Näin rakennat upean tuolin höyryllä taivutetusta puusta

Vesihöyryn avulla voi tehdä tuolin, jossa on tyylikkäät kaarteet, jotka tekevät vaikutuksen jopa kokeneeseen puuseppään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
14 päivää
Hinta
300 euroa
Rakenna tuoli höyryllä taivutetusta puusta

Kaikki tuolin kaarteet on tehty höyryllä taivutetusta puusta.

Johdanto

Oletko joskus haaveillut itse tehdyistä terassin tuoleista, joiden yksityiskohdat ja muodot näyt-tävät oikean puusepän tekemiltä? Siinä tapauksessa tämä juttu on sinua varten. Näytämme, miten teet suorista rimoista tyylikkäästi kaareutuvat jalat, selkänojan ja istuimen kuuman vesihöyryn avulla.

Aloitamme jutun esittelemällä taivutustekniikan ja näytämme, miten rakennat höyrytykseen tarvittavan laatikon. Näytämme myös, miten rakennat taivutusmuotit, tuolinjalat, istuimen ja selkänojan. Kerromme myös, miten viimeistelet tuolin tyylikkäästi rimoilla, tappiliitoksilla ja kalustetapeilla.

Tuolin rakentamiseen ei tarvita yhtään naulaa tai ruuvia. Sen sijaan työssä tarvitaan äärimmäistä tarkkuutta, hyviä hermoja ja luultavasti enemmän kuin yksi yritys, ennen kuin taivuttaminen alkaa onnistua. Vaivannäkö kannattaa, sillä uuden tekniikan opettelu on kiinnostavaa ja lopputulos hivelee silmiä.

Höyrytä

Höyrytaivuttaminen alkaa aina puun pehmittämisellä. 3 milliä paksun riman notkistaminen kestää noin puoli tuntia.

Taivuta

Väännä puu muotin ympärille nopeasti. Työskentele rivakasti mutta rauhallisesti. Puu jäykistyy taas muutamassa minuutissa.

Purista

Kiinnitä rima muottiin kuivumaan ja jäykistymään. Käytä tarpeeksi puristimia ja kiiloja notkean puun kiinnittämiseen.

Näin höyrytaivutus toimii

Kun puun kuidut kostuvat ja lämpenevät, niistä tulee notkeita ja niitä voi taivuttaa. Kun puu kuivuu uudestaan, joustavuus katoaa ja puu pysyy uudessa muodossaan. Puuta voi taivuttaa vain lyhyen aikaa, mutta kun olosuhteet ovat kunnossa, suorista rimoista voi tehdä tyylikkäitä kaaria.

KATSO RAKENNUSOHJEET: Rakenna vesitiivis pehmustelatikko istuimeksi

Puulajilla on väliä

Sopivan höyrylaatikon lisäksi taivuttamiseen tarvitaan oikeanlaista puuta. Havupuut eivät käy, vaan osat pitää tehdä kovasta lehtipuusta. Tammi, jalava, saarni, koivu, vaahtera, pähkinä ja mahonki sopivat taivuttamiseen hyvin. Puun syiden pitää osoittaa taivutussuuntaan, jotta rimat eivät mene poikki. Käytä ilmakuivattua puuta, sillä se taipuu helpommin kuin uunikuivattu puu.

Ohjeet

01
Jalat - tee aluksi taivutusmuotti 7 Vaihe

Aluksi tuolille tehdään pitkät ja kaarevat jalat. Ne koostuvat yhdeksästä rimasta (A), jotka kostutetaan ja taivu-tetaan muotin ympärille yön ajaksi.

Puu kuivuu ja jäykistyy uuteen muotoonsa 6-12 tunnin jälkeen. Sen jälkeen rimat otetaan pois muotista ja liimataan yhteen tasaisella liimaker-roksella. Sen jälkeen rimat oikaistaan tasohöylällä ja sahataan alapäästä suoriksi, jotta tuoli pysyy pystyssä.

1

Liimaa MDF-levyt (F) yhteen. Piirrä levyn keskelle halkaisuviiva. Piirrä toinen viiva levyn poikki 20 senttiä yläreunasta. Piirrä ristin kohdalle ympyrä, jonka halkaisija on 20 senttiä.

2

Mittaa 506 milliä ympyrän keskeltä alaspäin. Piirrä pisteen kohdalle poikkiviiva, joka leikkaa pystylinjan. Viivan pitää olla 26,65 senttiä pitkä kummallakin puolella viivaa. Yhdistä viivan päät ympyrään.

3

Sahaa kellonmuotoinen muotti irti ja hio. Reunojen pitää olla sileät, jotta rimoihin ei tule koloja. Poraa reunalle lisäksi 5,5 sentin reikiä.

4

Höyrytä yhdeksää rimaa (A) vähintään 30 minuuttia. Taivuta ne muotin ympärille. Purista päällekkäin olevat rimat yhteen 8-12 puristimella. Puu on kuumaa, joten käytä hanskoja.

5

Odota puoli vuorokautta, kunnes liima on kuivunut. Irrota puristimet. Puu irtoaa muotista jonkin verran. Nyt rimat liimataan yhteen ja puristetaan takaisin muotin ympärille kovettumisen ajaksi.

6

Höylää jalat, kun liima on kuivunut. Tässä käytetään tasohöylää, mutta voit käyttää myös käsihöylää pintojen suoristamiseen. Tee samat vaiheet uudestaan, jotta saat kahdet jalat.

7

Jalat taivutetaan kelloa muistuttavan muotin ympärille.

Taivutusmuotti on tehty kolmesta 16 millin MDF-levystä, jotka on liimattu yhteen puuliimalla.

02
Selkänojassa on 11 samanlaista osaa 7 Vaihe

Tuolin istuimeen ja selkänojaan tarvitaan 11 samanlaista kolmikerrosrimaa eli yhteensä 33 rimaa (B), jotka taivutetaan muotin ympärille. Samanlaisten osien tekeminen kestää monta päivää, sillä ne pitää höyryttää, taivuttaa, liimata ja kuivata samassa muotissa.

Puun pitää saada kuivua muotissa kunnolla. Voit tehdä kaksi muottia, jos haluat vauhdittaa työn kulkua.

1

Selkänojaan ja istuimeen tarvitaan 11 samanlaista kaariosaa, jotka tehdään yksi kerrallaan. Tee kolme 11 riman (B) pinoa. Käännä parhaan näköiset rimat ylöspäin.

2

Tee selkänojaa ja istuinta varten muotti, joka näyttää L-kirjaimelta. Sen ulkomitan pitää olla 110 senttiä. Kulma on 110 astetta. Sisäpuoli on sahattu siten, että puristimet on helppo kiinnittää. Tee muotti laudoista.

3

Voit tehdä muotin MDF-levyistä tai laudoista. Jos käytät lautoja, käytä reilusti liimaa ja anna sen kovettua, ennen kuin käytät muottia.

4

Pyöristä ulkokulma. Käytä esimerkiksi maalipurkkia, jotta kulmasta tulee varmasti pyöreä. Sahaa viivaa pitkin pistosahalla ja hio pinta sileäksi.

5

Ruuvaa rimanpätkä muotin lyhyeen päähän. Riman pään pitää yltää 3-4 senttiä reunan yli. Rimaa tarvitaan, jotta selkänojan ja istuimen rimat voi painaa vastakkain taivuttamisen ajaksi.

6

Höyrytä ja taivuta selkänojan ja istuimen osat (B) kolme kerrallaan. Aloita osien taivuttaminen lyhyestä päästä ja anna niiden kovettua yön yli.

7

Liimaa selkänoja- ja istuinosat (B) ja pane ne takaisin muottiin puoleksi vuorokaudeksi, kunnes liima on kovettunut. Jos käytät vain yhtä muottia, joudut tekemään kaikki työvaiheet ennen uuden osan tekoa.

03
Poikkirimat ja välikapulat 5 Vaihe

Tuolin kokoamiseen tarvitaan poikittaisia osia, jotka yhdistävät jalat toisiinsa ja pitävät selkänojan ja istuimen oikeilla paikoillaan. Kahteen poikkirimaan (C) tehdään lovet tappiliitoksia varten, ja tappeja varten tehdään reiät jalkoihin.

Kolmas poikkirima (D) sahataan kolmionmuotoiseksi, jotta se tulee selkänojaa vasten oikeassa kulmassa. Lopuksi tehdään kolme välikapulaa (E), jotka asennetaan poikkirimojen päälle selkänojan ja istuimen kiinnittämiseksi.

1

Aseta 58,8 sentin rimat (E) vierekkäin. Tee merkki 5 millin päähän riman päästä. Tee seuraava merkki 4,8 sentin päähän ja jatka vuorottelua. Rimaan tulee 12 viiden sentin osaa ja yksitoista 4,8 sentin osaa.

2

Käytä yläjyrsintä tai talttaa ja poista 0,3 sentin kaistale puuta 4,8 senttiä leveistä osista. Tarkista säännöllisesti, että lovet sopivat selkänoja- ja istuinosiin. Kaikista rimoista (E) pitää tulla samanlaisia.

3

Ota esiin poikkirimat (C). Tee merkit joka puolelle 1,5 sentin päähän kummastakin päästä.

4

Jyrsi tai veistä taltalla 3 milliä puuta rimojen päistä. Ole erittäin tarkkana, sillä päästä tulee tappiliitoksen tappi.

5

Sahaa 58,8 senttiä pitkä rima (D) siten, että se painuu selkänojaa vasten 31 asteen kulmassa. Käytä apuna ohjainta, jotta kulmasta tulee tarkasti oikeanlainen.

04
Kokoa tuoli ilman nauloja ja ruuveja 9 Vaihe

Tuolin kokoaminen aloitetaan yhdistämällä poikittaiset rimat, välikapulat ja kolmionmuotoiset rimat toisiinsa. Sen jälkeen kaarevat jalat liitetään poikittaisiin osiin.

Seuraavaksi 11 selkänojaosaa yhdistetään välikapuloiden avulla ja asennetaan tuoliin. Sen jälkeen tuoli öljytään tai maalataan ulkomaalilla.

1

Tappiliitosten kolot Tappiliitosten kolot ovat 2,1 senttiä leveitä, 4,2 senttiä pitkiä ja 1,5 senttiä syviä. Kolon pohjan pitää olla 41,3 sentin päässä etujalkojen pohjasta ja 51,5 sentin päässä takajalkojen pohjasta.

2

Käännä jalat toistensa peilikuviksi, kun piirrät. Muuten kolot eivät osu toistensa kohdalle.

3

Asenna viistoon sahattu rima (D) poikkiriman (C) päälle. Käytä liimaa ja paria tappia. Viistolla puolella pitää olla tilaa välikapulalle. Sitä ei liimata kiinni vielä tässä vaiheessa.

4

Lyö poikkirimat paikoilleen. Voi olla, että joudut yrittämään sitä pari kertaa ja siistimään koloja välillä, jos ne eivät ole aivan samanlaisia. Yhdistä molemmat jalat poikkirimoihin.

5

Aseta välikapula (E) jalkojen väliin poikkiriman (C) päälle. Varmista liitoksen pitävyys parilla piilotapilla. Älä liimaa tappeja kiinni vielä tässä vaiheessa.

6

Nyt voit kokeilla, miten selkänoja- ja istuinosat (B) sopivat yhteen. Asenna ne välikapuloiden koholla olevien osien väliin. Purista ne kiinni kahdella poikittaisella puukapulalla. Merkitse takapuolelle, missä välikapulat risteävät selkänojan ja istuimen kanssa.

7

Selkänojan, istuimen ja välikapuloiden kiinni pitämiseen tarvitaan tappeja. Poraa välikapuloihin reiät ja tee niiden kohdalle 0,4 senttiä syvät reiät istuimeen ja selkänojaan. Yhdistä osat tapeilla ja liimalla.

8

Liimaa kolmas välikapula (E) selkänojan ja istuimen rimojen taakse. Liimaa välikapulat kiinni puristamalla ne rimoja vasten 5 senttiä selkänojan yläreunasta.

9

Yhdistä istuin runkoon. Siihen käytetään liimaa ja kahta tappia, jotka on asennettu aiemmin etummaisen välikapulan kohdalle.

Materiaalit

Tuolin jalat

  • 18 rimaa á 173x4,8x0,3 cm (A). Voit tehdä kolmasosan rimoista tummemmasta puusta.

Tuolin selkänoja ja istuin

  • 33 rimaa á 110x4,8x0,3 cm (B). Voit tehdä kolmasosan rimoista tummemmasta puusta.

Poikkiliitokset

  • 2 rimaa á 63,6x4,8x2,7 cm (C)
  • 1 rima, 58,8x4,8x2,7 cm (D)
  • 3 rimaa á 58,8x2,7x1,5 cm (E)

Taivutusmuotti

  • 3 kpl 16 mm MDF-levyä á 75x65 cm (F)

Erikoistyökalut

  • Höyrylaatikko
  • 8-16 puristinta
  • Yläjyrsin

Vie aikaa

10-14 päivää kuivumisaikoineen

Hinta

150-300 euroa puulajista riippuen

Vaikeusaste

Nämä ohjeet ovat monimutkaiset, ja tuolin rakentaminen on vaikeaa.

Video

Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet