1. Vaijerikehikko seinustalle

Monet kasvit viihtyvät parhaiten tuulelta suojassa, ja siksi ne istutetaankin usein talon tai vajan seinustalle tai pensasaidan katveeseen.

Tässä tapauksessa seinä tai aita ei toimi pelkästään tuulensuojana vaan kasvit saavat myös kiivetä sitä pitkin. Jotkut köynnöskasvit pystyvät ominkin neuvoin kiinnittymään seinäpintaan ja aita saattaa jo rakenteeltaan tukea kasveja. Usein kasvit kuitenkin tarvitsevat kiipeilyapua, ja niitä pitää tukea kehikoin, kepein tai sitomalla.

Tukikehikon voi rakentaa monella tavoin. Rengasruuveista ja vaijereista tehty köynnöstuki on nopea ja yksinkertainen ratkaisu, joka ajan kuluessa peittyy kasvien ansiosta lähes näkymättömiin.

2. Tukikehikko raudoitusverkosta

Helppo, edullinen ja silti tyylikäs tukihehikko syntyy rimoista ja raudoitusverkosta. Verkkoa käytetään yleensä muun muassa betonin raudoitukseen, mutta se taipuu moneen muuhunkin tarkoitukseen. Kehikkoa suunnitellessasi joudut päättämään vain, kuinka korkea siitä pitää tulla ja miten etäällä toisistaan tukirimojen on oltava.

LUE LISÄÄ: Raudoitusverkko sopii muuallekin kuin betoniin

Kiinnitimme kehikon pienelle terassille näkösuojaksi, mutta sen voi pystyttää mihin tahansa, esimerkiksi puutarhaan tilanjakajaksi. Muista käyttää suojalaseja ja -käsineitä, kun katkaiset raudoitusverkkoa. Kulmahiomakoneella työskenneltäessä tangoista sinkoaa metallisiruja ja kipinöitä.

LATAA ARTIKKELI, ja saat kahden upean säleikön täydelliset rakennusohjeet.

VINKKI: Hyviä köynnöskasveja

Tässä muutamia vaihtoehtoja tavallisimmista köynnös- ja muista kasveista, jotka kiipeävät mielellään ylöspäin:

  • köynnösruusut
  • jalokärhö Clematis
  • piippuköynnös
  • villiviini
  • viiniköynnös
  • kelloköynnös
  • kiinanlaikkuköynnös