Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaksi tukikehikkoa köynnöksille

Tulosta Tallenna artikkeli

Raudoitusverkkoa kahden tolpan väliin tai kourallinen ruuvirenkaita ja muutama metri vaijeria. Kummallakin tavalla saat hyvännäköiset kiipeilytuet köynnöskasveille.

Hinta
30 euroa

Johdanto

1. Vaijerikehikko seinustalle

Monet kasvit viihtyvät parhaiten tuulelta suojassa, ja siksi ne istutetaankin usein talon tai vajan seinustalle tai pensasaidan katveeseen.

Tässä tapauksessa seinä tai aita ei toimi pelkästään tuulensuojana vaan kasvit saavat myös kiivetä sitä pitkin. Jotkut köynnöskasvit pystyvät ominkin neuvoin kiinnittymään seinäpintaan ja aita saattaa jo rakenteeltaan tukea kasveja. Usein kasvit kuitenkin tarvitsevat kiipeilyapua, ja niitä pitää tukea kehikoin, kepein tai sitomalla.

Tukikehikon voi rakentaa monella tavoin. Rengasruuveista ja vaijereista tehty köynnöstuki on nopea ja yksinkertainen ratkaisu, joka ajan kuluessa peittyy kasvien ansiosta lähes näkymättömiin.

2. Tukikehikko raudoitusverkosta

Helppo, edullinen ja silti tyylikäs tukihehikko syntyy rimoista ja raudoitusverkosta. Verkkoa käytetään yleensä muun muassa betonin raudoitukseen, mutta se taipuu moneen muuhunkin tarkoitukseen. Kehikkoa suunnitellessasi joudut päättämään vain, kuinka korkea siitä pitää tulla ja miten etäällä toisistaan tukirimojen on oltava.

LUE LISÄÄ: Raudoitusverkko sopii muuallekin kuin betoniin

Kiinnitimme kehikon pienelle terassille näkösuojaksi, mutta sen voi pystyttää mihin tahansa, esimerkiksi puutarhaan tilanjakajaksi. Muista käyttää suojalaseja ja -käsineitä, kun katkaiset raudoitusverkkoa. Kulmahiomakoneella työskenneltäessä tangoista sinkoaa metallisiruja ja kipinöitä.

VINKKI: Hyviä köynnöskasveja

Tässä muutamia vaihtoehtoja tavallisimmista köynnös- ja muista kasveista, jotka kiipeävät mielellään ylöspäin:

 • köynnösruusut
 • jalokärhö Clematis
 • piippuköynnös
 • villiviini
 • viiniköynnös
 • kelloköynnös
 • kiinanlaikkuköynnös

Renkaiden läpi pujotettu teräsvaijeri on raudoitusverkkoa paljon huomaamattomampi tuki kasveille.

Ohjeet

Raudoitusverkosta tukikehikko

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Helppo, edullinen ja tyylikäs tukikehik-ko syntyy rimoista ja raudoitusverkosta, jota yleensä käytetään mm. betonin rau-doitukseen. Sille voi siis keksiä monta muutakin käyttötarkoitusta.

Ennen kuin aloitat, mittaa kehikon sijoituspaikan korkeus ja leveys sekä tolppien etäisyys toisistaan. Kuvan esi-merkkitapauksessa kehikko on kiinni-tetty pienelle terassille näkösuojaksi, mutta sen voi pystyttää minne tahansa, esimerkiksi puutarhaan tilanjakajaksi.

Muista suojalasit ja -hanskat, kun katkaiset raudoitusverkkoa. Kulmahiomakoneella työskenneltäessä tangoista sinkoaa metallisiruja ja kipinöitä, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

1

Sahaa kaksi listaa yhtä raudoitusverkkoa kohti. Käytä esim. valmiiksi kyllästettyjä tai puusuojattuja rimoja tai sahaa rimat lankusta.

2

Kun mittaat raudoitusverkon kokoa, huolehdi, että käyttämästäsi verkonosasta tulee symmetrinen. Leveyden on oltava kahden listan etäisyys toisistaan, miinus toisen listan leveys.

3

Raudoitusverkko sahataan mittaansa joko rautasahalla tai kulmahiomakoneella tai, kuten tässä, twincutterilla. Sähkökoneita käytettäessä suojalasit ja -käsineet ovat tarpeen.

4

Raudoitusverkkoa on saatavana useita eri vahvuuksia. Mittaa tankojen välinen etäisyys tangon keskiosasta viereisen tangon keski-osaan (ns. CC-mitta). Tässä CC-mitta on 15 cm.

5

Merkitse tangon paikat rimaan CC-mitan mukaisesti. Aloita 5-10 cm riman päädystä. Merkitse kaikkien tankojen kohdat ja katkaise rima 5-10 cm viimeisen merkin jälkeen.

6

Merkitty rima niputetaan toisen riman kanssa yhteen esim. puristimella. Suorakulman avulla merkinnät siirretään toiseen rimaan täsmälleen samaan kohtaan.

7

Piirrä merkitsemääsi kohtaan riman keskelle rasti. Siihen kohtaan porataan terästangolle sopiva reikä.

8

Valitse poranterä terästangon paksuuden mukaan ja poraa reikä rastin kohdalle, syvyydeltään riman keskikohtaan asti (katso allaoleva vinkki).

9

Tiputa pari pisaraa PU-liimaa (polyuretaa-nia) jokaiseen reikään ja lyö rimat teräsverkon reunoihin. Aloita riman toisesta päästä.

10

Kehikko kiinnitetään seinän ja tolpan väliin tai kahden tolpan väliin. Ruuvaa rimat kiinni 2-3 ruuvilla molemmissa päissä.

Vaijerikehikko seinustalle

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Monet kasvit viihtyvät parhaiten tuulel-ta suojassa. Sen takia niitä usein istute-taan talojen päätyihin, seinien ja vajojen vierustoille tai pensasaidan läheisyy-teen. Tässä tapauksessa seinä tai aita ei toimi ainoastaan tuulensuojana, vaan myös kasvien kiipeilykehikkona. Muuta-mat köynnöskasvit kiipeävät seinää pit-kin omin avuin, mutta useimmat kasvit tarvitsevat kiipeilyapua. Niitä pitää tu-kea kehikoin, kepein tai sitomalla. Myös aidat toimivat tukena, jota myöten kas-vit pääsevät luikertelemaan ylöspäin. Tukikehikon voi tehdä monella tapaa. Kuvan vaihtoehto rengasruuveineen ja vaijereineen on nopea ja helppo. Kehikko peittyy pian köynnöskasvien alle.

1

Aloita merkitsemällä vaijerin ylimmät kiinnityskohdat seinään. Päätä itse, mihin muotoon haluat asettaa teräsvaijerit. Vaijerivälien tulisi olla 15-20 senttimetriä.

2

Poraa reiät merkitsemiisi kohtiin ja kierrä rengasruuvit seinään. Käytä sopivia proppuja ja ruuvaa ruuvit pohjaan asti, jolloin rengas pysyy tukevasti paikallaan.

3

Vaijerin toinen pää kiinnitetään alimpaan renkaaseen ja kiristetään hohtimilla tiukasti yhteen, ettei vaijeri pääse myöhemmin luiskahtamaan renkaasta pois.

4

Pujottele vaijeria renkaiden läpi seinustan toiselta puolelta toiselle tai ylhäältä alas edeten. Jatka niin kauan, kunnes olet vetänyt vaijerin kaikkien renkaiden läpi.

5

Päätä vaijeri samaan tapaan kuin aloititkin ja leikkaa ylimääräinen pätkä pois. Kehikko on nyt valmis tukemaan kasvejasi.

6

Auta kasveja kiipeämään vaijeria pitkin. Jotkut kasvit eivät tarvitse apua, mutta toiset pitää sitoa vaijeriin kiinni esimerkiksi narulla.

Materiaalit

Rautaverkkoa, 8 x 150 mm:

• 1 kehikko, 75 x 185 cm

Kylläst. puutavaraa, 38 x 150 mm:
• 2 tolppaa 180 cm (sahataan 45 mm:n leveyteen)

Lisäksi:
• PU-liimaa (polyuretaani)

TYÖKALUT

• Porakone
• Kulmahiomakone, twincutter tai rautasaha

Hinta: Noin 20 €

Muovipäällysteistä, galvanoitua 5 mm:n vaijeria:

• 1 kehikko, 5 m

6 x 50 mm rengasruuveja:
• 8 kpl vaijerien kiinnitystä ja kiristystä varten

Lisäksi:
• vaijerilukkoja • proppuja

TYÖKALUT

• Porakone
• Pora
• Hohtimet

Hinta: Noin 10 €

Hinta

30 euroa

Piirustus

Raudoitusverkko kiinnitetään tukevasti tolppiin PU-liimalla. Kiinnitä ensin toiseen tolppaan, sitten toiseen. Reiät porataan syvyyssuunnassa tolppien keskikohtaan asti.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

VINKIT: Kätevä syvyysrajoitin poranterään

VINKIT: Merkitse mitta tarkasti

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Kaksi tukikehikkoa köynnöksille
Kokonaishinta: null purchase.price.currency
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin