Kaksi helppoa tapaa rakentaa kotitekoisia säleikköjä

Raudoitusverkko kahden riman välissä. Tai muutama silmukkaruuvi ja pari metriä vaijeria seinällä. Molemmat ovat nopeita, kevyitä ja tyylikkäitä keinoja, jos tarvitset säleikön.

Johdanto

1. Vaijerikehikko seinustalle

Monet kasvit viihtyvät parhaiten tuulelta suojassa, ja siksi ne istutetaankin usein talon tai vajan seinustalle tai pensasaidan katveeseen.

Tässä tapauksessa seinä tai aita ei toimi pelkästään tuulensuojana vaan kasvit saavat myös kiivetä sitä pitkin. Jotkut köynnöskasvit pystyvät ominkin neuvoin kiinnittymään seinäpintaan ja aita saattaa jo rakenteeltaan tukea kasveja. Usein kasvit kuitenkin tarvitsevat kiipeilyapua, ja niitä pitää tukea kehikoin, kepein tai sitomalla.

Tukikehikon voi rakentaa monella tavoin. Rengasruuveista ja vaijereista tehty köynnöstuki on nopea ja yksinkertainen ratkaisu, joka ajan kuluessa peittyy kasvien ansiosta lähes näkymättömiin.

2. Tukikehikko raudoitusverkosta

Helppo, edullinen ja silti tyylikäs tukihehikko syntyy rimoista ja raudoitusverkosta. Verkkoa käytetään yleensä muun muassa betonin raudoitukseen, mutta se taipuu moneen muuhunkin tarkoitukseen. Kehikkoa suunnitellessasi joudut päättämään vain, kuinka korkea siitä pitää tulla ja miten etäällä toisistaan tukirimojen on oltava.

LUE LISÄÄ: Raudoitusverkko sopii muuallekin kuin betoniin

Kiinnitimme kehikon pienelle terassille näkösuojaksi, mutta sen voi pystyttää mihin tahansa, esimerkiksi puutarhaan tilanjakajaksi. Muista käyttää suojalaseja ja -käsineitä, kun katkaiset raudoitusverkkoa. Kulmahiomakoneella työskenneltäessä tangoista sinkoaa metallisiruja ja kipinöitä.

VINKKI: Hyviä köynnöskasveja

Tässä muutamia vaihtoehtoja tavallisimmista köynnös- ja muista kasveista, jotka kiipeävät mielellään ylöspäin:

  • köynnösruusut
  • jalokärhö Clematis
  • piippuköynnös
  • villiviini
  • viiniköynnös
  • kelloköynnös
  • kiinanlaikkuköynnös

Renkaiden läpi pujotettu teräsvaijeri on raudoitusverkkoa paljon huomaamattomampi tuki kasveille.

Ohjeet

01
Raudoitusverkosta tukikehikko 10 Vaihe

Helppo, edullinen ja tyylikäs tukikehik-ko syntyy rimoista ja raudoitusverkosta, jota yleensä käytetään mm. betonin rau-doitukseen. Sille voi siis keksiä monta muutakin käyttötarkoitusta.

Ennen kuin aloitat, mittaa kehikon sijoituspaikan korkeus ja leveys sekä tolppien etäisyys toisistaan. Kuvan esi-merkkitapauksessa kehikko on kiinni-tetty pienelle terassille näkösuojaksi, mutta sen voi pystyttää minne tahansa, esimerkiksi puutarhaan tilanjakajaksi.

Muista suojalasit ja -hanskat, kun katkaiset raudoitusverkkoa. Kulmahiomakoneella työskenneltäessä tangoista sinkoaa metallisiruja ja kipinöitä, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

1

Sahaa kaksi listaa yhtä raudoitusverkkoa kohti. Käytä esim. valmiiksi kyllästettyjä tai puusuojattuja rimoja tai sahaa rimat lankusta.

2

Kun mittaat raudoitusverkon kokoa, huolehdi, että käyttämästäsi verkonosasta tulee symmetrinen. Leveyden on oltava kahden listan etäisyys toisistaan, miinus toisen listan leveys.

3

Raudoitusverkko sahataan mittaansa joko rautasahalla tai kulmahiomakoneella tai, kuten tässä, twincutterilla. Sähkökoneita käytettäessä suojalasit ja -käsineet ovat tarpeen.

4

Raudoitusverkkoa on saatavana useita eri vahvuuksia. Mittaa tankojen välinen etäisyys tangon keskiosasta viereisen tangon keski-osaan (ns. CC-mitta). Tässä CC-mitta on 15 cm.

5

Merkitse tangon paikat rimaan CC-mitan mukaisesti. Aloita 5-10 cm riman päädystä. Merkitse kaikkien tankojen kohdat ja katkaise rima 5-10 cm viimeisen merkin jälkeen.

6

Merkitty rima niputetaan toisen riman kanssa yhteen esim. puristimella. Suorakulman avulla merkinnät siirretään toiseen rimaan täsmälleen samaan kohtaan.

7

Piirrä merkitsemääsi kohtaan riman keskelle rasti. Siihen kohtaan porataan terästangolle sopiva reikä.

8

Valitse poranterä terästangon paksuuden mukaan ja poraa reikä rastin kohdalle, syvyydeltään riman keskikohtaan asti.

9

Tiputa pari pisaraa PU-liimaa (polyuretaa-nia) jokaiseen reikään ja lyö rimat teräsverkon reunoihin. Aloita riman toisesta päästä.

10

Kehikko kiinnitetään seinän ja tolpan väliin tai kahden tolpan väliin. Ruuvaa rimat kiinni 2-3 ruuvilla molemmissa päissä.

02
Vaijerikehikko seinustalle 6 Vaihe

Monet kasvit viihtyvät parhaiten tuulel-ta suojassa. Sen takia niitä usein istute-taan talojen päätyihin, seinien ja vajojen vierustoille tai pensasaidan läheisyy-teen. Tässä tapauksessa seinä tai aita ei toimi ainoastaan tuulensuojana, vaan myös kasvien kiipeilykehikkona. Muuta-mat köynnöskasvit kiipeävät seinää pit-kin omin avuin, mutta useimmat kasvit tarvitsevat kiipeilyapua. Niitä pitää tu-kea kehikoin, kepein tai sitomalla. Myös aidat toimivat tukena, jota myöten kas-vit pääsevät luikertelemaan ylöspäin. Tukikehikon voi tehdä monella tapaa. Kuvan vaihtoehto rengasruuveineen ja vaijereineen on nopea ja helppo. Kehikko peittyy pian köynnöskasvien alle.

1

Aloita merkitsemällä vaijerin ylimmät kiinnityskohdat seinään. Päätä itse, mihin muotoon haluat asettaa teräsvaijerit. Vaijerivälien tulisi olla 15-20 senttimetriä.

2

Poraa reiät merkitsemiisi kohtiin ja kierrä rengasruuvit seinään. Käytä sopivia proppuja ja ruuvaa ruuvit pohjaan asti, jolloin rengas pysyy tukevasti paikallaan.

3

Vaijerin toinen pää kiinnitetään alimpaan renkaaseen ja kiristetään hohtimilla tiukasti yhteen, ettei vaijeri pääse myöhemmin luiskahtamaan renkaasta pois.

4

Pujottele vaijeria renkaiden läpi seinustan toiselta puolelta toiselle tai ylhäältä alas edeten. Jatka niin kauan, kunnes olet vetänyt vaijerin kaikkien renkaiden läpi.

5

Päätä vaijeri samaan tapaan kuin aloititkin ja leikkaa ylimääräinen pätkä pois. Kehikko on nyt valmis tukemaan kasvejasi.

6

Auta kasveja kiipeämään vaijeria pitkin. Jotkut kasvit eivät tarvitse apua, mutta toiset pitää sitoa vaijeriin kiinni esimerkiksi narulla.

Materiaalit

Rautaverkkoa, 8 x 150 mm:

• 1 kehikko, 75 x 185 cm

Kylläst. puutavaraa, 38 x 150 mm:
• 2 tolppaa 180 cm (sahataan 45 mm:n leveyteen)

Lisäksi:
• PU-liimaa (polyuretaani)

TYÖKALUT

• Porakone
• Kulmahiomakone, twincutter tai rautasaha

Hinta: Noin 20 €

Muovipäällysteistä, galvanoitua 5 mm:n vaijeria:

• 1 kehikko, 5 m

6 x 50 mm rengasruuveja:
• 8 kpl vaijerien kiinnitystä ja kiristystä varten

Lisäksi:
• vaijerilukkoja • proppuja

TYÖKALUT

• Porakone
• Pora
• Hohtimet

Hinta: Noin 10 €

Hinta

30 euroa

Piirustus

Raudoitusverkko kiinnitetään tukevasti tolppiin PU-liimalla. Kiinnitä ensin toiseen tolppaan, sitten toiseen. Reiät porataan syvyyssuunnassa tolppien keskikohtaan asti.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

VINKIT: Kätevä syvyysrajoitin poranterään

VINKIT: Merkitse mitta tarkasti

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Köynnössäleiköt