Saumahiekka vahvistaa pihalaattoja

Lue, miksi saumahiekka on hyvä levittää saumoihin perusteellisesti. Lue myös, miksi laattojen saumaamiseen EI SAA KOSKAAN käyttää rantahiekkaa!

Saumahiekka - Käytä sitä tämän takia!

Saumahiekka harjataan viistosti saumoihin, jotta ne näyttyvät kokonaan.

Saumahiekka harjataan terassin tai pihatien kivien saumoihin. Saumaamiseen pitää käyttää oikeaa saumahiekkaa, joka tiivistyy kovaksi saumaksi ja tukee kiviä.

Saumahiekan raekoko on yleensä 0-4 milliä

Pihakivien saumojen pitää olla 2-5 milliä leveitä, jotta niiden välissä on sopivasti tilaa saumahiekalle. Saumahiekan raekoko on yleensä 0-4 milliä. Se tarkoittaa, että suurimmat hiekanjyvät ovat kooltaan 4 milliä. Noin viisi prosenttia hieman tilavuudesta on hienojakoista ainetta kuten savea. Erikokoiset jyvät ja hienojakoinen maa tiivistyvät koviksi saumoiksi.

Hyvän saumahiekan tunnistaa siitä, että sitä voi muovailla kosteana.

Älä koskaan käytä rantahiekkaa saumaamiseen

Saumahiekka ja rantahiekka eivät ole sama asia. Saumahiekka on teräväreunaista, ja siinä on erikokoisia jyviä, kun taas rantahiekka koostuu samanlaisista, pyöräreunaisista jyvistä, jotka eivät tiivisty kovaksi saumaksi vaan huuhtoutuvat nopeasti veden mukana. Jos saumat ovat vajaat, laatat lähtevät liikkeelle ja kiveyksestä tulee epätasainen.

20 kiloa saumahiekkaa maksaa noin 7 euroa

Saumahiekkaa myydään rautakaupoissa. 20 kilon säkki maksaa noin 7 euroa. Jotkut saumahiekat pakkautuvat niin tiiviiksi kerrokseksi, etteivät rikkaruohot menesty siinä. Rikkaruohojen kasvua hillitsevä saumahiekka maksaa hieman tavallista enemmän.

Harjaa saumoihin vain kuivaa hiekkaa

Sekä saumahiekan että laattojen pitää olla kuivia, jotta saumat täyttyvät kunnolla. Saumat täyttyvät parhaiten, kun harjaa liikutetaan viistosti saumojen yli. Kun saumat ovat kokonaan täynnä, kiveys harjataan puhtaaksi ja tiivistetään tärylevyllä. Tärylevy eli lätkä tärisyttää saumahiekan tiiviiksi ja täyttää saumat kokonaan. Harjaa saumoihin lisää hiekkaa, harjaa kiveys puhtaaksi ja aja sen päältä uudestaan tärylevyllä. Nyt kaikkien saumojen pitäisi olla täynnä.

Lisää saumahiekkaa tarpeen mukaan

Kiveyksen saumat kannattaa tarkistaa aina välillä. Lisää saumoihin hiekkaa, jos saumat ovat vajonneet. Älä jätä saumahiekkaa terassille tai pihatielle, sillä savinen saumahiekka tarttuu helposti kenkiin ja sotkee paikat.