Grilli nuotiopaikalle

Onko sinullakin nuotiopaikka, jossa silloin tällöin paistetaan vaikkapa makkaraa? Rakentamalla grillin nuotiopaikalle saat paikasta monikäyttöisemmän.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
100 euroa

Johdanto

Ruuanlaitto ulkona on mukavaa kauniilla säällä. Monilla on mökillä tai pihalla grilli ”oikealle” ruualle ja takapihalla nuotiopaikka pikkunakeille. Voisi kuitenkin olla mukavaa, jos kaiken saisi siirrettyä nuotiopaikalle. Onnistuu varmasti, jos rakennat grillin ohjeidemme mukaisesti. Samalla saat grillin, jollaista ei löydy aivan joka takapihalta.

Grillimme on hyvin yksinkertainen. Ritilän korkeutta voi säätää, joten voit itse päättää, kuinka lähelle hiillosta sen haluat. Se kääntyy ympäri 360 astetta, ja sen voi poistaa sen vaikka kokonaan. Grilli on kiinni siirrettävässä tuessa, jonka voit laittaa juuri siihen paikkaan, johon haluat. Sen voi myös helposti siirtää paikasta toiseen, jos haluat vaihteeksi grillata jossain muualla. Valitsemiesi materiaalien koko voi hyvin poiketa käyttämiemme putkien mitoista, mutta ne on muistettava sovittaa toisiinsa. Jos et halua hitsata itse, leikkaa putket sopivan mittaisiksi ja pyydä ammattilaista hitsaamaan ne puolestasi.

Ohjeet

01
Näin teet ritilän 8 Vaihe

Saadaksesi grilliritilästä tasaisen pyöreän sinun kannattaa aloittaa teke-mällä muotti vaikkapa lastulevystä, jonka ympärille voit kiertää pyörö-raudan. Rauta hitsataan kiinni päistään, jonka jälkeen itse ritilän muodostavat poikkiraudat hitsataan kiinni ympyrän reunoihin. Välipalojen avulla poikkirau-tojen välit saadaan tasaisiksi.

Ritilä hitsataan kiinni pienempään putkeen ja tasapainotetaan kahdella ritilän ja putken välisellä poikkituella. Ritilällinen putki tulee toisen, pitkän putken ympärille, johon porataan reiät loveksi, jotta grilliritilää voi nostaa ylös-ja alaspäin kahvan avulla.

1

Piirrä ritilän muotti (X) lastulevylle ja leikkaa se irti. Asenna reunaan reikä-nauhaa tai kaarimainen pala ohutpeltiä, johon 12 mm paksu pyörörauta kiinnitetään. Taivuta rauta muotin ympärille ja leikkaa ylijäämä pois.

2

Hitsaa 12 mm:n pyörörauta (A) päistään kiinni. Ympyrän tulee olla tasainen. Jos se ei ole tasainen, se saattaa helposti vääntyä.

TÄRKEÄÄ! Oikea hitsausetäisyys on noin 1-1,5 senttimetriä raudasta.

3

Valmista ritilä 8 mm:n pyörö-raudasta (B). Leikkaa tangot mittaan kulmahiomakoneella ja hitsaa ne kiinni ulkokehikkoon. Aloita keskimmäisestä tangosta ja hitsaa loput tangot paikalleen yhtä suurin välein. Tasoita lopuksi päät.

Käytä kahta 12 mm:n pyöröraudan palaa välitukina.

4

Sovita ritilään hitsattava putki (C) pitkän keskitangon (D) ympärille sopi-vaksi. Kavenna putkea, jotta se ei ole liian löysällä. Tämä onnistuu 3-4 hitsaustipalla, joita ’kasvatetaan’ tarpeen mukaan. Putki ei kuitenkaan saa olla liian tiukka.

3-4 hitsaustippaa ”kasvatetaan” vähitellen.

5

Hitsaa pieni levynpala (E) kiinni putkeen (C) yhdistämään putkea ja ritilää. Palan voit leikata kulmahiomakoneella.

6

Hitsaa kahva (F) kiinni keskelle putkea (C). Tuuman putkesta leikataan noin 12 cm ja kahva kiinnitetään levynpalan vastakkaiselle puolelle putkea.

7

Hitsaa ritilä kiinni pienessä kahvallisessa putkessa olevaan levynpalaan (E). Putkessa olevan kahvan avulla voit helposti säädellä ritilää grillatessa.

8

Hitsaa vinotuet (G) putken (C) päästä ritilään, jotta grilli kestää pihvien painon. Vinotuet leikataan 12 mm:n pyöröraudasta.

02
Säädettävä kannatin 6 Vaihe

1

Poraa putkeen (D) 5-10 reikää 10 mm:n poralla. Näin ritilää voi nostaa ja laskea tarpeen mukaan. Merkitse putken keskikohta pitkittäissuunnassa, jotta reiät on helpompi saada porattua linjaan.

2

Tee putkelle (D) 'kansi' (H). Levyä takaapäin naputtelemalla siitä saadaan hieman kupera (ulospäin kaareva), minkä jälkeen se hitsataan kiinni putkeen.

Levyn saa hieman kuperaksi naputtelemalla sitä takaapäin.

3

Hitsaa levy (H) kiinni putken (D) päähän. Levyn kaartuessa ulospäin vesi ei jää siihen seisomaan ja putki on suojattu sadevedeltä.

4

Laajenna putken (D) alapäätä 3:lla hitsaussaumalla tai hitsaa siihen kiinni kolme 1 mm:n levykaistaletta. Hio saumat (tai kaistaleet), jotta saat pienen putken (J) sopimaan tarkasti.

5

Hitsaa pieni putki (J) kiinni reiällisen putken (D) jalaksi. Pienempi putki on 20 cm pitkä ja hitsataan kiinni noin 15 cm:n jatkeeksi putkelle (D).

6

Ritilän korkeutta voi säätää kiilan (K) avulla. 8 mm:n pyöröraudasta leikataan 14 cm:n pätkä ja päähän hitsataan lyhyt poikkikappale tai rengas.

03
Upotettava tolppa 5 Vaihe

Maahan upotettavalla tolpalla grilli saa-daan sijoitettua nuotion viereen muuta-massa minuutissa. Tolppa valmistetaan terävistä kolmiomaisista kappaleista, jotka hitsataan kiinni grillin jalkaan.

Ennen grillin käyttöä osat on hiottava, pestävä ja maalattava ruostumisen estä-miseksi. Maalin kuivuttua grilli on valmis käyttöön. Maalaus ei kuitenkaan ole täysin välttämätöntä, sillä grilli kestää paksun metallin ansiosta käytössä vuo-sia. Maahan upotettava osa kannattaa maalata joka tapauksessa.

1

Laajenna putkea (L) 3:lla hitsaus-saumalla tai kaistaleella 1 mm:n levyä. Putki (L) tulee upotettavaan tolppaan, ja se sovitetaan putkeen (J) - kannattimen jalkaan. Siksi välissä ei saa olla liikaa ilmaa.

2

Hitsaa putki (L) jalkalevyyn (M). Putken tulee olla täsmälleen keskellä. Levyn keskikohta löytyy nurkista nurkkiin kulkevien diagonaalien avulla.

Levyn keskikohta löytyy merkitsemällä viivat nurkista nurkkiin.

3

Kiinnitä terät (N) ja (P) jalkalevyyn (M). Hitsaa kiinni ensin suurempi kolmio ja sitten kaksi pienempää kolmiota. Ne toimivat keihäänkärkinä jalkalevyä maahan istutettaessa.

4

Grillin kaikki osat ovat valmiina. Hio kohoumat ja epätasaisuudet hitsauksen jäljiltä kulmahiomakoneella.

5

Puhdista kaikki grillin osat tärpätillä tai spriillä ennen maalausta - ritilää lukuun ottamatta. Me käytimme Hammerite-maalia.

Materiaalit

12 mm:n pyörörautaa:
• 1 kpl ritilän kehykseen (A), 200 cm
• 2 poikkitukea (G) á 60 cm

8 mm:n pyörörautaa:
• 29 poikkirautaa (B), pituudet 25–65 cm
• 2 pienempää palaa (K) kiiloiksi

Rautaputkea, halkaisija 88,9 mm:
• 1 kpl ritilään (C), 37 cm
• 1 kpl jalkaan (J), 20 cm

Rautaputkea, halkaisija 76,1 mm:
• 1 kpl pitkään putkeen (D), 116 cm
• 1 kpl kannatinputkeen (L), 15 cm

Peltiä, 1 mm
• 1 kpl ritilään (E)
• 1 kpl pyöreään levyyn (H), Ø 76,1 mm
• 1 kpl jalkalevyyn (M), 20 x 20 cm
• 1 kpl tolppakolmioon (P), 35 cm
• 2 kpl kolmioihin (N) á 35 cm

Lisäksi:
• Lastulevyä muottia varten (X)
• 1 kpl putkea kahvaan (F), 12 cm, Ø 25 mm
• Reikänauhaa
• Tärpättiä tai spriitä
• Maalia/ruostesuojaa

Erikoistyökalut

• MAG-hitsauslaite
• Kulmahiomakone
• Turvavarusteet

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 100 €

Vaikeusaste

Olisi parasta, jos olisit jo kokeillut hitsaamista ennen kuin aloitat tämän grillin teon. Jos kokemusta on, niin grillin teko onnistuu hyvin.

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …