Tulisija helpolla tavalla

Pienen tulisijan valamiseen tarvitaan vain kaksi laastipaljua, säkki kuivabetonia ja hieman vettä. Samoilla tarvikkeilla syntyy helposti kätevä juoma-allas linnuille. Samoja paljuja voi käyttää useita kertoja.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
30 euroa

Muotteja ei tarvitse rakentaa, kun tulisija valetaan kahdella laastipaljulla. Kuivunut betoni on helppo irrottaa muovisesta muotista.

Johdanto

Betonista on helppo valaa melkein mitä vain. Yleensä kaikkein vaikeinta on löytää sopivasta materiaalista tehty ja sopivan muotoinen valumuotti.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kuivabetonia

Mikään ei ole helpompaa

Tähän projektiin tarvittava muotti löytyy varmasti jokaisesta rautakaupasta. Pienen tulisijan valaminen tavallisilla laastipaljuilla on erittäin helppoa. Sekoita betoni, kaada massa kahteen paljuun ja odota, kunnes betoni kuivuu.

Voit halutessasi vahvistaa betonin lasikuidulla, lyhentää kuivumisaikaa tai värjätä betonin sekoittamalla sen sekaan erilaisia lisäaineita.

Rakennusohjeissa näytetään, miten valat ja saat tulisijan helposti ulos paljuista.

Ohjeet

01
Muotti 3 Vaihe

Tulisijan valamisessa on tärkeää, että muotin sisäosa on 4-5 senttiä ulkomuottia pienempi. Tulisijan valamiseen kannattaa käyttää kahta erikokoista paljua.

On tärkeää, että paljut ovat puhtaita ja sileäpintaisia, sillä kaikki epätasaisuudet näkyvät varmasti valmiin tulisijan kyljessä.

1

Tarkista paljujen mitat ja varmista, että niiden väliin jää vähintään neljä sentin ontto tila. Jos reuna jää liian ohueksi, se halkeaa helposti lämmittämisen aikana.

2

Poista muoteista kaikki epätasaisuudet ja roskat. Sahaa sisemmän paljun pohja sileäksi, jotta betoniin ei jää jälkiä.

3

Levitä sisämuotin pohjaan vahaa tai öljyä, jotta se ei tartu kiinni betoniin. Öljytty muotti irtoaa helposti betonista.

02
Betoni 3 Vaihe

Kaikki betonivalmisteet ovat sementtipohjaisia. Aseta hengitys-suojain kasvoillesi, ennen kuin avaat pussin. Käytä suojainta, kunnes betoni ei enää pölyä.

Tässä käytetään valmisbetonia, joka sekoitetaan kaatamalla jauhetta paljussa olevan veden päälle. Jos teet betonin itse, sekoita aluksi kuivat aineet toisiinsa ja kaada ne veteen yhdessä. Varaa aina hieman ylimääräistä jauhetta ja vettä, jotta voit hieno säätää betonin koostumusta lopuksi.

1

Sekoita 3 desiä kiihdytintä 3,5 litraan vettä, jotta betoni kovettuu nopeammin. Jos et halua käyttää kiihdytintä, lisää seok-seen kolme desiä enemmän vettä.

2

Lisää betoniin kuituja ja sekoita aineet toisiinsa isossa laastipaljussa. Kuidut vahvistavat betonia. 23 betonikiloon tarvitaan noin 35-40 grammaa kuitua.

3

Kaada kuivabetoni veteen ja sekoita perusteellisesti. Käytä voimakasta porakonetta ja vispi-lää. Jätä pussin pohjalle hieman ylimääräistä jauhetta, jotta voit hieno säätää koostumusta tarvit-taessa. Valmiin laastin pitäisi muistuttaa paksua, tasaista puuroa, jonka pintaan jää ohut vesikalvo.

03
Valaminen 5 Vaihe

Kun betoni on valmista, se kaadetaan muotin ulkoreunana toimivaan isoon paljuun. Varmista, ettei muotin reunoille jää betonia, sillä se vaikeuttaa myöhemmin muotin purkamista.

Levitä ison paljun pohjalle tasainen kerros betonia. Paina pienempi palju tarkasti betonin keskelle, jotta tulisijasta tulee tasainen.

Jos betonin seassa on kiihdytintä, tulisija kuivuu 2-3 päivässä. Jos et käytä kiihdytintä, anna betonin kuivua rauhassa 4-5 päivää ennen muotin purkamista.

1

Kaada märkä betoni ison paljun pohjalle. Varo, ettei betoni leviä paljun reunoille. Ravista tai koputa paljua kevyesti, jotta betoni leviää tasaisesti sen pohjalle.

2

Paina pienempi palju ison sisään. Paina pientä paljua sen verran, että betoni nousee paljujen väliseen tyhjään tilaan. Poista mahdolliset ilmakuplat kääntämällä paljuja edestakaisin nopein nykäyksin.

3

Aseta pienen paljun sisään vesiastia, jotta palju pysyy varmasti paikallaan. Paino varmistaa, että betoni kuivuu oikean muotoiseksi.

4

Anna betonin kuivua 2-3 päivää. Betonin pitää kuivua kunnolla, ennen kuin se otetaan pois muo- tista. Käännä ja nosta varovasti pienempi palju ylös betonista. Käännä isompi palju kyljel- leen ja ota tulisija varovasti ulos.

5

Hio reunat tarvittaessa. Reunat saattavat olla valun jäljiltä hieman terävät ja epä tasaiset. Ne on helppo hioa sileiksi piikarbidikivellä.

Materiaalit

  • 2 laastipaljua, halkaisijaltaan esimerkiksi 53 ja 44 cm.
  • Muottiöljyä tai autovahaa (ruokaöljykin kelpaa)
  • Valmista kuivabetonia, 0-4 mm

Lisäksi:

  • Lasikuituvahvistetta
  • Tarvittaessa kiihdytintä

Erikoistyökalut

  • Porakonevispilä
  • Laastikauha (pieni)

Vie aikaa

Muotin tekeminen ja betonin sekoittaminen vie noin tunnin. Kuivuminen kestää vuorokausia.

Hinta

Ensimmäisen tulisijan hinnaksi tulee noin 30 euroa. Seuraavat maksavat noin 15 euroa kappale.

Vaikeusaste

Valaminen on helppoa ja yksin-kertaista. Tärkeintä on sekoittaa betoni juuri oikeassa suhteessa.

Video

VINKIT: Betonia ilman ilmakuplia

VINKIT: Paikkaa betonipinnan kolot

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.