Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Tee itse tulisija takapihalle

Itse valetusta tulisijasta on helppo tehdä juuri oikean kokoinen. Tulisijasta tulee myös varmasti ainutlaatuinen. Rakensimme nelikulmaisen valumuotin (80 x 80 cm), jonka pohjassa on reikä. Muotti painetaan kuntopallon päälle, jotta muottiin kaadettuun betoniin syntyy syvennys.

Tulisijan muotin rakentaminen

Valamiseen tarvitaan muotti. Tämä muotti rakennetaan vesitiiviistä vanerista, jossa on hyvin sileä pinta. Muotin voi tehdä myös hieman halvemmasta tavallisesta vanerista, mutta muottivaneri sopii tarkoitukseen parhaiten. Voit päättää muotin mitat oman makusi mukaan. Muista kuitenkin, että betoni on raskasta, joten tulisijasta tulee sitä painavampi, mitä isompi muotti on. Tässä muotissa on siitä erikoinen, että sen pohjaan sahataan jumppapalloon sopiva reikä. Pallo tekee tulisijaan kaarevan muodon.

Vala itse tulisija

Valamiseen kannattaa käyttää kuivabetonia, jotta sekoitussuhteet menevät varmasti oikein. Kuivabetoni ostetaan säkissä ja sekoitetaan veteen. Huomaa, että betoni on raskasta, joten tulisijaa ei siirrellä edestakaisin ihan vähällä kummalla. Toisaalta tulisija on niin pieni, että sen voi pystyttää myös puuterassille. Tulisijan pohja ei lämpene, joten siitä ei jää jälkiä puuhun.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kuivabetonia

Työkalut tulisijan rakentamiseen

Betonin voi sekoittaa joko sekoittajalla, porakoneeseen kiinnitettävällä vispilällä tai käsin esimerkiksi kottikärryssä. Harkitse myös sauvatäryttimen eli vibran vuokraamista. Betoni pitää tiivistää kunnolla, jotta siihen ei jää ilmakuplia. Sauvatiivistäjä on äärettömän tehokas työkalu. Betonia voi tiivistää myös tärisyttämällä iskuporakonetta muotin kylkeä vasten, mutta se ei ole lähellekään yhtä tehokas tapa.