Tukeva työpöytä puusta ja betonista

Hyvä työskentelykorkeus on tärkeä asia sekä uusien kasvien istuttamisessa että huonekasvien multien vaihtamisessa. Katso, miten rakennat helposti ja edullisesti ulkokäyttöön sopivan kauniin ja kätevän istutuspöydän.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Noin päivän
Hinta
60 euroa
Istutuspöytä

Jokaiselle tavaralle on istutuspöydällä oma paikkansa. Pöydän alla olevalle hyllylle sopivat esimerkiksi multasäkit ja ruukut.

Johdanto

Sopivan kokoisesta ja juuri oikean korkuisesta istutuspöydästä on iso apu ruukkukasvien istuttamisessa ja huonekasvien multien vaihtamisessa.

Neuvomme tässä jutussa, miten rakennat itsellesi kätevän ja säätä kestävän istutuspöydän. Pöydän rakentaminen on nopeaa ja helppoa, ja siihen tarvittavat materiaalit voi ostaa edullisesti lähimmästä rautakaupasta. Lisäksi pöytä näyttää niin hyvältä, ettei sitä tarvitse raivata pois silmistä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Työtaso tehdään kuusi senttiä paksuista, 30x60 sentin kokoisista betonilaatoista. Betonilaatat ovat todella kovapintaisia, ja ne kestävät hyvin sekä vettä, iskuja että multaa. Lisäksi laatat ovat halpoja. Tähän pöytään käytetyt laatat maksoivat vain noin 20 euroa.

Tilava istutuspöytä

Työtason ympärillä on mukavasti laskutilaa, ja multasäkit, ruukut sekä työvälineet mahtuvat helposti oikeille paikoilleen. Työvälineet voi ripustaa koukkuihin, ja erilaiset työkalut ja apuvälineet sujahtavat kätevästi työtason alla olevalle hyllylle.

Isojen ruukkujen nosteleminen on raskasta, joten istutuspöydän päädyssä on alempana pieni työtaso, jolle painavat ruukut on helppo nostaa.

Pöydän runko on tehty järeästä, laattoihin sopivasta puusta. Voit halutessasi rakentaa pöydän myös kestopuusta, jotta siitä tulee vieläkin kestävämpi.

Rakennusohjeissa näytetään istutuspöydän rakentaminen vaihe vaiheelta. Katso muun muassa, miten istutuspöydän rungon osat sahataan ja kootaan yhteen. Katso myös, miten teet hyllyistä niin lujat, että ne kestävät isojen ruukkujen painon.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna amerikkalainen Adirondack-tuoli

Ohjeet

01
Istutuspöydän runko 7 Vaihe

Aseta laatat vierekkäin ennen osien sahaamista. Mittaa niiden yhteis pituus, jotta puista tulee varmasti sopivan mittaiset. Sahaa seuraavaksi kaikki pöydän puu-osat valmiiksi ja aloita etuosan kokoaminen. Kokoa pöydän taka-reuna. Yhdistä etu- ja takareunat toisiinsa pitkillä sivuilla (G ja F).

1

Asettele laatat vierekkäin, tarkista mitat ja tee osat laattojen yhteismitan mukaan.

2

Sahaa pöydän neljä jalkaa (A ja B). Mittaa ja merkitse, mihin kohtaan hylly levyn pitkät sivut (C) kuuluvat.

3

Aseta hyllyn etureunan osat puulevylle. Jätä poikki laudoille (G) tarpeeksi tilaa laudan (D) molempiin päihin. Voit käyttää apuna sopivan paksuisia välikapuloita.

4

Kiinnitä alareunan pitkä sivu (C) ja yläreunan pitkä sivu (D) jalkoihin (B) 5x80 millin ruuveilla. Käytä kolme ruuvia joka liitokseen.

5

Ota pöydän takareunan osat esille. Kokoa ne etureunan tapaan 5x80 millin ruuveilla. Varmista, että ta kasivuun jää tarpeeksi tilaa poikki laudoille (G).

6

Aseta takareuna maata vasten ja kiinnitä kolme poikkilautaa (G) paikoilleen. Asenna etureuna paikoilleen ja kiinnitä se poikki­ lautoihin.

7

Kiinnitä poikkilauta (F) kahden pitkän sivun (C) väliin. Poikkilauta pysyy tarkasti oikealla paikallaan kahden puristimen avulla.

02
Alahyllyn rakentaminen 3 Vaihe

Kiinnitä aluksi hyllyn reunimmaiset laudat ja jaottele loput laudat tasaisesti niiden välille. Siten reunimmaiset laudat kohdistuvat tarkasti hyllyn reunoille ja lautojen välisistä raoista tulee yhtä leveät.

1

Kiinnitä alahyllyn etummai­ nen ja takimmainen lauta (J) 1,8x40 millin nauloilla.

2

Jaa loput 10 lautaa etum­ maisen ja takimmaisen laudan väliin niin, että lau tojen välisistä raoista tulee yhtä leveät.

3

Naulaa jokainen lauta kiinni kahdella naulalla. Ole tarkkana, että laudat eivät pääse liikkumaan.

03
Ylimmät hyllyt 3 Vaihe

Kokoa lopuksi kaksi ylintä hyllyä ja kiinnitä ne pöydän runkoon. Voit itse valita, käsitteletkö pöydän kuullotteella vai asennatko laatat suoraan käsittelemättömälle rungolle.

Kestävä pöytä säilyy pihalla hyvässä kunnossa ympäri vuoden. Pöytä näyttää kauniilta, kun se peitetään kasveilla ja ruukuilla.

1

Kokoa kaksi hyllyä yksitellen osista (E ja H). Yhdistä osat 5x80 millin ruuveilla.

2

Kiinnitä kaksi ylintä hyllyä jalkoihin (A) 5x80 millin ruuveilla takareunan läpi.

3

Asenna lopuksi betonilaatat. Laattoja ei tarvitse kiinnittää ruuveilla tai liimalla, sillä ne pysyvät paikoillaan omalla painollaan.

Materiaalit

45x95 mm:n lankkua:

 • 2 jalkaa (A) á 145 cm
 • 2 jalkaa (B) á 85 cm
 • 2 alahyllyn pitkää sivua (C) á 148,5 cm
 • 2 työtason pitkää sivua (D) á 110 cm
 • 2 hyllyä (E) á 119 cm
 • 1 alahyllyn pääty (F), 45,5 cm
 • 3 päätyä (G) á 54,5 cm

45x45 mm rimaa:

 • 2 vaakapuuta (H) á 100 cm

21x95 mm lautaa:

 • 12 lautaa (J) hyllylevyyn, á 54,5 cm

6x30x60 cm:n betonilaattoja:

 • 5 laattaa (K) pöytälevyihin

Lisäksi:

 • 5x80 mm ruuveja
 • 1,8x40 mm:n galvanoituja nauloja
 • Peittävää kuullotetta tai maalia

Vie aikaa

Noin päivän.

Hinta

Materiaalit ja tarvikkeet maksoivat yhteensä noin 60 euroa.

Vaikeusaste

Mukava ja helppo projekti.

Piirustus

Istutuspöydän rakenne

Ylimpänä oleva työtaso on tehty betonilaatoista. Runko on rakennettu kahdesta eri puusta ja alahylly 12 laudasta.

Istutuspöydän rakenne

3D-malli

Istutuspöytä

3D-malli

Jalat rungon ulkopuolella

Huomaa, että jalat ovat runkojen ulkopuolella sekä edessä että takana.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puutarhakalusteet