Johdanto
Ohjeet
01
Valmista muotti
5
Vaihe
Ensin rakennetaan valumuotti. Esimer-kissä käytetään valuvaneria, joka kestää vettä ja on pinnaltaan sileää. Voit käyt-tää myös tavallista vaneria, joka on hieman edullisempaa, mutta valuvaneri on paras vaihtoehto.
Muotin mitat määrittävät tulisijan koon. Rakenna muotista siis sen kokoi-nen kuin haluat tulisijasta tulevan. Muista kuitenkin, että betoni painaa pal-jon, joten mitä suurempi muotti, sitä painavampi tulisija.
Esimerkin valumuotin erikoisuutena on se, että sen pohjaan sahataan pyöreä reikä, jolloin muotti sopii ison pallon päälle. Pallon muoto määrittää valmiin tulisijan varsinaisen tulipesän muodon.
Sahaa valumuotin osat, kun olet merkinnyt sahauslinjat. Esimerkissä käytetään pyörösahaa, mutta voit sahata myös käsi- tai pistosahalla.
Piirrä levyyn ympyrä valumuotin syvennystä varten. Kiinnitä levyn keskelle naula ja siihen viivotin. Viivaimeen on tehty reikä, josta naula työntyy läpi. Viivainta pyöritettäessä naula raapii ympyrälinjan. Voit käyttää myös narua viivaimen sijaan.
Sahaa ympyrä pistosahalla, jotta saat levyyn aukon. Aukkokohtaan tulee valmiin tulisijan tulipesä. Esiporaa ensin viivan viereen reikä, jotta saat pistosahan terän levyn läpi.
Kokoa muotti, kun olet sahannut kaikki osat. Neljä sivua (B ja C) kiinnitetään toisiinsa ja pohjakappaleeseen (A) 4 x 40 mm ruuveilla. Kun muotti on koottu, nosta se korotetulle alustalle.
02
Vala tulisija
3
Vaihe
Sekoita betoni, kun muotti on valmis. Käytettävän betonin vahvuuden tulee olla 30 MPa. Jos käytät kuivabetonia, kuten esimerkissä, ohje löytyy paketista. Kuivabetonia on helppo käyttää, sillä siihen lisätään vain vesi. Näin voit olla varma, että sekoitussuhde on oikein.
Kaada betoni muottiin. Kaada sitä lapiolla varovasti vähän kerrallaan. Jaa betoni tasaisesti pallon ympärille ja ”koputtele” sitä samalla niin hyvin kuin voit. Täytä muotti reunoihin asti.
03
Viimeistely
4
Vaihe
Kun betoni on kovettunut 4-5 päivää, voit poistaa muotin, jolloin saat vastava-letun tulisijan näkyviin. Kun muotti on poistettu, joissakin kohdin näkyy epäta-saisuuksia, jotka on leikattava pois, jotta tulisijasta saadaan täysin siisti. Kar-keimmista kohdista selviät kulmahiomakoneella, ja jos haluat hioa myös pin-nan, voit käyttää betonihiomakonetta. Näin tehdään esimerkissä, sillä pinnasta halutaan terrazzo-pinnan kaltainen.
Uudella betonipinnalla näkee usein kalkkeutumia, jotka näkyvät vaaleam-pina läiskinä. Ne katoavat ajan myötä. Tulisija jälkikäsitellään mehiläis-vahalla likaa hylkiväksi.
Poista valumuotti. Irrota ensin ruuvit, jotta voit poistaa sivut. Nosta valumuotti alustaltaan alas työn helpottamiseksi. Muista kääntää muotti oikein päin jo aluksi, sillä betonia on raskasta siirrellä.
Sahaa pohjalevy irti, jos se on tarttunut kiinni betoniin. Tässä käytetään pyörösahaa, jonka teräkorkeutta voidaan säätää, jotta terä ei työnny niin syvälle, että se leikkaa betoniin uran.
Leikkaa pyöreä reikäkohta auki niin, että reunasta tulee siisti. Käytä kulmahiomakonetta ja timanttilaikkaa. Muista käyttää suojalaseja. Hengityssuo-jain on hyvä varuste, sillä työ pölyää paljon.
Materiaalit
12 x 1200 x 2400 mm muottivaneria:
• 1 valumuotin pohja (A), 800 x 800 mm
• 2 sivua (B) á 200 x 800 mm
• 2 sivua (C) á 200 x 824 mm
Lisäksi:
• Ruuveja, 4 x 40 mm
• Kuitubetonia, 6 x 25 kg (vahvuus 30 MPa)
• Jumppapallo
Erikoistyökalut
• Betonisekoitin
• Betonihiomakone
• Sauvatärytin
Vie aikaa
1 päivä + kovettumisaika
Hinta
Noin 180 €. Jos käytät taval-lista betonia, säästät noin 100 €. Tämä edellyttää kuitenkin raudoittamista, joka voi olla hieman hankala työvaihe.
Vaikeusaste
Selviät hankkeesta hyvin. Purista muoto hyvin pallon ympärille, jotta saat saumoista tiiviit. Tärytä betoni perusteellisesti mutta varovasti.
Video
Vinkit & niksit
Erilaisia pintoja
Betonin voi pintakäsitellä monin tavoin. Voit esim. hyödyntää muotin materiaalia pinnan viimeistelyssä. Jos käytät esim. tavallista vaneria valumuottina, betonin pintaan jää pieniä ”uria”. Pinnan hiominen ja röpelöiset reunat voivat myös koristaa betonia. Esimerkissä betoni käsitellään mehiläisvahalla. Se tekee pinnasta hienon ja samalla likaa hylkivän. Tulisija kannattaa jälkikäsitellä mehiläis-vahalla pari kertaa vuodessa.