Tyylipuhdas tulisija

Avotuli luo tunnelmaa terassille tai takapihalle, ja nuotio toimii luonnollisena kokoontumispaikkana. Ulkotulisija on hyvä sijoitus. Tämä tulisija on valettu betonista. Betonilla on helppo työskennellä, ja lopputulos näyttää karunkomelta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
180 euroa

Johdanto

Tee itse tulisija takapihalle

Itse valetusta tulisijasta on helppo tehdä juuri oikean kokoinen. Tulisijasta tulee myös varmasti ainutlaatuinen. Rakensimme nelikulmaisen valumuotin (80 x 80 cm), jonka pohjassa on reikä. Muotti painetaan kuntopallon päälle, jotta muottiin kaadettuun betoniin syntyy syvennys.

Tulisijan muotin rakentaminen

Valamiseen tarvitaan muotti. Tämä muotti rakennetaan vesitiiviistä vanerista, jossa on hyvin sileä pinta. Muotin voi tehdä myös hieman halvemmasta tavallisesta vanerista, mutta muottivaneri sopii tarkoitukseen parhaiten. Voit päättää muotin mitat oman makusi mukaan. Muista kuitenkin, että betoni on raskasta, joten tulisijasta tulee sitä painavampi, mitä isompi muotti on. Tässä muotissa on siitä erikoinen, että sen pohjaan sahataan jumppapalloon sopiva reikä. Pallo tekee tulisijaan kaarevan muodon.

Vala itse tulisija

Valamiseen kannattaa käyttää kuivabetonia, jotta sekoitussuhteet menevät varmasti oikein. Kuivabetoni ostetaan säkissä ja sekoitetaan veteen. Huomaa, että betoni on raskasta, joten tulisijaa ei siirrellä edestakaisin ihan vähällä kummalla. Toisaalta tulisija on niin pieni, että sen voi pystyttää myös puuterassille. Tulisijan pohja ei lämpene, joten siitä ei jää jälkiä puuhun.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kuivabetonia

Työkalut tulisijan rakentamiseen

Betonin voi sekoittaa joko sekoittajalla, porakoneeseen kiinnitettävällä vispilällä tai käsin esimerkiksi kottikärryssä. Harkitse myös sauvatäryttimen eli vibran vuokraamista. Betoni pitää tiivistää kunnolla, jotta siihen ei jää ilmakuplia. Sauvatiivistäjä on äärettömän tehokas työkalu. Betonia voi tiivistää myös tärisyttämällä iskuporakonetta muotin kylkeä vasten, mutta se ei ole lähellekään yhtä tehokas tapa.

Ohjeet

01
Valmista muotti 5 Vaihe

Ensin rakennetaan valumuotti. Esimer-kissä käytetään valuvaneria, joka kestää vettä ja on pinnaltaan sileää. Voit käyt-tää myös tavallista vaneria, joka on hieman edullisempaa, mutta valuvaneri on paras vaihtoehto.

Muotin mitat määrittävät tulisijan koon. Rakenna muotista siis sen kokoi-nen kuin haluat tulisijasta tulevan. Muista kuitenkin, että betoni painaa pal-jon, joten mitä suurempi muotti, sitä painavampi tulisija.

Esimerkin valumuotin erikoisuutena on se, että sen pohjaan sahataan pyöreä reikä, jolloin muotti sopii ison pallon päälle. Pallon muoto määrittää valmiin tulisijan varsinaisen tulipesän muodon.

1

Sahaa valumuotin osat, kun olet merkinnyt sahauslinjat. Esimerkissä käytetään pyörösahaa, mutta voit sahata myös käsi- tai pistosahalla.

2

Piirrä levyyn ympyrä valumuotin syvennystä varten. Kiinnitä levyn keskelle naula ja siihen viivotin. Viivaimeen on tehty reikä, josta naula työntyy läpi. Viivainta pyöritettäessä naula raapii ympyrälinjan. Voit käyttää myös narua viivaimen sijaan.

3

Sahaa ympyrä pistosahalla, jotta saat levyyn aukon. Aukkokohtaan tulee valmiin tulisijan tulipesä. Esiporaa ensin viivan viereen reikä, jotta saat pistosahan terän levyn läpi.

4

Kokoa muotti, kun olet sahannut kaikki osat. Neljä sivua (B ja C) kiinnitetään toisiinsa ja pohjakappaleeseen (A) 4 x 40 mm ruuveilla. Kun muotti on koottu, nosta se korotetulle alustalle.

5

Aseta muotti pallon päälle. Pallo on kiilattu kahden jämäkän tuen väliin. Nyt voit painaa muotin napakasti palloa vasten, jotta saumoista tulee täysin tiiviit. TÄRKEÄÄ! Tarkista, että muotti on varmasti täysin vaaterissa.

