Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna lintulauta

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lintulaudan rakentaminen on helppo, mukava ja kaikille sopiva tee se itse -projekti. Voit rakentaa lintulaudan mielesi mukaan. Mallit vaihtelevat yksinkertaisista, pelkästään lintujen houkutteluun tarkoitetuista laudoista koristeellisiin taloihin, jotka toimivat samalla puutarhan tyylikkäänä sisäänkäyntinä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
60 euroa
Yksinkertaisen vankka lintulauta

Johdanto

Rakenna lintulauta itse! Voit tehdä laudasta oman makusi mukaisen: joko yksinkertaisen ja huomaamattoman tai kaksikerroksisen talon harjakattoineen ja savupiippuineen päivineen.

Hyviä neuvoja lintulaudan rakentamiseen

Rakenna lintulauta tolpan päähän, jotta kissat eivät pääse laudalle helposti. Sijoita lintulauta pensaan tai pensasaidan viereen, jotta linnut pystyvät tarvittaessa piiloutumaan nopeasti. Huolehdi kuitenkin samalla, etteivät kissat pysty piiloutumaan helposti laudan viereen. Isot linnut, kuten varikset ja harakat pysyvät poissa laudalta, kun sen päälle viritetään isosilmäinen verkko.

Lintulaudan pitää olla helposti puhdistettava, jotta lintujen ulosteet eivät levitä sairauksia. Lintulaudassa pitää olla myös katto ja reunat, jotta siemenet pysyvät kuivina eivätkä putoa maahan.

Hyviä ruokintaneuvoja

Kun lintulauta on valmis, pitää päättää, millaisia siemeniä linnuille tarjoillaan. Mitä enemmän erilaisia siemeniä laudalla on, sitä enemmän lintulajeja lauta vetää puoleensa. Etenkin auringonkukansiemenet, hampunsiemenet, hirssinsiemenet, pähkinät ja talipallot ovat lintujen suosiossa. Vältä valmissekoituksia, jotka sisältävät paljon maissia, sillä linnut eivät pidä niistä.

Kun ruokkimisen kerran aloittaa, sitä pitää jatkaa. Linnut tottuvat pian siihen, että ruokaa on tarjolla.

Rakenna lintulauta

Tämä lintulauta on hyvin yksinkertainen. Se rakennetaan kolmeen osaan sahatusta tolpasta ja kahdesta sinkkilevystä, joka asennetaan osien väliin katoksi ja lattiaksi. Rakenne ei voisi olla yksinkertaisempi. Lintulauta maksaa alle 50 euroa, ja sen voi rakentaa yhdessä iltapäivässä.

Tämä lintulauta vastaa kaikkia asiantuntijoiden asettamia vaatimuksia. Katto pitää ruuan kuivana, sinkkipohjan puhdistaminen on helppoa, reunat pitävät ruuan laudalla ja pitkä tolppa kissat poissa lintujen kimpusta.

Ohjeet

Levyjen työstö

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Aloita työstämällä sinkitetyt peltilevyt. Ruokinta-alustan (B) levystä poistetaan kulmat, ja sivujen reunat taivutetaan suoraan kulmaan (90 asteeseen). Kattoa (A) taivutetaan niin, että siihen saadaan noin 45 asteen kaltevuus.

Kun levyjä taivutetaan, taivutettava kappale kiinnitetään kahden puukappaleen väliin ruuvipuristimilla. Sinkitettyä peltilevyä taivutetaan kääntämällä tämän jälkeen ruuvipuristimia ympäri.

Ruokinta-alustan mitat ovat 38 x 38 cm. Katon koko on 40 x 49 cm.

Lintulauta ja sen katto asennetaan vasta, kun tolppa on sahattu ja siihen on porattu tarvittavat reiät.

1

Poista kulmat ja viilaa sinkitetyn peltilevyn reunat. Kulma poistetaan leikkaamalla syvä ura levyyn katkoterä-veitsellä. Aseta viilletty kohta kovan puulevyn reunan päällä ja katkaise kulma. Viilaa reunat, jotta ne eivät revi mitään.

2

Taivuta levysivujen reunat. Piirrä ensin levyyn taivutuslinja. Kiinnitä taivutettava levy kahdella puristimella kahden puupalan väliin. Ota puristimista kiinni ja taivuta puupaloja ympäri, kunnes sivut ovat oikeassa kulmassa.

3

Naputtele taivutettujen sivujen reunaa puupalikalla ja vasaralla, kun sivut on taivutettu oikeaan asentoon, jotta levyn taivutuskohdasta tulee selkeämpi.

Tolppa sovitetaan

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Piirrä tolppaan sahauslinjat. Merkitse katon sijainti, tässä se tulee 28 cm:n etäisyydelle ruokinta-alustasta. Aseta kulma suuntakulmaimella. Sahaa tolppa suoraan linjaan C:n ja D1:n välistä. Tolpan yläosa (D1 ja D2) on vielä katkaisematta.

2

Merkitse tolpan yläosan keskiväli (D1 ja D2). Poraa ensimmäiset 3 cm 28 mm:n lusikkaporalla, jotta mutterille saadaan tilaa. Poraa sitten tolpan läpi pit-källä 8 mm:n läpivientiporalla.

Kiinnitä tolppa, jotta se pysyy varmasti suorassa, kun poraat siihen.

3

Sahaa tolpan yläosa niin, että se jakautuu D1- ja D2-osiin. Kun työstät yläkappaleeseen D2 lovea, sahaa molemmilta sivuilta, jotta saat molemmat sivut katon kanssa samaan linjaan.

4

Poraa reikä tolppakappaleisiin (D1), (D2) ja (C), jotta ruokinta-alusta voidaan asentaa. Keskimmäisen kappaleen (D1) reikä siirretään alimpaan osioon (C) pitämällä kappaleita yhdessä ja poraamalla pitkällä 8 mm:n poralla.

5

Merkitse ruuvin (F) pituus tolp-paan (C). Ruuvin pitää yltää noin 5 mm reunan yli, jotta pitkä mutteri (G) voidaan kiinnittää siihen. Poraa ylimpään merkkiin asti 8 mm:n poralla. Syvyyden voi varmistaa poraan kiinnitetyn teipinpalan avulla.

Merkkiviivat näyttävät ruuvin kierteiden sijainnin. Niiden väliin pora-taan pyörökepille (E) 28 mm:n poikkireikä.

6

Kiinnitä mutteri (G) ja asenna lintulauta. Mutterin kierteet menevät vain puoleen väliin liitoskappaletta. Sahaa 30 cm pitkä kierretanko (H), ruuvaa se liitoskohtaan ja kokoa lintulauta.

Ylätolpan (D1) pohjaan esiporataan 10 mm:n poralla, jotta mutterille (G) saadaan tilaa.

7

Kiristä rakenne yhteen aluslevyllä ja sen päälle tulevalla mutterilla, jolle on tehty tilaa yläkappaleeseen D2. Peitä reikä tulpalla. Tulpan ei tarvitse olla täysin tiivis heti aluksi, sillä se laajenee kostean ilman myötä aikanaan.

8

Sijoita tolppa tolppajalkaan (K). Tolpalle on katsottu pihalta paikka. Tolpan molemmille puolille tulevat reiät merkitään ja ne porataan molemmilta sivuilta. Kaksi galvanoitua konepulttia (L) pitää lintulaudan tukevasti jalassa kiinni.

Materiaalit

Sinkittyä peltilevyä, paksuus 0,75 mm:
• 1 katto (A), 40 x 49 cm
• 1 ruokinta-alusta (B), 38 x 38 cm

Lisäksi:
• 1 tolppa (lehtik.) 71 x 71 cm (C), (D1) ja (D2)
• 1 pyörökeppi, 28 mm, pituus 30 cm (E)
• 1 ruuvi, 8 x 100 mm (F)
• 1 pitkä mutteri, 8 mm (G)
• 1 kierretanko, 8 mm, pituus 30 cm (H)
• 1 mutteri ja aluslevy
• 1 tulppa, 28 mm, pituus 4 cm (J)
• 1 tolpanjalka, 71 x 71 mm, pituus 75 cm (K)
• 2 konepulttia, 10 x 80 mm (L)

Erikoistyökalut

• 1 läpivientipora, 8 mm, pituus 40 cm

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 60 €

Vaikeusaste

Tätä lintulautaa ei ole vaikea rakentaa. Reiät pitää porata tarkoin.

Piirustus

Tolppa jaetaan kolmeen osaan ja kootaan osien väliin laitettavilla peltilevyillä. Rakenne pysyy kasassa ruuvin (F) ja kierretangon (H) avulla, jotka on lukittu mutterilla (G). Ylhäältä rakenne yhdistetään mutterilla, joka on sijoi-tettu tolpan päässä olevan tulpan (J) reikään.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna lintulauta
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin