Näin käytät mursketta

Ellei mursketta käytetä oikein, laatat lähtevät liikkeelle ja vajoavat. Katso, miten käytät mursketta ja teet tyylikkään kiveyksen.

Murske: Näin käytät mursketta

Murskekerros pitää tiivistää tärylevyllä, jotta kiveyksen pohjasta tulee tukeva ja laatat eivät vajoa autojen alla.

Murske on tärkeä osa pihakiveystä. Mursketta tarvitaan sekä pihatien että laattaterassin alle.
Multainen pintamaa pitää poistaa ennen pihakivien asentamista ja korvata murskeella. Murskeen päälle levitetään ohut kerros asennushiekkaa.

Murskekerros pitää laatat tukevasti paikoillaan ja estää niitä vajoamasta. Murskekerros toimii samalla kerroksena, joka johtaa veden syvemmälle maahan.

Murske: Murske kiveyksen alla

Poista pintamaa, tasoita pohja ja levitä kiveyksen alle vähintään 15 sentin kerros mursketta. Muuten kiveys vajoaa heikoimmista kohdista ja vesi kerääntyy vajonneisiin kohtiin. Silloin murske muuttuu veteläksi, ja ongelmat pahenevat nopeasti.

Murske on murskattua kiveä

Murske tai kalliomurske on murskattua kiveä, jonka koko vaihtelee yleensä 0-32 milliin. Murskeen seassa on hiekkaa. Mitä enemmän murskeessa on kiveä, sitä paremmin se kestää esimerkiksi autojen painon.

Murske: Murskeen seassa on enemmän tai vähemmän hiekkaa.

Murskeen kivien koko vaihtelee.

Murskeen hinta

Musketta myydään yleensä suursäkeissä tai tonnikaupalla, ja se toimitetaan tontille kuorma-autolla.

Murske maksaa noin 10 euroa tonnilta, ja hintaan lisätään rahtikulut. Mursketta voi hakea myös itse murskaamolta, mutta peräkärryllä ei voi kuljettaa isoja määriä.

Kuinka paljon mursketta laattojen alle tarvitaan?

Laattojen alle tarvittavan murskeen määrä riippuu siitä, mihin kiveystä käytetään. Murskekerroksen pitää olla sitä paksumpi, mitä painavampaa liikennettä kiveyksen päällä liikkuu. Nyrkkisäännön mukaan laattaterassin alle tarvitaan noin 10-15 senttiä mursketta, pihatielle riittää 20-30 sentin kerros.

Pihatien murskekerros

Jos pihatiellä liikkuu isoja ja raskaita ajoneuvoja, murskeen alle pitää levittää kerros suodatinhiekkaa. Sekä suodatinhiekka että murske pitää tiivistää kunnolla tärylevyllä eli lätkällä, jos kerros on yli 15 senttiä paksu. Kerros pitää tiivistää kahteen kertaan, puolivälissä ja lopuksi.

Ota huomioon, että murskeen pinta laskee pari senttiä tiivistämisen takia.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Murske ja hiekka