm kestopuuparrua
• 2 pilaria (A ja B), 165 cm
• 2 pilaria (C ja D), 305 cm
• 1 pilari (E), 335 cm
• 1 pilari (F), 295 cm
Pilareiden mittoihin pitää lisätä upotussyvyys, jos niitä ei asenneta paalun- tai ruuvijalkoihin.

50 x 150 mm lankkua
• 2 lattiapalkkia (G ja H), 180 cm (H sovitetaan tarvittaessa tukipuun runkoa vasten)
• 1 palkki (J), 200 cm
• 1 palkki (K), noin 180 cm (sovitetaan puunrunkoa vasten)

50 x 125 mm lankkua
• 2 palkkia (L), 190 cm
• 2 palkkia (M), 80 cm
• 1 tuki (N), noin 50 cm
• 1 tuki (P), noin 30 cm

23 x 122 mm hienosahattua lautaa
• 15–16 lattialautaa (Q), 200 cm (sovitetaan tukipuun runkoa vasten)
• 3 lattialautaa (R), 100 cm
• 3 lattialautaa (S), 120 cm (päät sahattu muotoon)

Lisäksi
• 6 kpl 50 x 120 mm palkkikenkiä siivet ulospäin
• 8 kpl 50 x 120 mm palkkikenkiä siivet sisäänpäin
• 40 mm yleis- tai naulauslevyruuveja (palkkikenkien asennukseen)
• 50 mm yleisruuveja lattialautojen kiinnitykseen (sinkittyjä tai A2)

Hinta

noin 250 euroa

SEINÄELEMENTTI 1

25 x 50 mm listaa
• 1 kehyslista, ala (A1), 105 cm
• 1 kehyslista, sivu (B1), 126 cm
• 1 kehyslista, sivu (C1), 162 cm
• 1 kehyslista, ylä (D1), 107 cm

25 x 30 mm listaa
• 1 sisäpuolen kehyslista (E1), 127 cm
• 1 sisäpuolen kehyslista (F1), 162 cm
• 1 ikkunan kehyslista (G1), 132 cm
• 1 ikkunan kehyslista (H1),154 cm

25 x 150 mm ulkoverhouslautaa, pontattu/puolipontattu
• 7 lautaa (J1), 100 cm
• 6 lautaa (J1), 17,5 cm
• 1 lauta (J1), 80 cm
• 1 lauta (J1), 50 cm

• 1 lauta (J1), 20 cm
(
sovitetaan katon kaltevuuteen)

SEINÄELEMENTTI 2

25 x 50 mm listaa
• 2 kehyslistaa, ala- ja ylärimat (A2) ja (D2), 50 cm
• 2 kehyslistaa, sivut (B2) ja (C2), 165 cm ( sovitetaan katon kaltevuuteen)

25 x 30 mm listaa
• 2 sisäpuolista kehyslistaa (E2) ja (F2), 165 cm
(
sovitetaan katon kaltevuuteen)

25 x 150 mm ulkoverhouslautaa, pontattu/puolipontattu
• 13 lautaa (J2), 45 cm

SEINÄELEMENTTI 3

25 x 50 mm listaa
• 1 kehyslista, ala (A3), 80 cm
• 1 kehyslista, sivu (B3), 165 cm
• 1 kehyslista, sivu (C3), 136 cm
• 1 kehyslista, ylä (D3), 83 cm

25 x 30 mm listaa
• 1 sisäpuolinen kehyslista (E3), 163,5 cm
• 1 sisäpuolinen kehyslista (F3), 136 cm
• 1 lista oven ympärille (G3), 160 cm
• 1 lista oven ympärille (H3), 140 cm

25 x 150 mm ulkoverhouslautaa, pontattu/puolipontattu
• 18 lautaa (J3), 12,5 cm
• 1 lauta (J3), 75 cm
• 1 lauta (J3), 75 cm
• 1 lauta (J3), 50 cm

• 1 lauta (J3), 25 cm
(
sovitetaan katon kaltevuuteen)

SEINÄELEMENTTI 4

25 x 50 mm listaa
• 1 kehyslista, ala (A4), 110 cm
• 2 kehyslistaa, sivut (B4) ja (C4), 137,5 cm

25 x 30 mm listaa
• 2 sisäpuolista kehyslistaa (E4) ja (F4), 137,5 cm
• 2 listaa ikkunan ympärille (G4) ja (H4), 137,5 cm

25 x 150 mm ulkoverhouslautaa, pontattu/puolipontattu
• 7 lautaa, 105 cm (J4)
• 6 lautaa, 22,5 cm (J4)

SEINÄELEMENTTI 5

25 x 50 mm listaa
• 1 kehyslista, ala (A5), 80 cm
• 1 kehyslista, sivu (B5), 136 cm
• 1 kehyslista, sivu (C5), 165 cm
• 1 kehyslista, ylä (D5), 83 cm

25 x 30 mm listaa
• 1 sisäpuolen kehyslista (E5), 136 cm
• 1 sisäpuolen kehyslista (F5), 163,5 cm
• 1 oven kehyslista (G5), 140 cm
• 1 oven kehyslista (H5), 160 cm

25 x 150 mm ulkoverhouslautaa, pontattu/puolipontattu
• 18 lautaa (J5), 12,5 cm
• 1 lauta (J5), 75 cm
• 1 lauta (J5), 75 cm
• 1 lauta (J5), 50 cm

• 1 lauta (J5), 25 cm*

SEINÄELEMENTTI 6

25 x 50 mm listaa
• 1 kehyslista, ala (A6), 110 cm
• 1 kehyslista, sivu (B6), 165 cm
• 1 kehyslista, sivu (C6), 126,5 cm
• 1 kehyslista, ylä (D6), 113 cm

25 x 30 mm listaa
• 1 sisäpuolen kehyslista (E6), 165 cm
• 1 sisäpuolen kehyslista (F6), 126,5 cm
• 1 ikkunan kehyslista (G6), 160 cm
• 1 ikkunan kehyslista (H6), 135 cm

25 x 150 mm ulkoverhouslautaa, pontattu/puolipontattu
• 7 lautaa (J6), 105 cm
• 6 lautaa (J6), 22,5 cm
• 1 lauta (J6), 85 cm
• 1 lauta (J6), 55 cm

• 1 lauta (J6), 25 cm
(
sovitetaan katon kaltevuuteen)

SEINÄELEMENTTI 7

25 x 50 mm listaa
• 1 alakehyslista (A7), 160 cm
• 2 sivukehyslistaa (B7) ja (C7), 127,5 cm

25 x 30 mm listaa
• 2 sisäpuolista kehyslistaa (E7) ja (F7), 127,5 cm
• 1 lisälista verhouksen kiinnitykseen (K7), 127,5 cm
25 x 150 mm ulkoverhouslautaa, pontattu/puolipontattu
• 10 lautaa (J7), 155 cm

MATERIAALIT, YHTEENVETO

Seitsemän seinäelementin tarveaineet, sahausvaraa noin 15 %:
25 x 50 mm listaa, noin 35 m
25 x 30 mm listaa, noin 35 m
25 x 150 mm pontattua ulkoverhouslautaa, noin 60 m

Hinta

noin 150 euroa.

SAUMALAUDAT

25 x 100 mm lautaa
• 1 saumalauta (L3), 160 cm
• 1 saumalauta (L5), 160 cm

25 x 50 mm rimaa
• 1 saumarima (M5), 160 cm

25 x 50 mm saumarimat sahataan halki 25 x 100 mm saumalaudasta

Piirustus

Tee loveukset pilareiden (C ja D) yläpäihin vasta, kun voit asentaa seinän ylävaakapuut (asiasta tarkemmin seuraavassa numerossa). Siten voit varmistaa, että loveukset sopivat.

Eri pituisia pilareita Pilarit (A ja B) katkaistiin palkkien yläreunojen tasalle. Pilari (D) jätettiin sen sijaan pitemmäksi, koska sen täytyy tukea myös kattoa.

Pilarit (C, E ja F) sijoitetaan vasta myöhemmin, kun seinien rungot on pystytetty ja ylävaakapuut sekä harjapuu ovat paikoillaan. Sen jälkeen asennetaan myös viimeiset palkit (M) ja lattialaudat (R ja S).

Palkki (J) ei tarvitse palkkikenkää, koska se naulataan kiinni suoraan pilareiden (A ja B) ulkosivuihin. Palkki jää lopuksi vielä piiloonkin. Lattian tekoakin on helpompi jatkaa, kun palkki on kiinnitetty pilarin ulkosivuun.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Leikkimökki