Kätevä jakkara pihatöihin

Selkäsi ja polvesi kiittävät, kun rakennat tämän pienen puutarhajakkaran. Sen päällä on mukava istua ja kitkeä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
15 euroa

Johdanto

Pieni, leveäjalkainen puutarhajakkara on mainio kaluste pihatöihin, olitpa sitten istuttamassa, kitkemässä tai lannoittamassa kukkapenkkejä tai yrttimaata. Jakkaralla istuminen säästää polvia ja selkää kulumiselta, ja sen hyllylle voit asettaa hansikkaat, työvälineet ja siemenet, kun kuljet rivien ja penkkien välissä.

40 cm:n leveys sopii hyvin useimpiin istutusriveihin, ja jakkaraa on helppo siirrellä sivujen kahva-aukoista. Leveät ”tassut” estävät jakkaraa vajoamasta liian syvälle pehmeään multamaahan. Jakkaran mukavuustasoa voi nostaa leikkaamalla vettä imemättömästä joogamatosta istuinpehmusteen.

Tassut voi muotoilla eri tavoin, ja tarjoamamme kaavat ovat vain ideoita siitä, miten monenlaisia tassunjälkiä voit pihaasi jättää.

LUE LISÄÄ: Varaslähtö kasvukauteen

Ohjeet

01
Sahaa osat 5 Vaihe

Kaikki jakkaran osat sahataan 12 mm:n filmivanerista. Saat kaikki yhden jakka-rat osat 40,3 x 95 cm:n palasta, mutta me sahaamme samalla kertaa kokonaisen vanerilevyn viittä jakkaraa varten.

Filmivaneri kestää vettä, ja siinä on kova ja sileä pinta. Tämä sopii ulkokäyt-töön tulevalle jakkaralle, mutta vaikeuttaa sen työstämistä. Et mm. voi tehdä merkintöjä lyijykynällä, vaan joudut raa-puttamaan tai käyttämään väriliituja.

Viistoon sahattavat sivut ovat hanka-lampia merkitä. Riittää, että sivut ovat yh denmukaiset, mittojen ei tarvitse olla samat kuin piirroksessa. Sahaamme toisen sivun en simmäisen sivun mukaan.

1

Kaikki osat piirretään vanerille. Sileään ja tummaan pintaan ei ole helppo tehdä merkintöjä, mutta voit käyttää väriliitua tai piirtopuikkoa.

2

Suorat viillot tehdään ohjain-kiskolla varustetulla upotus-sahalla. Näin molemmista sivuista tulee siistit ja suorat. Voit käyttää tavallista pyörö-tai käsisahaa, kunhan terä on hienohampai-nen, jotta sahausjäljestä tulee siisti.

3

Silota reunat. Voit tehdä tämän hiomapaperilla, mutta se sujuu nopeammin ja siistimmin hyvällä höylällä. Sivujen (D) kapeimman kohdan kulmauksen saat siistittyä taltalla.

4

Siirrä mitat ensimmäisestä sivusta (D) toiseen sivuun (D). Filmivaneri on peilikirkasta, joten kappaleet joutuu kiinnit­ tä mään toisiinsa puristimilla siksi aikaa, kun raaputtaa viistot linjat joko piirtopuikolla tai väriliidun kärjellä.

5

Pyöristä sivujen (D) ja hyllyn (C) kulmat. Pyöristyksen voi merkitä esim. pullon korkilla, jonka halkaisija on 20- 30 mm. Sahaa hitaasti, jotta puu ei rispaan­ nu. Hyllystä (C) poistetaan kaksi taka­ kulmaa, jotta sadevesi valuu hyllyltä alas.

02
Tee kahva-aukot 4 Vaihe

Kahva-aukkojen sahaaminen ei ole aivan helppoa. Niistä tulee usein liian isot tai ne sijoittuvat liian lähelle reunaa. Ohjeitamme seuraamalla saat kahva-aukoista kuitenkin hyvät ja siistit.

Kahvoja ei piirretä valmiiksi, vaan levyyn merkitään kaksi pistettä, joihin tehdään reiät 32 mm:n reikäsahalla. Tämän jälkeen reikien väli sahataan auki. Tuloksena on täydellinen kahva.

Reikien väli keskeltä keskelle on 60 mm, joten kahva-aukon koko on 92 mm. Sahaamme nyt myös tassut. Ne estävät pallia vajoamasta pehmeään maahan. Tassujen muodon voit päättää vapaasti.

1

Poraa reikä kaikkien kahvojen mo-lempiin reunoihin: kahteen si vuun (D) ja istuimeen (A) 32 mm:n reikä sahalla. Jotta reunoista tulisi sileät, poraa ensin toiselta puolelta, kunnes kärkipiikki läpäisee levyn, mutta terä on vasta puolivälissä.

2

Käännä levy ja poraa toiselta puolelta. Kärkipiikki työntyy toiselta puolen poraamastasi reiästä läpi ja ohjaa sahanterän paikalleen.

VINKKI: 32 mm:n reikäsahaa on helpointa ohjata, jos kone käy suurella nopeudella.

