Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nurmikiveys: vihreä ajoväylä

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Pihan sisääntuloväylän ei tarvitse välttämättä olla loputtoman harmaa laattakiveys. Asenna käytännöllinen ja kulutusta kestävä päällyste, joka on sekä vihreä että kutsuva! Nurmikiveystä ei edes tarvitse kitkeä, koska ideana on nimenomaan antaa nurmen kasvaa!

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
1300 euroa

Johdanto

Kukapa ei pitäisi vihreydestä, kuk- kapenkeistä, pensaista ja puista ympärillään? Pihassa on kuitenkin yksi paikka, jossa ei perinteisesti ole ol-lut tilaa kasvillisuudelle: ulko-oven ja autotallin edusta. Sen me useimmiten peitämme paksulla kerroksella päällys-tekiviä. Sitten kitkemme hiki hatussa laattojen välistä rikkaruohoja ja nurmea. Mutta nurmikiveyksestä ei itse asiassa ole kuin hyvää sanottavaa. Nurmikiveys tarkoittaa siis päällystekiviä, joiden välisissä suurissa saumoissa annetaan nurmen rauhassa kasvaa.

Nurmikiveyksellä saadaan pihan si-sääntuloväylästä vihreämpi. Nurmi py-syy siistinä, kun autolla ei ajeta suoraan sen päältä, vaan sauma on noin sentti-metrin kiven pintaa matalammalla.

Nurmikiveys on vahva päällyste, joka kestää hyvin autolla ajoa. Sitä hyödyn-netäänkin usein vilkkaasti liikennöidyil-lä paikoilla, kuten esimerkiksi yritysten pysäköintialueilla.

Talvella säästät suolaa ja soraa, koska epätasaisen kiveyksen pinnasta ei kos-kaan tule yhtä liukasta kuin tavallisesta laattakiveyksestä. Kesällä kivien välejä ei tarvitse kitkeä. Nurmi pitää rikka-ruohot kurissa päästyään kasvun al-kuun. On vain muistettava ajaa nurmi-kiveyksen yli ruohonleikkurilla aina sil-loin, kun nurmi näyttää liian pitkältä.

Monia eri vaihtoehtoja

Nurmikiveys voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja erilaisilla kivillä. Ennen päätöstä kannattaa miettiä, kuinka pal-jon kiveyksellä on tarkoitus kävellä. Kiven nurmipinta-alan ollessa suuri on ki-veyksellä hyvä ajaa, mutta kävely sen päällä on epämukavaa, koska kivet ovat koholla nurmesta. Tämän vuoksi voi olla hyvä ajatus asettaa perinteisiä betoniki-viä siihen sisäänkäynnin osaan, jossa kävellään ja nurmikiveystä muihin osiin. Toisaalta on myös olemassa kiviä, joiden nurmipinta-ala on pieni. Mitä vähem-män nurmea saumoissa kasvaa, sitä mukavampaa on kävely kiveyksen päällä.

Ohjeet

Alustan teko

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Poista kaikki pintamaa ja tiivistä maapohja maantiivistäjällä. Routaeristelevyjä käytettäessä maata on poistettava väh. 50 cm. Soraa ja suodatinkangasta käytettäessä maata poistetaan 70-100 cm. Salaojitus kannattaa tehdä.

2

Levitä alustalle n. 10 cm hiekkaa. Jos käytät eristelevyjä, lado ne hiekalle tiiviisti toisiinsa kiinni. Levitä levyjen päälle n. 10 cm kerros hiekkaa. Hiekan voi levittää lanalla tai oikolaudalla. Jos käytät suodatinkangasta, levitä se kaivannon pohjalle.

3

Tiivistä hiekka täryttimellä. Aja täryttimellä kolme kertaa osittain päällekkäin, jotta hiekka tiivistyy perusteellisesti.

TÄRKEÄÄ! Sisääntuloväylän täryttämiseen tarvitaan 200 kilon tärytin.

4

Vala maakosteasta betonista tukeva reuna. Betoni levitetään 3-5 cm:iin narun alle oikolautaa vasten. Näin reunan voi myöhemmin peittää maan alle. Kuumalla ilmalla betoni on peitettävä tai kostutettava, jotta se ei kuivu liian nopeasti.

Oikolautaa pidetään noin 1 cm:n päässä narusta, joka ilmoittaa väylän reunasta.

5

Levitä murske ja tee siihen kaato, joka johtaa veden pois kiviltä. Kaadon voi mitata kahden teräsputken avulla. Putkien tulee olla kaksi senttimetriä suunnitellun korkeuden yläpuolella, koska murske tiivistyy sen verran.

Noin 2 cm:n kaato metriä kohti on sopiva pihatielle.

6

Suorista murskeen pinta oikolaudalla tai suoralla laudalla, kun kaato on saatu kohdalleen. Tämän jälkeen teräsputket poistetaan.

7

Tärytä murske, kun reuna on ensin kovettunut noin 3 päivää. Jälleen kerran tärytetään 200 kilon täryttimellä ajaen kaistat osittain päällekkäin. Kerros tiivistyy noin 2 cm.

Kuiva sora tulee kastella ennen täryttämistä.

8

Peitä murske asennushiekalla, kun mahdolliset painumat on ensin täytetty. Tasaisuus tarkistetaan oikolaudalla ja kaikki 2 senttimetriä syvemmät kuopat tasoitetaan pinnan mukaisiksi. Asennushiekan lopullinen paksuus on 3-4 cm.

Kiveyksen teko

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Kivien väliin jätetään 2-5 cm:n sauma. Kivet asetellaan puolen kiven mitan verran limittäin eli joka toinen rivi aloitetaan puolikkaalla kivellä. Näin kiveys näyttää yhtenäiseltä ja kivet pysyvät varmemmin paikoillaan niiden yli ajettaessa.

2

Nyt aloitetaan nurmikivien asetteleminen. Päällystettä tehtäessä kannattaa käyttää hansikkaita.

3

Joka neljännen rivin jälkeen viritetään ohjausnaru, jonka avulla tarkistetaan saumojen suoruus. Tässä etäisyys on noin 80 cm (4x 20 cm).

4

Sekoita saumahiekkaa ja multaa, puolet molempia. Sekoituksen voi mainiosti tehdä kottikärryissä. Täytä sekoitteella suuret saumat.

5

Saumahiekkasekoite heitellään lapiolla kivien päälle ja harjataan saumoihin. Etäisyyden sauman pinnasta kiven pintaan tulee olla noin 1 cm.

6

Tiivistä levytäryttimellä ajamalla kertaalleen poikittain ja toisen kerran pitkittäin osittain jo ajettujen kaistojen päältä.

7

Sirottele nurmisiemeniä tasaisesti päällysteelle aivan samalla tavalla kuin tavallista nurmikkoa kylvettäessä.

8

Neljän-kuuden viikon kuluttua viheralue on valmiina käyttöön. Nurmen juurtumiseen menee pari kuukautta sääolosuhteista riippuen. Nurmi lannoitetaan säännöllisin väliajoin.

Materiaalit

• 9 m3 pohjahiekkaa
• 7 m3 kantavaa mursketta
• 1 m3 maakosteaa betonia (S100) (tai sekoita 1 osa sementtiä noin 7 osaan soraa)
• 2 m3 asennushiekkaa
• 45 m2 nurmikiviä (tässä käytetty tanskalaisen IBF:n hollantilaiskiviä)
• 1 m3 multaa, 1 m3 saumahiekkaa
• Nurmikkoseos

Erikoistyökalut
• Maantiivistäjä
• Levytärytin, vähintään 200 kg
• Laattaleikkuri, vahva

Vie aikaa

2–3 päivää alustan tekoon.
1–2 päivää kiviin ja saumoihin

Hinta

Noin 1300 € / 45 m²

Vaikeusaste

Alusta täytyy tehdä huolella. Varsinkin, kun kyse on autoille tarkoitetusta ajoväylästä. Kiveyksen teko sinällään on yksinkertaista.

Piirustus

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Valitse sopiva nurmikkoseos

Nurmikiveyksen alusta on aivan samanlainen kuin perinteisen betonikiveyksen. Ainoastaan saumat ovat erilaiset, koska niiden on tarkoituskin kasvaa ruohoa. Tämän vuoksi saumoihin tulevan seoksen tulee koostua puoliksi saumahiekasta ja puoliksi mullasta. Nurmen kasvuolosuhteet ovat kuitenkin huomattavasti ankarammat kuin tavallisen nurmikon, joten ki-veykseen on viisasta valita sekä kulutusta että kuivuutta kestävä nurmikkoseos.

Paras mahdollinen nurmiseos:

  • 30 % hankalissakin olosuhteissa kasvavaa lyhytrönsyistä punanataa.
  • 30 % erittäin hankalia kasvuolosuhteita sietävää rönsytöntä punanataa.
  • 40 % kulutusta kestävää niittynurmikkaa.

Nurmen siemeniä ostetaan yleensä valmiina seoksina. Tuotenimiä on useita, esimerkiksi Griino, Samentti-Expertnurmi, Jäykkänata, iSeed, yms.

Vihreyden ja käytännöllisyyden tasapaino

Nurmikivien valintaa ohjaavat tietenkin omat mieltymykset. Valinnassa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, kuinka paljon kivien päällä on tarkoitus kävellä. Mitä suurempi nurmipinta-ala kivissä tai niiden välissä on, sitä hankalampaa kiveyksen päällä on kävellä. Nyrkkisääntönä on, että kivet, joiden nurmipinta-ala on 35 % tai sen alle, tuntuvat miellyttäviltä jalan alla. Tässä erilaisia vaihtoehtoja.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Nurmikiveys: vihreä ajoväylä
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin