Valmistele nurmikko kylvöä varten

Haravoi ja kunnosta nurmi, ennen kuin kylvät uusia siemeniä. Voit periaatteessa kylvää uutta ruohoa koko kasvukauden ajan. Syyskylvöt onnistuvat varmimmin, ja tällöin säästyt kastelulta.

Voit täyttää nurmen painaumat ja antaa siemenille hyvän kasvuvauhdin jyräämällä ja haravoimalla pinnan ensin.

Ennen kylvöä

Ennen kuin nurmikko kylvetään, kannattaa huolehtia parista seikasta. Jos kyseessä on jo olemassa olevan nurmen täydennyskylvö, nurmi on ensin harjattava huolellisesti. Kaikki sammal ja kuollut ruoho on poistettava. Tämän jälkeen on helpompi nähdä, missä kunnossa nurmen pinta on.

Pinnan tasoittaminen

Jos nurmikko on kuoppainen ja täynnä koloja ja uria, se on syytä tasoittaa ja jyrätä. Tämä tehdään levittämällä maa-ainesta painaumiin, jotka halutaan tasoittaa.

Savimaa: Jos maaperä on hyvin savista, karkeasta hiekasta, mullasta ja kompostiaineksista tehty seos on hyvä valinta.

Hiekkamaa: Jos maaperä on hiekkapitoinen, valitse multa- ja turveseos.

Voit sekoittaa seoksen itse tai ostaa sen valmiina.

Lue lisää: Kasvata pihallesi täydellinen nurmikko

Syksy on parasta kylvöaikaa

Jos aiot kylvää nurmikon keväällä, varsinainen kylvö tulisi tehdä huhti-toukokuussa. Syksy on kuitenklin parasta aikaa, joten jos mahdollista, kylvä syys-lokakuussa. Tällöin lämpötila ja ilmankosteus takaavat parhaat kasvuolosuhteet itämiselle ja kasvulle.

Kevätkylvön haittapuolena on riski siitä, että kuivia ja aurinkoisia päiviä ei ole riittävästi, ennen kuin ruoho ehtii todella juurtua ja lähteä kasvuun. Syyskylvöt käynnistyvät yleensä hyvin syksyllä ennen talvea, jolloin nurmi ei altistu enää liian suurelle liikenteelle.

Jos kylvät kuivaan aikaan

Jos haluat kylvää kuivaan aikaan, maaperä kannattaa kastella etukäteen. Näin siemenet takertuvat maahan niin, että tuuli ei lennätä niitä pois eivätkä siemenet kellu ensimmäisten sadekuurojen myötä.

Varaudu käyttämään täydennyskylvöissä noin 1 kg siemeniä 100 m2:n alueeseen ja 3–4 kg uuden nurmen tai kentän kylvämiseen

Ennen kuin kylvät siemenet, sekoita niihin hiukan hiekkaa tai hienoa soraa. Näin siemenet leviävät hyvin, ja näet paremmin jo kylvetyt alueet – eikä nurmesta tule raidallista.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Nurmikko