Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Leikkimökki jota lapset RAKASTAVAT

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tästä leikkimökistä riittää riemua koko kesäksi! Se koostuu viidestä erilaisesta elementistä, jotka on helppo tehdä itse. Osista voi rakentaa lukemattomia erilaisia leikkimökkejä. Ikkunat ja ovet voivat olla missä tahansa, ja katto kestää lasten painon.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Yhden viikonlopun.
Hinta
2 euroa/m

Rakennussarjassa on viisi erilaista elementtiä. Lapset voivat rakentaa sekä katon, ikkunat että oviaukon.

Johdanto

Superhelppo leikkimökki

Tämä leikkimökki on erittäin yksinkertainen, mutta lapset RAKASTAVAT sitä. Osien tekemisessä ei ole mitään vaikeaa, mutta mittaaminen, sahaaminen ja lovien veistäminen vievät oman aikansa.

Ennen kuin aloitat

Tämä leikkimökki tehdään 120x28 millin painekyllästetystä terassilaudasta. Osat voi tehdä myös muusta kestopuulaudasta tai käsittelemättömästä laudasta. Ainoa vaatimus on, että laudat ovat höylättyjä. Lautojen lovet tehtiin 60 sentin välein, mutta myös niiden etäisyyttä voi muuttaa. Pitkiä elementtejä ei tarvitse mitoittaa kokonaisten lautojen mukaan, sillä laudanpätkät voi käyttää lyhyem-pien osien tekemiseen.

Tärkeintä on, että lovet ovat hieman lautojen paksuutta leveämpiä. Jos lovet ovat liian ahtaita, laudat halkeavat helposti eivätkä irtoa toisistaan kostealla säällä. Leikkimökki ei huoju, vaikka liitokset ovat hieman väljiä.

Tässä rakennussarjassa on 40 neloselementtiä, 10 kolmoselementtiä, 10 kakkoselementtiä, 30 ykköselementtiä ja 16 kattoelementtiä. Ne riittävät monen erilaisen leikkimökin rakentamiseen ja lukemattomiin leikkeihin, mutta osia voi tehdä niin paljon kuin haluaa - tai niin paljon kuin puuta riittää. :)

Ohjeet

Mittaa ja piirrä kaikki osat tarkasti

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Työ aloitetaan tekemällä nelos­ elementti, jota käytetään muiden osien mittatikkuna. Mittaa ja piirrä osat huolellisesti edellisen sivun ohjeen mukaan.

Tee mittatikun lovista aavistuksen liian leveät, jotta sen sisäpuolelle piirretyt viivat vastaavat lovien oikeaa leveyttä. Jos et tiedä, kannattaako lovet sahata viivan sisä­ vai ulkopuolelta, sahaa ulkolinjaa pitkin. Liian isoista lovista ei ole mitään haittaa, mutta liian tiukat lovet vaikeuttavat kokoamista.

1

Aseta mittatikku laudan päälle. Merkitse aluksi elementin pituus ja piirrä sen jälkeen sopiva määrä lovia. Nelososaan tulee kahdeksan, kolmososaan kuusi, kakkos-osaan neljä ja ykkösosaan kaksi lovea.

2

Piirrä lovien viivat huolellisesti mittatikun nurkkia myöten. Tärkeintä koko projektissa on, ettei lovista tule liian ahtaita.

3

Kun olet piirtänyt lautaan tarpeeksi lovia, merkitse katkaisukohta 7 sentin päähän viimeisestä lovesta. Ykköselementtiin tulee vain kaksi lovea.

Tee lovet sahalla ja taltalla

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun lovet on piirretty, niiden reunat pitää sahata ja puu poistaa terävällä taltalla. Sahaaminen on helpointa pistosahalla, mutta työhön voi käyttää myös käsisahaa.

Väärin mittaaminen tai väärästä paikasta sahaaminen ei haittaa mitään. Pilalle menneet pätkät voi käyttää ykkösosien tekemiseen. Niitä tarvitaan ovien ja ikkunoiden viereen, eikä niitä ole koskaan liikaa. Lautojen kierous ei haittaa mitään.

1

Sahaa jokaisen loven molemmat reunat pistosahalla tai käsisahalla. Sahaa pohjaan asti, jotta lovesta ei tule liian matala.

2

Irrota puu lovesta terävällä taltalla. Käännä taltta kuten kuvassa, jotta loven reunasta tulee mahdollisimman siisti ja terävä. Nosta lauta vakaalle alustalle, jota vasten voi lyödä kunnolla.

3

Sahaa kattoelementtien päätykapulat. 6,7 senttiä pitkät kapulat varmistavat, että kattoelementit pysyvät seinien päällä. Kaikki kapulat kannattaa sahata kerralla.

4

Poraa jokaiseen kapulaan kaksi reikää. Voit käyttää alustana mittatikkua, sillä sen lovet osuvat porauskohtiin. Alustaksi sopii myös mikä tahansa jätepuu.

5

Kohdista kapula huolellisesti aivan laudan päähän ja ruuvaa se kiinni kahdella ruuvilla. Kattoelementti ei mahdu nelos-elementin päälle, elleivät kapulat ole juuri oikeissa kohdissa. WWW.TEEITSE.COM

6

Puu turpoaa kostealla säällä. Se vaikeuttaa leikkimökin purkamista.

Materiaalit

  • 120x28 millin kestopuulautaa, 150 metriä
  • 64 kpl 4,0x45 millin ruuveja

Erikoistyökalut

  • Katkaisu- ja jiirisirkkeli

Vie aikaa

Yhden viikonlopun.

Hinta

Osta terassilaudat tarjouksesta. Nämä laudat maksoivat alle 2 euroa/metri. Tarvikkeet maksoi-vat yhteensä noin 250 euroa.

Vaikeusaste

Työssä ei ole mitään vaikeaa, mutta mittaaminen, sahaaminen ja lovien siistiminen vie aikaa.

Piirustus

Samat mitat joka elementissä

Samat kolme mittaa toistuvat kaikissa elementeissä.

Lovi on 3 senttiä leveä, matkaa seuraavaan loveen on 60 senttiä ja päädystä loveen 7 senttiä. Vain elementin pituus vaihtelee. Jokainen elementti on 63 senttiä (60 + 3) edellistä pitempi.

206-senttinen katto elementti on samanlainen kuin nelos-elementti. Kattoelementin päihin ruuvataan 6,7-senttiset kapulat, jotta katto pysyy seinien päällä.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Legoleikkimökki

Leikkimökki, jonka voi koota lukemattomilla tavoilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Rakenna elementit

Viisi yksinkertaista elementtiä: 4 seinää ja 1 katto

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Rakenna uudestaa ja uudestaan

Osat on helppo koota yhteen ja purkaa käytön jälkeen.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Vinkit & niksit

3 työtä helpottavaa niksiä

1

Käytä sirkkeliä! Jos sinulla ei ole katkaisu- ja jiiri-sirkkeliä, lainaa sellainen naapurilta tai käytä tilaisuus hyväksesi ja osta sirkkeli. Työssä pitää sahata todella paljon. Sirkkelillä se sujuu paljon helpommin kuin käsisahalla, ja jälki näyttää siistim-mältä.

2

Älä hakkaa oksia taltalla Huonolla tuurilla loven kohdalle osuu oksa. Älä yritä hakata sitä irti taltalla, vaan sahaa oksa irti pistosahalla molemmista suunnista. Se vie hieman enemmän aikaa mutta varmistaa, ettei lauta lohkea loven vierestä.

3

Heitä viisi senttiä menemään Laudan päässä olevat pienet halkeamat eivät yleensä heikennä puun kestävyyttä. Tässä tapauksessa lovet sahataan vain seitsemän sentin päähän lautojen päistä, joten niiden pitää olla kunnossa. Kuvassa näkyy, että irti sahattu laudan pää halkeaa todella helposti.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Leikkimökki jota lapset RAKASTAVAT
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin