Yksinkertainen lintulauta, jonka katto ja lattia ovat sinkkiä

Tolpan ja kahden sinkkilevyn avulla voit rakentaa nopeasti ja helposti tyylikkään lintulaudan. Saat sekä piirustukset että vaiheittaisen rakennusohjeen täältä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
60 euroa

Johdanto

Rakenna lintulauta itse! Voit tehdä laudasta oman makusi mukaisen: joko yksinkertaisen ja huomaamattoman tai kaksikerroksisen talon harjakattoineen ja savupiippuineen päivineen.

Hyviä neuvoja lintulaudan rakentamiseen

Rakenna lintulauta tolpan päähän, jotta kissat eivät pääse laudalle helposti. Sijoita lintulauta pensaan tai pensasaidan viereen, jotta linnut pystyvät tarvittaessa piiloutumaan nopeasti. Huolehdi kuitenkin samalla, etteivät kissat pysty piiloutumaan helposti laudan viereen. Isot linnut, kuten varikset ja harakat pysyvät poissa laudalta, kun sen päälle viritetään isosilmäinen verkko.

Lintulaudan pitää olla helposti puhdistettava, jotta lintujen ulosteet eivät levitä sairauksia. Lintulaudassa pitää olla myös katto ja reunat, jotta siemenet pysyvät kuivina eivätkä putoa maahan.

Hyviä ruokintaneuvoja

Kun lintulauta on valmis, pitää päättää, millaisia siemeniä linnuille tarjoillaan. Mitä enemmän erilaisia siemeniä laudalla on, sitä enemmän lintulajeja lauta vetää puoleensa. Etenkin auringonkukansiemenet, hampunsiemenet, hirssinsiemenet, pähkinät ja talipallot ovat lintujen suosiossa. Vältä valmissekoituksia, jotka sisältävät paljon maissia, sillä linnut eivät pidä niistä.

Kun ruokkimisen kerran aloittaa, sitä pitää jatkaa. Linnut tottuvat pian siihen, että ruokaa on tarjolla.

Rakenna lintulauta

Tämä lintulauta on hyvin yksinkertainen. Se rakennetaan kolmeen osaan sahatusta tolpasta ja kahdesta sinkkilevystä, joka asennetaan osien väliin katoksi ja lattiaksi. Rakenne ei voisi olla yksinkertaisempi. Lintulauta maksaa alle 50 euroa, ja sen voi rakentaa yhdessä iltapäivässä.

Tämä lintulauta vastaa kaikkia asiantuntijoiden asettamia vaatimuksia. Katto pitää ruuan kuivana, sinkkipohjan puhdistaminen on helppoa, reunat pitävät ruuan laudalla ja pitkä tolppa kissat poissa lintujen kimpusta.

LUE LISÄÄ: Rakenna kätevä kanikoppi kevyistä moduuleista

Ohjeet

01
Levyjen työstö 3 Vaihe

Aloita työstämällä sinkitetyt peltilevyt. Ruokinta-alustan (B) levystä poistetaan kulmat, ja sivujen reunat taivutetaan suoraan kulmaan (90 asteeseen). Kattoa (A) taivutetaan niin, että siihen saadaan noin 45 asteen kaltevuus.

Kun levyjä taivutetaan, taivutettava kappale kiinnitetään kahden puukappaleen väliin ruuvipuristimilla. Sinkitettyä peltilevyä taivutetaan kääntämällä tämän jälkeen ruuvipuristimia ympäri.

Ruokinta-alustan mitat ovat 38 x 38 cm. Katon koko on 40 x 49 cm.

Lintulauta ja sen katto asennetaan vasta, kun tolppa on sahattu ja siihen on porattu tarvittavat reiät.

1

Poista kulmat ja viilaa sinkitetyn peltilevyn reunat. Kulma poistetaan leikkaamalla syvä ura levyyn katkoterä-veitsellä. Aseta viilletty kohta kovan puulevyn reunan päällä ja katkaise kulma. Viilaa reunat, jotta ne eivät revi mitään.

2

Taivuta levysivujen reunat. Piirrä ensin levyyn taivutuslinja. Kiinnitä taivutettava levy kahdella puristimella kahden puupalan väliin. Ota puristimista kiinni ja taivuta puupaloja ympäri, kunnes sivut ovat oikeassa kulmassa.

3

Naputtele taivutettujen sivujen reunaa puupalikalla ja vasaralla, kun sivut on taivutettu oikeaan asentoon, jotta levyn taivutuskohdasta tulee selkeämpi.

02
Tolppa sovitetaan 8 Vaihe

1

Piirrä tolppaan sahauslinjat. Merkitse katon sijainti, tässä se tulee 28 cm:n etäisyydelle ruokinta-alustasta. Aseta kulma suuntakulmaimella. Sahaa tolppa suoraan linjaan C:n ja D1:n välistä. Tolpan yläosa (D1 ja D2) on vielä katkaisematta.

2

Merkitse tolpan yläosan keskiväli (D1 ja D2). Poraa ensimmäiset 3 cm 28 mm:n lusikkaporalla, jotta mutterille saadaan tilaa. Poraa sitten tolpan läpi pit-källä 8 mm:n läpivientiporalla.

Kiinnitä tolppa, jotta se pysyy varmasti suorassa, kun poraat siihen.

3

Sahaa tolpan yläosa niin, että se jakautuu D1- ja D2-osiin. Kun työstät yläkappaleeseen D2 lovea, sahaa molemmilta sivuilta, jotta saat molemmat sivut katon kanssa samaan linjaan.

4

Poraa reikä tolppakappaleisiin (D1), (D2) ja (C), jotta ruokinta-alusta voidaan asentaa. Keskimmäisen kappaleen (D1) reikä siirretään alimpaan osioon (C) pitämällä kappaleita yhdessä ja poraamalla pitkällä 8 mm:n poralla.

5

Merkitse ruuvin (F) pituus tolp-paan (C). Ruuvin pitää yltää noin 5 mm reunan yli, jotta pitkä mutteri (G) voidaan kiinnittää siihen. Poraa ylimpään merkkiin asti 8 mm:n poralla. Syvyyden voi varmistaa poraan kiinnitetyn teipinpalan avulla.

Merkkiviivat näyttävät ruuvin kierteiden sijainnin. Niiden väliin pora-taan pyörökepille (E) 28 mm:n poikkireikä.

6

Kiinnitä mutteri (G) ja asenna lintulauta. Mutterin kierteet menevät vain puoleen väliin liitoskappaletta. Sahaa 30 cm pitkä kierretanko (H), ruuvaa se liitoskohtaan ja kokoa lintulauta.

Ylätolpan (D1) pohjaan esiporataan 10 mm:n poralla, jotta mutterille (G) saadaan tilaa.

7

Kiristä rakenne yhteen aluslevyllä ja sen päälle tulevalla mutterilla, jolle on tehty tilaa yläkappaleeseen D2. Peitä reikä tulpalla. Tulpan ei tarvitse olla täysin tiivis heti aluksi, sillä se laajenee kostean ilman myötä aikanaan.

8

Sijoita tolppa tolppajalkaan (K). Tolpalle on katsottu pihalta paikka. Tolpan molemmille puolille tulevat reiät merkitään ja ne porataan molemmilta sivuilta. Kaksi galvanoitua konepulttia (L) pitää lintulaudan tukevasti jalassa kiinni.

Materiaalit

Sinkittyä peltilevyä, paksuus 0,75 mm:
• 1 katto (A), 40 x 49 cm
• 1 ruokinta-alusta (B), 38 x 38 cm

Lisäksi:
• 1 tolppa (lehtik.) 71 x 71 cm (C), (D1) ja (D2)
• 1 pyörökeppi, 28 mm, pituus 30 cm (E)
• 1 ruuvi, 8 x 100 mm (F)
• 1 pitkä mutteri, 8 mm (G)
• 1 kierretanko, 8 mm, pituus 30 cm (H)
• 1 mutteri ja aluslevy
• 1 tulppa, 28 mm, pituus 4 cm (J)
• 1 tolpanjalka, 71 x 71 mm, pituus 75 cm (K)
• 2 konepulttia, 10 x 80 mm (L)

Erikoistyökalut

• 1 läpivientipora, 8 mm, pituus 40 cm

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 60 €

Vaikeusaste

Tätä lintulautaa ei ole vaikea rakentaa. Reiät pitää porata tarkoin.

Piirustus

Tolppa jaetaan kolmeen osaan ja kootaan osien väliin laitettavilla peltilevyillä. Rakenne pysyy kasassa ruuvin (F) ja kierretangon (H) avulla, jotka on lukittu mutterilla (G). Ylhäältä rakenne yhdistetään mutterilla, joka on sijoi-tettu tolpan päässä olevan tulpan (J) reikään.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Lintulaudat ja linnunpöntöt