02
Vala tulisija 3 Vaihe

1

Sekoita betoni, kun muotti on valmis. Käytettävän betonin vahvuuden tulee olla 30 MPa. Jos käytät kuivabetonia, kuten esimerkissä, ohje löytyy paketista. Kuivabetonia on helppo käyttää, sillä siihen lisätään vain vesi. Näin voit olla varma, että sekoitussuhde on oikein.

2

Kaada betoni muottiin. Kaada sitä lapiolla varovasti vähän kerrallaan. Jaa betoni tasaisesti pallon ympärille ja ”koputtele” sitä samalla niin hyvin kuin voit. Täytä muotti reunoihin asti.

3

Vahvista muottia ja tärytä betoni. Ruuvaa vahvistavat kappaleet ristiin muotin päälle, ennen kuin tärytät. Tärytys tekee betonista helposti juoksevampaa, ja sivuille kohdistuu ylimääräistä painetta. Tämän takia muottia pitää vahvistaa.

03
Viimeistely 4 Vaihe

Kun betoni on kovettunut 4-5 päivää, voit poistaa muotin, jolloin saat vastava-letun tulisijan näkyviin. Kun muotti on poistettu, joissakin kohdin näkyy epäta-saisuuksia, jotka on leikattava pois, jotta tulisijasta saadaan täysin siisti. Kar-keimmista kohdista selviät kulmahiomakoneella, ja jos haluat hioa myös pin-nan, voit käyttää betonihiomakonetta. Näin tehdään esimerkissä, sillä pinnasta halutaan terrazzo-pinnan kaltainen.

Uudella betonipinnalla näkee usein kalkkeutumia, jotka näkyvät vaaleam-pina läiskinä. Ne katoavat ajan myötä. Tulisija jälkikäsitellään mehiläis-vahalla likaa hylkiväksi.

1

Poista valumuotti. Irrota ensin ruuvit, jotta voit poistaa sivut. Nosta valumuotti alustaltaan alas työn helpottamiseksi. Muista kääntää muotti oikein päin jo aluksi, sillä betonia on raskasta siirrellä.

2

Sahaa pohjalevy irti, jos se on tarttunut kiinni betoniin. Tässä käytetään pyörösahaa, jonka teräkorkeutta voidaan säätää, jotta terä ei työnny niin syvälle, että se leikkaa betoniin uran.

3

Leikkaa pyöreä reikäkohta auki niin, että reunasta tulee siisti. Käytä kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa. Muista käyttää suojalaseja. Hengityssuo-jain on hyvä varuste, sillä työ pölyää paljon.

4

Hio pinta, jotta saisit tulisijan ilmeestä terrazzomaisen. Tämän voit tehdä betonihiomakoneella, jonka voi vuokrata. Lopuksi betoni käsitellään mehiläisvahalla, jolla pinnasta saadaan kaunis ja likaa hylkivä.

Materiaalit

12 x 1200 x 2400 mm muottivaneria:
• 1 valumuotin pohja (A), 800 x 800 mm
• 2 sivua (B) á 200 x 800 mm
• 2 sivua (C) á 200 x 824 mm

Lisäksi:
• Ruuveja, 4 x 40 mm
• Kuitubetonia, 6 x 25 kg (vahvuus 30 MPa)
• Jumppapallo

Erikoistyökalut

• Betonisekoitin
• Betonihiomakone
• Sauvatärytin

Vie aikaa

1 päivä + kovettumisaika

Hinta

Noin 180 €. Jos käytät taval-lista betonia, säästät noin 100 €. Tämä edellyttää kuitenkin raudoittamista, joka voi olla hieman hankala työvaihe.

Vaikeusaste

Selviät hankkeesta hyvin. Purista muoto hyvin pallon ympärille, jotta saat saumoista tiiviit. Tärytä betoni perusteellisesti mutta varovasti.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

VINKIT: Paikkaa betonipinnan kolot

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Vinkit & niksit

Erilaisia pintoja

Betonin voi pintakäsitellä monin tavoin. Voit esim. hyödyntää muotin materiaalia pinnan viimeistelyssä. Jos käytät esim. tavallista vaneria valumuottina, betonin pintaan jää pieniä ”uria”. Pinnan hiominen ja röpelöiset reunat voivat myös koristaa betonia. Esimerkissä betoni käsitellään mehiläisvahalla. Se tekee pinnasta hienon ja samalla likaa hylkivän. Tulisija kannattaa jälkikäsitellä mehiläis-vahalla pari kertaa vuodessa.

Tämän tulisijan puut on helppo sytyttää, sillä tulisijassa ei ole korkeita reunuksia.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.