Rakenna pihapenkki puusta ja betonista

Jalopuu ja betoni yhdistyvät toisiinsa todella upealla tavalla. Rakenna penkki, joka kestää pitkään eikä tarvitse juuri lainkaan huoltoa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
350 euroa

Penkin istuin näyttää leijuvan ilmassa. Vaikutelma syntyy siitä, että istuin on nostettu vahvoilla raudoilla viisi senttiä betonin yläpuolelle.

Johdanto

Jos pidät jalopuusta ja betonista, voit yhdistää ne toisiinsa tyylikkäästi. Betonista ja kovasta jalopuusta tehty pihapenkki kestää kymmeniä vuosia, sillä molemmat materiaalit sopivat ulkokäyttöön mainiosti.

Jos pidät rouheasta tyylistä, voi jättää jalopuun öljyämättä ja antaa sen ”patinoitua”. Jalopuu näyttää upealta myös harmaapintaisena, eikä penkkiä tarvitse huoltaa ollenkaan. Jalopuusta rakennettu penkki on yksilöllinen, ja tumma puu näyttää hyvältä harmaan betonin päällä.

Jalopuu on kallista, mutta neljästä lankusta rakennetun penkin hinta on kohtuullinen. Tämä penkki on rakennettu mahonkia muistuttavasta, mutta huomattavasti halvemmasta Bangirai-puusta.

Painekyllästetystä puusta tehty penkki on sitäkin halvempi. Tämä penkki rakennettiin itse alusta asti. Jalat valettiin betonista, tarvikkeet ostettiin rautakaupasta ja istuin tehtiin puusta. Siinä se.

INSPIRAATIOTA: Vala värjätystä betonista

Betonin ja öljyn vaihtoehdot

Penkistä voi tehdä lukemattomia erilaisia versioi-ta. Voit käyttää eri materiaaleja ja käsitellä pinnan eritavoin. Myös materiaalien värit ja hinnat vaihtelevat.
Voit rakentaa istuimen esimerkiksi painekyl-lästetystä puusta ja maalata sen. Se on ylivoimai-sesti halvin tapa. Jos saat käsiisi mahonkia tai tiikkiä, voit rakentaa todella pitkäikäisen penkin, jota ei tarvitse huoltaa käytännössä koskaan.
Voit myös värjätä betonin värijauheella. Betonin pinnan voi myös hioa tai käsitellä mehiläisva-halla, jolloin pinnasta tulee täysin tasainen ja sileä.

Painekyllästetty puu on jalopuuta halvempi vaihtoehto penkin istuimeksi.

Lehtikuusi on hyvä valinta, jos et pidä tummasta puusta etkä halua ostaa jalopuuta.

Mahonki sisältää öljyä luonnostaan, minkä vuoksi se sopii hyvin ulkokäyttöön.

Väriaineella betonista voi tehdä vaikkapa mustaa. Väriaine sekoitetaan ensin veteen ja sementti lisätään sen jälkeen.

Jos haluat pinnoista täysin tasaiset, voit hioa betonin karkealla hiomapaperilla. Toisaalta rosoiset reunat näyttävät mukavan karheilta.

Voit käsitellä kuivuneen betonin mehiläisvahalla. Vahattu pinta näyttää upealta ja hylkii likaa.

Ohjeet

01
Rakenna jalkojen valumuotti 5 Vaihe

Penkin jalat valetaan betonista. Rakenna vanerista muotti, jonka sisämitat ovat 12 x 30 x 35 senttiä. Tee muottiin pohja ja sahaa palat huolellisesti, jotta jaloista tulee teräväreunaiset ja sileäpintaiset.

Muottivaneri on suhteellisen kallista, joten voit tehdä vain yhden muotin ja käyttää sitä kaksi kertaa. Se kannattaa, jos aikaa riittää ja varastosta löytyy sopiva muottivanerinpalanen.

Voit valaa jalat valmisbetonista, johon sekoitetaan vain vesi. Yhteen jalkaan tarvitaan noin 26 kiloa betonia.

1

Kasaa valumuotti, kun olet sahannut vane-rin sopiviksi palasiksi. Tässä käytetään 5x50 millin pyöreäkantaisia ruuveja. Sijoita ruuvit siten, että pääset niihin helposti käsiksi siinä vaiheessa, kun muotti pitää avata.

2

Kiinnitä muotin päälle kaksi sivutukea, jotka pitävät raudat paikallaan valun aikana. Tee tukiin lovet, jotta raudat pysyvät tarkas-ti jalkojen keskellä. Tarkista, että tuet ovat suorassa, ennen kuin ruuvaat ne kiinni.

3

Sekoita betoni ja kaada se muottiin. Sekoita betonista notkea massa, joka tiivis-tyy tasaisesti muotin sisälle. Tiivistä betoni rimanpätkällä, jotta sitä valuu varmasti kaikkiin nurkkiin ja reunoihin asti.

4

Koputa muotin kylkeen esimerkiksi kumivasaralla, kun muotti on täynnä betonia. Tiivistä betoni huolellisesti, jotta siihen ei jää ilma kuplia. Ilmakuplat tekevät betonista hauraan.

5

Paina rauta märkään betoniin, kun muotti on melkein täynnä. Varmista, että rauta on aivan suorassa ja paina se kiinni sivutukiin. Täytä muotti kokonaan ja tasoita betonin pinta. Anna valun kuivua pari vuorokautta.

02
Rakenna istuin neljästä lankusta 5 Vaihe

Voit rakentaa istuimen sillä aikaa, kun betoni kuivuu. Tämä penkki rakennetaan neljästä Bangirai-lankusta. Lankut kiinnitetään toisiinsa nurjalta puolelta kahdella poikkipuulla. Jos haluat, että poikkipuut jäävät piiloon, jyrsi lankkujen alle urat.

Lankut ovat vahvaa ja höylättyä 45x95-millistä puutavaraa. Jos lankku-jen reunoja ei ole pyöristetty valmiiksi, se kannattaa tehdä itse.

Tämä penkki on 150 senttiä pitkä, mutta voit muutella mittoja mielesi mukaan.

1

Purista lankut (A) yhteen ja merkitse poikkipuiden paikat. Purista lankut tiukasti yhteen puristimilla. Tee sapluuna, jonka avulla voit piirtää poikkipuiden (B) merkit ja jyrsiä niille sopivat urat.

2

Jyrsi lankkuihin urat 12 millin V-uraterällä. Tee urista 22 milliä syvät. Asenna jyrsimeen 18 millin kopiohylsy, joka varmistaa sopivan etäisyyden sapluunaan. Jyrsi useita kertoja, kunnes uran pohja on siisti.

3

Jyrsi poikkipuihin lattaraudan mentävä ura. Tee sopivat kolot myös pultin kannoille, jotta rauta asettuu suoraan. Upota pultin-kannat 20-millisellä lattaterällä viisi milliä pinnan alapuolelle.

4

Tee poikkipuihin (B) kolot pienille pulteille, joilla lattarauta kiinnitetään. Upota pultin-kannat viisi milliä puun sisään 20-millisellä lattaterällä. Laita ruuvit paikoilleen ennen kuin kiinnität poikkipuut.

5

Kiinnitä poikkipuut (B). Purista lankut yhteen ja käytä välissä 9 millin välikiiloja. Sivele poikkipuuhun vedenkestävää liimaa ja ruuvaa se kiinni lankkuihin 5x50-millisillä, ruostumattomilla ruuveilla.

Materiaalit

 • 4 lankkua (A), 45 x 95 mm, esim. bangirai, 150 cm pitkiä
 • 2 poikkipuuta (B), 30 x 90 mm, 36 cm pitkiä
 • Muottivaneria ( tässä tapauksessa 2 kpl. 12 x 35 cm, 2 kpl. 34 x 37 cm, 1 kpl. 12 x 34 cm ja 2 kpl. 5,5 x 16 cm)
 • Betonia, n. 60 kiloa
 • 2 lattarautaa, 5 x 30 x 280 mm 4 galvanoitua vesiputkea, 18 cm
 • 4 pulttia, Ø 10x200 mm
 • 4 mutteria, Ø 10 mm
 • 4 aluslevyä, Ø 10 mm
 • 6 pulttia, Ø 8 x 40 mm
 • 5x50 mm ruuveja
 • Liimaa
 • Jalopuuöljyä

Erikoistyökalut

 • Yläjyrsin

Vie aikaa

4-5 päivää kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 350 euroa.

Vaikeusaste

Tiivistä betoni huolellisesti, jotta siihen ei jää ilmakuplia ja betonista tulee mahdollisimman lujaa.

Piirustus

Penkin rakenne

Lankut (A) kiinnitetään betonijalkoihin poikki-puilla (B). Poikkipuihin jyrsitään ura, joka sopii jaloista nouseviin rautoihin.

Penkin rakenne

Video

VINKIT: Betonia ilman ilmakuplia

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pihapenkki