Rakenna siisti betoniallas

Betonialtaan valaminen on mukava tee se itse- projekti. Voit muotoilla altaan mielesi mukaan rakentamalla sopivan muotin. Voit ryhtyä työhön, vaikka et olisi koskaan valanut mitään betonista. Betoni on halpa materiaali, joten pieleen menneet kokeilut eivät tule kovin kalliiksi.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
165 euroa

Betonipinta näyttää hienolta ja sileältä, ja se kestää hyvin, kun sen kiillottaa autovahalla.

Johdanto

Kesäkeittiön betoniallas on tee se itse -projektien parhaimmistoa. Betoni kestää ulkona ympäri vuoden, materiaalit ovat halpoja ja työ yksinkertaista. Värivaihtoehtoja on paljon. Voit päättää itse altaan muodon ja valaa ainutlaatuisen betonialtaan.

Valmisbetonia vai ei?

Altaan valamiseen tarvittavan betonin voi sekoittaa itse. Se on halvin, mutta hieman työläs tapa. Betonin joukkoon pitää lisätä kuituja, jotta siitä tulee tarpeeksi kestävää. Muista myös, että valmis allas on raskas, joten sitä on vaikea liikutella.

Jos haluat päästä hieman vähemmällä betonin sekoittamisesta ja altaan käsittelystä ja varmistaa samalla, että sekoitussuhteet ovat juuri oikeat, voit ostaa 25 kilon säkin valmisbetonia, johon on lisätty kuituja. Jauheeseen lisätään vain vesi, ja massa sekoitetaan kunnolla.

Tarkista, että säkissä lukee 30MPa, jotta betoni on varmasti tarpeeksi lujaa.

Lue lisää: betoni

Eriväristä betonia

Betoni on harmaata, mutta sitä voi värjätä itse. Rautakaupoissa ja verkkokaupoissa myydään betonin värjäämiseen tarkoitettuja jauheita. Jauheet ovat myrkyttömiä ja kestävät auringonvaloa.

Betonin lujuus on tärkeää etenkin altaan valamisessa. Mitä enemmän betoniin lisätään väriaineita, sitä heikommaksi betoni muuttuu. Väriaineen osuus kannattaa pitää 5-7 prosentissa betonin tilavuudesta. Betonista tulee siten mahdollisimman värikästä, mutta se säilyttää samalla vahvuutensa.

LUE LISÄÄ: 5 asiaa, joita et tiennyt betonista

Suojaa pinta

Betonin väri muuttuu ajan kuluessa etenkin ulkona. Vaaleat värit muuttuvat tummemmiksi ja tummat vaaleammiksi.
Betoni säilyttää värinsä mahdollisimman hyvin, jos pinta käsitellään vahalla, saippualla tai betonille tarkoitetulla suojapinnoitteella.

Saippua vaalentaa betonia aavistuksen, kun taas vaha tummentaa sitä hieman. Useimmat suojapinnoitteet eivät vaikuta betonin väriin.
Toista käsittely pari kertaa vuodessa, jotta pinta hylkii rasvaa ja likaa.

LUE LISÄÄ: Mihin mikrosementtiä voi käyttää?

Ohjeet

01
Muotin osat 2 Vaihe

1

Altaan reunat ovat sisäpuolelta viistot, jotta muotin saa helpommin pois. Altaan sivumuotti leikataan pohjassa molemmissa reunoissa 1 cm kapeammaksi. Pitkiä sivuja ei tarvitse sahata viistoon.

VINKKI: Sivujen muotit sahataan pareittain.

2

Osat yhdistäville ruuveille esipo-rataan reiät, ja kaikille ruuvinkan-noille, jotka tulevat valumassaa vasten, tehdään upotukset. Ruuvinkannat sijoi-tetaan 1 cm:n päähän reunasta, jotta reunat voidaan myöhemmin pyöristää.

02
Päällipuolen muotti 8 Vaihe

Työ aloitetaan alemmasta valumuotista; siitä, josta syntyy altaan sisäpinta ja pöydän päällipinta, sillä pöytätaso ja allas valetaan päällipinta alaspäin.

Ensin kootaan altaan sisäpinnan muodostavat viisi levyä: A, B ja C. Kun ne on ruuvattu yhteen, ne hiotaan täysin sileiksi, ja altaan pohjan ympärillä olevat reunat ja sivujen liitoskohdat pyöriste-tään yläjyrsimen pyöristysterällä. Pie-nimmätkin särmät ja liian syvällä olevat tai syvälle työntyvät ruuvit tekevät muotin poistamisen lähes mahdotto-maksi, kun betoni on kovettunut.

Muotti ruuvataan kiinni pöydän päällipintaa vasten asetettuun levyyn (A), jonka reunat listoitetaan (E ja F).

1

Sivut B ja C yhdistetään kahdella 3,5 x 30 mm:n ruuvilla jokaisesta liitoksesta. Päätypinnan ja sivujen pitää asettua täysin samaan tasoon. Kun neljä sivua on koottu, ne kaikki kallistuvat altaan pohjaa kohti.

2

Levy D kiinnitetään neljään sivuun, jolloin siitä muodostuu altaan pohjan sisäpinta. 3,5 x 30 mm:n ruuveille esiporataan reiät ja kannat upotetaan. Ruuvit sijoitetaan 10 mm:n päähän reunasta, jotta reunat voidaan pyöristää.

3

Pohjan (D) reunat hiotaan huolelli-sesti tasaisiksi, jotta ne saadaan laatikon sivujen tasoon. Pienet virheet tekevät muotin poistamisesta mahdotonta, kun valumassa on kovettunut. Tarkista kallistus viivaimella.

4

Kaikki reunat pyöristetään yläjyrsi-men pyöristysterällä - lukuun ottamatta reunoja, jotka kääntyvät sisäänpäin pöytä-levyn (A) muottia vasten. Niiden ympärille luodaan pehmeät sisäänpäin kääntyvät kulmat, jotta allas voidaan pitää puhtaana.

5

Ruuvienkannat upotetaan ja päätypinnat tasoitetaan ja hiotaan, kunnes muotti on tasainen ja sileä. Käy-tämme kaksikomponenttista puutäytettä. Vaihtoehtoisesti muotin voi pohjamaalata ja tasoittaa tasoitemassalla.

6

Muotin alempi puolikas kootaan yhteen: laatikko koostuu kappaleista B, C ja D, jotka on asetettu levyn A päälle ja kiin-nitetty alapuolelta 3,5 x 30 mm:n ruuveilla levyn A läpi. Levy listoitetaan 20 x 30 mm:n listoilla (E ja F) 4 x 40 mm:n ruuveja käyttäen.

7

Altaan ja pöytälevyn liitos pyöristetään rakennussilikonilla. Saumamassaa levitetään vanana liitoskoh-taan ja se muotoillaan koveraksi saippua-veteen kastetulla sormella tai kourun muotoisella muovisella saumauspalalla.

8

Altaan keskelle tehdään reikä viemäriä eli pohjaventtiiliä (M) varten. Reikä tehdään parin pyöreän levyn ja pyörökepin (L) avulla. Valmiita ratkaisuja ei ole, joten sopivan työkalun ideoimiseen joutuu käyttämään omaa mielikuvitusta.

03
Alapuolen muotti 3 Vaihe

1

Valumuotin toisen osan levyyn (G) tehdään aukko altaan kohdalle. 41 x 51 cm:n kokoinen ala mitoitetaan ensimmäisen muotinosan mukaan, jotta altaan kaikkien sivujen paksuus on 3 cm. Aukko tehdään pis-tosahalla, ja reunaan tehdään ruuveille reiät.

2

Sivut H ja J yhdistetään, jolloin syntyy altaan ulkopinnat muodostava laatikko. Sivujen kaltevuus on sama kuin sisäpuolen muottisivuissa B ja C, jotta altaan sivuista saadaan 3 cm paksut. Osat kootaan ja kiinnitetään G:hen 3,5 x 30 mm:n ruuveilla.

3

Ison levyn (G) sisäreunat hiotaan tasoon altaan sivujen kanssa. Vaikka tämä muotin osa sisältää piiloon jäävät sivut, reunojen pitää olla sileät, jotta muotti saadaan irti. Reunat on hyvä pyöristää ja liitoksiin sivellä hieman rakennussilikonia.

04
Valmis valuun 6 Vaihe

1

1/2" sisäkierteinen holkki (K) työnnetään pöytälevyyn vesihanan paikalle. Holkki on 35 mm korkea, joten se uppoaa 5 mm levyn (A) sisään. Holkki katetaan teipillä molemmista päistään ja kiinnitetään levyyn kaksipuolisella teipillä.

2

Valumuotti puhdistetaan huolellisesti hiontapölystä. ”Laatikon” reunat, joissa mdf-levyn sileät sivut on sahattu läpi ja jyrsitty, on pohjamaalattu ja hiottu, sillä rosoiset reunat voisivat tarttua valumassaan kiinni.

3

Valusivut kyllästetään pellavaöl-jyllä useaan kertaan. Erikoisöljyäkin on tarjolla, mutta pellavaöljy käy hyvin. Muo-tin alaosa asetetaan hyvälle työskentely-korkeudelle ja killataan vankasti vaateriin, jotta se kestää raskaan valumassan.

Valumassa sekoitetaan 3 vaiheessa

Valu onnistuu parhaitan, kun betonimassaa valmistetaan heti alkuun riittävästi, jotta muotti voidaan täyttää yhdellä kertaa.
Massaa sekoitetaan ensin kuivana, sitten veden, sitten akryylisidosaineen ja lopuksi kuitujen kanssa. Aineet sekoi-tetaan nopeasti massaan alhaista nopeutta käyttäen.
Ohjeiden myötä massasta tuli hieman liian jäykkää, ensi kerralla lisäämme hieman vettä.

1

Sementti ja hiekka sekoite-taan kuivana. 75 % vedestä lisätään useassa erässä, ja mi-nuutin tauon jälkeen loput.

2

Akryylilisäaine lisätään samalla sekoittaen. Jos toimii yksin, aine lisätään tilkka kerrallaan välillä sekoittaen.

3

Kuidut sirotellaan sekaan koko ajan sekoittaen tai vähän kerrallaan. Sekoita alhaisella nopeudella, mutta ripeästi.

05
Muotti täytetään 5 Vaihe

1

Massa jaetaan tasaisesti muottiin ja vedetään yläreunan reunalistojen tasoon laudan avulla. Kuopat täytetään kunnes pöytätason alapuoli on tasainen. Ohjeiden myötä massasta voi tulla hieman liian jäykkää, sitä voisi hieman ohentaa.

2

Napautukset kumivasaralla muotin reunaan ja laatikon sivuihin vastaavat tärytystä, jolla poistetaan betonista ja levyn päällipinnasta ilmakuplat. Tarkista, että holkki (K) pysyy edelleen paikallaan massan ympäröimänä.

3

Valumuotin yläosa asetetaan tarkasti reunalistojen päälle, kun ne on kaavittu betonista puhtaiksi. Kun muotti on paikallaan ja altaan sisäpinnan ja ulko-sivujen välissä on tarkalleen 3 cm:n rako, muotin osat ruuvataan yhteen.

4

Valumassa kaadetaan muottien väliin: siitä muodostuvat altaan sivut. Massaa kaadetaan vähän kerrallaan, ja sivuihin napautetaan säännöllisesti, jotta massa asettuu tasaisesti ja yhdistyy tiiviisti pöytälevyn muodostavaan massaan.

5

Lopuksi massa levitetään altaan pohjalle ja se oikaistaan tasoon muotin reunoja vasten. Valumassaa täry-tetään kumivasaralla tai vastaavalla väli-neellä riittävän pitkään, jotta valumassasta tulee mahdollisimman tiivistä.

06
Valumuotin poisto 3 Vaihe

1

Kun betoni on kovettunut, muotin yläosa poistetaan. Ensin löysätään reunalistan ruuvit. Kartiomaisen muodon takia muottia nostetaan ensin hieman ylös-päin muutama senttimetri. Tämän voi tehdä iskemällä kiilat listojen ja levyn väliin.

2

Reunalistat (E ja F) poistetaan, kuten myös pyörökeppi, joka hoiti pohjaventtiilin virkaa. Sitten valutyö kään-netään niin, että se seisoo altaan alapinnan päällä. Pian nähdään, onnistuiko valu.

3

Valumuotin yläosa nostetaan pystyyn, jotta se vapautuu uudesta altaasta. Pystynosto tehdään lyömällä puukiiloja pöytälevyn ja levyn väliin. Jos betonilla on ollut aikaa kovettua, se on yllättävän vankkaa ja kestää kiilat hyvin.

07
Veden liitäntä 2 Vaihe

Koska pesupöytä tulee ulos, voidaan huoletta ryhtyä itse putkimieheksi. Työtä helpottaa se, että osat ovat mallil-taan yksinkertaisia ja tavallisia.

Pöytälevyn asetetaan 20 cm pitkä 1/2 tuuman vesiputki (P), jossa on kierteet sisäänrakennetun holkin (K) molem-missa päissä. Putken toiseen päähän asetetaan sovitin vesiletkua (U) varten.

Pöytälevyn päälle ruuvataan vastaava 1/2 tuuman vesiputki (P) sisäänrakennet-tuun holkkiin (K). Putken toiseen päähän tulee 90°:n kulmayhde (S), johon sovite-taan vaakaan 1/2 tuuman vesiputki (R), jossa on 10 cm:n kierteet mol.päissä. Tä-män päähän tulee 1/2 tuuman holkki (M) ja vesihana (T) 1/2 tuuman ulkokierteillä.

1

Pohjaventtiili asetetaan altaan poh-jalle. Paikka on valettu niin, että se sopii venttiilin kumitiivisteille. Venttiilin mutteri kiristetään altaan alapuolelta, kunnes tiiviste sijaitsee tiiviisti. Vesi saa valua alas ämpäriin.

2

Sisään rakennetun holkin (K) muut osat tiivistetään. Liitokset tiivistetään hampulla ja tiivisterasvalla - tämä on varmempi keino kuin käyttää tiivistysteippiä. Nyt pesupöytä on valmis asennettavaksi alustalle.

08
Selkeä alusta 3 Vaihe

Vankka alusta on raken-nettu hyvin yksinkertai-sesti. Alustan viistoon asetetut jalat vakaut-tavat rakenteen hyvin.

1

Jalkoihin (A) merkitään viiva 1 cm:n päähän reunas-ta. Tähän sijoittuu jiiriin sahattu kehyslauta. Mer-kinnät tehdään ylemmän ja alimman kehyslaudan molempiin sivuihin.

2

Yläkehyslaudat (B) kiinnite-tään liimalla ja kahdella 5 x 70 mm:n ruuvilla. Käännä alusta ylösalaisin, niin saat osat tasaiselle alustalle. Esiporaa ja tarkista, että etureunaan jää 1 cm:n väli.

3

Kehyslauta C kiinnitetään jalan vastakkaiselle puo-lelle, ja vaiheet toistetaan kunnes kaikki jalat ovat paikallaan. Neljä alakehys-kappaletta kiinnitetään 30 cm:n päähän maan tasolta C:n yläreunaan.

Materiaalit

Valumuotti päällipintaa varten:
19 mm mdf-levyä:

• 1 kpl (A) 64 x 122 cm pöytälevyksi
• 2 kpl (B) á 13,1 x 45 cm viistetyin reunoin
altaan pitkiä sivuja varten
• 2 kpl (C) á 13,1 x 31,2 cm viistetyin
reunoin altaan lyhyitä sivuja varten
• 1 kpl (D) 33 x 43 cm altaan pohjaksi

20 x 30 mm höylättyjä mäntylistoja:
• 2 kpl (E) á 64 cm pöytälevyn lyhyisiin
sivuihin, sahattuna 45º:n jiiriin
• 2 kpl (F) á 122 cm pöytälevyn pitkiin
sivuihin, sahattuna 45º:n jiiriin, jotta niistä
saadaan koottua 3 cm korkea kehys

Valumuotti alapintaa varten:
19 mm mdf-levyä:

• 1 kpl (G) 64 x 122 cm pöytälevyyn,
johon sahataan 41 x 51 cm:n allasaukko
• 2 kpl (H) á 13,1 x 54,8 cm viistotuin
reunoin altaan pitkiä sivuja varten
• 2 kpl (J) á 13,1 x 41 cm viistotuin reunoin
altaan lyhyitä sivuja varten

Lisäksi:
• 1 kpl ½" muhvi sisäkiertein (K)
• 1 pyörökeppi (L) ja pieniä pyöreitä aluslevyjä (sovitetaan pohjaventtiiliä varten)
• Tasoitemassaa/2-komp. puutäytettä
• Silikonisaumamassaa
• Ruuveja, 3,5 x 30 mm ja 4 x 40 mm

Valubetoni
• 25 kg sementtiä
• 25 kg uunikuivattua kvartsihiekkaa
• 6,5 l vettä (tarv. hieman enemmän)
• 2,5 kg akryylisideainetta
• 2,2 kg 12 mm:n lasikuituja
(tai lasikuituja sisältävä valmisseos)

Vesihana ja viemäröinti
• 1 kpl ½" muhvi sisäkierteillä (M)
• 1 pohjaventtiili ilman viemäröintiä (N)
• 2 kpl ½" vesiputkia, á 20 cm (P)
• 1 kpl ½" vesiputki, 10 cm (R)
• 1 kpl ½" 90º:n kulmapala sisäkiertein (S)
• 1 kpl ½" vesihana (T)
• 1 putkenkappale pikaliitännällä (U)
• Tiivistehamppua ja -rasvaa

Alusta

45 x 97 mm lautoja:
• 4 pöydänjalkaa (A) á 85 cm

45 x 145 mm lautoja:
• 4 lyhyttä kehyslautaa (B) á 50 cm
• 4 pitkää kehyslautaa (C) á 108 cm

33 x 33 mm rimaa:
• 2 kannatinrimaa (D) á 96 cm
19 x 95 mm höylättyä lautaa:
• 9 hyllylautoja (E) a 48 cm

Lisäksi:
• Liimaa, ulkokäyttöön
• Ruuveja, ulkokäyttöön
• Puunsuojaa

Vie aikaa

4-5 työpäivää + viikko kovet-tumiseen ja kuivumiseen

Hinta

50 € valumuottiin 65 € betonivaluun 50 € alustaan

Vaikeusaste

Ensimmäinen kerta on haastava - mutta lopputulos on haasteen arvoinen.

Piirustus

Valumuotti pöydälle ja altaalle

Valumuotti mietitään ja rakennetaan ”ylösalaisin”, joten pöytätason päällipinta ja altaan sisäpinta sijoittuvat alaspäin ja muotin alaosa ylöspäin.

Alapuolen muotti toimii muotin ”luukkuna”, jota kautta allas voidaan täyttää pehmeällä valumassalla. Muotti ruuvataan kiinni toiseen osaan, kun pöytälevy on täytetty.

Yläpuolen muotti asetetaan alimmaksi, kun muotti täytetään. Kaikista sivuista tehdään mahdollisimman sileät pyöristetyin reunoin, sillä juuri näistä syntyy tason päällipinta ja altaan sisäpinta.

Valumuotti pöydälle ja altaalle

Selkeä alusta

Alustan viistoon asetetut jalat tarjoa-vat laajan kosketuspinnan ja vankan rakenteen hyvin vähällä työllä. Kehyslaudat, eli kaikki vaakalaudat, sahataan 45°:n kulmaan ja ruuvataan kiinni jalkoihin, jotka päätty-vät viistoihin, kulmista ulos-päin osoittaviin jatkopaloihin.

Jalat on sahattu 45 x 97 mm:n laudoista (A), ja vaaka-kehys (B ja C) 45 x 145 mm:n laudoista. Leveät kehykset tekevät rakenteesta hyvin vakaan, ja ylin kehys peittää samalla altaan ulkosivut.

Alahyllylle mahtuu esimerkiksi ämpäri viemäröintiä varten. Kahteen alempaan pitkään kehykseeen (C) kiinni-tetään pari rimaa (D) 33 x 33 mm:n kokoisesta puutavarasta. Rimat myötäilevät kehyksen alareunaa. Rimojen päälle asetetaan hyllylaudat, jotka on työstetty19 x 95 mm:n höylätyistä laudoista (E). Laudat sijoitetaan tasaisesti noin 12-15 mm:n raoin.

Selkeä alusta

Video

VINKIT: Voitele valumuotti öljyllä

Video

VINKIT: Betonia ilman ilmakuplia

Video

VINKIT: Paikkaa betonipinnan kolot

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutarha