Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Betonipinta näyttää hienolta ja sileältä, ja se kestää hyvin, kun sen kiillottaa autovahalla.

Betonipinta näyttää hienolta ja sileältä, ja se kestää hyvin, kun sen kiillottaa autovahalla.

Kesäkeittiön betoniallas on tee se itse -projektien parhaimmistoa. Betoni kestää ulkona ympäri vuoden, materiaalit ovat halpoja ja työ yksinkertaista. Värivaihtoehtoja on paljon. Voit päättää itse altaan muodon ja valaa ainutlaatuisen betonialtaan.

Valmisbetonia vai ei?

Altaan valamiseen tarvittavan betonin voi sekoittaa itse. Se on halvin, mutta hieman työläs tapa. Betonin joukkoon pitää lisätä kuituja, jotta siitä tulee tarpeeksi kestävää. Muista myös, että valmis allas on raskas, joten sitä on vaikea liikutella.

Jos haluat päästä hieman vähemmällä betonin sekoittamisesta ja altaan käsittelystä ja varmistaa samalla, että sekoitussuhteet ovat juuri oikeat, voit ostaa 25 kilon säkin valmisbetonia, johon on lisätty kuituja. Jauheeseen lisätään vain vesi, ja massa sekoitetaan kunnolla.

Tarkista, että säkissä lukee 30MPa, jotta betoni on varmasti tarpeeksi lujaa.

Lue lisää: betoni

Eriväristä betonia

Betoni on harmaata, mutta sitä voi värjätä itse. Rautakaupoissa ja verkkokaupoissa myydään betonin värjäämiseen tarkoitettuja jauheita. Jauheet ovat myrkyttömiä ja kestävät auringonvaloa.

Betonin lujuus on tärkeää etenkin altaan valamisessa. Mitä enemmän betoniin lisätään väriaineita, sitä heikommaksi betoni muuttuu. Väriaineen osuus kannattaa pitää 5-7 prosentissa betonin tilavuudesta. Betonista tulee siten mahdollisimman värikästä, mutta se säilyttää samalla vahvuutensa.

LUE LISÄÄ: 5 asiaa, joita et tiennyt betonista

Suojaa pinta

Betonin väri muuttuu ajan kuluessa etenkin ulkona. Vaaleat värit muuttuvat tummemmiksi ja tummat vaaleammiksi. Betoni säilyttää värinsä mahdollisimman hyvin, jos pinta käsitellään vahalla, saippualla tai betonille tarkoitetulla suojapinnoitteella.

Saippua vaalentaa betonia aavistuksen, kun taas vaha tummentaa sitä hieman. Useimmat suojapinnoitteet eivät vaikuta betonin väriin. Toista käsittely pari kertaa vuodessa, jotta pinta hylkii rasvaa ja likaa.

LUE LISÄÄ: Mihin mikrosementtiä voi käyttää?

Tee Itsen verkkosivuilla on paljon ohjeita esimerkiksi tulisijojen, penkkien, työtasojen ja altaiden valamiseen. Klikkaa esimerkiksi viereistä artikkelia, ja lue ohjeet komean ulkotyötason valamiseen.