Tee upea säleikkö

Seinän vieressä kasvavat hedelmäpuut kiinnitetään usein säleikköön.

Kiinnitä puukehikko kunnolla

Säleikkö, johon puu sidotaan, pitää kiinnittää lujasti seinään, niin ettei se anna periksi puun kasvaessa. Tämä puu on hieman vino, mutta se on helppo suoristaa, kun se on sidottu.

Aluksi leikataan kiinnityshihnat pois ja irrotetaan keppi, johon puu on ollut kiinnitettynä. Säleikön perusajatuksena on, että oksat asettuvat tiettyyn muotoon. Tähän säleikköön tulee vain vaakasuoria oksia. Siksi kaikki sellaiset oksat leikataan pois, jotka eivät sovi vaakasuoriin puulistoihin.

Sido puu

Kuhunkin listaan sidotaan vain yksi oksa. Kaikki oksat eivät tietenkään tule suoraan vaakasuoran puulistan kohdalle. Silloin oksaa taivutetaan hieman ylös tai alas, niin että ne voi sitoa kiinni listaan.

Oksat sidotaan hamppuköydellä, joka on melko hellävarainen puulle. On kuitenkin tarkistettava noin puolen vuoden välein, ettei köysi pureudu kiinni puuhun. Sitominen aloitetaan ylhäältä, niin että runko tulee varmasti suoraan puuristikkoon nähden.

Sido oksat

Sen jälkeen kaikki oksat sidotaan kiinni puuristikkoon. Jotkin oksat pitää sitoa kahdesta kohtaan, niin että ne tulevat aivan kiinni listaan. Näin jatketaan, kunnes kaikki oksat on sidottu.

Vaakasuorien puulistojen pitää olla noin 30 cm etäisyydellä toisistaan, niin että puusta tulee tuuhea ja kaunis. Ajan myötä puuhun tulee uusia versoja, mutta ne pitää leikata pois tai sitoa lähimpään puulistaan. Vaikka puu näyttääkin nyt hieman harvalta, se kasvaa tuuheaksi ja vahvaksi kesän parin kuluessa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Köynnössäleiköt