Kotitekoinen linnunpönttö

Tämä linnunpönttö on rakennettu mittojen mukaan kottaraiselle, mutta se on helppo mukauttaa muillekin linnuille. Lisäksi se on helppo ja edullinen tehdä. Katso lisää täältä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia
Hinta
8 euroa

Johdanto

Luonnollisten lepopaikkojen etäisyys toisistaan on pidentynyt. Tämän vuoksi linnut ovat mielissään pönttöpuista, sillä ne korvaavat vanhoja onttoja puita, joille ei enää aina ole tilaa talousmetsissämme. Tämä linnunpönttö on jännittä vä muunnos yksinkertaisesta reiällä varustetusta pöntöstä. Näimme tämän mallin Färsaarilla, missä pöntöt antavat rastaille tervetulleen lepo- ja suojapaikan Pohjois-Atlantin tuulia vastaan.

Pöntön voi toki muokata myös muita lintuja varten. Aukon ja pohjan kokoa muuttamalla, pesän ja välikön etäisyyttä vaihtamalla ja pöntön sijaintia muuttamalla voi houkutella erilaisia lintulajeja. Lajikohtaista tietoutta ja hyviä neuvoja antaa www.birdlife.fi

Tämä linnunpönttö löytyi Färsaarilta, jossa sitä asuttaa pieni rastasparvi.

Ohjeet

01
Näin rakennat 6 Vaihe

1

Kaikki osat sahataan vas. sivun piirus-tuksen mukaan. Sivujen (A) yläreunat voi sahata 45°:n kulmaan, jotta ne tukevat kattoa paremmin. Tässä käytämme pyörösahaa, mut ta pistosahakin käy. Sivuissa (A) olevat kulmat voi sahata auki pisto- tai käsisahalla.

2

Osat kootaan. Helpoin ja nopein tapa on koota naulaimella, mutta jos sellaista ei ole, käytä nauloja tai ruuveja. 45 mm:n aukko sopii keskikokoisille linnuille, kuten rastaille.

3

Kattolappeiden (J) tueksi asetetaan pieni pala (G) takapäädyn (B) sisäpuolelle. Kiinnitämme sen ruuveilla. VINKKI: Jos teet 10 mm:n reiät takapäädyn kulmiin, pönttö on helpompi ripustaa.

4

Pienet palikat (H) kiinnitetään. Pohjassa olevaa palikkaa käytetään, kun luukku (F) suljetaan ruuvilla vuosi-sii vouksen jälkeen. Poraa pari 8 mm:n reikää pohjaan (E), niin pöntön pohjalle ei keräänny vettä.

5

Kattolappeet (J) kiinnitetään niiteillä tai pienillä nauloilla ja vasaralla. Varo, sillä 6 mm:n levy ei ole kovin paksu. VINKKI: Pala kattohuopaa pitää pöntön kuivempana ja pidentää sen käyttöikää.

6

Luukku (F) kiinnitetään saranoilla välikön pohjaan ja suljetaan ruuvilla, joka kiinnitetään pieneen palikkaan (H) pöntön pohjalla. Rastaat voivat istua rauhassa orrellaan, sillä petolinnut ja kissat eivät yllä pesälle.

Materiaalit

100 x 45 cm:n pala 16 mm:n vaneria sekä kattoa varten pari kaistaletta 6 mm:n vaneria riittää yksinkertaisen, rastaille tarkoitetun linnunpöntön rakentamiseen. Muut linnut vaativat ehkä enemmän tilaa (kts. www.birdlife.fi).

Vie aikaa

2-3 tuntia. Kannattaa samalla tehdä useampi pönttö.

Hinta

Noin 5-8 €

Vaikeusaste

Hyvin helppo. Hanka lalta tuntuvan vaiheen voi kor vata helpommalla ratkaisulla.

Piirustus

Multimedia

Näin osat kootaan

Liitä ensin pohja (C) ja takapääty (B) yhteen, niin muut osat pysyvät paremmin järjestyksessä. Kiinnitä viimeiseksi orsi, luukku ja katto. Jos luukusta tekee ikku nallisen (K), lintujen elämää on helppo seurata.

Näin osat kootaan

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Lintulaudat ja linnunpöntöt