Ammattivinkit nurmikolle: 5 helppoa vaihetta!

Ammattilainen kunnostaa kituvan nurmikon muutamassa tunnissa. Voit ottaa mallia puutarhurista ja muuttaa kuluneen nurmikkosi kutsuvaksi ruohomatoksi. Maallikon kannattaa varata työhön kokonainen viikonloppu.

Græsplæne - sådan bliver den grøn igen

Näyttääkö nurmikkosi perunamaalta? Älä huoli, siitä voi tulla taas kaunis ja vihreä.

Ruoho näyttää hyvältä ja kestää kulutusta, joten se sopii jokaiselle pihalle. Välillä ruoho tarvitsee hieman ihmisen apua, sillä ilman sitä ruoho peittyy sammaleen, voikukkien ja muiden rikkaruohojen alle. Jos vahinko pääsee tapahtumaan, sen korjaaminen voi tuntua mahdottomalta. Pitääkö koko nurmikko kyntää ja kylvää uudestaan, vai pitääkö pihalle istuttaa kallis siirtonurmi?

Ammattipuutarhurit ovat onneksi sitä mieltä, että vähempikin riittää. Tässä jutussa kunnostetaan vanha, kuoppainen ja kulunut nurmikko mahdollisimman helposti ja vähillä materiaaleilla. Työhön menee aikaa vain muutama tunti.

Nurmikon kunnostamiseen käytetään isoa ja tehokasta pystyleikkuria, joita voi vuokrata konevuokraamoista. Toinen vaihtoehto on käyttää pienempiä työkaluja ja enemmän aikaa.

Nurmikko näyttää käsittelyn jälkeen samalta kuin jalkapallokenttä turnauksen jälkeen. Nyt on ruohon vuoro näyttää, mihin se pystyy. Odotus palkitaan, sillä viiden tai kuuden viikon kuluttua nurmikko näyttää aivan uudelta.

LUE LISÄÄ: Näin teet kestävän nurmikon nurmikennoilla!

Jutussa kerrotaan, miten muutat nurmikkosi vihreäksi ruohomatoksi 5 vaiheessa. Näet, miten:

  • Poistat sammaleet ja rikkaruohot
  • Ilmaat nurmikon
  • Tasoitat nurmikon kummut ja kuopat
  • Lannoitat nurmikon
  • Pidät nurmikon huippukunnossa

Vaihe 1: Poista rikka-ruohot ja sammaleet

Poista pihalta aluksi kaikki rikkaruohot ja sammaleet. Voit yrittää kitkeä rikka ruohot käsin, mutta puutarhurit suosivat kovempia otteita ja käyttävät myrkkyjä, jotka tappavat myös pienet rikkaruohontaimet.

Sammaleet kuolevat rauta sulfaatilla ja rikkaruohot torjunta-aineella, jota an-nostellaan tarkasti valmistajan ohjeen mukaan. Anna aineiden vaikuttaa viikon ajan, ennen kuin ryhdyt tositoimiin.

Vaihe 2: Ilmaa nurmikko

Ruohon pitää saada ilmaa. Poista kuolleet rikka ruohot ja möyhennä maa. Pystyleikkuri ilmaa nurmikon todella tehokkaasti.

Puutarhurit käyttävät isoja ja voimakkaita koneita. Voit vuokrata samanlaisen tai ostaa pienen koneen ja käyttää työhön enemmän aikaa.

Vaihe 3: Tasoita nurmikko

Puutarhuri ei paikkaa koloja yksi kerrallaan vaan tasoittaa koko nurmikon. Tarkoitus ei ole oikaista nurmikkoa vaakasuoraksi vaan tasoittaa kuopat ja kohoumat. Nurmikosta tulee kaunis ja tasainen, mutta maaston muotojen mukainen. Nurmikolle levitetään valmiiksi sekoitettua kasvualustamultaa, joka toimitetaan tontille suursäkeissä.

Pienten kolojen paikkaaminen

Koko nurmikkoa ei kannata panna uusiksi pienten kolojen ja laikkujen takia. Esimerkiksi vanhan kukka-penkin kohdalle jääneen kolon voi korjata helposti ja nopeasti.

Paikkaamiseen voi käyttää joko kukkamullan ja hiekan sekoitusta (sekoitussuhde 1:1) tai valmista, säkeissä myytävää nurmikon kasvu-alustamultaa. Jos paljaita laikkuja on paljon, multa kannattaa ostaa valmiina sekoituksena, jotta sekoit-taminen ei ala tuntua liian työläältä.

Nurmikkoon tulee helposti pieniä laikkuja. Esimerkiksi jää ja askeleet kuluttavat nurmikkoa.

Täytä kolo mullalla. Jos kolo on syvä, voit sekoittaa ruohonsiemenet multaan jo tässä vaiheessa.

Tasoita multa. Jätä uusi multa hieman koholle, sillä maa painuu aina jonkin verran ajan kuluessa.

Lannoita multa. Sekoita lannoite ja siemenet keskenään ja ripottele ne multaan (ellet sekoittanut siemeniä multaan jo vaiheessa 2).

Haravoi pinta. Haravoinnin tarkoitus on upottaa mahdollisimman paljon siemeniä mullan alle. Muista kastella istutuskohtaa etenkin kuivien kausien aikana.

Vaihe 4: Kalkitse, lannoita ja kylvä siemenet

Tärkeintä nurmikon kasvulle on, että ruoho saa tarpeeksi ravinteita. Nurmikkoa pitää lannoittaa riittävästi myös kunnostuksen yhteydessä. Kaksi-kolme kertaa kesässä levitettävä väkiannoite on helpoin tapa huolehtia nurmikon ravinteista. Väkilannoite selvästi halvempaa kuin orgaaninen lannoite, mutta orgaanista lannoitetta pitää levittää vain kerran vuodessa.

Valitse sopivat siemenet

Käytännössä kaikissa ruohonsiemen-pakkauksissa on eri ruoholajeja. Lajikirjon tarkoitus on varmistaa, että ruoho pysyy vahvana ja vihreänä keväästä syksyyn.

Siementen laatu ja kylvöpaikka eivät ole yhdentekeviä asioita. Kylvetäänkö siemenet varjoon vai suoraan auringonpaisteeseen? Pelataanko nurmikolla jalkapalloa? Onko piha niin kalteva, että toiset paikat kuivuvat nopeasti mutta toiset tulvivat?

Onneksi useimmat siemensekoi-tukset on nimetty kuvaavasti. Samalle pihalle voi kylvää eri siemeniä eri paik-koihin. Halvimmat siemensekoitukset kannattaa yleensä jättää ostamatta, sillä ne itävät huonosti.

VIHREÄ JA HIDAS. Tämä hitaasti kasvava siemensekoitus kestää kovaa kulutusta.

VARJOISIIN NURKKIIN. Varjo paikkoihin on omat sekoituksensa.

NOPEASTI ALKUUN. Tämä siemensekoitus itää nopeasti ja kestää esimerkiksi jalkapallon pelaamista.

Vaihe 5: Pidä huolta nurmikosta

Viiden-kuuden viikon kuluttua nurmikko on huippukunnossa. Nurmikkoa pitää hoitaa, jotta se pysyy hyvän näköisenä. Sitä pitää leikata oikein ja lannoittaa kaksi-kolme kertaa kevään ja kesän aikana. Orgaanista lannoitetta pitää levittää vain kerran.

Nurmikko kannattaa ilmata pysty leikkurilla joka kevät. Jos nurmikko ei tule kuntoon, tee maaperäalanyysi. Hapan maa pitää kalkita muutaman vuoden välein.

Näin nurmikko pitää leikata

Kaikkien ruohonleikkureiden leikkauskorkeutta voi säätää, ja siihen on hyvä syy. Ruohon ei pidä olla yhtä pitkää alku kesästä loppusyksyyn.

Keväällä ruohon pitää kasvaa 6-8-senttiseksi, ennen kuin se leika-taan ensimmäisen kerran. Ruohoa ei saa koskaan leikata alle 4-senttiseksi. Liian lyhyeksi leikkaaminen heikentää ruohoa niin paljon, että rikkaruohot ja sammaleet pääsevät voitolle.

Kuivina kesäkuukausina ruohon voi antaa kasvaa tavallista pitemmäksi ja vah-vemmaksi. Syksyn viimeisessä leikkauksessa nurmikko pitää lyhentää 4-5-senttiseksi, sillä pitkät ruohonkorret homehtuvat helposti loppusyksyn aikana.

Näin nurmikko pitää leikata

Näin nurmikko pitää leikata

Leikkauskorkeuden voi tarkistaa täsmällisesti vain mittaamalla.

Kaikissa ruohon leikkureissa on jonkinlainen korkeuden-säädin. Sitä kannattaa käyttää ahkerasti!

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Nurmikko