3

Sahaa kahden reiän väli auki. Merkitse ensin kahden reiän liitospisteet naskalilla reikien molempiin sivuihin ja sahaa sen jälkeen liitospisteestä toiseen pistosahalla.

4

Sahaa myös tassut (E) pistosahalla. Liimaamme valitsemamme tassu kuvion kaavan liimalla vaneri palan päälle. Teemme neljä samanlaista tassua, joista kaksi kään-netään yläpuoli alaspäin kiinnitys vaiheessa. Näin saamme vasemman ja oikean tassun.

03
Tee siistit reunat 3 Vaihe

1

Pyöristämme kaikki reunat, jotka eivät tukeudu jakkaran muita osia vasten. Tehtävästä selviää hiomapape rilla, mutta yläjyrsin on nopeampi väline, ja se jättää siistin ja kauniin jäljen.

2

Aja levyä varovasti kohti sitä reunaa, jota ei pyöristetä. Aloita varovaisesti ja kuljeta levyä mielellään jyrsinterän ohi useaan kertaan. Varo sormiasi, kun jyrsit levyä.

3

Siisti kaikki pyöristetyt reunat hienolla hiomapaperilla, jonka karkeus on 90 tai 120. Nyt kaikki osat ovat valmiita liitettäväksi yhteen.

04
Yhdistä osat 5 Vaihe

Usean osan kokoaminen on aina haasta­ vaa, jos osia ei voi pidellä yhdessä. Pikku niksien avulla se kuitenkin onnistuu. Ruuvaa ensin jalat paikalleen, niin saat paremman otteen sivuista.

Esiporaa aina, kun ruuvaat vaneriin. Käytä 3 mm:n poraa levyihin, joihin ruu­ vit kiinnitetään levyn läpi, ja 2 mm:n tai 2,5 mm:n poraa levyihin, joihin ruuvit kiinnitetään kierteestään. Jotta saisim­ me ruuvit upotettua kovaan levyyn, teemme kannalle tilaa upotussarjalla.

Pehmuste ei ole pakollinen mutta tar­ joaa hiukan luksusta. Leikkaamme sen joogamatosta, mutta voit leikata sen myös vanhasta retkipatjasta tmv.

1

Purista sivut (D) yhteen ja poraa reiät kohtaan, josta istuin, takalevy ja hylly on tarkoitus yhdistää. Poraa ensin kokonaan levyn läpi 3 mm:n poralla ja upota ruuvi tämän jälkeen niin, että sen kanta uppoaa tarkasti kovan levypinnan tasoon.

2

Ruuvaa tassut (E) paikoilleen niin, että ne yltävät noin 10 mm jalko jen etu­ ja takareunan yli. Esiporaa ruuveille reiät ja upota ruuvien kannat.

VINKKI: Kun kiinnität puristimen sivun (D) ympärille, ehkäiset levyn halkeamisriskiä.

3

Kiinnitä istuin (A) toiseen sivuun (D) kahdella ruuvilla. Jotta osia olisi helpompi hallita, kiinnitämme hyllyn (C) ensin yhteen jaloista ikään kuin tukikepiksi, jolloin työstä on helpompi selvitä yksin.

4

Kiinnitä myös takalevy (B) ja hylly (C) sivuun (D). Palli kään netään toisin päin toisen sivun (D) kiin nittämiseksi. Taka­ levyn takapinta myötäilee sivun takareunaa ja hylly asetetaan paikal leen silmämääräi ses­ ti. Kaikki reunat sinetöidään kirkkaalla lakalla.

5

Puutarhajakkaralla istuen on helppo hoitaa pieniä kasveja. Leveät tassut estävät jakkaraa vajoamasta pehmeään maahan.

Materiaalit

12 mm:n filmivaneria
• 1 istuin (A), 40,3 x 19,3 cm
• 1 takalevy (B), 40,3 x 15,5 cm
• 1 hylly (C), 40,3 x 11,6 cm
• 2 sivua (D) á 40,3 x 20,3 cm
• 4 ”tassua” (E) á noin 6 x 9 cm
Jakkaraan tarvitaan vain 40,3 x 95 cm:n kokoinen 12 mm:n flmivanerilevy.

Lisäksi
• 1 istuinpehmuste (F), 40,3 x 19,3 cm
• 4 x 40 mm:n ruuveja ulkokäyttöön
• Ulkokäyttöön tarkoitettua lakkaa
• Itsekiinnittyvää tarranauhaa

Erikoistyökalut

• Reikäsaha, 32 mm
• Upotussaha + ohjainkisko (tarvittaessa)

Vie aikaa

3-4 tuntia

Hinta

Noin 15 €, jos saat rakennustarvikeliikkeen leikkaamaan levyn oikeaan kokoon.

Vaikeusaste

Helppo ja mukava hanke, jonka vaikeusasteen voi säätää itse.

Piirustus

Kaikki osat sahataan 12 mm:n filmivane­ rista ja kootaan 4 x 40 mm:n ruuveilla. Mitttoja voi muuttaa hiukan, ja ”tassujen” muodoilla voi leikkiä vapaasti, nämä kaavat ovat vain ehdotuksia.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet