Riippumatto mielipaikalle

Rakenna kätevä riippumaton teline, niin voit lojua riippumatossasi sekä varjossa että auringossa. Vain kahdeksan lautaa ja kourallinen lukkopultteja, niin voit ottaa nokoset.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
120 euroa

Johdanto

Kun kesä saapuu, mikään ei voita riippumatossa loikoilua parin pihapuun välissä. Jos pihaltasi ei löydy tarpeeksi järeitä, sopivin etäisyyksin sijoittuvia puita, tai jos haluat siirtää riippumattoa auringon ja varjon mukaan paikasta toiseen, voit rakentaa päivässä upean riippumattotelineen terassilaudoista. Teline seisoo vakaasti ja sen voi purkaa, jos haluat varastoida sen talveksi.

Voit rakentaa telineen painekyllästetystä puusta (valitse 25-30 mm laudat) tai käyttää esimerkiksi kovapuuta. Se on kallimpaa, mutta väriltään kaunista. Voit tehdä telineen myös 19 mm:n laudoista, niin siitä tulee varmasti vankka.

Tämä teline sopii 350 cm:n riippumatolle, mutta voit sovittaa kahta sivulautaa oman riippumattosi pituuden mukaan. Uusi riippumatto venyy, joten lisää tarvittaessa aluksi 10 cm molempiin päätyihin ja sido mattoon lisäköyden pätkät, kunnes venyminen lakkaa. Kiristä matto sitten ilman lisäköysiä.

LUE LISÄÄ: Rakenna siisti ulkosuihku

Ohjeet

01
Sovittaminen 5 Vaihe

Sahaa laudat aluksi oikeaan pituuteen ja pyöristä neljän kannakelaudan päät. Jatka sitten pitkien sivulautojen ja poikkilautojen työstämistä ja kokoa ne loviliitoksin. Sivulautojen kaltevuuden tulee olla 22,5 astetta, jotta kannakelaudat kohtaavat yläosassa. Hiukkanen huolellisuutta on hyväksi, kun merkitset ja sahaat loviliitoksia.

Kun tämä on tehty, merkitse ja poraa kaikki kannakelautojen ja sivulautojen reiät. Tämän jälkeen tarvitaan enää puunsuojakäsittely, jonka jälkeen osat voidaan yhdistää toisiinsa.

puinen riippumattoteline 1

Aloita neljästä kannakelaudasta (B). Piirrä halkaisijaltaan 7 cm:n ympyrä laudan päähän ja sahaa kaari pistosahalla. Poraa ympyrän keskelle 8 mm:n reikä lukkopulttia varten. Toista vaiheet kannekelaudan toisessa päässä.

puinen riippumattoteline 2

Sahaa kannakelauta pituussuunnassa. Aloita 25 cm:n päästä pyöristetystä päädystä ja sahaa lauta viistoon niin, että se on 6 cm leveämpi toisesta päästä. Pyöristä myös tämä pää kaarevaksi niin, että kaaren säde on 3 cm.

puinen riippumattoteline 3

Työstä sitten pitkät sivulaudat (A). Sahaa apulauta 22,5°:n kulmaan ja purista sivulauta (A) siihen kiinni. Aseta ensin yksi ja sitten toinen laudanpätkä sen päälle ja merkitse, miten sahaat 3 cm syvän loven poikkilautaa (C) varten.

puinen riippumattoteline 4

Aseta poikkilauta (C) loveen ja merkitse, miten sahaat vastaavan loven poikkilautaan. Merkitse loven linjat laudan molemmille puolille, jotta voit sahata viiston loven sen mukaan. Lovi sijoit-tuu 6 cm:n päähän poikkilaudan päästä.

puinen riippumattoteline 5

Sivele kaikkiin osiin puunsuoja-ainetta. Valitsitpa sitten kalliit terassilaudat tai tavalliset painekyllästetyt laudat, käsittele ne puunsuoja-aineella, niin ne kestävät auringossa ja sateessa koko kesän.

02
Kokoaminen 2 Vaihe

Kaikki liitokset tehdään lukkopulteilla ja niihin sopivilla aluslevyillä ja muttereilla. Käytämme ruostumattomia pultteja ja muttereita, jotta voimme myöhemmin purkaa koko riippumattotelineen talvivarastointia varten.

Kannakelaudat pyrkivät taipumaan yhteen, kun riippumattoon kiivetään. Tämä estetään molemmin puolin kiinnitettävillä vanttiruuveilla. Kun ne on asennettu, rakenne on tarpeeksi vahva ja vankka. Ripusta riippumatto karabiinihaoilla ylimpiin lukkopultteihin.

puinen riippumattoteline 1

Teline pysyy koossa kulmiin asennetuilla vanttiruuveilla ja ylös ja alas kiinnitetyillä lukkopulteilla aluslevyineen ja muttereineen. Kokoa teline aluksi vain löyhästi ja kiristä lopuksi kaikki pultit.

puinen riippumattoteline 2

Ripusta riippumatto. Vankat karabiini haat, jotka on kiinnitetty yläosan kannakelaudan pultteihin, pitävät riippumaton irti maasta. Nyt voit hakea päiväpeiton ja tyynyn ja ottaa nokoset!

Materiaalit

19 x 140 mm terassilautoja:
• 2 pitkää sivulautaa (A) á 200 cm
• 4 kannakelautaa (B) á 160 cm
• 2 poikkilautaa (C) á 7 x 100 cm
• 4 välikettä (D) á 7 x 7 cm

8 mm ruostumattomia lukkopultteja:
• 4 vanttiruuvin pulttia (E) , á 40 mm
• 4 vanttiruuvin pulttia (F) á 70 mm
• 4 pulttia (G) pohjaa varten, á 50 mm
• 2 pulttia (H) yläosaa varten, á 80 mm

Lisäksi:
• 1 apulauta
• 4 vanttiruuvia, 22-25 cm
• 22 kpl 8 mm ruostumatt. muttereita
• 26 kpl ruostumatt. aluslevyjä, Ø 25 mm, 8 mm reikä
• Puunsuoja-ainetta
• Karabiinihakoja

Vie aikaa

1 päivä + kuivumisaika

Hinta

Noin 120 €, jos käytät terassilautoja ja ruostumattomia pultteja. Painekyllästettyä puuta käyttämällä selviät puolet halvemmalla.

Vaikeusaste

Pieni ja helppo hanke, joka käynnistää pihakauden. Katso piirustusta, merkitse lautojen paikat tarkasti ja sahaa osat pistosahalla. Selviät työstä helpolla.

Piirustus

Teline on helppo koota

8 lautaa ja muutama lukkopultti on kaikki, mitä telineen tekoon tarvitaan. Kaksi pohjakappaletta yhdistetään läpimenevillä laudoilla kehikoksi. Kehikon molemmista päädyistä kohoaa kaksi lautaa. Niillä korvataan puut, joihin riippumatto yleensä ripustetaan. Teline on helppo purkaa talvivarastointia varten.

Teline on helppo koota

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet