Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yksinkertainen ja vahvarakenteinen säleikkö

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Myös pieneen puutarhaan voi saada tilaa hedelmäpuille. Sinun tarvitsee vain saada ne kasvamaan säleikköä pitkin. Tarvitset sellaisen rakentamiseen vain kahta eri puumateriaalia.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivän.
Hinta
Noin 150 euroa
Säleikkö hedelmäpuille

Johdanto

Säleikkö tarjoaa monia etuja:

Pieneen tilaan voi saada mahtumaan monta puuta. Hedelmät on helppo poimia, koska puut eivät kasva korkeiksi. Lisäksi säleikkö voi toimia puutarhan tilanjakajana.

Yksinkertainen rakenne

Näillä vaihe vaiheelta etenevillä ohjeilla voit rakentaa säleikön, jonka yksinkertaisen rakenteen muodostavat pystysuorat tolpat ja vaakasuorat poikkipalkit.

Tolppien väleihin kiristetään vahvat muovipäällysteiset vaijerit, joita pitkin hedelmäpuiden oksat voivat ajan myötä kasvaa.

Saat myös ohjeet puiden oksien taivuttamiseksi oikeaan vaakasuuntaiseen muotoon niitä pilaamatta. Taivuttaminen ei ole vaikeaa; siihen tarvitaan vain oikea tekniikka.

Ohjeet

Säleikön pystytys

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Tämä säleikkö koostuu halkaisijaltaan 10 sentin tolpista, jotka kaivetaan maahan tarpeeksi syvälle pakkaselta suojaan, ja halkaisijaltaan 5 sentin poikkipuista, jotka varmistavat pylväiden välisen etäisyyden.

Teräsvaijerit vedetään tolppien väleihin allekkain noin 40 sentin etäisyydelle toisistaan keskitolppien läpivientien kautta.

Vaijereita voi kiristää kunkin rivin päässä olevilla vaijerinkiristimillä. Voit kiristää kunnolla, sillä vaakasuuntaiset poikkipuut varmistavat etäisyyden, jotta pylväät eivät taivu.

1

Suojaa ensimmäisen tolpan yläosa. Katkaise se ensin kohtisuoraan, merkitse muoto ohuelle alumiinilevylle ja leikkaa levy peltisaksilla. Asennus tehdään uritetuilla nauloilla: 3-4 naulaa pylvään yläosaa kohti.

2

Kaiva kuoppa ja pystytä tolpat väliaikaisesti. Merkitse jokaiseen tolppaan sama korkeus linjalaserilla ja mittaa ylhäältä alas ensimmäiseen tolppaan merkittyyn kohtaan. Tämä mitta siirretään muihin tolppiin.

3

Poraa vaijereita varten reiät, kun loputkin tolpat on katkaistu pituussuunnassa. Ylin reikä porataan 50 sentin päähän yläosasta ja muut 40 sentin päähän toisistaan. Tolpat ovat 10 cm paksuja, joten käytä pitkää poranterää.

4

Poraa poikkipuille noin 3 senttiä syvät reiät, joiden keskikohta on noin 10 sentin päässä pylvään yläosasta. Käytämme tehtävään säädettävää poranterää ja asetamme sen 52 milliin eli hieman poikkipuun halkaisijaa suuremmaksi.

5

Katkaise poikkipuut pituussuunnassa ja aseta ne paikoilleen, kun olet asentanut tolpat pystysuoraan ja tampannut ne tiukasti maahan. Poikkipuut takaavat tolppien välisen etäisyyden, kun vaijereita kiristetään.

Vaijerin asentaminen ja kiristäminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Asenna 50 senttiä pitkät vaijerit noin 40 sentin etäisyydelle toisistaan. Poraa läpimenevä reikä, vedä vaijeri läpi, taivuta sitä 10 senttiä alaspäin ja työnnä se 2 senttiä syvään reikään.

2

Kiinnitä vaijeri kahden kuuma sinkityn sinkilän avulla.

3

Asenna vaijerinkiristimet ja leikkaa ylimääräinen vaijeri pois. Vastakkaisen päädyn tolppaan asennetaan pitkät vaijerit samalla tavoin kuin lyhyet vaijerit. Pujota vaijerit keskitolppien reikien läpi ja kiristä ne vaijerinkiristimillä.

Materiaalit

  • Ø 10 cm painekyllästettyjä tolppia à 3 metriä
  • Ø 5 cm painekyllästettyjä tolppia à 1,80 metriä
  • Muovipäällysteistä vaijeria ja siihen kuuluvat vaijerinkiristimet
  • Ohutta alumiinilevyä
  • Ruostumattomia, uritettuja nauloja
  • 6 x 120 mm ruostumattomia ruuveja
  • Kuumasinkittyjä sinkilöitä

Vie aikaa

1 päivän.

Hinta

Noin 150 euroa säleikköön, jossa on viisi tolppaa.

Vaikeusaste

Kaikki voivat osallistua tähän projektiin.

Video

Helppo syvyysrajoitin teipistä

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin